Vývoj českého pravopisu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2 3 Lokalita Pod Javornic kou silnicí 4 směr Solnice směr Javornice směr Vamberk CENTRUM 10min. směr Častolovice.
Advertisements

Pravopis ú/ů Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0109 Název sady:
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
PŮVOD A ZÁKLADY VÝVOJE ČEŠTINY
Poezie ve třetí etapě národního obrození II Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE.
Vývoj češtiny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tvoření slov PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ předpověď počasí na 13. května 2014.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Slovo a pojmenování Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
Jazykověda a její disciplíny
PŘEHLED ČESKÉ LITERATURY OD 11. DO 14. STOLETÍ
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_06
vytvořený v projektu OP VK
Název: JOSEF DOBROVSKÝ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Zvuková podoba věty Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výslovnost přejatých slov
Konverzace v německém jazyce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Dělení slovní zásoby Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Mluvená a psaná forma jazyka
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_15.
Získávání a zpracování informací
Byzantská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zvuková stránka jazyka
01 Úvod do stylistiky Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
André Gide Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
HERMANN HESSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Soustava jazyků Historický vývoj českého jazyka
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Karel Hynek Mácha Anna Coufalová C2B.
Útvary národního jazyka
Motivační dopis zadání
Vývojové tendence češtiny v současnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Počátky českého státu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nářečí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Zvuková stavba souvislého projevu (slovní přízvuk) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_16.
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Formy podnikání Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Marcel Proust Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
8 Řecká literatura attického a helénistického období
Anton Pavlovič Čechov Višňový sad
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Vývoj češtiny století Marcela Jurková.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
SYMBOLISMUS 2 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vývoj českého pravopisu
Druhy bankovních úvěrů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vývoj českého pravopisu Osnova s ukázkami textů pro studenty středních pedagogických škol.
Historický vývoj č eského jazyka. Praslovanština Společný jazyk Slovanů (2000 př. Kr.- 6. stol. n. l. ) Pouze mluvená podoba, považován za pradialekt.
Literatura doby husitské
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.01_VÝVOJ ČESKÉHO JAZYKA.
Základní škola Čelákovice
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_266_ČJ8
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ9_02
Strom jazyků slovanských
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
VY 32 INOVACE 361.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
MNOŽINY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Jazykové skupiny (rodiny)
CIVILISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název Jazykové příručky Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Vývoj českého pravopisu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Vývoj českého pravopisu 11. – 12. století se v latinských textech objevují ojedinělá česká slova – bohemika, vpisky- glosy. Pravopis primitivní – 13. století České hlásky, které latina neměla, se označují písmeny pro hlásky zvukově nejbližší (Pauel – Pavel; gest – jest). Pravopis spřežkový – 14. století Hlásky, které měla čeština oproti latině navíc, se označují spřežkami, tj. spojením dvou či více latinských písmen (cz – č; rz – ř; ss – š; sz – ž; vslyssyz – uslyšiž, czas – čas).

Pravopis diakritický (rozlišovací) – 15. století: zavedl ho Jan Hus; spřežky jsou nahrazeny písmeny s diakritickými (rozlišovacími) znaménky; nabodeníčko dlouhé – délka samohlásky (dnešní čárka); nabodeníčko krátké – tečka - měkkost souhlásky (dnešní háček); ktoż, budeṡ, ċeské.   Pravopis bratrský (humanistický) - 16. – 17. století: vzorem češtiny byl jazyk Bible kralické; zaveden háček místo teček nad souhláskami; pro š zůstává spřežka ʃʃ, j se označuje písmenem g (mág = máj); v se označuje písmenem w (wěc), písmeno v na začátku slova označuje u (vslyš = uslyš), í – j (gegj – její ); po s, z, c, a ve spojce i vždy y (cyzý – cizí, gá y ty = já i ty).

Dobrovského analogická oprava pravopisná – přelom 18. a 19. stol.: Josef Dobrovský – Zevrubná mluvnice jazyka českého; po c a ve spojce se vždy píše i; po s, z i nebo y podle analogie ( 1. p. páni – psi, 4. a 7. p. pány – psy). Šafaříkova pravopisná oprava skladná (1842): k označ. hlásek í, j, g se přestává používat j, g, ğ; zavádí se dnešní způsob (gegj – její); místo w –v (wítr – vítr), místo au – ou (mauka – mouka). Novodobý pravopis - 2. pol. 19. století: Jan Gebauer – napsal mluvnici a první pravidla pravopisu (1902); poslední větší reforma pravopisu v r. 1957.

Máj v přepisu původního dobového rukopisu: Byl pozdnj wečer – prwnj mág – Wečermj mág – byl lásky čas. Hrdliččin zwal ku lásce hlas, Kde borowý zawáněl hág. O lásce šeptal tichý mech; Kwětaucj strom lhal lásky žel, Swau lásku slawjk růži pěl, Růžinu gewil wonný wzdech.

Portrét J. Dobrovského od J. Vilímka (1884) Jan Gebauer

Vývoj českého pravopisu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: Baláček, Václav: Český jazyk k maturitě, Infoa, Dubicko 2001 Mašková, Drahuše: Český jazyk – přehled středoškolského učiva, Petra Velanová, Třebíč 2005 Mužíková, Olga a kol.: Odmaturuj z českého jazyka, DIDAKTIS, Brno 2007 Sochrová, Marie: Český jazyk v kostce pro střední školy, FRAGMENT, Havlíčkův Brod 2007 http://cs.wikipedia.org/wiki/