SOCIOLOGIE 10 Náboženství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
MULTIKULTURNÍ SOUŽITÍ
SOCIOLOGIE.
Postavení národnostních menšin v ČR učebnice str. 41
Fórum cestovního ruchu 2011
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_006_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Sociální konstruktivismus
Křesťanství vznik a podstata.
Zdravotnický asistent, druhý ročník Vývoj lidské společnosti Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie,
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22I Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Náboženská mapa současného světa
Myšlenkové základy skautingu
KULTURA Jitka Nešněrová.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Nákupní jednání zákazníků Pochopení zákazníků je východiskem pro navrhování marketingových nabídek, které splní jejich požadavky.
Vertikální sociální diferenciace Sociální diferenciace je součástí problematiky sociální struktury. Znamená vydělování a rozlišování jednotlivých částí.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Náboženská mapa současného světa
Sociální diferenciace
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Náboženství - úvod Petr Machala.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
IDEOLOGIE A STÁT I. IDEOLOGIEANTISEMITISMUSNACIONALISMUS.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
Norma, právo, forma zákonů
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
Model transkulturní péče
Bůh, národy a reformace na počátku novověku
Spirituální teologie 2. KDO JSME?. Stvořeni k obrazu a podobě Boží  Gn 1,27  Naší podstatou je prvotní požehnání  Bible se snaží ukázat jednotu mezi.
Kupní chování a EU.
Teambuilding - úvod Doc.PaedDr.Marie Blahutková Ph.D. Fakulta sportovních studií Katedra společenských věd ve sportu.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Sociální práce charakteristiky, definice, vývoj oboru Úvod do sociální práce ZS 2015 Úvod do sociální práce ZS 2015.
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Úvod do náboženského života čínské společnosti
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
Ještě ženy v politice 
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Něcisté, ateisté a agnostici: Čemu v Česku věříme?
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
ZÁKLADNÍ POJMY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_12
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
náboženství staré Číny a Japonska
Stát Definice, funkce, typy.
Náboženství a fanatismus
Náboženská mapa současného světa
Sociální skupiny a role
Vztahy a pravidla soužití - rodina
Rodina jako sociální instituce
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Pokus. konec.
Psychoterapie a náboženství
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

SOCIOLOGIE 10 Náboženství

Pokus o definici soustava názorů, morálních postojů a životního stylu, jejichž důležitou součástí je víra v mimolidské duchy, bohy či Boha. instituce používající soustavy symbolů, vyvolává pocit bázně a úcty, spojená s kolektivními rituály a ceremoniemi

Religiozita míra významu náboženství v určité společnosti osobní vztah k nadpřirozeným skutečnostem institucionalizovaná religiozita: osobní vztah, ale vyjadřovaný v rámci pevně dané instituce (církev, společenství, bohoslužby)

Marx a náboženství Náboženství jako ideologie Útěcha v obtížných životních situacích Utěšuje, ale tím brání dosáhnout změny Stává se zbraní v rukou vládnoucích tříd „opium lidstva“

Durkheim a náboženství Náboženství jako společenský tmel Společné rituály s integrační funkcí Vytváří sdílené hodnoty V náboženství společnost oslavuje sebe sama

Berger a náboženství Náboženství jako „posvátný baldachýn“ Náboženství má za úkol vytvořit takový obraz světa, ve kterém všechno bude mít svůj řád. Náboženství není jediný způsob, jak toho dosáhnout, ale je to způsob obvyklý. Náboženství nebude zanikat.

Náboženské organizace Církve, komunity, farnosti, … Role v nich: Profesionálové, laici Jak se mění jejich vzájemné postavení? Jaké jsou v dnešní době jejich hlavní obtíže?

Problematika sekularizace Sekularizace = „zesvětštění“ – ztráta vlivu a významu náboženství Původní přímočaré představy: ztráta majetku církví pokles aktivity věřících ztráta prestiže církví a náboženství pokles religiozity

Problematika sekularizace K čemu skutečně došlo? částečná ztráta majetku výrazná ztráta prestiže a vlivu (i u svých členů) pokles aktivity věřících – konec modelu lidových církví konec dominantního kulturního vlivu (církev jednou ze subkultur) určitý pokles deklarované religiozity, ale spíše její přetvoření do méně institucionalizovaných forem

Protiargumenty proti sekularizaci Celosvětově to není jednoznačný trend Vznik nových forem religiozity Obtížnější viditelnost nových forem religiozity Existence „občanského náboženství“, „paranáboženských jevů“

Náboženství v ČR jednoznačně dominuje – ŘKC dědictví minulosti – sepětí s Habsburky, obraz národa jako odpůrce protinárodní, velmi papežská (spor o katedrálu) 50. léta – riziko zániku – organizační a majetková demontáž zatýkání aktivních ale trpěno loajálním 70. a 80. léta vzestup aktivního městského okruhu