Zvířecí hrdina v literatuře pro děti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Název projektu: Moderní škola 2010 Číslo projektu, šablona:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY

Obrázky: zdroje Snímek 4 - cbkladno
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
KVETE A VONÍ VY_32_INOVACE_Čt z 1
VY_32_INOVACE_Čt z 1 PLAVE KOPE Bc. Zuzana Uhrinová Základní škola a Mateřská škola pro tělesně postižené, Liberec, Lužická 920/7, příspěvková.
Český jazyk 3.třída Ostrov pokladů-Jiří Žáček- práce s textem
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Dělení se zbytkem 2 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Kolja 5 (první část). Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 2. Ročník - hodiny, minuty Jana Štadlerová ŽŠ Věšín.
Počítání s řemesly II. MALÍŘKA LÉKAŘKA ZDRAVOTNÍ SESTŘIČKA PRODAVAČKA
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými básníky 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
DĚLENÍ ČÍSLEM 3 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Jana Francová, výukový materiál EU-OP VK-III/2 ICT DUM 46.
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
Číslo v digitálním archivu školy
Škola: Základní škola a Mateřská škola Nečtiny, Nečtiny 39 Název: VY_32_INOVACE_SADA02_ČESKÝ JAZYK_DUM03 Předmět: Český jazyk Ročník: 3. Klíčová.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.02 Název pro školu:
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
VY_32_INOVACE_302_VYJMENOVANÁ_SLOVA_PO_B Téma:
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
JIŘÍ ŽÁČEK * v Chomutově.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.18 Název pro školu:
ICT ČJ 5.ročník Význam slov IV.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno v rámci.
Sourozenci Čapkovi.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
KONTROLA A MĚŘENÍ Měření součástí ve 3D
Škola: Základní škola a Mateřská škola Nečtiny, Nečtiny 39 Název: VY_32_INOVACE_SADA02_ČESKÝ JAZYK_DUM17 Předmět: Český jazyk Ročník: 2. Klíčová.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
DĚLENÍ ČÍSLEM 5 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Jana Francová, výukový materiál EU-OP VK-III/2 ICT DUM 50.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český – 1. stupeň Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_05_16.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Rekurze Predikát predek(X,Y). predek(X,Y) :- rodic(X,Y). predek(X,Y) :- rodic(Z,Y),predek(X,Z).
VY_III/2_INOVACE_89_Eduard Petiška
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu
Autorská pohádka Aneta Škrabánková
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
ICT ČJ podstatná jména I. - 4.ročník
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Nové literární skupiny I. Mgr. Ludmila Růžičková
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Poezie ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_14_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_KARLŮV MOST Název: KARLŮV MOST.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ŠKOLA PRO ZAČÍNAJÍCÍ BÁSNÍKY
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Česká poezie pro děti a mládež ve 2. polovině 20. století
Nabídka vzdělávacích lekcí pro školy
Transkript prezentace:

Zvířecí hrdina v literatuře pro děti Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0036. Zvířecí hrdina v literatuře pro děti Šárka Matějová

žánr zvířecí hrdina v literatuře pro děti nabídka několika titulů prolínajících poezii i prózu různých literárních žánrů určená dětem od 6 do 12 let ukázky několika knih od známých i méně známých autorů mohou být plné fantazie, dobrodružství, napětí, humoru,poučení… „Čtení – cesta k umění“ (polské přísloví)

Jitka Saniová pohádky s poučením vhodné od 6 let veselé příběhy o lesních zvířátkách pejsek, kočička či liška poradí, jak je důležité chovat se slušně a vzájemně si pomáhat. vybraná podstatná jména jsou znázorněna obrázky, s pomocí p. učitelky,maminky či tatínka dětem mohou pomoci při čtení příběhů. na konci každé pohádky- poučení cit.1

ukázka z knihy co radí zvířátka? cit. 2

Jitka Saniová encyklopedie pro děti autorka se narodila v Pardubicích kromě knih pro děti a mládež se zabývá také astrologiií encyklopedie pro děti život podle hvězd cit. 3, 4

Jiří Žáček veselé říkanky nejen o zvířatech Kapr v kapradí Leží kapr v kapradí, pranic mu to nevadí. Líně leží, líně pije je to kapr z Tramtárie. Je to kapr ze souše, štěká, ale nekouše. (ukázka z knihy) cit. 5

Jiří Žáček poezie velmi známý dramatik, překladatel autor humorných i vážných veršů pro děti i dospělé Mosty K čemu jsou mosty přes řeku? Aby měl člověk blíž k člověku. * Jak počítají koťata Povídání se zvířátky Čáry máry fuk, ať jsem zase kluk Encyklopedie pro žáčky Kočkování Kolik má Praha věží * Nesedejte na ježka

Jiří Žáček próza Krysáci Krysáci jsou zase spolu Já a můj svět Nesedejte na ježka Hrůzostrašné pohádky pro malé strašpytlíky učebnice Slabikář Malý čtenář

ukázka z knihy aprílová škola Zaječí říkadlo My jsme malí ušáci, nemáme nic na práci. Trénujeme běh a skoky přes pařezy, přes potoky. Učíme se kotouly nekoukáme na bouli. cit.10

liška - pes - klíč - tráva - opice - tužka - sluníčko - ZKUS BÝT TAKÉ NA CHVÍLI BÁSNÍKEM, VYTVOŘ RÝMY KE SLOVŮM: (OBRÁZKY TI POMOHOU) liška - pes - klíč - tráva - opice - tužka - sluníčko - PL č. 1

Jan Lebeda zábava a poučení o veselém skřítkovi, který se stará o včelky i ostatní zvířátka a má rád i děti žije v chaloupce na pasece pod mohutným dubem skamarádí se s ptáčkem ledňáčkem, s říčním orlem zachrání štěňátko jezevčíka, přestěhuje kapry, a zažije celou řadu dalších dobrodružství cit. 6

Jan Lebeda věnuje se poezii a próze ze světa zvířat, především ze života včel velký znalec přírody cit. 7, 8, 9

úkoly ke knize doplň text Medovníček je veselý ……………… . Má rád děti, včelky i ostatní ………………… . Zachránil štěňátko ……………… . rozděl na slabiky tato slova: skřítek, zvířata, jezevčík, chaloupka, řeka, ledňáček PL č. 2

Ivona Březinová ….. není to vlastně dráček, je to leguán. F jako Fík ….líbilo by se vám kamarádit s dráčkem? ….. není to vlastně dráček, je to leguán. Jednoho dne ale zmizí a začíná záchranná výprava. přiložený pracovní sešit Ti pomůže vzpomenout si, jak to všechno bylo a jak to nakonec dopadlo. cit.10

ukázka z pracovního sešitu Změň první písmeno ve slově __RAK PL č. 3

Ivona Březinová píše knihy pro děti a mládež, věnuje se také tématu postižených lidí získala mnoho literárních ocenění cit. 11, 12

Zuzana Holasová Kůň jménem Zázrak ukázka z knihy „Prosím vás, mohla byste nám říct, jak se dostaneme k jezdecké škole Oharek?“ A pak se to stalo. Prodavačka se na ně podívala, jako kdyby nevěřila vlastním uším, a potom, asi po třech vteřinách významného mlčení, po mum zopakovala: „K jezdecké škole Oharek?“ a s nadzvednutým obočím sklouzla pohledem ke kolegyni, která o pár kroků dál rovnala na tác tvarohové řezy. cit. 13

pro milovníky koní - příběh 13 leté Emy, která přijíždí na prázdniny do jezdecké školy Oharek. S mladším bratrem Mikym a ostatními účastníky chce nejen složit jezdecké zkoušky, ale i rozluštit záhady a přízračné pověsti, obestírající dům, přilehlé louky či nedaleký zámeček. Především však chtějí zachránit ohrožené koně, i kdyby to mělo být skutečně nebezpečné!

Zuzana Holasová její prvotina „Nefritový prsten“ vyšla pod jménem Z. Duchoňová píše pro mladší děti i teenagery má ráda koně převyprávěla Nový zákon cit. 14, 15, 16

Víš něco o koních? zkus přiřadit správné názvy: sedlo uzda kopyta třmeny udidlo PL č. 4

Několik dalších knih o zvířatech detektivní : Pavla Etrychová, Petr Morkes: Komisař Vrťapka Sally Gardnerová Křídla & spol. 1 - Operace Králíček vodnické: Jan Drda: Hastrmani Miloš Kratochvíl: Člověk je usušený vodník

Hana Doskočilová Krtkova dobrodružství také v angličtině radosti i starosti s pejsky a hafany cit. 17, 18, 19, 20

Literatura: 1.SANIOVÁ, Jitka. Co radí zvířátka?. Praha: Pierot, 2014. ISBN 978-80-7353-161-4 2. ŽÁČEK, Jiří. Proč se ten kůň tolik směje a další říkanky. Praha: Fragment, 2014. ISBN 978-80-253-2216-1 3. LEBEDA, Jan. Medovníček a řeka Modrávka. Praha: Brána, 2014. ISBN 978-807243-710-8 4. BŘEZINOVA, Ivona. F jako Fík. Praha: Albatros, 2012. ISBN 978-80-00-02970-2 5. HOLASOVÁ, Zuzana. Kůň jménem Zázrak. Praha: Albatros, 2008. ISBN 978-80-00-02143-0 6. ŽÁČEK, Jiří. Aprílová škola. Praha: Albatros, 1989. ISBN 13-118-KMČ-89 PL 1-4 -pracovní listy vlastní návrh, úprava a inspirace z uvedené literatury č. 6,3,4,5 – použity volně dostupné kliparty

Citace: 1. [online]. [cit. 2014-10-15]. Dostupné z: http://www.knihycz.cz/obrazkove-cteni-co-radi-zviratka--P44153. 2. [online]. [cit. 2014-10-15]. DOI: http://autismus-a-my.cz/pracovni-sesity/4397-obrazkove-cteni-co-radi-zviratka- saniova-j-9788073533519.html. 3. [online]. [cit. 2014-10-15]. DOI: http://www.bux.cz/knihy/35637-uz-vim-proc.html. 4. [online]. [cit. 2014-10-22]. DOI: http://baila.net/kniha/15661163/astrologie-pro-kazdeho-jitka-saniova. 5. [online]. [cit. 2014-10-15]. Dostupné z: http://www.kosmas.cz/knihy/195767/proc-se-ten-kun-tolik-smeje-a-dalsi- rikanky/. 6. [online]. [cit. 2014-10-15]. DOI: http://www.bux.cz/knihy/168531-medovnicek-a-reka-modravka.html. 7. [online]. [cit. 2014-10-15]. DOI: http://baila.net/kniha/242215853/pohadkove-vcely-jan-lebeda. 8. [online]. [cit. 2014-10-22]. DOI: http://baila.net/kniha/40711997/okacek-a-rezinka-jan-lebeda. 9. [online]. [cit. 2014-10-17]. DOI: http://baila.net/kniha/138469999/basnicky-do-batuzku-jan-lebeda. 10. vlastní foto z uvedené literatury č. 6 a 4 11. [online]. [cit. 2014-10-17]. DOI: http://www.brezinova.cz/okno-do-komina/obalkockakacka/. 12. [online]. [cit. 2014-10-17]. DOI: http://www.brezinova.cz/okno-do-komina/obalzviratalvice/. 13. [online]. [cit. 2014-10-15]. Dostupné z: http://www.albatros.cz/kun-jmenem-zazrak-1/. 14. [online]. [cit. 2014-10-15]. DOI: http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-strasidelne-mesto-563032.html. 15. [online]. [cit. 2014-10-17]. DOI: http://www.kosmas.cz/knihy/164487/ponik-bandita/. 16. [online]. [cit. 2014-10-22]. DOI: http://www.databazeknih.cz/knihy/pribehy-z-bible-107735. 17. [online]. [cit. 2014-10-30]. DOI: http://www.albatrosmedia.cz/krtek-a-vanoce-d3.html. 18. [online]. [cit. 2014-10-30]. DOI: http://www.albatrosmedia.cz/pejskovani-s-polynou- d2.html?type=author&searchFor=D. 19. [online]. [cit. 2014-10-30]. DOI: http://www.albatrosmedia.cz/little-mole-and- christmas.html?type=author&searchFor=D. 20. [online]. [cit. 2014-10-30]. DOI: http://www.albatrosmedia.cz/?p=searching&search=%C5%A1imsa&searchBy=title&dir=desc. Ostatní obrázky volné kliparty z webu Office Online