Práce a společnost PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Hospodářské cykly a ekonomický růst
7 Nezaměstnanost.
Úvod do studia dějepisu
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
- Úvodní přednáška 1. - Úvodní přednáška.
Úvod do učiva dějepisu.
Sociální politika a Welfare State
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
Koncepce pracovníka a pracovní skupiny v řídicích strategiích Borek Bernard.
TEST 1 VY_32_INOVACE_  a. KLIDNÉMU SPOLEČENSKÉMU VÝVOJI  b. PŘEKOTNÉMU VÝVOJI, REVOLUCÍM  c. PROTI JAKÉKOLIV ZMĚNĚ.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Ekonomie - předmět Autor: Jaroslav Kvapil.
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Úvod do ekonomie. Proč existuje hospodářství Předmět a metody ekonomie
ANTISEMITISMUS A NACIONALISMUS
Sociální stratifikace
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální ekonomika jako součást alternativních směrů Kurz Sociální ekonomie, KSP FF UK, 2013/2014 PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
KOMUNISMUS Michal Hess.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Post-modernita a globalizace
3 EFEKTIVNOST TRHU.
Max Weber. Život – 1920 německý sociolog a ekonom absolvent práv na Heidelbergské univerzitě 1886 – profesor ekonomie v Heidelbergu 1904 – nervové.
Ruská federace x WTO a OECD
Nejstarší prameny ekonomického myšlení spojeno s písmem –každá kultura má své kořeny ekonomického myšlení Čína Indie Islám „naše“ kultura –Bible –řecká.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
POLITOLOGIE TEST 12.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Max Weber
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Marxismus a jeho varianty
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
KMPV cvičení 1 1 Kvantitativní metody výzkumu v praxi CVIČENÍ pro 3. část.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Ekonomický cyklus Petr Machala.
Německá historická škola
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
Chudoba jako sociální problém
Trh práce a politika zaměstnanosti
August Comte Émile Durkheim Max Weber
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ SYSTÉMY
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_703 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Vývoj ekonomického myšlení.
Sociologie ?.
Průmyslová revoluce.
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Sociologie pro speciální pedagogy: Rodina
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Úvod k evolučnímu přístupu Vladan Hodulák. Dominantní paradigmata Společenské vědy mají dlouhodobě problém s uchopením prvku změny ve společenském vývoji.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
7lOSnQ
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Auguste Comte (1798 – 1857) Francie v době A. Comta (7 různých politických režimů) Otázky stability v nové (moderní) společnosti Vliv osvíceneckých myšlenek,
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Nová doba a ekonomika Jaký ekonomický systém je typický pro středověk?
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými
Historie sociální politiky
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Modernizační teorie Hans-Ulrich Wehler: Modernisierunstheorien und Geschichte. In: H.-U. Wehler: Die Gegenwart und Geschichte. Esseys. München 1995, s.
Transkript prezentace:

Práce a společnost PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.

Anotace Současná podoba placené práce a zaměstnání nepředstavují univerzální model ani z hlediska historického vývoje, ani z hlediska kulturně-civilizačního. V současnosti se objevují pokusy o vystoupení ze zažitého ekonomického paradigmatu, jehož součástí je práce a zaměstnanost v dnešní podobě. Otevření tvůrčí debaty o tom, jakým způsobem by současná společnost mohla pojímat otázky placené a neplacené práce, zaměstnání, nezaměstnanosti a důstojného života za situace, kdy placené práce ubývá a stává se nejistou.

Historie Antika Křesťanská tradice a vztah k práci : ambivalentní (práce jako důsledek dědičného hříchu versus možnost podílet se na božím stvoření) Středověk: práce jako udržení živobytí (nikoli pro expanzi potřeb) Chrání před zahálkou jako nepřítelem duše Mnišské řády - rovnováha mezi prací a spiritualitou

Historie Regulace množství práce církví (1/3 roku církevní svátky) Církev a její úloha v péči o chudé a potřebné Nepravidelnost a cykličnost práce Spotřeba: omezená, určena statusem 16. / 17. století: protestantská etika. Učení o predestinaci (úspěch a úsilí zde na zemi jako znak vyvolenosti). Kalvinismus. Protestantské sekty. Důraz na individualismus a úspěch.

Historie Protestantská etika a vznik kapitalismu (Max Weber) – úloha náboženství pro expanzi kapitalismu (náboženský důraz na individuální práci jako zdroj transcendence). Srv. budhismus, hinduismus, islám století - vnik moderní společnosti (industrializace, urbanizace, lidská práva – občanství, placená práce na základě pracovní smlouvy)

Práce = placená práce Oddělení domácnosti od zaměstnání Genderové rozdíly v práci „neviditelná“ práce v domácnosti a mimo pracovní trhy („ dobrovolnictví“): nižší prestiž, neplacená Generalizace trhu (práce, půda). Karl Polanyi: Velká transformace

Koncepty práce - zaměstnání Emile Durkheim: společenská dělba práce jako základ sociální solidarity (nahradila náboženství) Adam Smith – Bohatství národů. Laissez Faire. Liberalismus. Stálý růst. Karel Marx – práce dělníků jako zdroj nadhodnoty, přivlastnění kapitálem pro jeho expanzi. Odcizená práce. Neřešitelné konflikty – revoluce.

20. století Konec 19. století – O. von Bismarc. Idea sociálního státu Krize, tzv. cyklické Krize ve 30. Letech 20. Století Keynes – role státu a jeho regulací Laissez faire versus keynesiánký model ekonomiky Poválečná ekonomická konjunktura a její rysy. Nástup neo-liberalismu v 80. letech 20. století, monetaristická reakce na keynese

Pohledy na práci/ nezaměstnanost Liberálové Keynes Marxistické paradigma Monetaristické paradigma DALŠÍ – předmět tohoto kurzu

Dnešní problémy Roste nezaměstnanost (v ČR 630 tis nezaměstnaných) Důvody: diskuse

Příčiny Jobless Growth = ekonomický růst bez nárůstu pracovních míst Přesun výrob do míst s nižšími náklady na práci

Návrhy na řešení situace Stěhování za prací? Chudoba – smíříme se s ní? Kratší pracovní doba pro všechny nyní zaměstnané Nepodmíněný příjem (základní příjem)