Srovnání prokaryotických a eukaryotických buněk

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Buňka.
Advertisements

Rostlinná buňka Josef Převor (Oktáva).
Prokaryotická a eukaryotická
Prokaryotická buňka VY-32-INOVACE-BIO-120
1.E Biologie.
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
STRUKTURA BUŇKY.
BUŇKA JAKO ZÁKLAD VŠEHO ŽIVÉHO
Buňka základní stavební a funkční jednotka organismů funkce buňky:
BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
EUKARYOTA.
Systém organismů.
EUKARYOTICKÁ BUŇKA Velikost – v mikrometrech (10–100, i větší)
Biologie E
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Buňka.
Základy přírodních věd
Tamara Komárová, Kristýna Hajíčková
BUŇKA PŘÍRODOPIS 6. TŘÍDA.
Eukaryotická buňka.
Práce vyjadřuje osobní názory autorů. Práce vznikla v rámci výuky. Práce v žádném případě nevyjadřuje stanoviska Českého vysokého učení technického v Praze.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_527.
Prokaryota vs. Eukaryota
Buňka - cellula Olga Bürgerová.
EUKARYOTA.
B U Ň K A.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
VY_32_INOVACE_03-01 Živočišná buňka
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
BIOLOGICKÉ VĚDY Podle zkoumaného organismu
Rozdělení buněk.
Bakterie a sinice Přírodopis VY_32_INOVACE_164, 9. sada, Př3 ANOTACE
Aktivita č.4: Biologie pod mikroskopem
Základní struktura živých organismů
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
BUŇKA.
BUNĚČNÁ STAVBA ŽIVÝCH ORGANISMŮ
Základní struktura živých organismů
Semiautonomní organely a cytoskelet
Stavba lidského těla.
MORFOLOGIE ŽIVOČIŠNÝCH BUNĚK
Neboli BUNĚČNÁ BIOLOGIE CYTOLOGIE. Čím se zabývá cytologie? Druhy, tvar a velikost buněk = morfologie Vnitřní stavba, druhy organel = anatomie Pochody.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_BUŇKA.
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
BUŇKA – základ všech živých organismů
Buňka JE ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ A FUNKČNÍ JEDNOTKOU
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: GENETIKA Téma: BUŇKA
Porovnání eukaryotické a prokaryotické buňky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje BUŇKA VY_32_INOVACE_23_461 Projekt.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Mgr. Natálie Čeplová Fyziologie rostlin.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Živočišná Buňka.
VY_52_INOVACE_24_Buňka rostlinná a živočišná
Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_BUŇKA 3_P1-2
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Bi1BK_ZNP2 Živá a neživá příroda II Buněčná stavba živých organismů
Srovnání prokaryotické a eukaryotické buňky
4. Buňky.
Prokaryotická buňka.
Botanika Rostlinná Buňka.
Transkript prezentace:

Srovnání prokaryotických a eukaryotických buněk

Prokaryotické buňky Z řeckého pro (před) a karyon (jádro) jedny z nejstarších buněk na světě Složení: bílkoviny, nukleové kyseliny, polysacharidy a lipidy-> cca 97% sušiny Rysy prokaryotických buněk: jsou haploidní, vlákno DNA není membránou odděleno od cytoplazmy může obsahovat plazmidy s výjimkou jednoduchých váčků nemá vnitřní systém membrán členící buňku má prokaryotický typ ribozómů má-li organismus bičík, tak je prokaryotického (bakteriálního) typu má buněčnou stěnu obsahující peptidoglykan nevytváří mnohobuněčné organismy, nanejvýše kolonie

Rozdělení prokaryot podle výživy AUTROTROFNÍ HETEROTROFNÍ Využívají anorganické látky Zdrojem uhlíku je CO2 Vyžadují jako zdroj dusíku anorganické dusíkaté soli Nevyžadují obvykle vitamíny Zdrojem uhlíku a dusíku jsou organické látky Využívaji enenrgii uvolněnou oxidacemi organických látek Vyžadují vitamíny FOTOTROFNÍ CHEMOLITOTROFNÍ CHEMOORGANOTROFNÍ Fotosyntetizující bakterie, sinice, prochlorofyty Bakterie sirné, vodíkové, železité, nitrifikační Saprofyti (žijí na odumřelé organické hmotě) Paraziti (žijí na živé organické hmotě)

Prokaryota Struktura prokaryot

Eukaryotické buňky Složitějsí než prokaryotické buňky Tento typ buňky mají všichni prvoci, houby, rostliny a živočichové Rysy eukaryotických buněk: Jádro (-karyon, dává eukaryotám jejich název) je vždy přítomné. Je ohraničeno dvojitou membránou a uvnitř je uchovávána genetická informace ve formě DNA. Eukaryotická buňka je obvykle výrazně větší než buňka prokaryotická Endoplazmatické retikulum, golgiho komplex (GA), vakuoly a ostatní endozomální struktury, vytváří vnitřní systém membrán, kterým je buňka dále členěna a umožňuje jí lepší organizaci složitějších životních pochodů.

Eukaryotické buňky Semiautonomní organely jsou organely, které zřejmě vznikly symbiotickou fúzí s původní buňkou, proto jsou odděleny od okolní cytoplazmy dvěma membránami. Udílí jí nové schopnosti, které jsou pak nezbytné pro život vícebuněčných organizmů. Mitochondrie jsou přítomny ve všech živých buňkách a dávají eukaryotám schopnost získávat energii dýcháním, plastidy se vyskytují jen u některých eukaryot (zvláště u rostlin, pro něž jsou zásadní) a některé jejich typy (jmenovitě chloroplasty umožňují rostlinám fotosyntézu). Cytoskelet tvořený aktinovými mikrofilamenty (mikrovlákny) a mikrotubuly udržuje její tvar a tvoří „kolejnice“ pro cílený pohyb čehokoliv uvnitř buněk. Má-li bičíky nebo brvy, jsou eukaryotického typu Má eukaryotický typ ribozomů

Eukaryota Struktura rostlinné buňky

Eukaryota Struktura živočišné buňky

Srovnání rysů prokaryot a eukaryot Prokaroty Eukaryoty Velikost 1-10 µm 10-100 µm Typ jádra nukleární region; bez pravého jádra   jádro obklopené dvojitou membránou DNA obyvkle cirkulární dlouhé lineární molekuly složené s histony v chromozomech Syntéza RNA v cytoplazmě syntéza RNA probíha uvnitř jádra Organely a membránové struktury velmi málo vnitřních struktur strukturizovány a silně organizovány vnitřními membránami a cytoskeletem Mitochondrie Na jednu buňku vždy jedna Obvykle mnoho (některé buňky mohou mít po jedné nebo jim i mitochyndrie chybí) Chloroplasty žádné u řas a rostlin Organizace obvykle samostatné buňky jednobuněčné, kolonie, ale také vyspělé mnohobuněčné organizmy se specializovanými buňkami

KONEC