Autor: Mgr. Jana Pavlůsková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Advertisements

Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
KANADA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
ASIE Státy J a JV Asie IV. Čína III2-Z7-II-15.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: únor 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Zeměpis světadílů.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Čína Jarmila Kovářová. Čína - republika Říše středu Říše středu komunistický stát komunistický stát rozloha: 9,6 mil.km²- 4. na světě rozloha: 9,6 mil.km²-
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Zeměpis světadílů.
Brazílie Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
MONGOLSKO Nikola Burkoňová.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
VENEZUELA Veronika Jeřábková.
EVROPA Rusko III2-Z7-III-20.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Rumunsko a Bulharsko Z_132_Evropa_Rumunsko a Bulharsko
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Zeměpis světadílů.
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_179 Názevindie Téma hodinyStáty jižní.
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_180 NázevVietnam Téma hodinyJihovýchodní.
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
VÝCHODNÍ ASIE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_.
ČÍNA – ŘÍŠE STŘEDU rozloha Číny je asi 9,5 mil. km² (4.největší stát)
Mimoevropské regiony – Východní Asie – Čína 2
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
VY_52_INOVACE_03/2/15_ZEMĚPIS
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Autor: Mgr. Věra Sklenářová
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37,
Východní Asie Autor: Mgr. Marian Solčanský
Východní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková.
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
ASIE - Tibet. ASIE - Tibet OBSAH Mapa Základní informace Sídla Náboženství Vlna sebeupalování Zajímavosti.
Mimoevropské regiony – Východní Asie – Čína 1 Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: prosinec 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ STŘEDNÍ EVROPA NĚMECKO 8. třída.
Čína
Čína Jan Dušek.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Čína Gobi Peking.
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_9.ročník 14_Východní Asie Autor: Mgr. Jana Štruncová Anotace: Prezentace.
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_12 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace Alena Carbolová Světadíly Východní Asie Poloha,
VY_32_INOVACE_Fi_II_05 Název Čína Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Č Í N A Asijské regiony VY_32_INOVACE_19_35
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_Z7. 14 Autor: Mgr
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
EVROPA VÝCHODNÍ EVROPA – RUSKO
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
ASIE – VÝCHODNÍ ASIE - ČÍNA
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Čína - Peking 1,4 mld. oby. (1. na světě), 9,5 mil. km2 (4. na světě),
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Zeměpis světadílů Téma: Čína Anotace: Prezentace určená jako výklad k učivu o Číně. Materiál je doplněn množstvím fotografií, shrnutím ve formě otázek k opakování a odkazem na interaktivní test k procvičení.

Čína

Zopakujte si: Čína je nejlidnatější zemí světa největší zemí světa a)Západní části Zopakujte si: Čína je nejlidnatější zemí světa největší zemí světa nejvyspělejší zemí světa

Obr. 1

Čína je nejlidnatější země světa. Obr. 3 – panda, národní zvíře Obr. 2 Čína je nejlidnatější země světa. Rozlohou zaujímá třetí místo. Postavení světové velmoci je dáno spíše hospodářskou silou. Hlavním městem je Peking. V Číně vládne komunistický režim, který roku 1949 nahradil císařství.

Historie Čínští učenci přinesli světu kompas, papír, jemný porcelán a střelný prach. Rovněž výroba hedvábí byla dlouho čínským tajemstvím. Obr. 4 – bourec morušový s kokonem Obr. 5 – výroba hedvábí ve staré Číně

Obyvatelstvo Číňané představují skoro čtvrtinu světové populace. Vláda se snaží omezit vysoké přírůstky obyvatelstva různými sociálními opatřeními (zvýhodnění rodin s jedním dítětem). Rozrůstají se velká města. Největší je Šanghaj, přístav a obchodní centrum východu. Hlavní město Peking zaujímá druhé místo. Obě mají přes 10 miliónů obyvatel.

Obr. 6 - Šanghaj

Hospodářství Čína má bohaté zdroje nerostných surovin (uhlí, wolfram, železná ruda), dále pak dřeva, vodní energie a početná loviště ryb. Vyrábí nejvíce železa a oceli na světě. Díky zdrojům ropy a solí se rozvíjí chemický průmysl. Tradiční odvětví jsou výroba porcelánu a textilní průmysl, jehož produkce stále více proniká na světové trhy. Zemědělství stále zaměstnává hodně lidí a životní úroveň na venkově je výrazně nižší než ve městech. Čína je v produkci většiny potravin soběstačná. Na severovýchodě se pěstuje především pšenice, cukrovka a brambory, na jihu jsou hlavními plodinami rýže, cukrová třtina, sója a tabák. Západní oblasti jsou zaměřeny na pastevectví. Tradiční je chov prasat a drůbeže, na západě ovcí.

Obr. 7 – terasovitá pole, jižní Čína

Hongkong a Macao Součástí Číny se roku 1997 stala bývalá britská kolonie Hongkong. Smlouva z tohoto roku zaručuje zachování tržního systému hospodářství po dobu 50 let, tedy do roku 2047. Podle ústavy se Hongkong těší vysokému stupni autonomie, pouze za mezinárodní politiku a ozbrojené síly zodpovídá centrální vláda v Pekingu. Zvláštní správní oblastí Číny je také bývalá portugalská kolonie Macao, která je součástí Číny od roku 1999.

Obr. 8 - Hongkong

tibet Tibet je historické území ve střední Asii. Z velké části se rozkládá na Tibetské náhorní plošině a jeho průměrná výška dosahuje přibližně 4 900 m n. m., pročež se Tibetu někdy říká „střecha světa“. V minulosti býval Tibet nezávislým královstvím, od padesátých let 20. století je naprostá většina původního území okupována Čínskou lidovou republikou. Asi polovinu území historického Tibetu dnes zabírá Tibetská autonomní oblast.

Obr. 9 – demonstrace v Tibetu

UKAŽ NA MAPĚ Himálaj, Ťan – Šan, poušť Gobi, poušť Taklamakan, Tibetská plošina, Velká čínská nížina, Taiwan Huang He, Chang Jiang Macao, Hongkong Peking, Šanghaj

OTÁZKY K OPAKOVÁNÍ Které důležité objevy pocházejí z Číny? Jaký politický režim vládne v Číně? Na čem je založeno čínské hospodářství? Jak čínská vláda reguluje počet obyvatel a proč? Která zvláštní správní území patří k Číně? Srovnej statut Tibetu v minulosti a v současnosti. PROCVIČTE SE V TESTÍKU http://www.zcsol.cz/zaklad/testy/form.php?&jmeno_testu=../../zaklad/stranky_predmetu/zadani_testu/z7_15_blizky_vychod.txt&img_adr=../stranky_predmetu/zadani_testu/z7_15_blizky_vychod&vymazat=ano

POUŽITÉ ZDROJE Obr. 1 - historicair [2013_05_02], dostupné jako volné dílo na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Asie.svg Obr. 2 - SKopp [2013_05_02], dostupné jako volné dílo na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_the_People%27s_Republic_of_China.svg?uselang=cs Obr. 3 - Jeff Kubina [2013_05_02], dostupné jako volné dílo na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Giant_Panda_2004-03-2.jpg?uselang=cs Obr. 4 - P.gibellini [2013_05_02], dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bombyx_mori_sul_bozzolo_02.jpg Obr. 5 - Immanuel Giel [2013_05_02], dostupné jako volné dílo na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Everyday_Life_in_Old_China_17.jpg Obr. 6 - Agnieszka Bojczuk [2013_05_02], dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Shanghai_-_Nanjing_Road.jpeg Obr. 7 - JialiangGao [2013_05_02], dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Subsistent_Farming_Southern_China_1.jpg Obr. 8 - Ralf Roletschek [2013_05_02], dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:13-08-09-hongkong-by-RalfR-201.jpg Obr. 9 - SFT HQ [2013_05_02], dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Protesters_and_Security_Forces_Standoff_%284806020557%29.jpg