Švýcarsko Krátká Josefína 8.A 1.12.2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Itálie.
Advertisements

Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Kanada.
Musilová Tereza VIII.A /2009
IRSKO Robin Plch 8.A
Švýcarsko Švýcarská konfederace - Confédération suisse
Terezie Dvořáčková VIII.B
Island (Islandská republika)
Slovinsko Petra Filipová 8.B
Š V Ý C A R S K O Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 10
Lucembursko Jan Dařílek VIII.B 7.12.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
ŠVÝCARSKO.
Švýcarsko písnička Photograph od Nickelback Jarošová K., 2.B
Bělorusko Daniel Knápek 8.B
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
BENELUX.
Alpské země.
Téma hodiny: Švýcarsko
Francie Petra Kovaříková 8.A
Oblast: Střední Evropa Švýcarsko
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_19
MAĎARSKO.
Referát-Německo Aleš Novotný 8.A
SLOVINSKO.
Téma hodiny: Slovinsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Téma hodiny: Albánie Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
LITVA.
Švýcarsko vlajka a znak.
NĚMECKY MLUVÍCÍ STÁTY ŠVÝCARSKO.
ŠVÝCARSKO LICHTENŠTEJNSKO
Lotyšsko Nikola Žabová 8.B
Sweizerische Eidgenossenschaft Confederazione svizzera
RUMUNSKO.
RAKOUSKO Martin VRZALA.
BELGIE.
Rakousko, Švýcarsko (Střední Evropa) Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , prosinec.
Ročníková práce Dostálová Kateřina 3.a.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Švýcarsko (EUPŠD16),
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Rakousko I. základní data Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12,
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
AutorJitka Jerhotová ŠkolaZŠ a MŠ Stožec, okres Prachatice TémaSousední státy ČR Název materiáluVY_52_INOVACE_05_RAKOUSKO Sada 2 PředmětVlastivěda Ročník5.
Alpské země B. Hofmanová. mapa č. 1 Osobitý region s příznačnými přírodními a hospodářskými rysy. Práce s atlasem: 1.Do kterých zemí zasahují Alpy? 2.Které.
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_VLASTIVĚDA
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
NĚMECKO. NĚMECKO Spolková republika Německo federativní republika – 16 spolkových zemí rozloha: 357 tis. km² počet obyvatel: 82 mil. – 2. místo v Evropě.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Antonín Košíček Sára Šobková
Švýcarsko.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Švýcarsko Učivo 8. ročníku Název školy
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Švýcarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Polsko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
EVROPA STŘEDNÍ EVROPA – NĚMECKO, RAKOUSKO, ŠVÝCARSKO, LICHTENŠTEJNSKO
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
Spolková republika Německo
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Rakousko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Bolívie
Transkript prezentace:

Švýcarsko Krátká Josefína 8.A 1.12.2008

Základní Údaje: -Oficiální název státu: Švýcarská konfederace -Rozloha: 41 293 km² -Státní zřízení: Federativní republika(konfederace) Vlajka: Znak:

Poloha státu: -Sousední státy: Rakousko,Německo,Lichtenštejnsko, Itálie,Francie -Poloha: Švýcarsko leží na jižním okraji střední Evropy.

Přírodní poměry: -Pohoří: Švýcarsko se rozkládá na území středních Alp. Hlavními krajinnými útvary jsou Jura, Středozemí a Alpy. Šedesát procent země zaujímají Alpy. Nejvyšším vrcholem je Monte Rosa (4634 m) ve Walliských Alpách. Zvlášť proslulý je Matterhorn u Zermattu, vysoký 4478 metrů. Čtyřtisícových výšek však dosahují i vrcholy Bernských a Rétských Alp. -Nížiny: Mezi pohořími Alpy a Jura se rozkládá švýcarská plošina kde žije většina populace.

-Řeky: Rýn(má 375 km)Rhóna, Inn, Reuss, Tierno. -Jezera: Ženevské,Bodamské, Thunské, Vierwaldstättské, Lago Maggiore.Jsou mezi nimi i jezera ledovcová. -Podnebí: Klimatické podmínky ve Švýcarsku jsou velmi rozdílné; od drsného podnebí na horských hřebenech až po středomořskou vegetaci v nížinách na jihovýchodě Švýcarska u hranic s Itálií, kde kolem tamních jezer rostou středomořské palmy. -Ochrana přírody: Ve Švýcarsku je ochrana přírody brána velmi vážně.

Hospodářství: -Švýcarsko je všestranně vyspělý průmyslový stát -Nejznámější výrobek je mléčná čokoláda.Dále Švýcarské sýry,máslo a maso. -Švýcarské hospodářství je jedno z „nejzdravějších“ na světě -Těží se zde: sůl,zemní plyn -Vyrábí se zde: barvy,plasty,kosmetika,hodinky -Chová se zde: kráva,skot,kozy -Pěstuje se zde: pšenice,ječmen,brambory,ovoce, Zelenina,cukrová řepa

Obyvatelstvo: -Počet obyvatel: 7,4 mil. -Národnostní složení: Němci (Germanošvýcaři) 65%, Francouzi 18%, Italové 10% -Hustota zalidnění: 181 ob. / km² -Hlavní náboženství: Katolické -Jazyky: němčina 65%, francouzština 19%, italština 7%, rétorománština 1%

Turistický ruch: -Švýcarské Alpy jsou pomyslným horským systémem skládajícím se z jednotlivých pohoří ležících ve Švýcarsku.Návštěvníci si jezdí do Alp zalyžovat. -Curych největší Švýcarské město.Můžeme zde vidět řeku Limmat, muzeum Schweizerisches, Curyšské jezero a krásný pohled na Alpy. -Švýcarský Jura pohoří na hranicích Francie a Švýcarska.Největší hora Cret de la Neige(1 718 m. n. m.). Je tvořen zejména Jurskými vápenci.

Ráda bych se podívala do Švýcarského národního parku je největší chráněnou oblastí Švýcarska.A má krásnou vysokohorskou krajinu. Alpy-matterhorn Alpy

Zajímavosti: Zaujalo mě na Švýcarsku že je tolik navštěvované. Ročně tam zavítá 11,8 mil. zahraničních návštěvníků. Chtěla bych tam žít proto,protože je tam hodně míst k lyžování.

Použitý zdroj informací: -Internetové stránky (wikipedia) -všeobecná enciklopedie