nachází se v západní Evropě Hlavní město: Londýn konstituční monarchie Počet obyvatel: 60,609,153 Rozloha: 244 880 km2 (241,590 země, 3,230 voda) Úřední.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁPADNÍ EVROPA Vytvořil: Vojtěch Nedbal
Advertisements

Evropská nej….
Velká Británie Tomáš Strmiska. Všeobecné informace Poloha – souostroví, Západní Evropa Rozloha – km² (76. na světě) Počet obyvatel
Spojené království Anglie a severního Irska
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Srbsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Bulharsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Velká Británie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
IRSKO Robin Plch 8.A
ZÁPADNÍ EVROPA.
Skotsko Anglie Wales Severní Irsko
Velká Británie.
Týden Evropy Velká Británie Great Britain.
Spojené Království Velké Británie a Irska
Spojené království.
Západní Evropa - úvod pobřeží Atlantského oceánu pobřeží Atlantského oceánu Velká Británie, Irsko, Francie, Belgie, Nizozemsko, Lucembursko Velká Británie,
RAKOUSKO.
BULHARSKO.
Spojené království Velké Británie a Severního Irska
SRBSKO.
Rumunsko.
BELGIE.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ZÁPADNÍ EVROPA.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
ŠVÝCARSKO.
Irsko, Velká Británie, Francie, Monako, Lucembursko, Nizozemí, Belgie
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Velká Británie (Great Britain).
Spojené království Velké Británie a Severního Irska
SLOVINSKO.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
LITVA.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Velká Británie.
Velká Británie Valentýna Martínková.
Velká Británie vlajka Velké Británie znak Velké Británie.
Velká Británie ® ☻ Vlajka ☻ Znak.
Malta.
DÁNSKO.
Velká Británie a Francie Vlastivěda – 5. ročník
Francie Miroslav Chmelka.
Nejmocnější státy Evropy
Británie a Irsko Autor: Mgr. Jana Kalandrová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu:
Kanada.
Politický systém Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Helena Konečná Marie Masopustová.
ZÁPADNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme mezi státy západní Evropy?
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Velká Británie a Irsko hrad Windsor Buckinghamský palác Westminster.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: PaedDr. Vaňková Marcela Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_34.
Západní Evropa – Velká Británie, Irsko VY_32_INOVACE_18_ZEMĚPIS_západní Evropa – Velká Británie, Irsko Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov,
Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 Autor: Eva Valentová Název: VY_32_inovace_212_ Velká Británie Téma: anglický jazyk Číslo.
VY_32_INOVACE_147_Velká Británie a Irsko Šablona Identifikátor školy:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_09_Velká Británie.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Velká Británie.
Antonín Košíček Sára Šobková
EVROPA ZÁPADNÍ EVROPA – VELKÁ BRITÁNIE, IRSKO
Spojené království Lukáš Vicherek.
Název školy: Zš a Mš Březno Autor: Marie Hájková Název:
The Great Britain Spojené království Velké Británie a severního Irska
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Velká Británie AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Kuvajt
Transkript prezentace:

nachází se v západní Evropě Hlavní město: Londýn konstituční monarchie Počet obyvatel: 60,609,153 Rozloha: km2 (241,590 země, 3,230 voda) Úřední jazyk: angličtina Oficiální název: Spojené království Velké Británie a Severního Irska - United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland

Královna Alžběta ll. Královna vykonává jen reprezentativní úlohu Dvoukomorový plularitní polický systém (Dolní a Horní sněmovna ) Dvě významné politické strany - Konzervativní (pravice) a Labouristická (levice) Labouristická strana (Tony Blair ) se zbavila socialismu jako své ideologie, a změnila se v moderní alternativu Správní členění: Anglie-49 hrabství, 6 metropolních distriktů Wales-8 hrabství Severní Irsko-26 distriktů Skotsko- 12 oblastí Legislativa: dvoukomorový parlament s 1260 členy v Horní a 650 poslanců v Dolní sněmovně Soudnictví: 3 oddělené systémy, nejvyšší instancí je Horní sněmovna

P ř íroda poloha N, 2 00 W Nejvyšší hora: Ben Nevis (1 343 m) Nejnižší bod: The Fens -4,6 m Nejdůležitější vodstva: Temže, Severn, Britské teploty nevystoupí nad 32 stupňů v létě a nespadnou pod –10 stupňů v zimě. od března do června je sucho,od října do ledna velmi vlhko Geografické členění: od severu k jihu-vysočiny ve Skotsku Penninské pohoří, na jihu vrstevnaté terasy s Londýnskou pánví, na jihozápadě hornatina Cornwaldu, Severní Irsko-hornatina a pahorkatina Podnebí: oceánické, příznivě ovlivněno Golfským proudem Přírodní bohatství: Fe,Zn,Au, CaCo3,zemní plyn,sádra

Počet obyvatel: Jazyk: angličtina, zbytky keltských jazyků ve Skotsku a Walesu (velština, galština, kornwallština) Náboženství: 57% anglikáni 15% protestanti 13% katolíci 1% muslimové Průměrný věk 39,3 let Etnické složení:bílá (Anglická 83.6%,Skoti 8.6%, Weylská 4.9%, Severní irové 2.9%) 92.1%, černá 2%, Indiáni 1.8%, Pakistanci 1.3%, mix 1.2%, ostatní 1.6%

Měna: britská libra Roční přírůstek : 2,8% Dovoz: průmyslové výrobky, stroje, ovoce, zelenina, potraviny Vývoz: letecká výbava, chemikálie, ropa, stroje, nápoje, tabák Obchodní partneři: Německo, USA, Francie, Nizozemsko, Čína, Belgie,Itálie

*1957 P. McCartney- zpěv, baskytara; J. Lennon- zpěv, kytara; G. Harrison- kytara, zpěv; R. Starr- bicí

k kruhový chrámový komplex s pískovcovými bloky postavený do tvaru podkovy, který sloužil jako pohřebiště

Loch Ness Sever Skotska. dlouhé necelých 40 km, 1,5 km široké, hloubka kolem 300 m. Hrad Loch ness

Všude jsou ovce

jízda vlevo