AMGK+ aneb digitální a digitalizované sbírky Martin Vojnar

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Společenská kultura Kulturní instituce v ČR ; VY_32_INOVACE_D3_09
Advertisements

Osnova Úvod Návrh notace Metoda katerizace Popisky Aktualizace
Knihovny současnosti 2011, České Budějovice 13. – 15. září 2011
Přehled fondů a sbírek archivů ČR na Internetu
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
ART Oborová brána umění a architektura České oborové brány - současný stav a výhled.
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí.
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
Digitální zemědělská knihovna on-line. ÚVOD ČZU SIC a KBFR – dlouhodobá koncepce rozvoje „snadného“ přístupu k informacím podpora FRVŠ –616/ Digitalizace,
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
1 Martin Vojnar Indexy a uživatelé paměťových institucí IKI, 17. ledna
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
1 Martin Vojnar Zdroje pro vědu jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní CVTI v Bratislavě, 9. listopadu 2011.
Krajská digitalizační jednotka Kraje Vysočina
1  Ex Libris Ltd., Internal and Confidential NISPEZ IV. konference 13. listopadu 2012 Martin Vojnar
1 Martin Vojnar Budoucnost vyhledávání je v kontextu uživatele Praha, INFORUM 2011.
Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR do roku 2010 Bohdana Stoklasová & kol. Národní knihovna.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
ANL+ aneb nová generace č lánkové bibliografie Martin Vojnar
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Historické fondy VKOL - ukázky
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
Šedá literatura a SIGLE Knihovna AV ČR
Mgr. Rostislav Krušinský VĚDECKÁ KNIHOVNA V OLOMOUCI Služba EOD - Elektronické knihy na objednávku.
SUAleph, České Budějovice 23. dubna 2014 Martin Vojnar, MULTIDATA Praha s.r.o.
Identifikátory v digitálních knihovnách Martin Vojnar Vědecká knihovna v Olomouci.
Spolupráce knihoven paměťových institucí ve Zlínském kraji Jan Kaňka | Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
1 Ex Libris Alma Nová generace knihovních služeb.
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
CARARE: Connecting Archaeology and Architecture in Europeana
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních (jmenných)
Informační kulturní portál
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Pracoviště pro dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě (digitální archiv)‏
1 Martin Vojnar Elektronické informační zdroje a centrální indexy SUAleph, VUT, 6. listopadu 2012.
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
nová on-line prezentace muzejních a galerijních sbírek Mgr. Jakub Hauser, Národní muzeum.
ŠEDÁ LITERATURA Šedá literatura - z nejdůležitějších a nejstrategičtějších zdrojů vědeckých, technických a obchodních informací - „polopublikovaná literatura“
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Kramerius 4 – nová generace systému pro digitální knihovnu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě ,
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
EBooks on Demand – projekt evropské kooperace Věra Pospíšilíková – MZK, Kateřina Kamrádková – NTK AKM 2010.
Úvodní hodina do předmětu Knihovnické procesy a služby Martin Krčál VIKBB42 Knihovnické procesy a služby Brno, 19. února 2014.
1 Martin Vojnar Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní SNK v Martine, 7. listopadu 2011.
Odbor digitálních fondů Zuzana Kvašová,
Pilotní projekt NK ČR Dobrovolné uložení elektronických publikací Mgr. Martin Žížala Oddělení doplňování domácích dokumentů.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
KNIHOVNA Jihomoravského muzea ve Znojmě se představuje - základní knihovna se specializovaným knihovním fondem, zapsaná podle zákona v evidenci knihoven.
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (1) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
Sdílená katalogizace z pohledu manažera
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
Úvodní hodina do předmětu Knihovnické procesy a služby
Historické fondy VKOL - ukázky
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Discovery služby a souborný katalog
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Transkript prezentace:

AMGK+ aneb digitální a digitalizované sbírky Martin Vojnar

2 Digitální a digitalizované sbírky, Na úvod dovolte tři samostatné postřehy: tento příspěvek je tak trochu zbojnický vychází vstříc běžnému uživateli a můžete si ho sami vyzkoušet jedná se o příklad „malého“ indexu

3 Digitální a digitalizované sbírky, Velký a malý index ~ 10 9 ~ 10 6

4 Digitální a digitalizované sbírky, AMGK+ V příspěvku bude stručně popsán a prakticky předveden experimentální projekt AMGK+, který usiluje o vybudování centrálního indexu českých digitalizovaných a digitálních sbírek kulturních institucí. Měl by mít význam pro běžné i odborné uživatele, které jednoduchým způsobem navádí na dostupné elektronické dokumenty a objekty v knihovnách, archivech, muzeích a galeriích. Diskutovány budou otázky spojené s budováním indexu a jeho dlouhodobou udržitelností.

5 Digitální a digitalizované sbírky, Co je AMGK+ proč by nemohl potenciální uživatel najít vše jednoduše? vyhledávání v digitálních a digitalizovaných sbírkách českých paměťových institucí: archivy muzea galerie knihovny

6 Digitální a digitalizované sbírky, Proč AMGK+ ? neměla by to být řečnická otázka ? kde je místo na stupnici mezi nice-to-have a must-to-have ?

7 Digitální a digitalizované sbírky, Princip budování AMGK+ model je podobný tomu, jak funguje Europeana na evropské úrovni jednotlivé instituce poskytují pouze metadata (ve strojově zpracovatelném formátu), nikoliv digitalizované objekty index AMGK+ je v pravidelných intervalech sklízí a indexuje základním předpokladem je, že instituce již má v elektronické podobě na internetu dostupnou sbírku dokumentů nebo informací (nemusí být ale veřejně dostupná všem) mezi přispívající institucí a AMGK+ se předpokládá smluvní vztah vyhledávání je volně dostupné všem, pokud instituce nevyžaduje jinak

8 Digitální a digitalizované sbírky, Ukázky sbírek vhodných pro AMGK+ (1) pocházející z digitalizace (=MINULOST): digitální knihovna MZK v Brně (K4, mapy, jiné) Manuscriptorium.com mapy a barokní kresby Vědecké knihovny v Olomouci část eSbírek z produkce Národního muzea digitální knihovna Špalíček kramářských tisků Národního muzea Registr sbírek výtvarného umění (RG ČR+CITEM MZM) Parlamentní digitální knihovna DigiArchiv SOA v Třeboni aj.

9 Digitální a digitalizované sbírky, Ukázky sbírek vhodných pro AMGK+ (2) vznikající online (= BUDOUCNOST): česká verze Wikipedie a související projekty Národní úložiště šedé literatury (NUŠL) digitální repozitáře veřejných institucí soubory vědeckých dat a jiné výsledky výzkumné činnosti vládní dokumenty elektronické knihy profesní portály sdílející doporučení a metodiky aj.

10 Digitální a digitalizované sbírky, Ukázky sbírek vhodných pro AMGK+ (3) na pořadu dnešního dne (= SOUČASNOST): bibliografické databáze biografické databáze faktografické databáze dokumentační databáze terminologické a výkladové slovníky znalostní báze a expertní systémy specializované informační systémy aj. pro nás s vysokou přidanou hodnotou ?¿

11 Digitální a digitalizované sbírky, Vymezení AMGK+ primárně pro instituce z resortů kultury/vnitra a školství komu má sloužit ? na jaké úrovni pro jaké obory jaké druhy dokumentů a objektů má pomáhat objevovat ? různý nosič různý obsah různý kontext jak spolupracovat s ostatními aktivitami a netříštit síly ? (SK ČR, NDK, ČDK, INTERPI, …) úkol do budoucna: hledání vztahů/vazeb, propojování

12 Digitální a digitalizované sbírky, Naše (firemní) motivace tak trochu atypická iniciativa cílem ukázat možnosti zpřístupnění strukturované vyhledávání publikování obsahu na webu (Google…) propojení se sociálními sítěmi v kontextu nejen pro zpřístupnění na jednom místě, ale i pro zařazení do jiných discovery systémů může to být Vám a Vašim uživatelům prospěšné ? pokračovat v tomto projektu dále, jakým způsobem ?

13 Digitální a digitalizované sbírky, Jak se zapojit do AMGK+ ? dát o sobě vědět (např. na uzavřít smlouvy (podle potřeby) poskytnout metadata do společného indexu pro vyhledávání vyzkoušet si, jak vyhledávání funguje

14 Digitální a digitalizované sbírky, AMGK+ otázky *) opravdu chcete připustit kulturní zločin ?