Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0349 Šablona III/2VY_32_INOVACE_527.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0349 Šablona III/2VY_32_INOVACE_527."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0349 Šablona III/2VY_32_INOVACE_527

2 Jméno autora:Mgr. Zdeňka Hanzliková Třída/ročník:1. (5.) Datum vytvoření:říjen 2012 Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Tematická oblast:Obecná biologie Předmět:Biologie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Seznámení s rozdíly mezi stavbou prokaroytické a eukaryotické buňky. Klíčová slova:Chromozóm, nukleoid, atd. Druh učebního materiálu:prezentace

3 Čím se liší prokaryotická a eukaryotická buňka? 1.Velikost 2.Rozdílná stavba jádra 3.Membránový systém a membránové organely 4.Rozdílná struktura buněčné stěny 5.Ribozómy

4 Srovnání velikosti a stavby obou typů buněk ( obr.č.1.)

5 U kterých organismů najdete dané typy buněk? Prokaryotická buňka: -u bakterií, -u sinic, -u prochlorofyt Eukaryotická buňka: -u prvoků -u chromist -u rostlin -u živočichů -u hub

6 obr.č.2. a obr.č.3.

7 Prokaryotická buňka Jádro – neohraničené, tvoří ho jen jeden chromozom, jedna molekula DNA uzavřena do kruhu – označuje se nukleoid. Ribozómy-menší, méně. Chybí membránové organely. Buněčná stěna – obsahuje peptidoglykan murein, na ní může být pouzdro nebo slizový obal. Eukaryotická buňka Jádro – ohraničené dvojitou jadernou membránou, složitější. Ribozómy – volně v cytoplazmě i na drsném endoplazmatickém retikulu. Membránové organely – mitochondrie, endoplazmatické retikulum, Golgiho aparát, vakuoly, lysozómy, plastidy. Buněčná stěna – je u rostlinných buněk a u hub, u živočišných chybí. Nikdy neobsahuje murein, může obsahovat celulózu, chitin.atd.

8 Jádro eukaryotické buňky ( nucleus, karyon) -řídící organela buňky, může být jedno i více ( prvoci) -obalenou dvojitou jadernou membránou s póry -jádro obsahuje jedno i více jadérek ( nucleolus) tvořených RNA a bílkovinami, -vnitřní hmota jádra – karyoplazma -DNA v jádře je mnohem více než u prokaryotické buňky a není volně, ale je navázaná na bílkoviny – na bazické histony, se kterými tvoří tzv. nukleozomy

9 Chromozóm a jeho dvě podoby DNA s bílkovinami v jádře existuje ve dvojí podobě: a) spiralizované chromozómy – v průběhu mitózy b) rozpletené chromozómy – v době mezi mitózami, v období interfáze.

10 obr.č.4.

11 Co je to chromozom? Chromozom je velmi dlouhá DNA (dvojšroubovice), která je pomocí bílkovin ( histonů) stáčena do složitější dvojšroubovice. Její struktura je udržována vodíkovými můstky mezi dusíkatými organickými bázemi. Počty chromozomů – jsou typické pro každý druh – typický je počet a tvar – říkáme celá chromozomová sada.

12 Stavba chromozomu – obr.č.5. Chromozom tvoří 2 podélné shodné poloviny – chromatidy( sesterské chromatidy) (1) Součástí je centroméra(2), která odděluje 2 nestejně dlouhá ramena a spojuje obě chromatidy.

13 obr.č.6.

14 Sady chromozomů v buňkách Haploidní buňky – obsahují poloviční haploidní sadu chromozomů Vznikají meiózou. Jedná se o pohlavní buňky – gamety, ale také o výtrusy u rostlin a hub. V gametách má člověk 23 chromozomů – to je haploidní (n) sada. Diploidní buňky – obsahují dvě stejné sady chromozomů ( původně je jedna od matky a jedna od otce) Vznikají mitózou. Diploidní jsou tělní – somatické buňky. Člověk má 46chromozomů – to je diploidní (2n) sada.

15 Opakování – najděte správná tvrzení 1.Chromozóm tvoří dvě stejné poloviny – chromatidy. 2.Eukaryotická buňka je větší než prokaryotická. 3.Jádro prokaryotické buňky je ohraničené dvojitou jadernou membránou a nazývá se nukleoid. 4.Eukaryotická buňka má membránové organely, které prokaryotické buňce chybí. 5.Prokaryotickou buňku najdeme u bakterií, sinic a prvoků. 6.Prokaryotická buňka má nižší počet ribozomů a jsou menší a volně v cytoplazmě. 7.Eukaryotická buňka je jen u živočichů, rostlin, hub.

16 Citace literatury Jelínek, Jan a Vladimír Zicháček. Biologie pro gymnázia. 7.rozšířené vydání. Olomouc: Studio nakladetelství Olomouc, 2004. ISBN 80-7182- 177-2. František Horník, Václav Kubišta, František Kaprálek, Jan Stoklasa, Blanka Vacková. Seminář a cvičení z biologie pro 4.ročník gymnázií. 1. vydání. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1987. Obr.č.1.: DOLINSKÁ, Jana. Učivá - biológia: Buňka. O škole [web]. [cit. 2012-10-26]. Dostupné z: http://www.oskole.sk/?id_cat=1&clanok=4874 Obr.č.2.: Mikrobiologie: Bakterie a prokaryota obecně. In: ŠÍPEK JR., Antonín. Genetika-biologie: váš zdroj informací o genetice a biologii [online]. [cit. 2012-10-26]. Dostupné z: http://www.genetika- biologie.cz/prokaryota Obr.č.3.: Buňka: Eukaryotická buňka. In: Pančík, Peter a Denisa Marcišová. Bioweb.genezis.eu. [online]. [cit. 2012-10-26]. Dostupné z: http://www.bioweb.genezis.eu/?cat=2&file=eukaryota Obr.č.4.: Stavba buňky a organel: Chromozóm. In: Biologie a chemie: Obecná biologie [online]. [cit. 2012-10-26]. Dostupné z: http://giobioobrazky.ic.cz/obecnabiologie.htm Obr.č.5. a obr.č.6.: ŠÍPEK, JR., Antonín. Genetika - Biologie: Chromozomy a jejich stavba [online]. 2010 - 2012 [cit. 2012-10-30]. Dostupné z: http://www.genetika-biologie.cz/chromozomy


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0349 Šablona III/2VY_32_INOVACE_527."

Podobné prezentace


Reklamy Google