Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Novinky v projektu OpenAIRE plus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
VŠKP na University College of Borås Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Brno, 7. října 2008 Lucie Vyčítalová (Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice)
Otevřený přístup k vědeckým informacím v Horizontu 2020
Evropská filmová brána Pavla Janásková – Tomáš Lachman Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2008 Národní archiv v Praze
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
OPEN ACCESS Otevřený přístup k vědeckým informacím.
Knihovny současnosti 2011, České Budějovice 13. – 15. září 2011
Principy otevřené vědy Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB‐TUO Bibliotheca academica, České Budějovice.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Open access Jak zviditelnit výsledky své vědecké práce října 2010.
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Podpora otevřeného přístupu v prioritě 7. RP Věda ve společnosti Michal Pacvoň, Národní kontakt pro Sociální, ekonomické a humanitní vědy a pro oblast.
1 Projekty 7. RP Petra Martináková, MSc RP – chystané výzvy Představení – Petra Martináková, MSc –Finanční manažerka projektu OP VK „Právo do praxe,
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Daniela Tkačíková OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM V EU A ČR, Stav problematiky otevřeného přístupu v ČR.
Open Access Week v ČR Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR, TC AV ČR
Principy open access Když máte jedno jablko a já mám jedno jablko a ta jablka si vyměníme, tak stále budeme mít každý jedno jablko. Ale pokud máte myšlenku.
Iniciativa open access v roce 2011 Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008, Brno Ing. Jan Mach, CIKS Vysoká škola ekonomická v Praze Přenos VŠKP pomocí protokolu OAI-PMH.
5. setkání českých uživatelů systému DSpace 16. května setkání českých uživatelů systému DSpace 16. května 2012 Dspace na UTB aneb 3 ve 2 Ing.
OR 2014 Helsinky : zpráva z konference Helena Kováříková Ústřední knihovna ČVUT.
Otevřený přístup nabírá obrátky Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita Ostrava Horizont 2020: Attribution 4.0 InternationalAttribution.
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
Digitální knihovna AV ČR a vývoj nové verze systému Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě
Konference IATUL 2013 Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT.
Začínáme s otevřeným institucionálním repositářem – SLUŽBY REPOSITÁŘE2012 ZAČÍNÁME S OTEVŘENÝM INSTITUCIONÁLNÍM REPOSITÁŘEM Služby repositáře Ing. Lukáš.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Otevřený přístup – Open Access (OA) Jak je definován a čeho se týká, proč je prosazován, jak ho zajistit… Mgr. Iva Prochásková, Mgr. Lucie.
24. dubna setkání českých uživatelů systému DSpace 1 O konferenci OPEN REPOSITORIES 2008 Southampton, UK, 1. – 4. dubna 2008 Mgr. Pavla Rygelová.
Univerzitní knihovna, Bratislava 21. listopadu 2013 Martin Vojnar, MULTIDATA Praha s.r.o.
Projekt MEMORIA MEMORIAE MUNDI SERIES BOHEMICA databáze MANUSCRIPTORIUM Národní knihovna ČR AiP Beroun s.r.o.
FP7-Infrastructures Evropský projekt OpenAIRE Open Access Infrastructure for Research in Europe BA 2010, , Daniela Tkačíková.
DSpace User Group Meeting 2009 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa BA – CPVŠK UTB, Zlín, 4. listopadu 2009.
Kontakt: Sídlo: Pošta: Údolní 53Arna Nováka Brno
Seznamy digitálních knihoven
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Budování repozitářů : příspěvek univerzitní knihovny pro uchovávání a šíření výsledků výzkumu a vývoje.
Program EU MLÁDEŽ V AKCI. Program Mládež v akci  tvoří rámec Evropské unie pro podporu neformálních vzdělávacích aktivit pro mladé lidi  pro období.
OpenAIRE Open Access Infrastructure for Research in Europe. Nástupce projektu DRIVER. Portál umožňuje.
Open Journal System Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému Dspace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Open Access – jiný pohled na zacházení s vědeckými informacemi Cílem je volný a bezplatný přístup k informacím pro kohokoli a možnost jejich opětovného.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
The Calimera Project is funded under the European Commission, IST Programme The Calimera Project is funded under the European Commission,
Projekt MEMORIA MEMORIAE MUNDI SERIES BOHEMICA databáze MANUSCRIPTORIUM Národní knihovna ČR AiP Beroun s.r.o.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
DRIVER a spol., aneb spojení repozitáře se světem Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 4. setkání českých uživatelů systému Dspace Budování repozitářů.
Digitální knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému DSpace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká škola báňská – Technická univerzita.
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
Připojení repozitáře k OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Popularizace otevřeného přístupu a repozitářů PAVLA RYGELOVÁ Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava.
ZMĚNY VE VĚDECKÉ KOMUNIKACI - POHLED VYSOKOŠKOLSKÉ KNIHOVNY (POLITIKA AUTOARCHIVACE) Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Představení Pilotního projektu zlatého otevřeného přístupu Evropské komise a projektu OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová.
- strategie pro harmonizaci politik otevřeného přístupu v Evropském výzkumném prostoru Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
MIDAS – krátké představení Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd. GIS Hornicko – geologická fakulta, VŠB-TU Ostrava 17.listopadu,
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Speech about Czech DSpace User Group by Pavla Rygelová Central Library of VSB – Technical.
Význam institucionálního repositáře pro podporu Vědy a Výzkumu
OpenAIRE Plán managementu dat
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Nástroje otevřeného publikování
Otevřený časopis: standardy vědeckého publikování
Transkript prezentace:

Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Novinky v projektu OpenAIRE plus

OpenAIRE+: základní fakta 2nd-Generation Open Access Infrastructure for Research in Europe Trvání: 30 měsíců Zahájení: Ukončení: Zkratka: OPENAIREPLUS Celková částka: EURO Financováno z projektu: EURO Typ programu: 7. rámcový program: FP7-INFRASTRUCTURES FP7-INFRASTRUCTURES Podprogram:Data infrastructures for e-Science Koordinátoři: – University of Athens - GR – Goettingen University Library - DE – CNR-ISTI – IT National Open Access Desks: – Všechny členské státy + – Norsko, Švýcarsko, Turecko, Island Otevřené repozitáře 2013, VUT v Brně,

Cíle projektu I. OpenAIRE = panevropská infrastruktura pro OA k výsledkům (publikacím) VaV projektů 7. RP (pilotního programu OA 7.RP) – propojující repozitáře a další systémy – zpřístupňující obsah distribuovaným způsobem – využívající již existujících a fungujících standardů (D-Net, pravidla Driver) – zdůrazňující interoperabilitu jako základní princip kooperace systémů a sdílení a zpřístupňování obsahu Otevřené repozitáře 2013, VUT v Brně,

Cíle projektu II. OpenAIRE+ = panevropská infrastruktura Propojující publikace (repozitáře a časopisy) s informacemi o projektech (CRIS) a s datovými sety (datovými archivy) Otevřené repozitáře 2013, VUT v Brně,

Schéma projektu OpenAIRE+ Publication repositories Institutional & Thematic FP7 publications 5,800,000 OA publications 312 validated repositories EC Project metadata National Project metadata National funding publications Driver Guidelines OpenAIRE Guidelines v1.0 OpenAIRE Guidelines v2.0 Production infra at Data repositories Metadata on data sets OpenAIRE+ Guidelines for Data Providers OpenAIREplus Production infra at Otevřené repozitáře 2013, VUT v Brně,

OpenAIRE a CRIS Rome Declaration spolupráce OpenAIRE+ a EuroCRIS Ukázka propojení Otevřené repozitáře 2013, VUT v Brně,

Linkování mezi publikacemi a projekty Otevřené repozitáře 2013, VUT v Brně,

Spolupráce OpenAIRE+ a EuroCRIS Workshop v Portugalsku, Braga, únor 2013 CERIF – datový model pro sběr informací v CRIS – CERIF = Common European Research Information Format – CRIS = Current Research Information System CERIF-XML = standardní formát pro sklízení informací z CRIS Vytvoření společné pracovní skupiny pro tento výměnný formát Pracovní meeting euroCRIS v Německu, Bonn, květen 2013 – prezentace výsledků Otevřené repozitáře 2013, VUT v Brně,

OpenAIRE+ a datové archivy OpenAIRE Guidelines for Data Archive Managers (prosinec 2012, český překlad duben 2013) – – formát vycházející ze standardu DataCite ( – Rozdíly v aplikaci schématu pro potřeby OpenAIRE (příklady) Otevřené repozitáře 2013, VUT v Brně, DataCiteOpenAIRE PIDOIDOI, handle, PURL.. Contributornepovinnépovinné, kde je to možné (Poskytovatel) Datenepovinnépovinné

OpenAIRE+ Enhanced publications Demonstrator Linkování mezi články, daty a projekty Pilotní služba pro biologické, společenské a humanitní vědy Demonstrator: Otevřené repozitáře 2013, VUT v Brně,

OpenAIRE+ ZENODO multidisciplinární archiv (nástupce „sirotčího“ repozitáře OpenAIRE Vývoj OpenAIRE a CERN (Invenio) Pro jednotlivce, vědecké týmy, instituce bez vlastního datového archivu Jednoduchý nástroj pro uložení, sdílení datových setů v různých formátech Přístup k datům založený na různě otevřených licencích Otevřené repozitáře 2013, VUT v Brně,

Děkuji za pozornost. Otevřené repozitáře 2013, VUT v Brně,