Jazykový rozbor všestranný

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_738_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Advertisements

ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
89.1 SLOVESA – osoba, číslo, slovesný způsob, čas
Slovesné kategorie Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Větné členy.
Větné celky Věta Souvětí. Větné celky Věta Souvětí.
Souvětí souřadné, souvětí podřadné
Věty vedlejší.
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
III/2 III C
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:5. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Rozvíjející.
Přívlastek (Pk).
Grafické znázornění věty jednoduché
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.09 Anotace: Prezentace je zaměřena na grafické znázorňování věty jednoduché. Obsahuje přehled základních a rozvíjejících větných.
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_740_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_321_Větné členy AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
rozbor věty rozbor souvětí spojovací výrazy
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_739_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Rozvíjející větné členy - opakování -
Skladba souvětí.
Komplexní jazykový rozbor
69.1 Stavba věty jednoduché, základní skladební dvojice
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_737_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
holé, rozvité, několikanásobné
Český jazyk 3. ročník ZŠ „Věta jednoduchá a souvětí“
Rozbor věty jednoduché. Sestav z pomíchaných slov dvě věty a urči jejich druh. Malé děti mají velmi rády klasické pohádky Boženy Němcové. Dospělí čtou.
Řešíme logický problém (všeobecný jazykový rozbor) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_09_SKLADBA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Větné rozbory pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_10_Větný rozbor č.10 Autor Fulínová.
Větný rozbor věty jednoduché krok za krokem. Na úvod Zopakujeme si postup při rozboru věty jednoduché.
Návo d Znáš dobře mluvnici? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu
Mgr. Kateřina Karbulová, 2012 Tvorba VY_32_INOVACE_KARBULOVA.CEJJAZ.02.
Rozbor věty jednoduché Mgr. Jablečníková J. – ZŠ Horní Slavkov číslo šablony III/2 VY_32_INOVACE_84_ROZBOR VĚTY JEDNODUCHÉ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_297_ČJ9
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
KOMPLEXNÍ VĚTNÝ ROZBOR
Všestranné jazykové rozbory
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Opakujeme vedlejší věty 1
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_13
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_02_3A02Čj9_Větné členy
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Spojky.
VY_32_INOVACE_38_CJ_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
VY_32_INOVACE_40_CJ_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Jazykový rozbor všestranný VY_12_INOVACE_05 Jazykový rozbor všestranný pro 9. ročník ZŠ Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Jazyková výchova Leden 2011 Mgr. Dana Kubínková

Materiál je určen k procvičování učiva

Procvičování a prověřování učiva pro 9. ročník Všestranný jazykový rozbor

Text, se kterým budeme pracovat Pracovní list pro žáky Na telegrafní drát nad našimi hlavami usedla vlaštovka a něco nám přehorlivě vypravovala. Číslicemi označ druhy slov. ( Rozbor slovní a tvaroslovný)

Na telegrafní drát nad našimi hlavami usedla vlaštovka a něco nám Rozbor větný Na telegrafní drát nad našimi hlavami 7 2 1 7 3 1 usedla vlaštovka a něco nám 5 1 8 3 3 přehorlivě vypravovala. 6 5 Kolik je ve větě základních skladebních dvojic? Je to věta jednoduchá nebo souvětí?

Rozbor větný Vlaštovka usedla. Vlaštovka vypravovala. 2věty. Je to souvětí souřadné či podřadné? Čím jsou k sobě věty připojeny? Napiš, jaký je poměr mezi větami nebo druh Vv. Kolik přívlastků závisí na podst.jm. drát? Ve 2. větě jsou dva předměty. Které to jsou a se kterým pádem se pojí? Do textu napiš všechny základní i rozvíjející větné členy

Rozbor větný - řešení Jedná se o SS, věty připojeny spojkou a v poměru slučovacím. Na podst. jm. drát závisí 2 přívlastky: holý – telegrafní a rozvitý – nad našimi hlavami Pt něco se 4. pádem, Pt nám se 3. pádem Na telegrafní drát nad našimi hlavami Pk sh. Pum. Pk sh. Pk nesh. usedla vlaštovka a něco nám Přs. Po Pt 4.p. Pt 3.p. přehorlivě vypravovala. Pu zp. Přs.

Rozbor slovní a tvaroslovný Druhy slov jste určili, u zájmen určete druh. U slovesa usedla určete osobu, číslo, způsob, čas. Časujte toto sloveso v podmiňovacím způsobu, napište 1. osobu čísla jed. a množného a 2. osobu čísla jed. a množ. Od slovesa sednout utvořte podmiň. způsob pro 2. osobu jed. čísla. Ve slově našimi odůvodni krátká i.

Rozbor slovní a tvaroslovný Řešení Druhy slov jste určili, u zájmen určete druh. Přivlastňovací, neurčité, osobní U slovesa usedla určete osobu, číslo, způsob, čas. 3., jed., ozn., přít. Časujte toto sloveso v podmiňovacím způsobu, napište 1. osobu čísla jed. a množného a 2. osobu čísla jed. a množ. Usedla bych, usedly bychom, usedla bys, usedly byste Od slovesa sednout utvořte podmiň. způsob pro 2. osobu jed. čísla. Sedl by sis Ve slově našimi odůvodni krátká i. Těmi - našimi

Rozbor lexikální a sémantický Které příslovce nejsilněji působí: přehorlivě- velmi horlivě - příliš horlivě - nadmíru horlivě? Vysvětli spojení: hlava státu, hlava rodiny, hlava v knize, hlava šroubu - vyhledej ve Slovníku spis. češ. Vysvětli význam rčení: Sláva mu stoupla do hlavy. Věší hlavu. Nevím, kde mi hlava stojí. Staví se na hlavu.

Pravopisný rozbor Odůvodni pravopis: s našimi hlavami Vypravovala

Hodnocení Máš dobře alespoň polovinu odpovědí? Dobře Máš drobné nedostatky? Chvalitebně Rozumíš všemu, máš mezery v jednom úkolu? Výborně Napiš sebehodnocení: co ti jde a co nejde