Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory III

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pěstování trav na semeno
Advertisements

BRAMBORY (Solanum tuberosum).
KRMNÁ ŘEPA (Beta vulgaris L.).
MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
SLUNEČNICE ROČNÍ (Heliantus annus).
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Střední odborná škola veterinární, mechanizační a zahradnická a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Publikace vznikla v rámci projektu OPVK.
BRAMBORY (SOLANUM TUBEROSUM)
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá II
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Hořčice bílá
BOB OBECNÝ (Faba Vulgaris).
JEČMEN SETÝ (Hordeum vulgare).
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Předmět: Odborný výcvik Ročník: III. Téma: Pěstování rostlin
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Pěstování Rostlin
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
CUKROVÁ ŘEPA (BETA VULGARIS)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Pěstování rostlin
HRÁCH ROLNÍ PELUŠKA (Pisum sativum).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Krmná řepa
Téma: Vybrané zahradnické plodiny, Zelí hlávkové
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá I
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
TRITIKALE (Triticosecale).
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1.,2.,3. Téma: Pěstování rostlin
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá III
Pěstování trav na semeno
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý II
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Cukrovka III
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý 1
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zemědělské plodiny krmná řepa II
POHANKA OBECNÁ (Fagopyrum Vulgare).
Pěstování trav na semeno
Pěstování trav na semeno
PROSO SETÉ (Panicum miliaceum L.).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče II
VLČÍ BOB - LUPINA (Lupinus sp.).
Téma: Vybrané zahradnické plodiny kapusta
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Pěstování trav na semeno Lipnice bahenní (Poa palustris)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Pěstování trav na semeno
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Předmět: Odborný výcvik Ročník: III. Téma: Pěstování rostlin
CHOROBY BRAMBORU.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory II
Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý III
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Transkript prezentace:

Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory III Obor: Zemědělec – farmář 41-51-H/01 Předmět: Ročník: druhý Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory III Vypracoval: Ing.Lenka Prokůpková Materiál: VY_32_INOVACE_219 Datum: 26.4.2013 Anotace: technologie pěstování – sázení, ošetřování,sklizeň, posklizňová úprava , skladování

Zdroj:

Brambory II Úspěšnost pěstování závisí na: výběru odrůd zohledníme:1.účel pěstování využitelnost pro běžný konzum a zpracovatelský průmysl 2.výnosovým schopnostem 3.odolnosti vůči chorobám 4.délce veget.doby …….. Současné odrůdy cukrovky:

Technologie pěstování SADBA Příprava sadby před sázením třídění moření předkličování, narašování ( zahájení předkličování, narašování , v návaznosti na výsadbu) práce s hlízami při teplotě nad 10 st.C hlízy mechanicky nepoškozené požadavky na sázení: sadba zdravá, kvalitní, nepoškozená, tříděná, nezměklá, narašená půda prokypřená (do 200mm), teplá, nezamokřená

Parametry sázení: Agrotechnický termín setí: teplota půdy 6 st.C bramborářské oblasti: druhá polovina dubna řepařské a kukuřičné oblasti: od 19.3. dle aktuálních klimatických podmínek Šířka řádků a hloubka sázení: 750 mm – šířka, 100 – 120 mm - hloubka Optimální počet rostlin: dle účelu pěstování 45 – 55 tis.jedinců na 1 ha Potřeba sadby se pohybuje v rozmezí 2,5 – 3,5 t/ha Výpočet množství sadby= PS= 100 x G (t/ha) Ř x H G – průměrná hmotnost hlízy (60 – 90g) Ř – meziřádková vzdálenost v cm H – vzdálenost hlíz v řádku Parametry sázení

narašené hlízy předlíčené hlízy Narašené hlízy předlíčené hlízy

separace (odstranění hrud a kamení separátory GRIMME CS 1500 )

sázení brambor – sazeče STRUKTURAL (s přihnojováním pod patu, s mořením proti kořenomorce a přenašečům virových chorob.)

ukázka ruční výsadby brambor výsadba brambor

Ošetřování porostů za vegetace: 3 základní systémy ošetřování brambor: 1.Klasický(mechanický způsob): mechanické ošetřování přednosti: udržování půdy v kyprém stavu menší zatížení rezidui pesticidů nevýhody: nepříznivé počasí postup: vláčení ( 7 dní po výsadbě ) proorávka na slepo (za 14 – 20 dní ) plečkování - výška porostu 100-150mm (za 30 dní) proorávka, výška porostu 200-250mm (za 35 – 40 dní) proorávka za 7-10 dní, nahrnování NAHRNOVÁNÍ - dokončení do tvorby poupat (poničení stolonů) = zajištění dostatečného množství zeminy pro tvorbu hlíz - ukončení v druhé pol.června Ošetřování porostů za vegetace:

2.Chemický způsob: 3.Západoevropský způsob: mechanické zákroky do proorávky na slepo za 2- 4 dny před vzejitím rostlin aplikace herbicidů vynechání plečkování a proorávky zahrnování přednosti:- ničení klíčících plevelů - pro zaplevelené pozemky plevely obtížně hubitelnými - nezávislost na počasí - menší pracnost 3.Západoevropský způsob: odlišná příprava půdy před sázením: Přetřídění orniční vrstvy půdy a odstranění kamenů mimo řádky brambor mechanické zásahy nejsou potřebné Výhody: hlízy se nepoškozují Ošetřování porostů za vegetace:

Rostliny bramboru : konec měsíce dubna května Rostliny bramboru : Koncem měsíce dubna května

Systém proorávky brambor

Porosty brambor v různých lokalitách , různých půdních typech: období června Porosty brambor v různých půdních lokalitách v období června

zaplevelení brambor dvouděložnými plevely

Přihrnování brambor musí být dokončeno do doby tvorby poupat

Chemická aplikace

Příprava porostu ke sklizni: Pro docílení vysokých a kvalitních výnosů je nutné: zajistit fyziologické dozrání porostů pokud porost nedozraje fyziologicky, provede se zničení natě chemické ničení natě (přípravek Reglone) , při objevení plísně bramborové Příprava porostu ke sklizni:

Sklizeň Doba sklizně: dle ranosti odrůd, červen až říjen hlíza má pevnou slupku hlíza nedrží na stolonech listy žloutnou nať se rozklesává Sled pracovní ch operací: odhad výnosu ničení natě vlastní sklizeň + doprava posklizňvá úprava skladování prodej

Způsob sklizně, sklízecí technika: přímá - jednofázová : stroj - kombinovaný sklízeč - s obsluhou u třídících pásů - bez obsluhy vysoká produktivita práce dvoufázová: a) první fáze – vyorání hlíz do řádků b)druhá fáze – sběr kombinovaným sklízečem , po oschnutí hlíz ZTRÁTY – při práci se staršímí typy sklízečů dochází k poškození hlíz

Sklizeň brambor: traktor Massey Ferguson s kombajnem na brambory Grimme SE 75

Posklizňové ošetření a skladování: oschnutí a vydýchání hlíz vytvoření korkové vrstvy v místech poranění vytřídění doprava do skladů ( bramboráren ) uložení v paletách, boxech, volně Stanovení režimu skladování ve skladech: osušení hojení zchlazování klid ohřívání hlíz Podmínky skladování: Optimální teplota- 2 – 3 st.C (až 5), relativní vlhkost – 90-98%, koncentrace CO2 – do 2% Posklizňové ošetření a skladování:

1. Na čem závisí úspěšnost pěstování brambor? Kontrolní otázky: 1. Na čem závisí úspěšnost pěstování brambor? 2.Popište technologii pěstování brambor. 3.Jaký je vzorec výpočtu sadby na jednotku plochy? 4.Jaké jsou systémy ošetřování brambor? 5.Jaké pravidlo musí být dodržováno při přihrnování? 6.Jak se připravuje porost ke sklizni. 7.Vysvětlete jakými způsoby se provádí sklizeň. 8.Co se provádí při posklizňovém ošetření brambor? 9.Popište podmínky skladování. Kontrolní otázky:

http://www.medipo.prodejce.cz/obrazky/separator.jpg sazeč Zdroj foto: http://www.medipo.prodejce.cz/obrazky/separator.jpg sazeč http://www.medipo.prodejce.cz/obrazky/separator.jpg http://www.uroda.cz/files/Rostlinka/sazeni4%28dab%29_750x563.JPG http://www.mccain-foodservice.cz/Ospolecnosti/PublishingImages/TractorField.jpg http://www.svet-bydleni.cz/Files/Backup/Maestro1.jpg http://etext.czu.cz/img/skripta/4/Photo0027-1.jpg http://www.farmvideo.cz/obrazky/brambory.jpg Prokůpková L., 2012 Literatura: Kuchtík F. a kol.Pěstování rostlin II. Třebíč: FEZ. 1995, s.76 - 79. ISBN 80-901789-1-X Kuchtík F. a kol. Speciální pěstování rostlin.Praha: Credit. 2002, s.146, 147. ISBN 80-86392-00-7 Zdroj: