EXTERIÉR - zevnějšek zvířat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trendy v metodách odhadu plemenné hodnoty skotu
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Odchov, chov, ošetřování, krmení,manipulace
Odchylky od normálního růstu mohou být ukazatelem vážných onemocnění a zdravotních poruch. GEN
Katalog plemenných beranů - vysvětlivky zkratek v katalogu
Českomoravská společnost chovatelů a.s. Jan Turek
SELEKCE METODY PLEMENTBY
Chov zvířat II. Cvičící: Katedra chovu hospodářských zvířat
Plemenářská práce v chovu prasat
Kodex řízení evropské akvakultury FEAP. EIFAC – evropská komise pro sladkovodní rybářství (FAO) FEAP – federace evropských chovatelů ryb –( Federation.
Tuk, Bílkovina, Laktóza, (g/100g, %) Somatické buňky,
ZPŮSOBY VYUŽITÍ KONĚ VE SPORTU A V OSTATNÍCH OBLASTECH Ing
Vedení prvotní evidence Ing. Martina Krejčí, Ph. D.
Kontrola mléčné užitkovosti
Walliserská ČERNOKRKÁ koza
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Typy konstituce Konstituce tvrdá, zdravá, silná, pevná:
Domácí zvířata – druhy, chov
PRODUKCE MASA Maso jako potravina – rozhodující podíl kryt masem hospodářských zvířat Spotřeba masa a konzumace- dle regionálních a náboženských vlivů.
Užitkové vlastnosti skotu
GENETIKA Genetika je vědní disciplína, která se zabývá studiem dědičnosti a variability organismů.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
ONEMOCNĚNÍ Z HLEDISKA GENETIKY
Poznatky Státní veterinární správy ČR Cíl: Úplná pasportizace zpracovatelských provozů pro oblast surovin a potravin živočišného původu.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Populační genetika je teoretickým základem šlechtění hospodářských zvířat; umožňuje sledování frekvencí genů a genotypů a tím i cílevědomé řízení změn.
Kurz odborné přípravy k péči o kuřata chovaná na maso
Domestikace.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Zootechnická taxonomie
Pohlavní a chovatelská dospělost
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Morfologie a fyziologie hospodářských zvířat
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
ETOLOGIE a DOMESTIKACE
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA a POMŮCKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ k vedení evidence údajů o přechodných změnách pobytu osob a evidence údajů o přechodných změnách.
Veterinární asanace Veterinárními asanačními činnostmi jsou
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Ochrana hospodářských zvířat - úvod do legislativy
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
PhDr. Libor Blažek. Digitalizace v archivech obecně Využitelnost ochrana fyzického stavu nejohroženějších archiválií, možnost lepšího zpřístupnění nejvyužívanějších.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Základní charakteristika
Rada genetických zdrojů zvířat Uhříněves Ing. Renata Jandová Ministerstvo zemědělství.
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.03 HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
CHOVATELSKÉ FÓRUM 2011 Veterinární hlediska dotace do ozdravení MVDr. Zbyněk Semerád.
SAVCI Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
Hospodářská zvířata - sudokopytníci. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor: Mgr. Kamil Tabášek Období:květen 2013 – říjen 2013 Ročník:9. Tematický.
Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha
Zelená nafta Seminář k novele zákona o spotřebních daních
Ochrana hospodářských zvířat
VY_32_INOVACE_Fi_III_05 Název Zemědělství /živočišná výroba/
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Zootechnická taxonomie
Změna veterinární legislativy
SPRÁVNÁ CHOVATELSKÁ PRAXE
Veterinární hlediska dotace do ozdravení
Opakovatelnost (koeficient opakovatelnosti) Korelace genetická, prostřeďová a fenotypová Karel Mach.
SAVCI CHARAKTERISTIKA.
Doc. MVDr. Vladimíra Pištěková, Ph.D.
Hospodářská zvířata.
MORFOLOGICKÉ A FYZIOLOGICKÉ VLASTNOSTI SKOTU
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Člověk a jeho svět, 2 Název školy, adresa:
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

EXTERIÉR - zevnějšek zvířat

Exteriér - souhrn vnějších znaků zvířete včetně pokryvu těla a zbarvení. Tělesná stavba a její vztah k užitkovosti u hospodářských zvířat je sekundárním znakem u zvířat zájmových chovů je hlavním znakem Neurčí množství ani kvalitu produkce Estetické hledisko bere chovatel v úvahu Dle exteriéru posuzujeme: pohlavní příslušnost - důvod k vyřazení je asexualita, intersexualita plemenná příslušnost užitkový typ zdravotní stav a konstituční typ tělesná stavba a souladnost tvarů

Metody posuzování exteriéru - subjektivní - objektivní Subjektivní : slovní popis zevnějšku bodový systém lineární popis Objektivní: měření tělesných rozměrů účel: - charakteristika změn tělesné stavby - sledování změn /růst/ - informace pro tvorbu životního prostředí zvířat Zjištování tělesné hmotnosti: vážení odhad měřením

Zbarvení zvířat významný znak zevnějšku zvířat pod genetickou kontrolou Základní mechanismy tvorby pigmentu jsou stejné, pochopení principů zbarvení druhů a plemen vyžaduje prostudovat genetiku zbarvení každého druhu Význam pigmentace zvířat estetický identifikace zvířete užitkovost /králík, ovce, kožešinová zvířata/ Zbarvení koní - hnědák - ryzák

Označování zvířat Umožní identifikaci jedince a jeho nezaměnitelnost Realizace : u hosp. zvířat dle plemenářského zákona u zájmových chovů dle řádu chovatelské organizace POŽADAVEK :čitelnost jednoduchost provedení trvanlivost nepoškození kůže estetické hledisko OZNAČENÍ ZVÍŘETE : dočasné - označí zvíře na omezenou dobu a je odstranitelné z těla /barva,visačky,náušnice,křídelní značky aj./ trvalé - označí zvíře na celý život a je neodstranitelné / tetování, výžehy, vrubování, mikročip/

Snaha Evropské unie - Směrnice č.92/102/EEC cíl : zajistit spolehlivé a trvalé označení zvířat, informace o místu narození a pohybu zvířete po celý život implementace legislativy EU do plemenářského zákona ČR = zavedení centrální evidence zvířat Povinnosti chovatele: označit určeným způsobem koně, skot, prasata, ovce, kozy předávat ústřední evidenci údaje o narození,druhu a pohlaví zvířat vést záznamy o počtech a přemistování zvířat označit každé živé tele do 72 hod. po narození 2 ušními známkami vést registr zvířat pro každou stáj a zaznamenat veškeré změny hlásit veškeré změny ve stádě do ústřední evidence 1x týdně