Katalogizace starých tisků a prvotisků PhDr. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy katalogizačních pravidel Volba selekčních údajů PhDr. Libuše Machačová Vědecká knihovna v Olomouci.
Advertisements

Pravidla pro vkládání do Clavius REKS Určeno pro dobrovolné knihovníky Opava 4. března 2009.
Normalizovaná úprava obchodního dopisu
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
Nové pojetí seriálu Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Základy katalogizačních pravidel
Bibliografická a rešeršní činnost
XII/2007 Gepro, spol. s r.o. Ing. Stanislav Tomeš Struktura výkresu - titulní strana Struktura výkresu WKOKEŠ.
Jak psát seminární práci
BIBLIOGRAFICKÉ FORMÁTY MARC 21 – UNIMARC-úvod
Jazyk HTML.
1 Úvodní snímek slouží pro počáteční orientaci a jako návěští pro hypertextové odkazy. Při použití jako předlohy jej uživatel odstraní.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Datace: Původ: majetek literátského bratrstva ve Žluticích (západní Čechy). V současnosti ve správě knihovny Památníku národního písemnictví.
STRUKTURA OBCHODNÍHO DOPISU
Prezentace produktu Microsoft Excel. ČAS Vrátí číslo, které představuje určitý čas. Toto číslo vrácené funkcí ČAS je desetinné číslo v rozmezí od 0 do.
Školení katalogizátorů – základní přehled.  1999 – vznik MARC21 z USMARC a CANMARC  2003 – Rada pro katalogizační politiku ČR doporučila implementaci.
Jak napsat odbornou práci?
ČÍSLOVKY.
Korespondence a hromadná korespondence Microsoft Office Word 2007 Microsoft Office Word 2010 MSeg 1.
Korekturní značky 1. - úvod
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
5. RDA – K ARTOGRAFICKÉ DOKUMENTY Školení MK 2015.
Struktura obchodního dopisu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK238.
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Jitka Smejkalová Název materiálu: Úprava tabulek Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PUK.OA2.903.
Praktické pokyny pro psaní tabulky Hodně štěstí při studiu.
„EU peníze středním školám“
Sémantické aspekty katalogizace XI. PhDr. Jiří Stodola.
Bibliografický formát MARC 21 Monografie
Psaní adres Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dana Haviarová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK235.
Úprava adres Pro úpravu adres platí tyto zásady všechny údaje se píšou v 1. pádě všechny řádky začínají od jednotné levé svislice používá se jednoduché.
Katalogizace speciálních druhů dokumentů – kartografické dokumenty Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích 2011
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK234.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Sémantické aspekty katalogizace VII.
Důvody vzniku duplicit v SK ČR
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky
Co nás čeká v r. 2015? RDA! Jaroslava Svobodová NK ČR listopad 2013.
Sémantické aspekty katalogizace IX. PhDr. Jiří Stodola.
1 Důvody duplicitních záznamů v SK ČR Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
etail.htm?id= podle pravidel AACR2 -řešení popisné a inventární jednotky -chyby v evidenci a jejich řešení.
Přehled regionálních periodik do r databáze periodik (novin, časopisů, sborníků, ročenek, výročních zpráv), která vycházela na území Královéhradeckého.
Údaje bloku 0xx Typ obsahu, média a nosiče Edita Lichtenbergová leden 2015.
RDA - JSOU TU S NÁMI Seminář SK ČR, Jaroslava Svobodová NK ČR.
Důvody duplicitních záznamů v SK ČR Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky Tereza Paličková oddělení rukopisů a starých tisků NK ČR.
Sémantické aspekty katalogizace X. PhDr. Jiří Stodola.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Informatika – Tabulka v Excelu. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony Klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_II_.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
Technické prostředky v požární ochraně
Instrukce k prezentaci
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky
Jarmila Přibylová Národní knihovna ČR
Informační analýza a identifikace dokumentů
SEMINÁŘ Prameny k dějinám Židů v českých zemí
Katalogizace pokračujících zdrojů
Duplicity v SK ČR aneb, Zase ty duplicity!
Katalogizace starých tisků v rámci minimálního záznamu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Seminář SK ČR 2018 Okénko pro katalogizátory
Transkript prezentace:

Katalogizace starých tisků a prvotisků PhDr. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích

Katalogizace starých tisků a prvotisků Bayly, Lewis Praxis pietatis : to gest: o cwjčenj se w pobožnosti prawé, Knjžka milostná... podlé wydanj Amsterdamského a Berljnského w nowě tisstěna, a Cýrkwi Božj Cžeské Bratrské zase do rukau dana / Lewis Bayly Wydánj w Brně. -- Brno : Jozeff František Neumann, s. ; 8°

Katalogizace starých tisků a prvotisků  pravidla AACR2R  pravidla ISBD(A) – Mezinárodní standardní bibliografický popis pro staré tisky a prvotisky

Katalogizace starých tisků a prvotisků  2.13 hlavní pramen popisu  Pokud prvotisk nebo starý tisk obsahuje titulní stránku, použijte ji jako hlavní pramen popisu. Pokud titulní stránka chybí, použijte následující prameny v tomto pořadí: Patitul, hlavička, kolofon, obálka, deska vazby, živé záhlaví, incipit nebo explicit, oprávnění k vydání nebo imprimatur, jiné prameny  V případě, že použijeme jako pramen popisu cokoli jiného, než titulní stránku, je nutné vytvořit poznámku: Název z … (Název z kolofonu)

Katalogizace starých tisků a prvotisků  2.14 oblast údajů o názvu a odpovědnosti  Pokud popisná jednotka nemá titulní stránku a pokud žádný pramen popisu neobsahuje hlavní název, zapište jako hlavní název několik úvodních slov textu (tolik, kolik jich je potřeba k jednoznačné identifikaci)

Oblast údajů o názvu a odpovědnosti  Pro zápis údajů o názvu a odpovědnosti platí obecná pravidla údaje zapisujeme přesně podle pramene popisu, včetně chyb a dalších nepřesností Výjimka - psaní velkých písmen a interpunkce První slovo názvu se píše s velkým počátečním písmenem, další slova se píší s počátečním písmenem malým (s výjimkou případů, kdy pravidla pravopisu pro daný jazyk vyžadují velká písmena, např. jména osob, zemí, podstatná jména v němčině apod.)

Oblast údajů o názvu a odpovědnosti  dodržujeme i uvedený pravopis, název v moderním pravopisu lze uvést v jiném selekčním poli (UNIMARC – 518, MARC21 246)  Polowičnj Nebe-Kljč, obsahugjcj pobožné modlitby křesťanského katolického náboženstwj : totiž: Modlitby rannj, wečernj, při mssi swaté, nesspořjch, k zpowědi, k sw. přigjmánj a giné wjce : též: k Panně Marii i rozličným Swatým  Poloviční Nebe-klíč, obsahující pobožné modlitby křesťanského katolického náboženství  Modlitby ranní, večerní, při Mši svaté, nešpořích, k zpovědi, k svatému přijímání a jiné více

Zkracování dlouhého názvu  Případné zkracování dlouhého názvu nikdy nevynechávat prvních pět slov názvu u starých tisků - vynechat jakýkoli alternativní název a spojující slovo (nebo, čili) vynechat nepodstatná slova nebo skupiny slov vynechat mota, citáty, věnování a jiné výroky, které se vyskytují na titulní stránce odděleně od hlavního názvu  Vynechaná slova se vždy označují výpustkami (třemi tečkami)  Zkracujeme i dlouhou další názvovou informaci a údaje o odpovědnosti vynecháním nepodstatných slov nebo skupin slov

Zkracování dlouhého názvu  V údajích o odpovědnosti uveďte tolik slov, kolik je jich zapotřebí pro identifikaci zmíněné osoby/osob Zlatý Nebeský Kljč, neb, Wraucné katolické modlitby na ssestnáct djlů rozwržené : rannj a wečernj, při Mssy, a nesspornj... gakož také Modlitby k neyswětěgssý Swátosti Oltářnj... na wssecky weýročnj Slawnosti a giné obzwlásstnj dnj : a to k obzwlásstnjmu užjwánj a potěssenj Pobožného Ženského Pohlawj / od gednoho Kněze cýrkewnjho oprawené

Oblast údajů o názvu a odpovědnosti  Weytah z Kronyky Mozkewské někdy Latině od Alexandra Gwagnýna sepsané, potom w český gazyk přeložené od Matausse Hosya z Wysokého Meyta

Oblast údajů o vydání  2.15 oblast údajů o vydání  Obecně se u starých tisků uvede označení vydání tak, jak se vyskytuje v popisné jednotce. Nunc primu mil lucem Edita Editio sedána auctior et corrector 3. Wydánj w Brně  Jinak se uvádějí standardní zkratky a arabské číslice podle obecných pravidel.

Oblast údajů o vydání  Pokud je označení vydání nedílnou součástí hlavního názvu, další názvové informace nebo údaje o odpovědnosti, nebo pokud je s nimi gramaticky spojeno, pak se uvede takto a nevytváří se žádné další označení vydání  Praxis pietatis : to gest: o cwjčenj se w pobožnosti prawé, Knjžka milostná... podlé wydanj Amsterdamského a Berljnského w nowě tisstěna, a Cýrkwi Božj Cžeské Bratrské zase do rukau dana

Oblast nakladatelských údajů  2.16 oblast nakladatelských údajů  Místo vydání – zapište místo vydání tak, jak je uvedeno v popisné jednotce. Může obsahovat jméno nakladatelů, tiskařů atd.  Pokud je v popisné jednotce uvedeno více než jedno místo vydání, zapíšeme první místo a volitelně všechna ostatní v pořadí, v jakém se vyskytují. Pokud se druhé a další místo vynechává, připojte výraz [etc.] London [etc.] London ; et se trouve à Paris

Oblast nakladatelských údajů  Pokud údaj o nakladateli obsahuje jméno tiskaře, uveďte jej zde.  Uvádíme i zbývající údaje o nakladateli tak, jak jsou uvedeny v popisné jednotce. Lze vynechat slova, která neslouží k identifikaci popisné jednotky ani nenaznačují roli nakladatele. Výpustky označíme znakem pro vynechání  nákladem Cýs. kr. prawidelnj sskolské kněhotiskárny

Oblast nakladatelských údajů  Pokud existuje více než jeden údaj o nakladateli, uvádíme první údaj a volitelně všechna  ostatní v pořadí, v jakém se vyskytují. Pokud se další údaje vynechávají, připojte výraz [etc.]

Oblast nakladatelských údajů  Uvádíme datum vydání nebo tisku včetně dne a měsíce tak, jak jsou uvedeny v popisné jednotce a připojíme jakékoli nezbytné opravy. Římské číslice, které označují rok, nahradíme arabskými číslicemi. Pokud je to nezbytně, připojíme datum v moderní chronologii  iv ian 1497  In vigilia S. Laurentii Martyris [9. srp.] 1492

Oblast nakladatelských údajů  Pokud popisná jednotka není datována a datum není známe, uvádíme přibližné datum  [1492?] [mezi 1791 a 1799] [po 1749] [167-?] [17--]  Pokud je tiskař jmenován v popisné jednotce samostatně a lze jej jasně odlišit od nakladatele nebo knihkupce, uvádíme místo tisku a jméno tiskaře. W Praze : Knjže z Fürstenberku, 1785 (Cýs. král. narmálnj Impressy) 260 |a W Praze : |b Knjže z Fürstenberku, |c 1785 |f (Cýs. král. narmálnj Impressy

Oblast fyzického popisu  2.17 oblast fyzického popisu  Rozsah – uvádíme sekvence číslovaných i nečíslovaných stran, listů nebo sloupců. U starých tisků není omezení na 3 sekvence, uvádíme každou sekvenci listů, stránek nebo sloupců  Př. [5], xii, 53, 46, 35, [5], s.  Pokud je to žádoucí, uvádíme i přesnější informace o stránkování, prázdných listech apod. - a to buď zde v rozsahu nebo vytvořením poznámky

Oblast fyzického popisu  Popište letáky jako takové a ostatní jednolistové tisky jako listy  Součástí rozsahu mohou být i číslované obrazové přílohy – viz obecná pravidla

Oblast fyzického popisu  Ilustrace – popíšeme ilustrace podle obecných pravidel, volitelně můžeme připojit výraz dřevoryty, mědiryty apod. Pokud je popisná jednotka ručně ilustrována nebo kolorována, uvádíme tuto informace v poznámce.  Rozměr – uvádíme rozměr podle obecných pravidel, lze připojit formát k rozměru ve zkráceném tvaru (2◦, 4◦, 8◦)

Oblast údajů poznámky  2.18 oblast údajů poznámky  poznámky vytváříme podle obecných pravidel  Pramen hlavního názvu  Uvádíme pramen hlavního názvu, pokud jím není titulní stránka Název z

Oblast údajů poznámky  Reference pro prvotisky a volitelně pro staré tisky uvádíme stručné popisy ve standardních soupisech Citováno v: Knihopis 36 (signatura NK ČR uvedena v Dodatcích) Citováno v: Jungmann VI ; Knihopis 3620 (tento exemplář neuvádí) 5104 |a Jungmann VI |a Knihopis 3620 (tento exemplář neuvádí)

Oblast údajů poznámky  Signatury Pokud je třeba, vytvořte poznámku, obsahující údaje o signaturách  Fyzický popis Pokud je třeba, uveďte počet sloupců nebo řádků a velikost sazby. Uveďte úplnější údaje o ilustracích, pokud je to nezbytné

Oblast údajů poznámky Popisovaný exemplář  Poznámky o zvláštnostech popisovaného exempláře – rubriky, iluminace, doplňky k rukopisu, vazba, úplnost.  Pravděpodobně nejrozsáhlejší poznámka

Oblast údajů poznámky  ABC, aneb Slabikář, z kterýho se djtky magj včiti pjsmeny znáti, slabikowati a čjsti. Ku prospěchu sskol w cýsařských králowských zemjch... = A B C, oder Sylben=und Namenbuch, daraus die Kinder die Buchstaben kennen, buchstabiren, und lesen lernen. Zum Gebrauche der Schulen in den kaiserlich=königlichen Saaten. -- W Praze : nákladem Cýs. kr. prawidelnj sskolské kněhotiskárny, s.

Oblast údajů poznámky Tištěno gotikou česky a německy, částečně i latinkou. Na fol.A1a předtitul, na fol.A1b český název, na fol.A2a německý souběžný název. Signatury A-D ⁸ (fol. D 8b nepotištěno). Arabská paginace, stránkové kustody. Na titulních listech malé viněty - cís. dvojhlavá orlice. Iniciálky, verzály, drobné rokokové ozdůbky, jednoduché linky, koncové rokokové viněty. -- S německým souběžným názvem a impresem (Prag, im Verlag der k. k. Normalschulbuchdruckerey 1777) Citováno v: Knihopis 36 (signatura NK ČR uvedena v Dodatcích) Tiskárna normální školy (Praha) ( ) | tiskař Polopergamenová vazba (desky ze škrobového červeného papíru, hřbet zpevněn pergamenem). Na předním desce papírový štítek - s razítkem "Lehrer-Bibliothek" a perem dopsanou signaturou "III C 3". Ořízka barevná - stříkaná Na titulním listě kulaté černé razítko býv.majitele - uprostřed rakouská orlice a dokola text "K.K. DEUTSCHE LEHRERBILDUNGSANSTALT IN PRAG"). Na předtitulu kulaté modré akcesní razítko Národní knihovny a tužkou a akcesní číslo Z 4909/49 |5 CZ-PrNK

Oblast údajů poznámky 500 |a Tištěno gotikou česky a německy, částečně i latinkou. Na fol.A1a předtitul, na fol.A1b český název, na fol.A2a německý souběžný název. Signatury A-D ⁸ (fol. D 8b nepotištěno). Arabská paginace, stránkové kustody. Na titulních listech malé viněty - cís. dvojhlavá orlice. Iniciálky, verzály, drobné rokokové ozdůbky, jednoduché linky, koncové rokokové viněty |5 CZ-PrNK 500 |a S německým souběžným názvem a impresem (Prag, im Verlag der k. k. Normalschulbuchdruckerey 1777) |5 CZ-PrNK 5104 |a Knihopis 36 (signatura NK ČR uvedena v Dodatcích) 561 |a Na titulním listě kulaté černé razítko býv.majitele - uprostřed rakouská orlice a dokola text "K.K. DEUTSCHE LEHRERBILDUNGSANSTALT IN PRAG"). Na předtitulu kulaté modré akcesní razítko Národní knihovny a tužkou akcesní číslo Z 4909/49 |5 CZ-PrNK 563 |a Polopergamenová vazba (desky ze škrobového červeného papíru, hřbet zpevněn pergamenem). Na předním desce papírový štítek - s razítkem "Lehrer-Bibliothek" a perem dopsanou signaturou "III C 3". Ořízka barevná - stříkaná |5 CZ-PrNK