SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Brno 1.11.2006 – Praha 2.11.2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ASEP pracovní setkání Praha Brno.
Advertisements

Z AŘAZENÍ PUBLIKACE DO SPRÁVNÉHO DRUHU DOKUMENTU ASEP/RIV.
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Překlad Bath profilu 2.0 Martin Vojnar
IPAC - novinky • Slovník – požadavky na změny • Úprava csv • Identifikační čísla vědců • Bookmark - navrhované změny • Fasety • Mobilní IPAC • Nové druhy.
Zkušenosti se zpracováním elektronicky dodaných záznamů seriálů do Souborného katalogu ČR Danuše Vyorálková
Pole u patentu - změny Kód vydavatele patentu C11$v
Pracovní setkání ASEP • Ukládání plných textů do ASEP ( příprava na hodnocení) ASEP jako repozitář, ASEP jako archiv • Citace a recenze v ASEP.
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Autor práce – autoritní záznam zápis autora – základní pravidla garant - výběr garanta, zápis oddělení – zápis, kontrola aktivita – označení současných.
Patenty Na co dávat pozor při zápisu
SEMINÁŘ Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Praha.
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha Brno
ASEP-ARL Rekapitulace Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha
ASEP-ARL Pracovní seminář Seminář Knihovna AV ČR, Praha.
Seminář pro začátečníky. Zpracovatel - 1 Pokud zpracovatel není vědec Potřebuje úplné podklady, na jejichž základě zpracuje záznam a odešle ho k vystavení.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Praha Brno.
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha Brno
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Pracovní seminář říjen 2013 Kolektiv ASEP Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha , Brno
Tabulkový procesor.
Povodňový informační systém Ing
ASEP - seminář – Praha Brno Jana Doleželová Pobočka Knihovny AVČR v Brně.
Repozitář AV ČR ASEP Repozitář AV ČR vznik I. VO II. VOIII. VO celkem Ústavy se smlouvou Ústavy bez smlouvy Počet uložených.
Podzimní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
Vkládání záznamů do databáze OBD
Jarní seminář ASEP Jana Doleželová Praha, Knihovna AV ČR.
Jarní seminář ASEP 2008 Jana Doleželová Praha, Brno Knihovna AV ČR.
Šedá literatura a SIGLE Knihovna AV ČR
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
ARL klient Stručný přehled funkcí Klient – jiný přístup k datům v systému  Umožňuje používat i další pole v záznamu - Je nezbytný v případě.
ARL – web formuláře přihlášení. ARL – web formuláře vstupní obrazovka Vytvoření nového záznamu LIMITY zobrazení DATA.
SEMINÁŘ Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Petra Bártková, Knihovna AV ČR Praha.
Podzimní seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna akademie věd, v. v. i. Praha,
Hledání - editace Přepnu se do báze, ve které budu hledat (zatím pouze báze autorit a záznamů) Každý zpracovatel může editovat pouze záznamy svého ústavu.
ASEP-ARL Jana Doleželová Seminář Knihovna AV ČR, Praha.
Pracovní seminář ASEP IPAC 3 - novinky.
ASEP - seminář Praha Brno Jana Doleželová Pobočka Knihovny AVČR v Brně.
HODNOCENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A JEJICH VÝSLEDKŮ V ROCE → Hodnocení VaV.
Podzimní seminář ASEP Jana Doleželová Praha, Knihovna AV ČR.
KLIENT ARL školení pro pokročilé listopad Vyhledávání: zvolím bázi (epca nebo auth) zvolím jednoduché vyhledávání z rolety zvolím pole pro vyhledání.
Kontrola dat do RIV KONTROLY Doplnit data o nová pole struktury 2012 Zkontrolovat DOI, linky (pozor na dočasné odkazy) Zjistit duplicity (klient) Kontroly.
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Klient ARL a IPAC pohled zpracovatele Nina Ramešová, Ústav informatiky AV ČR, v.v.i.
Návod pro vkládání výsledků vědy a výzkumu do IS.MUNI Mgr. Michal Petr Oddělení pro výzkum, rozvoj a projektovou podporu LF MU Platné pro rok 2011.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha – Brno
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
Vyhledávání v IPACu Přístup ze stránek Knihovny AV ČR (ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz) Data od roku 1993 Kontrola zpracovaných.
Autority – granty. Granty výběr z autorit – číslo projektu, ústav.
Pracovní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha – Brno
RIV11 a sběr publikačních aktivit 1. LF UK a VFN Ústav vědeckých informací 1.LF UK a VFN Pracovní seminář 1. a
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
Šimon Nešvera Kam kráčí VVVS Šimon Nešvera
Hodnocení efektivity výzkumu na LF UP Martin Modrianský.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Souborný katalog ČR v roce 2013 Seminář pro účastníky SK ČR Městská knihovna Praha, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR.
Knihovna AV ČR - evidence výsledků výzkumu v AV ČR Jana Doleželová, Zdeňka Chmelařová 1. ASEP – představení systému sběru dat v AV ČR 2. Systém ARL 3.
NÁVOD NA ZADÁVÁNÍ do databáze OBD dle úprav pro Open Access
Co nového na "obálkách ...“ Seminář SK ČR Jiří Nechvátal
Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Seriály v Souborném katalogu ČR
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2012
(ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz)
Transkript prezentace:

SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Brno – Praha

Program RIV Sběr dat 2006 – odevzdání dat Odevzdání projektů typu L Struktura RIV 2007 CEP, RIV - hledání ARL Co nového a co dál v katalogu, formulářích, klientovi Termíny 2007 ŠEDÁ LITERATURA Závěr Diskuse

RIV 2006 – předání dat Data 2006 byla předána poskytovatelům: Opravy dat 2006 předány poskytovatelům: Informace o odevzdání dat: y06/prot06.htm

RIV 2006 – předání dat

Doplnění – typ L prototyp, poloprovoz … Hromadný dopis ze Termín pro odevzdání poskytovateli Termín pro zpracovatele: Každý zpracovatel do dá vědět, zda bude, či nebude požadovat opravnou dávku.

Doplnění – typ L postup Mail: Předmět: zkratka ústavu:typ L Př: UIACH:typ L Pokud budete požadovat opravu, napíšete systémová čísla záznamů, které mají být přidány do opravné dávky 2006.

Doplnění – typ L prototyp, poloprovoz …

Vyplnění formuláře – typu L prototyp, poloprovoz …

Vyplnění formuláře – typu L

Nápověda

Struktura RIV 2006 doplnění Do formuláře pro patent bude přidáme pole: Druh možnosti využití patentu jiným subjektem (A-je vždy nutné nabytí licence, N-není licencován, Z- někdy možné bez nabytí licence) a Požadavek na licenční poplatek (A-vždy, N-nepožaduje, Z-někdy požaduje) Zpracovatelé, jejichž ústavů se to týká budou informováni co je možno udělat se sběrem 2006.

Struktura RIV 2007 změny Typ L bude nahrazen dvěma druhy: poloprovoz, ověřená technologie, odrůda resp. plemeno a prototyp, uplatněná metodika, funkční vzorek, autorizovaný software, výsledky aplikovaného výzkumu promítnuté do právních předpisů a norem, užitný vzor

Struktura RIV 2007 změny Nové pole u patentu: Kategorie patentu podle území jeho ochrany. vydavatelem je AEPO (Evropský patentový úřad) BUSTPO (Úřad pro patenty a ochr. známky USA) CJPO (Japonský patentový úřad) DNárodní patentový úřad, mimo ČR EPatentový úřad ČR

Struktura RIV 2007 změny Nové pole u typu L (poloprovoz…) Kategorie výsledku podle nákladů na jeho dosažení. Výše vyčerpané části z celkových uznaných nákladů na dosažení výsledku A je menší nebo rovno 5mil.Kč B je větší než 5mil. Kč, menší nebo rovno 10mil. Kč C je větší než 10mil. Kč, menší nebo rovno 50mil. Kč D je větší než 50mil. Kč, menší nebo rovno 100mil. Kč Eje větší než 100mil. Kč

Struktura RIV 2007 změny Nové typy grantů: Výsledky vzniklé v rámci specifického výzkumu na vysokých školách. Týká se vysokých škol.

Struktura RIV 2007 upřesnění B, C, K, G, H – za odbornou knihu je považována recenzovaná odborná kniha, stejně tak sborníky vykazované v RIV musí být recenzované P, L - pojmy konkretizující výsledky jsou zakotveny v obecně platné legislativě (Úřad průmyslového vlastnictví, Agrární komora…) L – autorizovaný software je software, který může být volně využíván v souladu s licenčními podmínkami tvůrce – nejedná se o software, který příjemce vytvořil pouze pro svoji potřebu

Příklad záznamu recenzovaného sborníku

Příklad recenzovaného sborníku (ULRICH)

Struktura RIV 2007 upřesnění V - patří sem oponované výzkumné zprávy určené pro státní správu bez ohledu na formu vydání E – audiovizuální forma Nepatří sem výzkumné zprávy vydané v el. podobě.

1. Katalog On-line katalog obsahuje data, která byla do KNAV „zaslána“ v období a starší data z několika ústavních databází. Umožňuje: Vyhledání podle různých kriterií Vytváření setříděných sestav Probíhá: Úprava vstupní stránky katalogu Rozšíření třídění, formátů a exportních formátů

LIMITY nastavení

ZDROJE

SLOVNÍKY

Vylepšení systému 1 IPAC – vytvoření uživatelsky příjemného katalogu rozšíření výstupních formátů (formát s anotacemi, formát s citacemi) exportních formátů (zadán f. RIS a výstup do EXCELu) třídění záznamů (rok vydání, autor, název ; podle impaktních bodů …)

Vylepšení systému 2 Vytvoření složitějších tiskových sestav Import záznamů z jiných systémů Automatický import citací Přidání dalších polí do záznamů (lecture, invited lecture, poster, editorial, review, letter to editor…)

Informace

Co nového v systému

Oddělení

1.Oddělení se vkládají do autorit autorů do pole C06$h Tvar: zkratka ústavu-oddělení Př. UTIA-odd1 2.Pokud je vyplněno pole oddělení v autoritě, uloží se do záznamu do pole 70x$o 3.Pokud autor změní oddělení, musí se změnit údaj v autoritě autora (přes klienta) 4. V předcházejících záznamech zůstává původní oddělení autora.

Oddělení - autorita

Oddělení - záznam

Oddělení - IPAC

Manuály Probíhá rozsáhlá revize manuálů a nápověd.. K dispozici budou od v rozpracované verzi.

Termíny Požadavek na opravnou dávku 2006 do RIV do (dokumenty typu L, P) Záznamy zpracované do budou ve statistikách pro AV. Je důležité: Mít správně zařazené záznamy do typu dokumentu. Odstranit duplicitní záznamy. Není důležité: Úplnost záznamů (pokud chybí vyplnění některých polí nevadí) Termín „překlopení“ systému na rok 2008 bude upřesněn – předpoklad červen

Šedá literatura SIGLE Národní úložiště šedé literatury NÚŠL ÚKLID databáze

Záznamy ŠL v ASEP-EPCA A abstrakt B kniha C, K konferenční příspěvek (zahraniční, domácí konference) D disertace E elektronický dokument G, H sborník z konference (zahraniční, domácí konference) I interní tisk J, JIčlánek v periodiku (impaktovaném periodiku) Lprototyp, poloprovoz Mčlánek v monografii Nnovinový článek Ppatent Rrecenze Todborný překlad Uuspořádání konference, workshopu, výstavy Vvýzkumná zpráva

Co je v bázi označeno jako ŠL a proč? Úplně všechno! Druh dokumentu Abstrakt Část monografie knihy Článek v odborném periodiku Článek v novinách Dizertace Elektronický dokument Interní tisk Konferenční příspěvek (tuzemská konf.) Konferenční příspěvek (zahraniční konf.) Konferenční sborník (tuzemská konf.) Konferenční sborník (zahraniční konf.) Monografie kniha jako celek Neuplatněný výsledek Ostatní výsledky Patentový dokument Prototyp, poloprovoz, ověřené technologie Překlad Recenze Uspořádání akce Výzkumná zpráva Označení SIGLE Celkem zázn ŠL není v centru pozornosti Neznalost zpracovatele Ústav se rozhodl neposkytovat ŠL Nemožnost poskytnutí dokumentu

Zpřístupnění plných textů V systému ARL: Data je možno mít uložené na jednom nebo několika serverech ve formátech PDF, RTF, DOC… Všichni uživatelé v on-line katalogu vidí ikonku příp. URL o přítomnosti fulltextu Lze zabezpečit, aby si soubor mohli stáhnout jen určití uživatelé na základě přihlášení a hesla

FULLTEXT

Postup při „úklidu“ Musíme nahradit označení SIGLE v naší databázi. Co s tříděním SIGLE? (Bude se ještě používat?) Porovnání datových struktur ŠL. (Zatím disertace x formát VŠKP) Nabídka ústavům - možnost zveřejnění plných textů dokumentů v systému ARL. Zadání právních analýz.

ARL školení, diskuse Školení pro začínající zpracovatele (na základě individuální domluvy) Klient – pokračující školení - připravujeme Klient – školení pro začínající zpracovatele Listopad: Vytvoření pracovní skupiny pro úpravy systému. Diskuse k formátům, tříděním, IPAC – formou dotazů.

Shrnutí Byl zaveden variabilní systém sběru dat. Data jsou zveřejněna v on-line katalogu. Zjednodušily se exporty do RIV. Probíhají úpravy on-line katalogu. Systém je připraven k rozšíření. Bude vytvořena pracovní skupina z řad zpracovatelů, která bude na základě praktických zkušeností navrhovat další užitečné funkce systému.

Kontakt Děkuji za pozornost