Oficiální název: Nizozemské království Rozloha: km² Počet obyvatel:16,491,461 Hl. m. Amsterdam Úřední jazyk: nizozemština, fríština Státní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Advertisements

Nizozemsko.
Zpracoval: Tomáš Úradníček 8.A ZŠ a MŠ, Brno, Horníkova 1
Maturitní otázka č. 21 Benelux.
Lucie Zelinková Sexta B
Belgie.
Co Vás čeká? Dozvíte se o těchto zemích:
Norsko Zeměpis Heřmánek Eduard 6.A.
Základy hospodářství Beneluxu
Oblast: Západní Evropa Nizozemsko
Španělsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
BENELUX NIZOZEMSKO.
NIZOZEMSKO.
BELGIE.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
BENELUX CO STÁTY SPOJUJE? Velká hustota osídlení Monarchie
Nizozemsko Konstituční monarchie Velká hustota: 400 obyv./km2
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
IRSKÁ REPUBLIKA km2, 3,6 mil. obyvatel, Dublin (Baile Átha Cliath)
Země tulipánů, větrných mlýnů a sýrů…
Nizozemsko Káťa Krejčí.
NIZOZEMSKO.
450 obyv./km2 (nejhustěji osídlené) 90% obyv.-města
Nizozemsko - země tulipánů
BENELUX Jan Dušek.
Nizozemí Eliška Pokorná.
Nizozemsko III2-Z7-III-09
ÚVOD Nizozemsko nebo-li Holandsko, je jednou ze tří zemí Nizozemského království ležící v severozápadní Evropě. Je jednou z nejhustěji osídlených zemí.
NIZOZEMÍ Leží v západní Evropě Hlavní město: Amsterdam
Dánsko Geografické údaje.
Koninkrijk Der Nederlanden
Západní Evropa v 16. století
IRSKÁ REPUBLIKA km2, 3,6 mil. obyvatel, Dublin (Baile Átha Cliath)
BENELUX.
Švédsko.
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Velká Británie (Great Britain).
RUSKO Jan Vaněk.
Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
DÁNSKO.
Kongeriket Norge Holubová Hana
SLOVENSKO VLAJKA ZNAK.
Německo.
Francie Miroslav Chmelka.
NIZOZEMÍ.

Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Kanada.
Benelux (Západní Evropa) Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , leden.
Kanada Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
 Obecné informace  Dělení území  Státní správa  Obyvatelstvo  Podnebí  Fauna a flóra.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_299 _Dánsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ŠPANĚLSKO. něco o Španělsku ● Rozloha: km² ● Hlavní město: Madrid ● Počet obyvatel: mil ● Úřední jazyk: španělština, katalánština ●
Nizozemsko Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_04_Z8_Nizozemsko.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_023_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Kanada AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_17_Z7_Skála
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Švédsko Open Presentation.
Spojené království Lukáš Vicherek.
Kanada NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Velká Británie AUTOR: Mgr. Aleš Skála
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
POLSKO. POLSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Varšava rozloha: cca km2 počet obyvatel: jazyky: polština náboženství: katolické (89.
Česká republika
Kuvajt
Transkript prezentace:

Oficiální název: Nizozemské království Rozloha: 41 526 km² Počet obyvatel:16,491,461 Hl. m. Amsterdam Úřední jazyk: nizozemština, fríština Státní zřízení: konstituční monarchie Královna Beatrix II. Premiér: Jan Peter Balkenende Hymna: Wilhelmus van Nassouwe Měna: euro Náboženství: katolické, protestanské, islám Administrativní dělení: 12 provincií a 2 zámořská autonomní území Mezinárodní organizace: EU, NATO, OSN, OECD, OBSE

1815 vyhlášeno Spojené království nizozemské (Bel., Niz. a Luc.) 1477 pod vládou Habsburků V průběhu Nizozemské revoluce (povstání proti Habsburkům) vznikla Utrechtská unie, která v roce 1581 vyhlásila vznik Spojených provincií nizozemských. 1815 vyhlášeno Spojené království nizozemské (Bel., Niz. a Luc.) Po 2. sv. Válce přišlo Nizozemsko o většinu kolonií (jediným pozůstatkem jsou zámořská území v Karibiku Aruba a Nizozemské Antily) . Vilém Oranžský:

Nizozemsko je nížinatá země na pobřeží Severního moře Nizozemsko je nížinatá země na pobřeží Severního moře. Na východě hraničí s Něměckem a na jihu s Belgií Na mnoha místech obyvatelé země zpevnily písečné valy a přesypy, postavili hráze a odčerpáváním vody udržují watty (přílivové plošiny) vysušené-takto rozšiřují území státu. tyto plochy se nazývají poldery. Podnebí: oceánské

Základem nizozemského hospodářství je průmysl, obchod a doprava. Nejdůležitější těžbou nerostné suroviny je těžba zemního plynu (6. na světě). Dále se těží ropa, sůl kamenná, draselno-hořečnaté soli, vápenec, slín a keramická hlína. Zemědělství: zaměstnává 3,7 % obyvatelstva .