Experimentální studium produkce a transportu neutronů pro ADTT

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Téma 5 Metody řešení desek, metoda sítí.
Využití fólií z tantalu při studiu produkce a transportu neutronů v sestavách s olověným terčem ozařovaným deuterony s vysokou energií Autor: Ondřej Novák.
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
Energetický management budov
11 Udržovatelnost a servisní logistika
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
Magnetohydrodynamický (MHD) generátor
Téma 3 ODM, analýza prutové soustavy, řešení nosníků
Dynamické rozvozní úlohy
Konstrukce, princip funkce a základní charakteristiky hydromotorů
Kolik atomů 238U obsahuje 1 mg čistého uranu?
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Získávání informací Získání informací o reálném systému
Zábavná matematika.
:09Ohlédnutí 2004M.Bazalová Analýza dat z test beamu Magdaléna Bazalová.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Odpovědi oponentům Výsledky dokumentované v práci se přímo promítly do následujících publikací:  Inclusive production of charged pions in p+p collisions.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Jazyk vývojových diagramů

Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Náhoda, generátory náhodných čísel
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Diplomová práce Simulační studie neutronových polí použitelných pro transmutaci štěpných produktů a aktinidů Daniela Hanušová.
Jaderné reakce 1) Úvod 2) Výtěžek jaderných reakcí 3) Zákony zachování 4) Mechanismy a modely jaderných reakcí 5) Pružný rozptyl 6) Princip detailní rovnováhy.
Experimentální získávání jaderných dat
VII. Neutronová interferometrie II. cvičení KOTLÁŘSKÁ 7. DUBNA 2010 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Aktivační měření účinných průřezů prahových reakcí neutronů
Spektrometrie vysokoenergetického záření gama Vhodné využít anorganické scintilátory: BGO, BaF 2, PbWO 4 Elektromagnetická sprška E γ >> 1 MeV fotoefekt.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Autor: Ondřej Šimeček Verze: 1.1.3
Detektory a spektrometry neutronů 1) Komplikované reakce → silná závislost účinnosti na energii 2) Malá účinnost → nutnost velkých objemů 3) Ztrácí jen.
Jaderné transmutace aneb budeme spalovat jaderný odpad pomocí zařízení s urychlovačem? „Pouze budoucnost může rozhodnout, jestli jsme vybrali právě tu.
Experimentální studium transmutace štěpných produktů Antonín Krása Vedoucí diplomové práce : RNDr. Vladimír Wagner, CSc. ADTT - Accelerator Driven Transmutation.
Experimentální studium transmutace aktinidů a štěpných produktů Vladimír Henzl DIPLOMOVÁ PRÁCE.
RF 1.1. Klasifikace jaderných reaktorů Podle základního jaderného procesu, který probíhá v jaderném zařízení, lze jaderné reaktory rozdělit na dvě základní.
Studium využití tříštivých reakcí k transmutaci radionuklidů Ondřej Svoboda Studium využití tříštivých reakcí k transmutaci radionuklidů Ondřej Svoboda.
RF 8.5. Fyzikální problémy systémů ADTT Teoretické i experimentální studium problematiky aplikace vnějšího zdroje neutronů pro řízení podkritického systému.
Produkce neutronů ve spalačních reakcích deuteronů na sestavě olověného terče a uranového blanketu Ondřej Svoboda Produkce neutronů ve spalačních reakcích.
1 Příprava měření vlastností neutronového pole v okolí solného kanálu umístěného v aktivní zóně reaktoru LR-0 pomocí neutronové aktivační analýzy Diplomová.
Simulace indukované radioaktivity v experimentu ATLAS I. Bědajánek, I. Štekl Ústav technické a experimentální fyziky.
1.3. Obecné problémy fyzikální teorie jaderných reaktorů
Studium tříštivých reakcí, produkce a transportu neutronů v terčích vhodných pro produkci neutronů k transmutacím Filip Křížek Vedoucí diplomové práce:
Jaderné transmutace aneb budeme spalovat jaderný odpad pomocí zařízení s urychlovačem? „Pouze budoucnost může rozhodnout, jestli jsme vybrali právě tu.
Antonín Krása Školitel: RNDr. Vladimír Wagner, CSc. Produkce neutronů v tříštivých reakcích GeV protonů na tlustém olověném terči (Experiment versus.
Identifikace neznámého zářiče použitím gama spektroskopie
Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch.
Aktivační měření účinných průřezů prahových reakcí neutronů
Transkript prezentace:

Experimentální studium produkce a transportu neutronů pro ADTT Oddělení jaderné spektroskopie, Ústav jaderné fyziky, Akademie věd České republiky Katedra jaderných reaktorů, Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská, České vysoké učení technické v Praze Experimentální studium produkce a transportu neutronů pro ADTT Ondřej Svoboda Školitel: RNDr. Vladimír Wagner, CSc. obhajoba disertační práce

Cíle disertační práce připravit, provést a vyhodnotit 1.6 GeV a 2.52 GeV deuteronový experiment na sestavě E+T dále studovat a aplikovat spektroskopické korekce změřit intensity, polohy a profily svazků porovnat experimentální výsledky v rámci jednoho experimentu, mezi deuteronovými experimenty i s předchozími protonovými experimenty provést MCNPX simulace deuteronových experimentů, porovnat jejich výsledky s experimentem připravit, provést a vyhodnotit měření účinných průřezů v TSL Uppsala a ÚJF Řež

Projekt „Energy & Transmutation of Radioactive Waste“ Ezhik SÚJV Dubna, Rusko Gamma - 2 Gamma - 3 Energy + Transmutation Kvinta Mezinárodní kolaborace E&T RAW se věnuje studiu tříštivých reakcí, produkci a transportu neutronů v sestavách tlustých terčů s blanketem (moderátorem). Dále se zabývá studiem transmutací štepných produktů a vyšších aktinidů v takovýchto sestavách. První tři terče již byly uznány jako oficiální IAEA benchmark terče.

Setup Energie + Transmutace Sestava tlustého olověného terče obklopeného blanketem z přírodního uranu (přes 200 kg). Je umístěná v biologickém stínění z granulovaného polyethylénu a kadmia na vnitřní straně bedny. Ozářena na Nuclotronu protony a deuterony od 0.7 AGeV do 4 AGeV. Neutronové pole měřeno pomocí aktivačních detektorů.

Aktivační detektory - (n,xn) reakce E prahová [MeV] Poločas rozpadu 197Au (n,2n) 196Au 8.1 6.183 d 197Au (n,3n) 195Au 14.8  186.1 d 197Au (n,4n) 194Au 23.2 38.02 h 197Au (n,5n) 193Au 30.2 17.65 h 197Au (n,6n) 192Au 38.9 4.94 h 197Au (n,7n) 191Au 45.7 3.18 h Al Au Bi Co In Ta Ke studiu vysokoenergetických neutronů (5-80 MeV) jsem používal neutronové aktivační detektory. Sledoval jsem produkty prahových (n,xn) reakcí, příklad reakcí na 197Au jsou uvedeny v tabulce. Pro volbu vhodného materiálu byly důležité zejména poločas rozpadu produkovaného isotopu a jeho gamma záření, dále jeho mechanické a fyzikální vlastnosti (kov formovatelný do podoby tenkých fólií (50 um – 1 mm). Fólie jsem pro experiment zabalil do papíru, jež zabránil přenosu produkovaných izotopů mezi fóliemi. Fólie se nalepovaly na blány, se kterými se vkládaly do sestavy E+T.

Výtěžky (n,xn) a (n,g) reakcí na Au a Al Podélný směr, 3 cm od osy terče Radiální směr, první mezera

Příklad výsledků E+T experimentů Spektrální index 192Au/196Au 1,6 GeV d experiment Srovnání výtěžků protonových a deuteronových experimentů

MCNPX simulace – neutronové spektrum Použitá verze MCNPX 2.7.a, INCL4/ABLA

Porovnání exp/sim z protonových a deuteronových ozařování

Měření účinných průřezů použitých (n,xn) reakcí

Motivace pro měření účinných průřezů (n,xn) reakcí (n,xn) reakce jsou experimentálně proměřeny pouze do cca 40 MeV a (n,4n). Jedinou výjimkou je Bismut, jehož data ale pocházejí z jediného experimentu. Účinné průřezy lze simulovat například v kódu TALYS, avšak experimentální ověření je nanejvýš vhodné (vyloučení spekulací kolem protonových experimentů).

Požadavky na měření účinných průřezů Požadavky pro použití aktivační metody měření: vysokoenergetický neutronový zdroj s dobrou intensitou (quasi)monoenergetické neutrony s dobře známým spektrem čisté monoisotopické vzorky dobré spektroskopické vybavení: stíněné HPGe detektory znalost potřebných korekcí – na fluktuaci svazku, samoabsorpci, nebodové zářiče… Studované (mono)isotopické materiály: Ve všech ozařováních: Al, Au, Bi, I, In, Ta V některých ozařováních: Co, Cu, Fe, Mg, Ni, Y, Zn

TSL Uppsala Švédsko Cyklotron 15 – 180 MeV Blue hall: kvasi-monoenergetický neutronový zdroj založený na reakci 7Li(p,n)7Be Cyklotron 15 – 180 MeV

Cyklotron v ÚJF Řež Protony 18 – 37 MeV na 7Li terči Vysoké intenzity neutronů: 108 cm-2 s-1 Dobře vybavená spektroskopická laboratoř (OJS - ÚJF) Beam-line Li-terč Grafitový stopper Vzorky

Neutronová spektra z p/Li zdroje v ÚJF Řež Nejistota v určení spektra – 10%

Odečtení neutronového pozadí pro výpočet účinného průřezu jsem použil deterministický kód TALYS 1.0 a 1.2 data z TALYSu jsou v dobré shodě s daty v EXFOR za použití neutronového spektra jsem vypočetl poměr mezi produkcí v neutronovém píku a celkovou produkcí s tímto poměrem jsem přenásobil výtěžky pro odečtení pozadí

Výsledky pro reakci 197Au(n,2n)196Au

Příklad 209Bi(n,xn) výsledků Bi změřeno až do 200Bi

Závěr měřil jsem produkci a transport vysokoenergetických neutronů v sestavě olověného terče a uranového blanketu sledoval prahové reakce na Au, Bi, I, In a Ta až do (n,8n) naměřená data jsem porovnal s předchozími experimenty a se simulacemi, jež jsem provedl v MCNPX změřil jsem účinné průřezy prahových reakcí aktivačních detektorů pro energie 17, 22, 47 a 94 MeV výsledky měření účinných průřezů souhlasí s daty v databázi EXFOR, nové hodnoty již byly publikovány a v brzké době budou dostupné přes EXFOR na výsledky mé práce navazuje PhD studium Jitky Vrzalové (měření účinných průřezů) a Martina Suchopára (E&T RAW)

Poděkování Děkuji Vám za pozornost... Tato práce byla finančně podpořena z následujících grantů: GA ASCR K2067107 GACR 202/03/H043 EFNUDAT CTU0808214 F4E-2008-GRT-014. Děkuji Vám za pozornost...

Otázky oponentů – Ing. Miloslav Hron, CSc. 1) Bylo by vhodné, kdyby autor při obhajobě uvedl výhody a nevýhody transmutačních systémů – reaktorů řízených urychlovačem.   2) Další otázkou na dizertanta je použitá hustota uranu 19.05g/cm3 - někdy se v literatuře uvádí např. 18.95g/cm3 apod. 3) Jak se díváte na možnost využití kapalného jaderného paliva (např. na bázi roztavených fluoridů) pro systémy ADTT? 4) Co můžete říci o použití okénka, aby bylo zajištěno vakuum urychlovače v případě Vašeho experimentu a finálního výkonového ADTT systému.

Odpověď ad 1) – výhody a nevýhody ADS - podkritický systém principiálně vylučuje možnost nekontrolovatelného rozvoje štěpné řetězové reakce - vydatností zdroje lze pružně kompenzovat vyhořívání aktinidů v intervalech kvazikontinuálního přepracování výkon lze regulovat (nastavit) intenzitou svazku protonů Nevýhody ADS - vysoké investiční náklady na stavbu urychlovače, nákladný provoz a údržba - inovativní koncepce => nedostatek zkušeností s provozem takovéhoto zařízení - možnost výpadků svazku (beam-trips) se všemi důsledky – nestabilita provozu zařízení a v produkci energie, technologické komplikace – zvýšené namáhání materiálů

Odpověď ad 2) – použitá hustota uranu Parametry uranového blanketu představují jeden z možných zdrojů nejistot v E+T sestavě. + Známe dobře vnější rozměry a hmotnost uranových válečků - Pro tloušťku a složení pokrytí, hustotu a obohacení uranu, jakožto i jeho čistotu používáme oficiální údaje získané z SÚJV Dubna. Tyto údaje i přes jisté pochybnosti používá celá E+T kolaborace, díky čemuž jsou naše výsledky navzájem porovnatelné. Změny těchto parametrů v MCNPX simulacích nemění zásadním způsobem naše výsledky -> dominantní je tříštivá reakce. V současné době se pokoušíme o ověření obohacení uranu nedestruktivními metodami – měření emitovaného gamma.

Odpověď ad 3) – kapalná jaderná paliva v ADTT Použití kapalného jaderného paliva v ADTT (například na bázi roztavených solí) je logickým vyústěním snahy o maximální efektivitu transmutačního zařízení. Kapalné palivo představuje velkou výhodu v možnosti kontinuálního přepracování – doplňování isotopů určených k transmutaci a zároveň odběr stabilních nebo krátce žijících isotopů, takže nedochází k jejich další aktivaci. Přesto nelze dle mého názoru očekávat v dohledné době tuto kombinaci technologií. Jak ADS, tak kapalná paliva (tekuté soli) představují obrovských krok do neznáma a bude je potřeba nejprve odděleně důkladně otestovat a získat provozní zkušenosti.

Odpověď ad 4) – okénko pro výkonné ADS Vyvedení vysoce intenzivního svazku z vakua urychlovače do terče představuje důležitý technologický aspekt, jež je třeba řešit již i u současných tříštivých zdrojů. Okénko představuje bariéru mezi čistým prostředím urychlovače (vysokým vakuem) a tříštivým terčem (radioaktivním, horkým materiálem). U vysoce intenzivních svazků se uvažuje koncepce bez okénka (například v kombinaci s kapalným Pb terčem) nebo s okénkem =obalem terče – např. Myrrha. Konkrétní koncepce závisí vždy na mnoha faktorech – tepelném a radiačním zatížení – energii a intensitě svazku, uvažované životnosti, možnostech údržby a výměny, bezpečnostních kritériích atd.

Odpověď ad 4) – vývod svazku do haly F3 v SÚJV Dubna V E+T sestavě je problém okénka nepodstatný kvůli nízké intenzitě svazku a tudíž minimální tepelné a radiační zátěži okénka (Fe fólie na konci trubice). Okénko je navíc provozováno za pokojové teploty.

Otázky oponentů – Prof. Ing. Zdeněk Janout, CSc. 1) Proč se v experimentech tohoto typu používají deuterony či protony „GeV-ových“ energií? Jaké jsou dolety a měrné energetické ztráty těchto částic v olovu? Je použitá E+T sestava optimální? 2) Mezi hlavní výsledky disertace patří integrální počet neutronů produkovaných na jeden dopadající deuteron v terčové sestavě Pb+Unat obklopené biologickým stíněním z polyetylenu. Výsledek je ukázán na obr. 59 a 60 a v tabulce 12 na str. 83/84. Z obrázků vidíme, že experimentální integrální počty neutronů v tříštivých reakcích buzených deuterony jsou výrazně vyšší než odpovídající hodnoty vypočtené simulacemi. U experimentů s protonovými svazky je více méně dobrý souhlas. Můžete okomentovat tento rozdíl?

Odpověď ad 1) - počet produkovaných neutronů

Odpověď ad 1) - počet produkovaných neutronů

Odpověď ad 1) - dolet protonů a deuteronů v olovu

Odpověď ad 1) - měrné energetické ztráty

Odpověď ad 1) - jaderné reakce protonů s terčem σTOT (p+Pb) ~ 1.5 b → L = 100 cm → 0.7 %

Obr. 60: neutronová multiplicita pro E+T setup normalizovaná per GeV. Odpověď ad 2) - obr. 60 Obr. 60: neutronová multiplicita pro E+T setup normalizovaná per GeV.

Odpověď ad 2) – možné příčiny nesouhlasu Nesouhlas mezi experimentálními a změřenými multiplicitami může mít několik různých zdrojů: Použitá metoda (van der Meer) → u protonů výsledky souhlasí! Nepřesnosti v popisu sestavy pro MCNPX simulaci → variace geometrie a materiálového složení nevysvětluje pozorovaný rozdíl! Špatný popis spektra nízkoenergetických neutronů kódem MCNPX Špatné určení intenzity svazku deuteronů

Odpověď ad 2) – poměr exp/sim výtěžkům 198Au

Určení intensity svazku deuteronů -27Al(d,3p2n)24Na