Elektronické informační zdroje pro produkční aspekty lesnictví 16. října 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické informační zdroje na Mendelově univerzitě
Advertisements

Databáze EBSCO Zdroj vědeckých informací pro humanitní a společenské obory.
CITATION CONNECTION od Thomson Reuters Bibliotheca academica – 31. října 2013, VFU Brno Ing. David Horký Country Manager pro střední a východní.
Elektronické informační zdroje na Mendelově univerzitě pro ekonomii a příbuzné obory 15. listopadu 2013.
ProQuest Central Multioborová databáze. Co je ProQuest Central? •ProQuest Central je nová "megadatabáze" navazující na tradici titulu ProQuest 5000 International.
Základy práce s informačními databázemi FAPPZ, 1. března 2005.
Ebsco Discovery Service prohledávání EIZ na jedné platformě 12. února 2014.
Informační zdroje a metavyhledávač 360 Search 17. března 2011.
Elektronické informační zdroje pro ekonomii a příbuzné obory 7. března 2011.
Dana Sigmundová Zásady vyhledávání, správná technika vyhledávání, databáze EBSCO ÚK FSS MU, úterý a středa 11. a Ústřední knihovna FSS MU.
Informační zdroje pro přírodní vědy 21. října 2013 Lesnictví a příbuzné obory.
Elektronické informační zdroje (EIZ) na MENDELU Abstraktové databáze Plnotextové databáze 2. Základy tvorby rešeršního dotazu 3. Vyhledávání.
CABI Compendia a elektronické knihy dostupné na MENDELU
CABI Compendia a CAB ebooks Projekt MENDELU RESEARCH LIBRARY (MERELI) finanční prostředky na nákup elektronických informačních zdrojů z oblastí.
Nikola Dynybylová Odborné časopisy a článkové databáze aneb odbornou práci jedině s kvalitními zdroji FSS MU, a Ústřední knihovna FSS.
Databáze citačních rejstříků Web of Science.  Online akademická služba provozovaná společností Thomson Reuters.Thomson Reuters  Databáze citačních rejstříků,
Elektronické informační zdroje pro rybářství a hydrobiologii 19. března 2013.
Elektronické informační zdroje na Mendelově univerzitě v Brně a práce s informacemi 15. května 2013 EIZ pro přírodovědné obory, 1. část.
Elektronické informační zdroje pro zahradnictví a krajinářskou architekturu 26. března 2014.
David Horký Country Manager – BeNeLux, Central and Eastern Europe Bratislava, 25. listopadu 2014 Výhody kompletní Web of.
Elektronické informační zdroje na Mendelově univerzitě Ekonomie, obchod marketing, management, března 2015.
Rozsáhlé zdroje článků z odborných periodik Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: Poslední.
Informační zdroje na Mendelově univerzitě v Brně aneb jak efektivně hledat vědecké informace? 14. listopadu 2013.
Informační zdroje doktorského studia Agronomické fakulty
Elektronické informační zdroje pro rybářství a hydrobiologii 5. března 2015.
Informační zdroje GEOLOGIE.
Informační zdroje pro přírodní vědy aneb jak efektivně hledat informace? 27. února 2013.
Elektronické informační zdroje na Mendelově univerzitě Obor management 30. září 2013.
Informační výchova online Ústřední knihovna PřF MU
Databáze Elektronické informační zdroje. Obsah přednášky používané zkratky: DB a EIZ definice DB a EIZ typologie DB typologie EIZ přístup k EIZ příklady.
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
Elektronické informační zdroje na Mendelově univerzitě pro lesnictví a lesnickou ekonomiku 22. listopadu 2011.
Základní informační zdroje pro zubní lékařství
Základy práce s informačními zdroji pro mgr. studenty ENS Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 18. března 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Web of Science - Web of Science TM Core Collection Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a.
Elektronické informační zdroje pro lesnictví 6. října 2014.
Elektronické informační zdroje pro zemědělské obory 14. března 2014.
Dana Sigmundová Databáze Wiley ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Web of Knowledge Web of Science. Web of Knowledge
Elektronické informační zdroje Bc. Radmila Kouřilová.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
CAB ebooks eBooks Elektronické varianty odborných tištěných knih (mohou být i digital born) Trend současnosti nejen ve vědeckých oblastech.
Elektronické informační zdroje v síti ČVUT Mgr. Zdeňka Civínová listopad 2011.
Dana Sigmundová Databáze ProQuest 5000 ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Informační zdroje nejen pro vědu a výzkum FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 14. října 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 22. října Významné e-zdroje dostupné na MU.
Kurz pro doktorandy „ ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE NA ČVUT “ Fakulta biomedicínského inženýrství Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT v Praze.
Informační zabezpečení výzkumu Zdroje pro zemědělství, lesnictví a potravinářství.
Informační zabezpečení doktorandského studia na Provozně ekonomické fakultě MENDELU Elektronické informační zdroje 27. listopadu 2015.
Knihovnické služby a elektronické informační zdroje v kostce 15. října 2015.
Elektronické informační zdroje pro přírodní vědy 10. března 2016.
1 Elektronické informační zdroje Oční klinika FN Brno Knihovna univerzitního kampusu Mgr. Vladimír Opatrný
Elektronické informační zdroje
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Elektronické informační zdroje pro zahradnictví a příbuzné obory
Elektronické informační zdroje pro rybářství a hydrobiologii
ProQuest Central Mgr. Alena Doláková
Elektronické informační zdroje z oblasti mikrobiologie
Elektronické informační zdroje na MENDELU
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
Elektronické informační zdroje pro přírodní vědy
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Citační a bibliografické databáze:
Elektronické informační zdroje
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
Elektronické informační zdroje pro chemické obory
Elektronické informační zdroje se zaměřením na ekologii a příbuzné obory 25. února 2019.
Elektronické informační zdroje pro přírodní vědy
Transkript prezentace:

Elektronické informační zdroje pro produkční aspekty lesnictví 16. října 2014

Projekt MENDELU RESEARCH LIBRARY (MERELI) finanční prostředky na nákup elektronických informačních zdrojů z oblastí přírodních věd, techniky a medicíny (dále jen STM) získány z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. doba trvání projektu: – udržitelnost: do roku 2019 včetně

Osnova 1.Elektronické informační zdroje z projektu MERELI 2.Elektronické informační zdroje z ostatních projektů 3.Základy tvorby rešeršního dotazu 4.Discovery systém – EBSCO Discovery Service (EDS) 5.Vyhledávání plných textů

Elektronické informační zdroje Přístup na adrese: (www stránky MENDELU  Knihovna a informační zdroje  Informační centrum a Ústřední knihovna  Elektronické informační zdroje)

Elektronické informační zdroje oborové Elektronické informační zdroje z projektu MERELI CAB Abstracts CAB eBooks CABI Compendia Environment Complete

CAB Abstracts Producent:CABI PublishingCABI Publishing Obory:zemědělství, lesnictví a příbuzné obory ●sleduje odborné časopisy-serial cited, knihy, sborníkyčasopisy-serial cited z konferencí ●obory: živočišná a rostlinná výroba, fyziologie rostlin a živočichů, rybářství a hydrobiologie, ochrana rostlin, genetika, ekologie, lesní inženýrství, dřevařství (vlastnosti dřeva, jeho poškození a ochrana, využití dřeva, …), rozvoj venkova, turistika, zemědělská ekonomika, veterinární medicína, lidská výživa atd. (souhrnný přehled = coverage)souhrnný přehled = coverage

CAB Abstracts ●více než 95% záznamů obsahuje abstrakta ●některé záznamy odkazy k plným tetxům ●distribution maps of plant pests, plant diseases a description of fungi and bacteria ●k indexaci i vyhledávání slouží CAB Thesaurus ●na MENDELU retrospektiva od roku 1910 – současnost ●CABICODES WordsCABICODES Words

CAB eBooks Producent:CABI PublishingCABI Publishing Obory:zemědělství, lesnictví a příbuzné obory ●plné texty knih vydavatelství CAB International ●obory: rostlinná výroba, živočišná výroba, rybářství a akvakultura, botanika, výživa, ekologie a klimatologie, entomologie, lesnictví, dřevařství, zahradnictví, mikrobiologie a parazitologie, škůdci, choroby a ochrana rostlin, pedologie, veterinární medicína, rozvoj venkova, turismus ●na MENDELU retrospektiva od roku 2000 – současnost

CABI Compendia Producent:CABI PublishingCABI Publishing ● Interaktivní multimediální encyklopedie – referenční zdroje ● Obsahují mapy, přehledové listy (datasheets), fotografie, ilustrace, bibliografické záznamy a plné texty článků ● Terminologický slovník (glossary) ● Zajišťují přístup k rozsáhlým uceleným odborným informacím z jednoho místa z oblastí:  Animal health and production  Aquaculture  Crop protection  Forestry  Invasive Species

CABI Compendia Datasheets Přehledové listy obsahující ucelené informace o živočišných a rostlinných druzích, tj.: ● jména a jejich jazykové varianty ● ilustrace a fotografie ● rozšíření ● anatomický popis (fyziologie, chování, rozmnožování, nemoci…) ● chov, pěstování ● ekonomické a socioekonomické aspekty produkce, marketing… ● odkazy na relevantní literaturu

Forestry Compendium ● referenční informační zdroj se zaměřením na lesní hospodářství ● detailní přehledové listy o stromech a o jejich škůdcích ● bibliografické záznamy ● plné texty z odborných časopisů a sborníků ● ilustrace a fotografie ● terminologický slovník (glossary)

Invasive Species Compedium ● zaměřeno na invazivní druhy rostlin a živočichů ● choroby živočichů ● bibliografické záznamy ● plné texty z odborných časopisů a sborníků ● ilustrace a fotografie ● terminologický slovník (glossary)

Environment Complete Producent:EBSCO PublishingEBSCO Publishing Obory:přírodní a aplikované vědy ●obory: zemědělství, ekologie, energie, obnovitelné energetické zdroje, akvakultura, geografie, znečištění a odpadové hospodářství, environmentální právo, veřejná politika, sociální dopady, městské plánování, dřevo, kompozitní materiály, stavební materiály,...

Environment Complete ●Příklady oborů dle NAICS kódů: ● Residential building construction ● Wood Preservation ● Institutional Furniture Manufacturing ● Wood Office Furniture Manufacturing ● Furniture Merchant Wholesalers ● Lumber, Plywood, Millwork, and Wood Panel MerchantWholesalers ● Industrial Design Services ● Interior Design Services ●obsahuje více než 2,5 mil. záznamů z více než titulů, z toho téměř časopisů a téměř 200 monografií v plném textu ●na MENDELU retrospektiva od r současnost

Elektronické informační zdroje z ostatních projektů ●Academic Search Complete ●ProQuest Central ●Web of Science ●Scopus ●Science Direct ●SpringerLink ●Wiley Online Library ●BioOne

Academic Search Complete Producent: EBSCOhostEBSCOhost Obory: multioborová databáze ●multioborová plnotextová a citační databáze ●téměř časopisů v plném textu ●více než recenzovaných (peer-reviewed) periodik ●indexuje okolo časopisů ●na MENDELU retrospektiva plných textů už od r. 1887

ProQuest Central Producent: ProQuestProQuest Obory: multioborová databáze ●součástí je ProQuest STM Package ●plnotextová, multimediální databáze ●typy publikací: vědecké časopisy, knihy, sborníky z konferencí, disertační práce (plný text okolo 70 tis.), noviny (např. Wall Street Journal, The New York Times, Financial Times), atd. ●tržních zprávy z různých odvětví a zemí, profily firem a prům. odvětví ●tematické kolekce databází ze 160 oborů, např.: ■Science & Technology ■Health & Medicine ■Arts ■History ■Business ■Social Sciences ■Literature & Language

ProQuest STM Package 5 tematických kolekcí databází z různých oborů ●Natural Science Collection ●Biological Science Collection ●ProQuest Science ●Technology Science Collection ●ProQuest Health & Medical Complete ●Natural Science CollectionNatural Science Collection  Agricultural Science Collection – více než 500 titulů v plném textu, bibliografické záznamy (AGRICOLA) a přes 2 miliony záznamů s hloubkovou indexací  Aquatic Science Collection – více než 300 titulů v plném textu, bibliografické záznamy (ASFA) a přes 2 miliony záznamů s hloubkovou indexací  Atmospheric Science Collection – více než 175 titulů v plném textu, bibliografické záznamy (MGA) a přes 1,2 milionů záznamů s hloubkovou indexací  Biological Sciences Collection – více než 600 titulů v plném textu, bibliografické záznamy (AGRICOLA) a přes 5 milionu záznamů s hloubkovou indexací  Earth Science Collection – více než 600 titulů v plném textu, bibliografické záznamy (GeoRef) a přes 2,6 milionů záznamů s hloubkovou indexací  Environmental Science Collection – více než 1000 titulů v plném textu, bibliografické záznamy (ESPM) a přes 13 milionů záznamů s hloubkovou indexací

ProQuest STM Package Biological Sciences Collection  obory: chování zvířat, akvakultura, genetika rostlin, toxikologie, živočichů a lidí, biotechnologie, ekologie, entomologie, botanika, bakteriologie, medicína …  více než 35 mil. záznamů  750 časopisů s plnými texty  na MENDELU retrospektiva od r – současnost

ProQuest STM Package ●ProQuest ScienceProQuest Science  1200 vědeckých titulů v oblasti přírodních věd vhodných pro vysokoškolské studenty ●Technology CollectionTechnology Collection  Advanced Technologies & Aerospace Collection – více než 1200 titulů v plném textu, bibliografické záznamy (A&I) a 3,5 milionů záznamů s hloubkovou indexací  Computer Science Collection – více než 700 titulů v plném textu, bibliografické záznamy (A&I) a přes 1,7 milionů záznamů s hloubkovou indexací  Engineering Collection – více než 1600 titulů v plném textu, bibliografické záznamy (A&I) a přes 6 milionů milionů záznamů s hloubkovou indexací  Materials Science Collection – více než 300 titulů v plném textu, bibliografické záznamy (A&I) a přes 3 miliony záznamů s hloubkovou indexací  na MENDELU retrospektiva od r – současnost

Web of Science ●Web of Science Core Collection ●Current Contents Connect ●BIOSIS Citation Index (dříve Biological Abstracts) ●Data Citation Index ●Derwent Innovations Index ●MEDLINE ●Zoological Records

Web of Science Core Collection Producent: Thomson ReutersThomson Reuters Obory: multioborová databáze ● ●abstraktová a citační databáze ●více než impaktovaných časopisů včetně časopisů s tzv. „Open Access“ ●databáze WEB of SCIENCE má retrospektivu od roku 1900 ●cca sborníků z konferencí ●na MENDELU retrospektiva od roku 1945 – současnost

Web of Science Core Collection ●osm databází:  Science Citation Index Expanded (oblast přírodních a technických věd; okolo periodik; 1900-);  Social Sciences Citation Index (společenské vědy; okolo periodik; 1900-);  Arts & Humanities Citation Index (humanitní a společenské vědy; okolo periodik; 1975-)  Conference Proceedings Citation Index- Science (CPCI-S)-- (1990 –)  Conference Proceedings Citation Index- Social Science & Humanities (CPCI-SSH)-- (1990 – )  Book Citation Index (okolo titulů s roč. nárůstem 10 tis. titulů; 2005 –)  Index Chemicus (organická chemie; 1993 –) Index Chemicus  Current Chemical Reactions (chemické reakce; 1986 –) Current Chemical Reactions

Current Contents Connect ●abstraktová, multioborová databáze ●více než titulů časopisů v 7 edičních řadách a 2 kolekcích ●aktualizace denně ●na MENDELU retrospektiva od roku 1998 – současnost Ediční řady:  Arts & Humanities  Agriculture, Biology & Environmental Sciences  Clinical Medicine  Engineering, Computing & Technology  Life Sciences  Physical, Chemical & Earth Sciences  Social & Behavioral Sciences Kolekce:  Business Collection  Electronics and Telecommunications Collection

●Data Citation Index  přírodní vědy, fyzika, společenské vědy, umění, humanitní vědy, víceoborové zdroje  data z repozitářů ●Derwent Innovations Index  databáze vynálezů a patentů  inženýrské obory (chemie, elektrika, elektronika, mechanika) od r ●MEDLINE  medicína, chemie, bioinženýrství, biofyzika, botanika, zoologie, životní prostředí, atd.  časopisy, noviny, bulletiny, …

Scopus Producent: ELSEVIER B.V.ELSEVIER B.V. Obory: multioborová databáze ●abstraktová a citační databáze ●sleduje odborné časopisy, knihy, konference, firemní literaturu ● peer-reviewed časopisů od vydavatelů (včetně Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis) ●součástí jsou i tzv. "Articles-in-Press" – okolo časopisů ●databáze obsahuje 49 milionů záznamů z toho: 29 milionů záznamů od r milionů záznamů před r (jdou až do r. 1823) ●na MENDELU retrospektiva od roku 1960 – současnost

Science Direct Producent:ELSEVIERELSEVIER Obory:multioborová plnotextová databáze Databáze obsahuje: ●3 454 titulů peer-reviewed časopisů v plných textech, z nichž na MENDELU dostupných ( ) ●obory: přírodní a společenské vědy, technické obory, … ●na MENDELU retrospektiva: různá dle titulu časopisu

SpringerLink Producent:SPRINGERSPRINGER Obory:multioborová plnotextová databáze Databáze obsahuje: ●2 936 titulů časopisů, z toho dostupných na univerzitě v plném textu ( ) ●obory: přírodní a společenské vědy, technické obory, … ●na MENDELU retrospektiva od roku 1997 – současnost

Wiley Online Library Producent:John Wiley & SonsJohn Wiley & Sons Obory:multioborová databáze Databáze obsahuje: ●2 314 titulů peer-reviewed časopisů, z toho cca 791dostupných na univerzitě v plném textu ( ) ●na MENDELU retrospektiva: různá (přístup k plným textům článků všech předplacených časopisů od r. 1997, někdy i starší)

BioOne Producent:BioOne Obory:přírodní vědy ●obory: biologie (botanika, zoologie, entomologie,…), ekologie, geologie, … ●kolekce časopisů od různých vydavatelů ●cca 176 titulů časopisů (STM) v plném textu od 132 vydavatelů ●seznam titulůseznam titulů ●na MENDELU retrospektiva různá

Základy tvorby rešeršního dotazu 1. ujasnit si, co chci hledat 2. stanovit klíčová slova – deskriptory (descriptors, keywords, headings words) 3. upřesnit je pomocí tezauru databáze, pokud ho má (CAB Abstracts) ● Broader terms (BT) – hierarchicky nadřazený deskriptor ● Narrower terms (NT) – hierarchicky podřazený deskriptor ● Related terms (RT) – asociovaný deskriptor (souvisí s jiným deskriptorem, ale neexistuje mezi nimi vztah ekvivalence ani hierarchie) ● Used for – ekvivalentní vztah

Základy tvorby rešeršního dotazu Příklad použití tezauru "essential amino acid*" or ("amino acid*" and essential) or arginine or histidine or isoleucine or leucine or lysine or methionine or phenylalanine or threonine or tryptophan or valine

Základy tvorby rešeršního dotazu 4. sestavit vyhledávací profil pomocí booleovských operátorů (and, or, not), proximitních operátorů (near, same, adj, w/...), wild cards (*, $,...). Použití proximitních operátorů a wildcards si ověřit v HELP dané databáze 5. málo (hodně) vyhledaných záznamů  zpřesnit dotaz

ZÁKLADY TVORBY REŠERŠNÍHO DOTAZU Booleovské operátory AND ABC

ZÁKLADY TVORBY REŠERŠNÍHO DOTAZU Booleovské operátory OR AB

ZÁKLADY TVORBY REŠERŠNÍHO DOTAZU Booleovské operátory NOT AB C

*, $ Např. plant* = plant, plants, plantlet, plantlets, planted,... wom$n = woman, women ZÁKLADY TVORBY REŠERŠNÍHO DOTAZU Wild cards

EBSCO Discovery Service (EDS) Producent:EBSCOEBSCO ● discovery systém ● na jedné platformě můžeme najednou prohledávat různé zdroje (EIZ, knihovní katalogy,...) ● vyrušení duplicitních záznamů ● při tvorbě dotazu použití Booleovských operátorů (AND, OR, NOT), proximitních operátorů (N, W) ● hledání přesné fráze – dotaz dáme do uvozovek

EBSCO Discovery Service (EDS) ● vyhledané a následně vybrané záznamy lze uložit na pevný disk, na serveru vydavatele – k vyhledaným záznamům se dostaneme odkudkoliv a kdykoliv (připojení k internetu) nebo si poslat na mail ● u některých záznamů přímý link do plného textu ● možnost generovat citaci určité publikace ● A to Z publikace – seznam časopisů s přístupem do plného textu

Vyhledávání plných textů 1. Souborný katalog MENDELUSouborný katalog MENDELU 2. A to Z publikace (EDS)A to Z publikace (EDS) 3. GOOGLEGOOGLE

Děkuji za pozornost Lukáš Plch Jana Kratochvílová ÚVIS-Informační centrum