Název vzdělávacího materiálu: Žánry ústní lidové slovesnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_413, 21. sada, Přírodověda
Advertisements

Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Autor výukového materiálu: Mgr. Kučírková Klára Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výuk. materiálu: Září 2011 Číslo.
Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_12_INOVACE_ČJL1.39 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Klasicistní MÓDA VY_32_INOVACE_ 18 Klasicistní móda.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Vojtková. Dostupné z OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost,financovaného.
Obrázky: zdroje Snímek 4 - cbkladno
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
VY_12_INOVACE_PR.1.03státní symboly
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACESoubor slouží k nácviku pozdravů v různých situacích. Druh.
Národní parky a Chráněné krajinné oblasti ČR
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
VY_32_INOVACE_ 01 - Státní symboly
VY_32_INOVACE_18 - TĚLESO V KAPALINĚ
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ŽÁNRY LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Autor výukového materiálu:Monika Matoušková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výuk. materiálu: Číslo klíčové.
Slovesný způsob Český jazyk, 5. ročník VY_32_INOVACE_134, 7. sada, ČJ2
Autor výukového materiálu:
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“
ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST -PRANOSTIKY
Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_12_INOVACE_ČJL1.50 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Autor výukového materiálu:Mgr. Kučírková Klára Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výuk. materiálu:Září 2011 Číslo klíčové.
VY_32_INOVACE _19 Romantismus
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22I Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST - HÁDANKY
Barokní architektura VY_32_INOVACE_ 09 Barokní architektura.
Autor výukového materiálu:Mgr. Júlia Holíková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu: Číslo.
Autor výukového materiálu: Bc. Markéta Miláčková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výuk. materiálu:Listopad 2011 Číslo.
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Autor výukového materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACE Prezentace seznamuje žáky se základní sestavou PC a dalšími.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.02 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 02 Název materiálu:Fruit Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Ústní lidová slovesnost - folklór
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Obecné poučení o literatuře
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.04 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 04 Název materiálu:Toys Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:Anglický.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Česká próza1. pol. 19. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.04.
ICT – 2 – 3 – 1 Hudební výchova PL 1 - ukolébavka
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Autor výukového materiálu:Monika Matoušková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výuk. materiálu: O12 Číslo klíčové.
LIDOVÉ PÍSNĚ, FOLKLÓR Chodský folklór.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_01_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.01 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 01 Název materiálu:Colours Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:Anglický.
Autor výukového materiálu:Monika Matoušková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výuk. materiálu: Číslo klíčové.
ANOTACE Šablona: ICT Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova.
Síla. Měření síly. Gravitační síla.
Duchovní/nemateriální kultura (Identifikace a dokumentace jevů tradiční lidové kultury v ČR, Strážnice 2006) Folklor, Obyčeje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k opakování a procvičování slovní zásoby.
Spisovatelé dětské literatury
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Papežová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
STŘEDNÍ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ, HOTELNICTVÍ A SLUŽEB LIDOVÁ PÍSEŇ Mgr. Eva Řebíčková.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
Lidová kultura Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Transkript prezentace:

Název vzdělávacího materiálu: Žánry ústní lidové slovesnosti Číslo materiálu v sadě, (šablona, sada): VY_32 _NOVACE _01 Autor materiálu: Mgr. Lucie Plechatá Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, vyučovací předmět, ročník/y: Český jazyk, 7. ročník Téma: Ústní lidová slovesnost Anotace: původ ÚLS, hlavní znaky ÚLS, útvary ÚLS, sběratelé ÚLS Materiál byl vytvořen (datum, období): 2. 12. 2011 Ověření ve výuce: 3. 1. 2012, 7. B, Mgr. Lucie Plechatá VY_32_INOVACE_01_Ústní lidová slovesnost

Ústní lidová slovesnost (folklór) VY_32_INOVACE_01_Ústní lidová slovesnost

Ústní lidová slovesnost je spolu s výtvarným uměním, hudbou, tancem a lidovými zvyky součástí lidové kultury – folkloru. Vznikala v dobách, kdy lidé ještě neznali písmo, ale rozvíjela se i později, po vzniku literatury psané. Rozvíjela se především na venkově a částečně i mezi městským obyvatelstvem. VY_32_INOVACE_01_Ústní lidová slovesnost

Víte, proč ústní lidová slovesnost vznikla? Lidé si neuměli vysvětlit některé přírodní úkazy, a tak je připisovali přírodním bůžkům a duchům. Vznikala tak první zaříkadla a zaklínadla. Zaříkadlo proti bradavicím Zaříkadlo bylo provázeno rituálními zvyky, zaříkávač vzal vraní pero a šel po dešti do zapomenutého lesa ke skále, právě když ve vsi někomu zvonili hranu. Stíral vodu ze skály , mazala se na bradavice a říkal: „Zvoní hranu, nevím komu, bradavice, jděte dolů!“ Třikrát musel opakovat a rychle vyjít z lesa. VY_32_INOVACE_01_Ústní lidová slovesnost

Jindy chtěli předat své zkušenosti další generaci, zabavit děti apod. Postupně vznikaly i další útvary, třeba proto, aby si lidé zpříjemnili dlouhé zimní večery při draní peří, při těžké práci na poli. Jindy chtěli předat své zkušenosti další generaci, zabavit děti apod. VY_32_INOVACE_01_Ústní lidová slovesnost

Hlavní znaky: traduje se (šíří se) ústně, bez písemného záznamu text se neustále mění (právě proto, že se šíří ústně) tvorba je kolektivní, z toho vyplývá, že není znám autor VY_32_INOVACE_01_Ústní lidová slovesnost

Lidová poezie Lidová próza Lidové hry Dětský folklór Útvary ÚLS lze rozdělit do 4 žánrových skupin: Lidová poezie Lidová próza Lidové hry Dětský folklór VY_32_INOVACE_01_Ústní lidová slovesnost

Kramářská píseň Lidová poezie Bajka Koleda Pracovní píseň Lidová balada Ukolébavka Epos VY_32_INOVACE_01_Ústní lidová slovesnost

Lidová próza Pořekadlo Legenda Přísloví Rčení Pohádka Jazykolam Hádanka Pověst Anekdota Pranostika Báje VY_32_INOVACE_01_Ústní lidová slovesnost

Lidové hry Loutkové hry Obchůzkové hry Obřadní hry menší divadelní hry svázané s lidovými výročními obyčeji, předváděly je skupinky herců, kteří obcházeli vesnicí, v každém domě předváděli hru a za to dostali odměnu Obřadní hry drobné scénky a výstupy, které tvořily součást obřadů, např. svatby, masopust VY_32_INOVACE_01_Ústní lidová slovesnost

Dětský folklór Rozpočitadla Dětské hry Říkadla VY_32_INOVACE_01_Ústní lidová slovesnost

Říkadla Umíte správně doplnit? Leze ráček po potoce, leze ráček po řece, leze zpátky, nohy …………, a přece nám uteče. Strakatý kabátek, dva růžky k tomu, na pastvu chodívá, večer zas …………. Ve chlévě postojí, s telátkem spinká, než ji pán podojí, zvonečkem ……….. Halí belí, halí belí, já mám slona pod ………., každé ráno každý den, mává na mě ………….. Umíte správně doplnit? VY_32_INOVACE_01_Ústní lidová slovesnost

Říkadla Leze ráček po potoce, leze ráček po řece, leze zpátky, nohy krátký, a přece nám uteče. Strakatý kabátek, dva růžky k tomu, na pastvu chodívá, večer zas domů. Ve chlévě postojí, s telátkem spinká, než ji pán podojí, zvonečkem cinká. Halí belí, halí belí, já mám slona pod postelí, každé ráno každý den, mává na mě chobotem. VY_32_INOVACE_01_Ústní lidová slovesnost

Rozpočítadla Leze, leze brouček, na černý klobouček. Klobouček se leskne, hned uctivě smekne. Pozdraví tě, dobrý den, a ty musíš z kola ven. U našeho lesíka, starý ježek naříká; ztratil prý tam nové boty, když šel včera z doroboty. Nenaříkej ježku náš, mezi námi boty máš; ať je našel ten neb ten, vypíchej ho z kola ven. Skupinová práce: Vymyslete vlastní rozpočítadlo. VY_32_INOVACE_01_Ústní lidová slovesnost

Ústní lidová slovesnost zápis Folklór = ústní lidová slovesnost vznik z potřeby vysvětlit přírodní úkazy a předat zkušenosti dalším generacím Hl. znaky: přenáší se ústní formou obsah se neustále mění předáváním z vypravěče na vypravěče autor není znám pokr. VY_32_INOVACE_01_Ústní lidová slovesnost

Ústní lidová slovesnost zápis pokr. Dělíme: lidová poezie - koleda, ukolébavka, pracovní píseň, kramářská píseň, lidová balada, bajka, epos lidová próza – lidová pohádka, pověst, legenda, přísloví, pořekadlo, pranostika, hádanka, bajka, anekdota, jazykolam lidové hry – obřadní hry, obchůzkové hry, loutkové divadlo dětský folklór – říkadla, rozpočitadla, dětské hry Sběratelé: Božena Němcová Karel Jaromír Erben František Ladislav Čelakovský VY_32_INOVACE_01_Ústní lidová slovesnost

Sedící holčička http://www.clker.com/clipart-14524.html Použité zdroje: Obrázky. [cit. 2013-04-22]. Dostupné z: Lidový kroj http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=lidov%C3%BD%20kroj#ai:MC900414932| mrak http://office.microsoft.com/cs-cz/images/blesk-a-dest-z-mraku-MC900440407.aspx Lidové kroje II http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=tradi%C4%8Dn%C3%AD%20od%C4%9Bv#ai:MC900435175| Loutkové divadlo http://office.microsoft.com/cs-cz/images/MC900055561.aspx Sedící holčička http://www.clker.com/clipart-14524.html Sedící chlapeček http://www.clker.com/clipart-14525.html Klečící holčička http://www.clker.com/clipart-14527.html Klečící chlapeček http://www.clker.com/clipart-14528.html Rak http://office.microsoft.com/cs-cz/images/MC900191651.aspx Slon http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=slon&ex=1&origin=MC900191651#ai:MC900215227| Kráva http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=kr%C3%A1va&ex=1#ai:MC900034102| Brouk http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=brouk&ex=1#ai:MC900438029| Ježek http://office.microsoft.com/cs-cz/images/MC900346989.aspx VY_32_INOVACE_01_Ústní lidová slovesnost