Oblast: Jižní Evropa Řecko

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Advertisements

Finská republika je severská země v severovýchodní Evropě
Anet a Šárka 5. A.  Motto: Svoboda nebo smrt  Hlavní město: Atény  Nejvyšší bod: Olymp (2 917 m n. m.)  Počet obyvatel:  Jazyk: řečtina.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Moldavsko.
REGIONY EVROPY JIŽNÍ EVROPA.
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
Řecko Hlavní město: Atény Rozloha: km² (z toho 0,86% vodní plochy) Nejvyšší bod: Olymp (2 917.
Řecko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Oblast: Jižní Evropa Malta
Předmět a očekávaný výstup
Řecko – kolébka evropské civilizace
ŘECKO.
EVROPA Řecko III2-Z7-III-02.
 Leží v jižní Evropě  u Egejského moře  Měna: Euro  Rozloha: km 2  Počet obyvatel:  Hymna: Hymnus ke svobodě  Státní zařízení:
JIŽNÍ EVROPA STŘEDOMOŘSKÉ ZEMĚ.
Evropské regiony- Jižní Evropa - Řecko
Rumunsko.
Řecko Jarmila Kovářová. Řecko - republika méně rozvinutý stát EU méně rozvinutý stát EU rozloha: 132 tis. km ² rozloha: 132 tis. km ² počet obyvatel:
Historie Starověkého Řecka
Řecko.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Itálie – bohatý sever a chudý jih
Itálie a Řecko Z_117_Evropa_Itálie a Řecko
Oblast: Západní Evropa Andorra
Francie Petra Kovaříková 8.A
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Řecko.
Albánská republika Republika e Shqipërise
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
Geografické údaje Řecka
RUMUNSKO.
ŘECKO Martin VRZALA.
KANADA.
MOLDAVSKO.
Řecko Helénská republika.
Evropa – Jižní Evropa Malta Řecko 1.
Německo.
Bulharsko България / Bălgarija
Nejmocnější státy Evropy
Rumunsko Rumunsko je stát ležící z větší části na Balkánském poloostrově v jihovýchodní části Evropy. Sousedí s Ukrajinou a Moldavskem na severovýchodě,
Řecko (Jižní Evropa) Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , leden.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
ŘECKO A BULHARSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_16_Řecko a Bulharsko Téma: Vlastivěda.
VY_32_INOVACE_07-54 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – Jižní Evropa (Itálie,
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Řecko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
ŠPANĚLSKO. něco o Španělsku ● Rozloha: km² ● Hlavní město: Madrid ● Počet obyvatel: mil ● Úřední jazyk: španělština, katalánština ●
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_023_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
ZÁKLADNÍ ÚDAJE rozloha km2 (69.na světě)
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Antonín Košíček Sára Šobková
Chorvatsko Open Presentation.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Identifikátor školy: VY_32_INOVACE_146_ŘECKO Šablona.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: Základní škola Václava Hejny Červený Kostelec
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Řecko Anet a Šárka 5. A.
Řecko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt čCZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_343.
Česká republika
Transkript prezentace:

Oblast: Jižní Evropa Řecko Kontinent : Evropa Oblast: Jižní Evropa Řecko

Řecko stát jižní Evropy

Základní informace Hlavní město: Atény Rozloha: 131 940 km² Nejvyšší bod: Mytikas - Olymp(2 917 m n. m.) Počet obyvatel: 10,760,136 Jazyk: řečtina Náboženství: Pravoslaví, částečně řeckokatolické Státní zřízení: parlamentní republika Vznik: 25. března 1821 (odtržením od Osmanské říše) Měna: euro (EUR)

Řecko stát ležící v jihovýchodní Evropě na jihu Balkánského poloostrova a rozkládající se na ostrovech v Egejském, Středozemním a Jónském moři. Pobřeží Řecka u Egejského moře bylo místem vzestupu první civilizace v Evropě (jmenovitě Minóané a Mykéňané), poté následovala Temná doba až do roku 800 př. n. l., kdy začala nová éra řeckých městských států (např. Sparta nebo Athény), které získávaly kolonie po celém Středozemí. Po éře impéria Alexandra Velikého přišlo období, kdy se řecká kultura stala základem helénské civilizace. po čase se podřídilo Římu – stalo se tak v roce 168 př. n. l., přesto v mnoha směrech si spíše řecká kultura podmanila život Římanů Od 4. do 15. století Byzantská říše přežila jedenáct století útoků ze severu, západu a východu, až se Konstantinopol 29. května 1453 ocitla pod nadvládou Osmanské říše. Řecké království získalo nezávislost na Osmanské říši v roce 1829. Demokratické volby v roce 1974 spolu s referendem ukončily období vojenské diktatury a zrušily monarchii. V roce 1981 se Řecko stalo členem evropských společenství.

Řecko Celková délka pobřeží je 13 676 km. K Řecku patří okolo dvou tisíc ostrovů a ostrůvků, které jsou převážně v Egejském moři. Okolo 80 % země je tvořeno horami nebo kopci Západní Řecko zahrnuje jezera a mokřady, centrální horstvo Pindos, střední a západní část Řecka zahrnuje vysoké strmé vrcholy přerušované mnoha kaňony a ostatními krasovými útvary včetně roklin Meteora Okolo 50 % řeckého území je pokryto lesy s bohatě rozličnou vegetací V moři kolem Řecka žijí tuleni, mořské želvy, žraloci,delfíni i velké chobotnice včetně krakatice. Ekonomika státu zaměřena na cestovní ruch, vývoz paliv a potravin Zemědělství - sklizeň: pšenice, oves, ječmen, kukuřice, rýže, brambory, cukrová řepa, olivy, slunečnice, vinná réva, podzemnice, zelenina, ovoce, tabák, bavlna

Větrné mlýny - Kyklady

Kyklady ostrov Délos, rodištěm bohů Apollona a Artemidy Mykonos Santorini

Kláštery Meteora

Akropolis, Athény

Epidauros Delphi

Korintský průplav

Olymp 2917 m

Úkoly: Zjistěte, které významné památky se nachází na poloostrově Peloponés. Na mapě Řecka najděte všechny uvedené zajímavosti. Jaký vliv mělo Řecko na zbytek Evropy ?