 1926-2011  český židovský spisovatel  scenárista  novinář  pedagog  publicista světového významu  autor celé řady děl s tématem holocaustu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2. březen Mezinárodní den boje spisovatelů za mír.
Advertisements

TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_729_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Z Kolína do Jeruzaléma Hana Greenfieldová.
Znám, zemi znám 1. Znám, zemi znám, tam se touha má vrací, tu kterou Bůh lidem dávno dal. Znám, zemi znám, kde se trápení ztrácí, tam není místa pro žal.
VY_32_INOVACE_31-17 Česká próza po r Ota Pavel.
2.Světová válka v próze obrázek
VY_32_INOVACE_31-18 Česká próza po r Ladislav Fuks.
JURAJ HERZ režisérem Ondřej Turek, SŠ uměleckoprůmyslová fotografie Koncentrační tábor narozen Samostatný režisér Barrandov Menší role.
Joseph Heller Narození 1. květen 1923 Úmrtí 12. prosinec 1999 NárodnostAmeričan.
Bratři Čapkové.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _09_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Ježíšova velekněžská modlitba I
Karel Poláček jeho život a tvorba.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze st ř edním školám Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzd ě lanosti Č íslo šablony:
Jan Werich Jiří Voskovec
Jaroslav Žák a Únor 1948 VY_32_INOVACE _1B18
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
EDUARD BASS A Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Lustig – Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Celkový rozbor textu
Arnošt Lustig – život a dílo
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _08_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
EDUARD BASS 9. ročník.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
BAROKO - umělecký směr 16. – 18. století
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
Karel Poláček novinář, prozaik a humorista -byl židovského původu -vystudoval gymnázium a studoval práva na UK (nedokončil – I. svět válka)
Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CJL_4S2N_NT_01_04 NázevArnošt Lustig Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětČeský jazyk a literatura Ročník4.
PROJEKTOVÝ DEN PRO 9. ROČNÍK ZŠ ROSICE
Michail Šolochov (1905 – 1984).
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
Vladislav Vančura 9. ročník.
2.Světová válka v próze obrázek
Arnošt Lustig Jan Drda Ota Pavel 9. ročník.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
LITERATURA 2.SVĚTOVÉ VÁLKY
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
(*2.července 1930 Praha +31.března 1973 Praha)
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Německo.  stal se nepohodlným z politických důvodů  emigroval spolu se svým bratrem do USA  obdržel Nobelovu cenu za literaturu Buddenbrookovi – rozpad.
Eliška Dlouhá Gymnázium Jiřího Ortena V8A
Ota Pavel OB 21. Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér.
Arnošt Lustig „Život není to, co chceme, ale to, co máme a vydržíme.“
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Arnošt Lustig Tematická oblast: Česky jazyk a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
LITERATURA 9. ročník Odraz 2. sv. v. v literatuře – ztráta prozaiků Karel POLÁČEK Eduard BASS.
Ernest Hemingway Benešová Tereza C3B Obecné informace Charakter spisovatele Život Literární tvorba Stěžejní díla.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_19 Název Radek John Téma hodiny Autoři současné.
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_15 Název Arnošt Lustig Téma hodiny Autoři druhé.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_14 Název Jan Drda, Jan Otčenášek Téma hodiny.
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Arnošt Lustig (1926 – 2011). Arnošt Lustig (1926 – 2011)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
2.Světová válka v próze obrázek
Erich Maria Remarque Eva Švančarová
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Odraz 2. sv. války v české literatuře
Transkript prezentace:

  český židovský spisovatel  scenárista  novinář  pedagog  publicista světového významu  autor celé řady děl s tématem holocaustu

 narozen v Praze  deportován do Terezína, prošel koncentračními tábory Osvětim a Buchenwald  pak uprchl z transportu smrti (Dachau)  během holocaustu přišel téměř o celou svoji rodinu – tvorba se zabývá židovskou tematikou

 vysílán do Izraele Československým rozhlasem, Lidovými novinami, Židovským věstníkem, Zemědělskými novinami jako dopisovatel izraelsko-arabské války  Čsl. rozhlas - reportér a režisér  redakce týdeníku Mladý svět  scénárista Čsl. Filmu (scénář)  byl členem prezidia Svazu čs. spisovatelů

 1968 musel Československo opustit (vpád vojsk Varšavské smlouvy)  emigroval do Jugoslávie, poté žil v Izraeli  USA  přednášel film, literaturu a scénáristiku na Americké univerzitě ve Washingtonu  jmenován profesorem  1995 – šéfredaktor české verze časopisu Playboy

 tragické osudy Židů  holocaust  vlastní zážitky z koncentračních táborů  v próze hledá smysl lidství a podstatu lidského bytí  dílo je i ve světě vysoce ceněno jako jeden z nejpůsobivějších obrazů holocaustu

 Romány: Propast, Miláček, Král promluvil, neřekl nic, Collette, Dívka z Antverp, Tanga, Dívka z Hamburku, Dům vrácené ozvěny, Kamarádi, Porgess, Lea: Dívka z Leeuwardenu, Krásné zelené oči, Zasvěcení, Zloděj kufrů  Novely: Dita Saxová, Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou, Můj známý Vili Feld,  Povídkové soubory a povídky: Noc a naděje, Démanty noci, Ulice ztracených bratří, První stanice štěstí, Noc a den, Nikoho neponížíš, Bílé břízy na podzim, Hořká vůně mandlí, Velká trojka, Tma nemá stín, Dívka s jizvou, Modrý den, Neslušné sny, Oheň na vodě: Povídky, O literatuře,  Autobiografie: 3x18 (portréty a postřehy), 2002 (spoluautor František Cinger)  Ostatní: Vlny v řece  Dobrý den, pane Lustig: Myšlenky o životě  odpovědi: Rozhovory s Harry Jamesem Cargassem a Michalem Bauerem  eseje: Vybrané texty z let 1965–2000  rozhovory

 Lustig pracoval téměř do konce svého života. Pokud mu jeho zdravotní stav dovolil, vstal ve čtyři ráno a psal.  „Chci ještě napsat poslední povídku své existence. Hlavní hrdina se bude jmenovat Gross, bude to o Židovi, který nechce, aby skončila válka. Je to zlý sobec, ale vypadá jako Ježíš Kristus z idealizovaných obrazů, takže mu každý věří,“ nastínil svůj další umělecký záměr spisovatel, který si ještě před dvěma roky zahrál ve filmu Líbáš jako bůh a se synem natáčel dokumenty.  Do smrti ale nevěřil, že je dobrý spisovatel. Nepřesvědčila ho ani řada ocenění. „To se ukáže až za padesát let,“ mávl rukou Arnošt Lustig.  Autor: David Laštovka

 psychologická novela  napsána během jediné noci  vychází ze skutečných událostí 1943  kniha vyšla roku 1964  1965 – stejnojmenný československý televizní film, režie: Antonín Moskalyk,

 Herman Cohen byl v Itálii chycen spolu se svými 19 ti židovskými přáteli a odvezen do nacistického tábora.  Nacisté v čele s poddůstojníkem Beřdichem Brenským vědí o tučných kontech, jenž židovská skupinka vlastní v Americe  Pan Bedřich Brenske se stále tváří jako by pro ně snesl modré z nebe, avšak se snaží jen získat jejich peníéze.  Herman si všimne krásné Kateřiny Horovitzové, zaplatí za její zachránění, pro problém s pasem si ji musí vzít  V mateřském táboře mají jít na „dezinfekci“, než je pošlou na slibovanou výměnu do Švýcarska.  Při svlékání Kateřina Horovitzová se rozhodne konečně otevřít oči a připustit pravdu, že je její celá rodina už dávno mrtvá. Podaří se ji uhodit důstojníka, sebrat mu zbraň a zastřelit dva vojáky. Brenske se vrací a vzniklou situaci vyřeší tím, že přikáže zastřelit Kateřinu i ostatní obchodníky  Kateřina Horovitzová je pro všechny vystavena. Při její kremaci zpívá svou oslavnou modlitbu rabín Dajem z Lodže, který ji oddával.

  25:25