Poznámky pro výuku Předmět: Vlastivěda

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Malí andělé.
Advertisements

Naučil jsem se....
Třebaže nejsi věřící, podívej se a popřemýšlej.
Ponoř se do modra ….
Poznámky pro výuku Předmět: Úvod do informatiky Autor: Mgr. Jan Míček
jmenuji se dráček HASÍK
Jeden rok můžete být nejlepšími přáteli,
6. Hospodin plní slib Abrahámovi - narodil se mu syn Izák
Není člověk ten, který by se líbil lidem všem…
Jednotný postup při poskytování první pomoci
Co je štěstí ….
Poznámky pro výuku Předmět: MATEMATIKA Autor: Mgr. Štěpán Diviš
Důležitá telefonní čísla
Poznámky pro výuku Předmět: účetnictví Autor: Ing. Lenka Růžičková
Poznámky pro výuku Předmět: Matematika Autor: Lucie Strouhalová
Jeden rok můžete být nejlepšími přáteli,
Konverzace Popište někoho!. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Poznámky pro výuku Předmět: Hudební výchova Autor: Mgr. Tomáš Fabiánek
Člověk se nědy zeptá proč...???
Světem běžím 1. Světem běžím dál jen s Tebou, věčný Pane můj, na cestu mi svítí slovo Tvé. Pokrm můj, můj nápoj je vždy konat vůli Tvou, zbraní mou je.
HOŘENÍ HAŠENÍ RZ
Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, e:mail: Tel.: www: zsvraclav.cz Č íslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Elektronická učebnice – II
Potahování Bočnic. Konečná úprava Dokončovací práce-provádí zaškolený pracovník.
Přátelství Mám tě rád….
Poznámky pro výuku Předmět: MATEMATIKA Autor: Mgr. Štěpán Diviš
Ahoj jmenuji se Art a právě jsem se narodil.Jak by ses o mě uměl starat?? Tak to jsem já..!! POKRAČOVAT.
jmenuji se dráček HASÍK
Poznámky pro výuku Předmět: Autor: Škola: Téma: Název: Třída: Plánované cíle: - Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu Interaktivní tabule.
Poznámky pro výuku Předmět: Prvouka Autor: Martina Šulová Škola: ZŠ Lidická 6a,Brno Téma: Kočka Název:Život kočky Třída: Plánované cíle: -Ukázat.
V životě lidí mohou nastat neočekávané situace
Nedočkavý šéf sleduje hodinky... Už nevěří, že jeho nejlepší pracovník dorazí včas, aby dokončil jednu důležitou zprávu nutnou pro schůzi, která za chvíli.
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Je zajímavé sledovat, jestli to pošleš zpět
Budu vás provázet jak vytvořit zástupce na ploše a ve složce. Doufám že vás tento program bude bavit. NÁVOD.
První pomoc Přivolání pomoci z okolí
Tady je něco pro tebe k Našemu 9 měsíci Našeho vztahu…
Poznámky pro výuku Předmět: Autor: Škola: Téma: Název: Třída: Plánované cíle: Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu Interaktivní tabule.
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Nebezpečné situace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Poznámky pro výuku Předmět: FYZIKA Autor: Jaroslava Šmerdová
1. Pokud mě někdo na chatu požádá o sdělení adresy a telefonu  Pošlu mu je teprve, až on mi pošle svoje Pošlu mu je teprve, až on mi pošle svoje 
Chování v lese Člověk a jeho zdraví. Chování v lese Člověk a jeho zdraví.
Specifické metody SP LS 2014
Jak na bezpečný internet?
pocházejí z církevní kampaně Nechť jsou Ti povzbuzením.
DUM II. / 17. tísňová volání Bc. Zdeněk Klíma. Tísňová volání Telefonní čísla, kterými zavoláme pomoc.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_0505_evakuace Téma: Evakuace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_16_První pomoc Číslo a název klíčové aktivity: III/2.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A03Prv2_Tísňová volání.
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ I MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VŠEOBECNÉ ZÁSADY CHOVÁNÍ LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_17_Integrovaný záchranný systém Číslo a název klíčové.
Rozvoj podnikatelských dovedností na ZŠ ve Zlínském kraji
Třebaže nejsi věřící, podívej se a popřemýšlej.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ V.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Jak správně telefonovat
Ochrana člověka za mimořádných situací – první pomoc
VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_18_8. ročník_Drogy
Ochrana člověka při ohrožení zdraví a života:
Anotace Objasnit žákům, co je mimořádná událost a jak funguje integrovaný záchranný systém. Vysvětlit, co je evakuace, jak se při jejím vyhlášení chovat.
Malí andělé.
Naučil jsem se....
Nedočkavý šéf sleduje hodinky...
ANOTACE Objasnit žákům co je šikana,
Malí andělé.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Malí andělé.
1. Domů, domů touží duše moje, | domů, domů touží duše má
Nedočkavý šéf sleduje hodinky...
Transkript prezentace:

Poznámky pro výuku Předmět: Vlastivěda Autor: PaedDr. Miroslava Křupalová Škola: Základní škola pro sluchově postižené, Ivančice, Široká 42 Téma: Ochrana člověka za mimořádných situací Název: Hoří!! Plánované cíle: Vytvořit soubor základních znalostí nutných pro správné jednání v případě požáru Tento výukový program byl vytvořen v rámci projektu Interaktivní tabule a alternativní zařízení. Kurz proběhl ve školícím středisku SIPVZ při OA a VOŠ obchodní, Brno, Pionýrská 23 Námět k přemýšlení: Co to znamená ? „Nepřeceňovat své síly! „Frajeřit“ Vysvětli přísloví: „ Kdo uteče - vyhraje!“

Hoří!!! Zazpíváme si HÓ - ŘÍ! Copyright, 1996 © Dale Carnegie & Associates, Inc.

Uvidím požár Představ si, že jedeš s kamarádem na kole na výlet a všimneš si, že kousek od cesty hoří les. Co teď?? Zjišťování zkušeností s požárem: Kdo už viděl opravdový požár a kde?

Dávám pozor na sebe i na své blízké Opatrně se přiblížím k požáru a zjistím, jestli je to doopravdy požár. Bacha - nepodceňuji nebezpečí !!! Proč je oheň nebezpečný???? Co se mi může stát???

Volám pomoc V případě velkého ohně pomohou jenom odborníci = hasiči. Už vím! Zavolám hasiče mobilem! Otázka: Co všechno ještě dělají hasiči? Pomáhají - při povodních - při autonehodách

Číslo na hasiče znám, je to sto padesát!!! Číslo na hasiče Jaká důležitá čísla ještě znáte? Číslo na hasiče = 150 Číslo na policii = 158 Číslo na záchranku = 155 Číslo integrovaného záchranného systému = 112 Číslo rodičům =

Číslo na hasiče 150 Zkusíme vymyslet básničku na hasiče a číslo 150!

Pomoc ! ????? Tady hoří!!???? Zpráva hasičům Co mám hasičům říct??? ???????????????????? Pomoc ! ????? Tady hoří!!???? Práce ve dvojicích Potřeby : Každá dvojice potřebuje 3 lepky a fix Úkol: Zamyslete se a napište si na jednotlivé lístečky, co musíte hasičům říct. Lístečky lepit na tabuli a sledovat, na kterých údajích se dvojice shodly.

Zpráva hasičům Zpráva hasičům musí být stručná a přesná!! Společně vytvořit body zprávy pro hasiče.

Zpráva hasičům * Co hoří * Své jméno Řeknu: * Kde hoří Porovnat naše body s výše uvedenými a zhodnotit.

Pozor ! Důležité upozornění!! Hasiči mi zavolají na můj mobil zpět Proč? Kdo nejrychleji správně odpoví?

Kontrola Hasiči si kontrolují, jestli je to pravda, jestli to není hloupý vtip ! Zdůvodnit, proč se tyto vtipy nesmí dělat.

Čekání na hasiče Co mám dělat než přijedou? Mám pokračovat v cestě na výlet? Ne! Mám povinnosti …. Práce ve dvojicích Potřeby: papír A4, přeložený na třetiny a fix Úkol Do tří sloupců si zapište co v době čekání na hasiče Musíte dělat -- Můžete dělat --- Nesmíte dělat Sousední dvojice si své výtvory porovnají, vyberou na čem se shodnou a jeden zástupce čtveřice to sdělí ostatním.

Moje povinnosti při požáru Dávám na sebe pozor a zbytečně se nevystavuji nebezpečí !!! Je tam někdo, kdo potřebuje pomoc ? Jestli můžu - pomůžu. Námět k přemýšlení: Jak můžu pomoci? Zadání domácího úkolu: Vyhledej na internetu zprávu o tom, jak školák pomohl při požáru nebo při jiném neštěstí a stručně si zapiš obsah.

I já můžu zachránit lidský život

Hasiči se blíží Otázky: Která auta blikají při jízdě? Která auta blikají a houkají? Co to znamená? Jak se musím chovat, když je potkám?

Opravdu hoří!!!

Pomoc hasičům Ukážu se hasičům - zamávám na ně. Řeknu hasičům, co vím. Hasičům nepřekážím při práci. Udělám to, co mi hasiči řeknou. Dramatizace Zahrajeme si scénku, jak přijíždějí hasiči k požáru a co jim řeknu a jak se zachovám.

Další problémy Co když vidím požár a nemám mobil? Musím rychle utíkat nebo ujíždět na kole a hledat někoho, kdo mobil má. Otázky: Už se ti někdy stalo, že jsi opravdu potřeboval-a mobil a neměl-a jsi ho? Co jsi v té situaci dělal-a?

Všechny telefony mají volání na tísňové linky zdarma!!!! Další problémy Co když nemám kredit? To vůbec nevadí ! Všechny telefony mají volání na tísňové linky zdarma!!!! Otázky: Kdo ví, co jsou tísňové linky? Kdo vysvětlí, proč jsou tísňové linky?

Další problémy Co když hoří u tebe doma? Když je to malý oheň - zkus ho uhasit. Nejlepší je ohýnek udusit - hodit na něj deku a zašlapat. Ale pozor na elektriku a pozor na plyn. Pokus Kdo zkusí uhasit malý ohýnek - plamínek svíčky - jak na to? Jaké jsou možnosti? Pozor! Zachovat bezpečnostní opatření - svíčku umístit na velký kovový podnos.

Ještě větší problém Co když hoří u tebe doma a je to velký oheň? - Uteč a pomoz utéct i ostatním. - Hasiče volej až z bezpečného místa. - Při požáru je zbytečné frajeřit !!! Námět k přemýšlení: Co to znamená ? „Nepřeceňovat své síly! „Frajeřit“ Vysvětli přísloví: „ Kdo uteče - vyhraje!“

Oheň je dobrý sluha, ale špatný pán!!! Pamatuj ! Oheň je dobrý sluha, ale špatný pán!!! Práce ve skupinách: Připraví si vysvětlení přísloví a uvedou příklady, kdy oheň slouží a kdy panuje.