Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
Advertisements

Nizozemsko.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
KANADA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
HOSPODÁŘSTVÍ U: s. 52 – 53 Použitá literatura: Chalupa, P.: Světový oceán. Evropa. Práce, Praha 1999.ISBN INDUSTRIALIZACE = přeměna země.
EVROPA VODSTVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
FRANCIE - HOSPODÁŘSTVÍ
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
Evropa – Hospodářství Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Stanislav Šindler Datum: Cílový ročník: 7.
ZÁPADNÍ EVROPA.
OBYVATELSTVO EVROPY 720 mil. OBYVATELSTVO EVROPY 720 mil.
Vývoj hospodářství 18.st. průmyslová revoluce- Anglie → ZE vůdčí postavení v hospodářství, politice i kultuře až do poloviny 20.st. 2. sv. válka→ zásadní.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
USA – hospodářský obr.
Nerostné suroviny Evropy
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
HOSPODÁŘSTVÍ EVROPY 2 PRŮMYSL.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Velká Británie oficiální název: " Spojené království Velké Británie a Severního Irska" 4 historické země: Anglie, Skotsko, Wales a Severní Irsko (IRA)‏
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
Zpracovatelský průmysl
Společenské a hospodářské prostředí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
SVĚTOVÉ ZĚMĚDĚLSTVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Referát-Německo Aleš Novotný 8.A
Téma hodiny: Rusko - socioekonomické poměry Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník Anotace: Rusko – socioekonomické poměry Klíčová slova: Obyvatelstvo,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_130 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
Evropa: Hospodářství a průmysl
SVĚTOVÁ PRŮMYSLOVÁ VÝROBA
Německo Jan Dušek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_130 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Německo.
Hospodářství - průmysl a zemědělství Soňa Medlová, 3.C
ZÁPADNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme mezi státy západní Evropy?
Bývalé státy Sovětského svazu
VY_32_INOVACE_17_22_HOSPODÁŘSTVÍ EVROPY ŠABLONA 32.
VY_52_INOVACE_18_02_státy severní Evropy. 3. snímek – severní Evropa 4. snímek – státy severní Evropy 5. snímek – vlajky států severní Evropy 6. snímek.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_13_22_SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_EVROPA-ÚVOD ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ZEMĚPIS Téma: Německo Ročník: 8. Číslo projektu:
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/16_Severní Evropa Téma: Státy severní Evropy.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
RUSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
EVROPSKÉ HOSPODÁŘSTVÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_52_INOVACE_30_02_státy východní Evropy
VY_32_INOVACE_2B_19_SEVERNI_EVROPA ZEMĚPIS 8.ROČNÍK Severní Evropa
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
VY_32_INOVACE_160_Evropská část Ruska
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
EVROPA VÝCHODNÍ EVROPA – RUSKO
zpracovaný v rámci projektu
Střední Evropa.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
6. SEVERNÍ EVROPA.
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

Evropa má: - nejdelší tradici rozvoje průmyslových odvětví - nedostatečnou zásobu nerostných surovin -intenzivní a specializované zemědělství (rostlinná i živočišná výroba) - hustou dopravní síť - nejvíce obyvatel pracuje ve službách, nejméně v zemědělství

-více než polovina průmyslu se soustřeďuje v západoevropské oblasti (Anglie, sever Francie, Belgie, Nizozemsko, Porýní a Porúří v Německu) -řada výroby přesunuta do dovozních přístavů -omezování těžkého průmyslu a přechod na specializovaná odvětví (elektronika, přesné strojírenství aj.)

- vlastní zdroje v Evropě nestačí potřebám průmyslu = dovoz -ve světovém měřítku má význam těžba: černého a hnědého uhlí (střední Anglie, Hornoslezská oblast, Ostravsko), železné rudy (Švédsko, Rusko), uranu -důležitá je těžba dřeva (Skandinávie, Rusko) -těžba ropy a zemního plynu (Severní moře, Rusko) je nedostatečná = nutný dovoz

- Evropa je soběstačná ve výrobě základních potravin. - díky rozdílným podmínkám (70% půdy v Dánsku x 4% půdy v Norsku) = specializované oblasti - přímořské státy – rybolov

- rozvinutá doprava umožňuje rozvoj cestovního ruchu (příroda, moře, památky) Železnice: Rusko, Německo, Ukrajina Přístavy: Rotterdam, Antverpy, Hamburk Letiště: Londýn, Paříž, Frankfurt nad Mohanem Auta: Německo, Itálie, Česká republika

Otázky k opakování: 1.Proč se musí některé zemědělské produkty a potraviny do Evropy dovážet? Které? 2.Jaký typ zemědělství převládá ve vašem okolí? Které plodiny se tam pěstují? 3.Které zemědělské výrobky se vyvážejí z ČR?