SVĚTOVÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE _16_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Světová literatura po 1. světové válce
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět : Český jazyk a literatura Ročník : 9. ročník Anotace : Antoine de Saint-Exupéry životopis.
SVĚTOVÁ LITERATURA 2. POLOVINY 20. STOLETÍ
Světová literatura 1. poloviny 20. století - 1
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1760_ZEM
Realistický román.
Divadlo konce 19.století.
MICHAIL AFANASJEVIČ BULGAKOV
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
MARCEL PROUST Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Romantismus.
REALISMUS CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk. SPOLEČENSKO-HISTORICKÁ SITUACE rrrrozmach a dokončování průmyslové revoluce, hospodářský vzestup rrrrozvoj.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Victor Hugo ( ).
IVAN BUNIN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Světová próza v 1. polovině 20. století
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Portréty literárních osobností světové literatury.
ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY
Literatura na počátku 20.století
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/18/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Portréty literárních osobností světové literatury.
LION FEUCHTWANGER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SVĚTOVÁ MEZIVÁLEČNÁ PRÓZA
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Opakování Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
Albert Camus Barbora Vaňková.
Michail Šolochov (1905 – 1984).
Portréty literárních osobností světové literatury
Marcel Proust Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1760_ZEM Světová meziválečná próza
ANDRÉ GIDE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Romain Rolland Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
FRANCIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
HENRI BARBUSSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SVĚTOVÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Světová literatra mezi světovými válkami
Meziválečná literatura
MICHAIL ALEXANDROVIČ ŠOLOCHOV
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
Život Tvorba Malý princ Rozbor Ukázka Otázky Shrnutí.
Anotace Materiál je určen pro žáky 4. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a dílo francouzského spisovatele.
 Datum:  Projekt: Kvalitní výuka  Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/  Číslo DUM: VY_32_INOVACE_292  Licence: CC BY-NC-SA 3.0 
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. N IKOLA G RBAVČICOVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.05_A NTOINE DE S AINT -E XUPÉRY N ÁZEV.
Romain Rolland Aneta Kozlová Septima
SVĚTOVÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Próza a drama ve světové tvorbě
Malý princ (referát – český jazyk)
Světová literatura 1. poloviny 20. století Lion Feuchtwanger
ROMANTISMUS.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Naturalismus v české literatuře
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Milan Kundera NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Francouzská literatura mezi válkami
Odraz 1. světové války ve světové literatuře:
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

SVĚTOVÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ CHARAKTERISTIKA FRANCIE Mgr. Michal Oblouk

CHARAKTERISTIKA dva protikladné proudy: realismus a naturalismus – přesný, objektivní obraz skutečnosti, orientace na široký okruh čtenářů, vznikají rozsáhlé společenské kroniky, romány zachycující vývoj hlavní postavy (román-řeka), kriticko realistické romány se sociální tematikou, naturalistické romány, socialisticko-realistické romány, historické romány avantgarda, modernismus – obraz nitra člověka, originalita výrazu, orientace na úzký okruh čtenářů

ZNAKY MODERNÍ LITERATURY ubývá dějovosti – destrukce děje, metoda proudu vědomí, chybí vševědoucí vypravěč prolínání časových a významových rovin místo obrazu vnějšího světa jde o konfrontaci vnitřního světa autora s okolím expresionistické a existencialistické prvky, prvky absurdity využití tzv. podtextu – předpokládá spolupráci čtenáře (domýšlení, hodnocení) experimenty s jazykem a formou detabuizace některých sfér života nejčastější téma – obraz 1. světové války, válečné prožitky

ANATOLE FRANCE (1844 – 1924) básník, prozaik, kritik a esejista, humanistický filozof, nositel Nobelovy ceny (r. 1921) vl. jm. Anatol Francois Thibault narodil se v rodině knihkupce stal se korektorem a nakladatelským lektorem, pracoval jako knihovník přispěl k rehabilitaci nevinného francouzského důstojníka A. Dreyfuse ostře vystupoval proti kolonialismu, r. 1909 absolvoval přednáškové turné po Jižní Americe přivítal Velkou říjnovou revoluci v Rusku, začal sympatizovat s komunismem (vstoupil do Francouzské komunistické strany) ve 20. letech byly jeho práce zařazeny na seznam knih, které byly katolíkům zakázány pod trestem exkomunikace

DÍLO A. FRANCE Historie našich dnů – románová tetralogie, satirický obraz současnosti (období třetí republiky) Ostrov tučňáků – alegorický román, absurdní parodie francouzských dějin od starověku po současnost Bohové žízní – historický román z doby Velké francouzské revoluce (vzestup a pád jakobínské diktatury) Život Jany z Arku – historická monografie

ROMAIN ROLLAND (1866 – 1944) spisovatel, dramatik, publicista a hudební historik, autor životopisů významných osobností, nositel Nobelovy ceny (r. 1915) narodil se v rodině notáře, vystudoval historii psal teoretické studie o divadle, zabýval se dějinami umění, na Sorbonně přednášel dějiny hudby byl přesvědčeným pacifistou, protestoval proti mnichovské zradě a proti fašistické okupaci republiky po okupaci Francie hitlerovským Německem se ho nacisté neodvážili zatknout, aby nezpůsobili světovou vlnu nevole propagoval Sovětský svaz a jeho socialistickou formu vlády velmi se zajímal o indickou filozofii, byl vegetarián

ROLLANDOVO DÍLO Jan Kryštof – 10dílný román-řeka, obraz životních osudů a uměleckého zrání geniálního německého hudebního skladatele Jana Kryštofa Krafta na pozadí společenského dění (1870 – 1914) Petr a Lucie – protiválečná novela, shakespearovský motiv tragické lásky mladých lidí, odehrává se ve válečné Paříži od ledna do března 1918 (společně umírají pod troskami chrámu při náletu) Okouzlená duše – psychologický román, obraz životního zrání levicově orientované intelektuálky v období před 1. světovou válkou a po ní Dobrý člověk ještě žije – historický román z doby vlády Ludvíka XIII. (úsměvný obraz života v rodném kraji, hl. hrdina – moudrý venkovský truhlář) Divadlo revoluce – trilogie, cyklus dramat inspirovaných francouzskou revolucí

HENRI BARBUSSE (1873 – 1935) spisovatel a publicista, organizátor mezinárodního boje za mír narodil se v rodině novináře absolvoval studia filozofie a literatury, poté pracoval jako redaktor v novinách po válce (které se dobrovolně účastnil) založil s R. Rollandem hnutí Clarté (Jasno) = sdružovalo evropskou levicovou inteligenci obdivoval komunisty, byl nadšený z VŘSR, často cestoval do SSSR organizoval protiválečné a protifašistické kongresy dílo: OHEŇ – román, deníkový záznam vojenské čety JASNO – román odsuzující válku PEKLO – román, zobrazení moderního velkoměsta

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY (1900 – 1944) spisovatel a publicista, letec a propagátor letectví narodil se v zámožné šlechtické rodině nedokončil studia na pařížské Akademii výtvarných umění, stal se pilotem, složil zkoušku z civilního letectví pracoval u různých leteckých společností přežil dvě vážné havárie za druhé světové války se stal letcem průzkumného útvaru 7. americké armády přesné datum jeho úmrtí neznáme, nevrátil se z průzkumného letu z Korsiky (pravděpodobně sestřelen) v roce 2000 byly trosky spisovatelova letadla nalezeny v moři poblíž francouzského Marseille

EXUPÉRYHO DÍLO Letec, Kurýr na jih, Noční let, Země lidí, Válečný pilot, Citadela – romány z leteckého prostředí Malý princ – alegorická filozofická pohádka pro dospělé, příběh pilota, který havaroval s letadlem na Sahaře a setkal se s malým princem z neznámé planety, vyprávění o cestě za moudrostí a za poznáním, že dospělí toho o světě vědí jen zoufale málo a jediné, co má smysl, je poslouchat vlastní srdce

MARCEL PROUST (1871 – 1922) prozaik a překladatel, jeden ze zakladatelů moderního evropského románu narodil se v rodině lékaře, od dětství trpěl těžkým astmatem studoval práva a literaturu, pohyboval se v předních literárních salonech, působil v Mazarinově knihovně poslední desetiletí svého života žil v izolaci ve svém bytě dílo: HLEDÁNÍ ZTRACENÉHO ČASU – 7dílný román (Svět Swannových, Ve stínu kvetoucích dívek, Svět Guermanových, Sodoma a Gomora, Uvězněná, Zmizelá Albertina, Čas nalezený) , celoživotní dílo, obraz mravů francouzské společnosti, používá metodu proudu vědomí = autor zapisuje nálady a pocity hl. hrdiny bez vlivu rozumu

ANDRÉ GIDE (1869 – 1951) prozaik, dramatik, nositel Nobelovy ceny (r. 1947) narodil se v rodině právníka studoval na několika školách a pro špatný zdravotní stav musel studia několikrát přerušit v letech 1893 - 1894 podnikl ozdravné cesty do severní Afriky, stal se blízkým přítelem O. Wilda r. 1909 založil literární magazín La Nouvelle Revue Française veřejně se přiznal k homosexualitě, přestože byl ženatý se svou sestřenicí dílo: PENĚZOKAZI – román zachycující pařížské prostředí měšťanských vrstev před 1. sv. válkou NÁVRAT ZE SOVĚTSKÉHO SVAZU - reportáže, ve kterých upozornil na negativní jevy ve stalinském Rusku (ostrá reakce S. K. Neumanna)

DALŠÍ AUTOŘI FRANCOIS MAURIAC (1885 – 1970) – katolický spisovatel, prozaik a dramatik LOUIS-FERDINAND CÉLINE (1894 – 1961) – kontroverzní autor skandálních próz ANDRÉ MAUROIS (1885 – 1967) – autor historických a životopisných románů JEAN ANOUILH (1910 – 1987) – dramatik, autor rozhlasových a televizních her, filmový scenárista

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Anatole_France http://cs.wikipedia.org/wiki/Romain_Rolland http://cs.wikipedia.org/wiki/Henri_Barbusse http://cs.wikipedia.org/wiki/Antoine_de_Saint-Exup%C3%A9ry http://cs.wikipedia.org/wiki/Marcel_Proust http://cs.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Gide http://www.sp341.edu.pl/biblioteka/patron.html