Anatomie a fyziologie oka III.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Katedra optiky PřF UP v Olomouci
Advertisements

Anatomie a fyziologie oka I.
Optokinetický a vestibulární nystagmus
Nervová soustava funkce řídí činnost všech orgánů
Smyslová ústrojí Funkce:
Smysly - zrak (c) Mgr. Martin Šmíd.
Optické vlastnosti oka
Prim. MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D.
NEUROOFTALMOLOGIE Pavel Stodůlka 1.
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
Barevné vidění.
OKO A VIDĚNÍ Stavba a optická soustava oka Mechanismus vzniku obrazu
Anatomie a fyziologie oka II.
Mícha Olga Bürgerová.
ŽLUTÁ SKVRNA.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Zrakové ústrojí- organum visus
Nervová soustava- receptory
 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kate ř ina Č ermáková Datum: Cílový ro č ník: 8.
SOUSTAVA NERVOVÁ Řídí činnost lidského těla
Nervová soustava Stavba nervové buňky: nervová buňka = neuron
Nervová soustava - úvod
NERVOVÁ SOUSTAVA. NERVOVÁ SOUSTAVA STAVBA Základem je nervová buňka (neuron) CNS (centrální nervový systém) - mozek mícha PNS (periferní.
Oko Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_344. Oko párový orgán umožňující vidění vnímá elektromagnetické záření o vlnové délce nm lidské.
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Mozkový kmen – truncus encephali
Nervová soustava a smyslové orgány
Nervová soustava Olga Bürgerová.
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Tato prezentace byla vytvořena
SOUSTAVA NERVOVÁ Dokonalý vývoj nervové soustavy umožnil savcům dosáhnout převahu nad ostatními obratlovci. Řídícím ústrojím těla savce je mozek Největší.
Nervová soustava ll Přírodopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
SMYSLY ČLOVĚKA.
úvodní prezentace k hodině s využitím aplikace EyeXam pro iPad
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vliv osvětlení a jasu na člověka
NERVOVÁ SOUSTAVA II. ŘÍDÍCÍ CENTRUM.
STAVBA OKA.
Pohled pod mikroskop ....
NERVOVÁ SOUSTAVA SZŠ A VOŠZ PŘÍBRAM.
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
Výstup: VY_52_INOVACE_Př.8.26
Mícha Olga Bürgerová.
Stavba kůže. Stavba kůže Nervová soustava CNS umožňuje velmi rychlé reakce organizmu na rozmanité podněty zevního i vnitřního prostředí. Podněty-
Umělý pohled Optoelektronická náhrada sítnicového pigmentu.
Smysly.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Oční Implantáty. 2 3 uvnitř na zadní straně sklivce žlutá skvrna – největší koncentrace světločivných buňek, má červenou barvu, na ose oka několik vrstev,
4.) Zrak. -orgán zraku-oko -centrum zraku=týlní lalok koncového mozku -ochrana oka:-obočí -víčko+řasy -slzné žlázy -sliznice víček =spojivka.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._33.ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Oko Savců Matějka, Grulich, Preget. Části oka - obrázek.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Ústrojí zrakové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_03_ÚSTORJÍ.
OKO Biologie Schmidtová, Fojtů, Pospíšilová Sexta a.
Zuzana Gocníková, Filip Hutečka, Hana Koláčková, Václav Slivka Prezentace k projektu Z očí do očí (biologická část č. 1)
Lidské oko. Stavba Bělima cévnatka sítnice Žlutá skvrna Zrakový nerv Slepá skvrna Komorová voda čočka duhovka rohovka Řasnaté tělísko sklivec.
Smyslová ústrojí Funkce:
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
STAVBA A ČINNOST NERVOVÉ SOUSTAVY.
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka I.
Název prezentace (DUMu): Nervová soustava
Nervová soustava Páteřní mícha.
čichový, chuťový a hmatový
Název: VY_32_INOVACE_02_Mozek Škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
Lidské oko Optické čočky Název školy
Základní škola, Hradec Králové
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Anatomie a fyziologie oka III. MUDr.Kateřina Špačková MUDr.Jana Kalitová

3. lekce Zraková dráha = sítnice  oční nerv  chiasma  optické trakty  laterální genikulatum  zraková radiace  korová zraková centra

Zraková dráha Spojení mezi fotoreceptory sítnice a zrakovým centrem mozku v týlním laloku mozkové kůry Zraková dráha je tříneuronová, tvoří ji nervové buňky a jejich výběžky Podnětem je elektromagnetické záření o vlnové délce 380 - 750 nm Zraková dráha je přizpůsobena k vnímání světla

1. Neuron zrakové dráhy Je tvořena bipolárními buňkami sítnice Fotoreceptory – bipolární buňka – multifokální buňka Bipolární buňky sítnice tvoří ganglion retinae

1. neuron zrakové dráhy 2. neuron z.d.

2.Neuron zrakové dráhy tvoří vlákna multifokálních buněk sítnice Jádra multifokálních buněk se nachází v sítnici a jejich neurity pokračují z oka jako fasciculus nervi optici (oční nerv) očnicí, optickým kanálem do střední jámy lební, zde v chiasmatu dochází k částečnému překřížení vláken z nasálních polovin sítnic, vlákna z temporálních částí sítnic se nekříží Za chiasma opticum dráha pokračuje jako tractus opticus a končí v postranním kolínkovém tělesu - corpus geniculatum laterale = primární zrakové centrum mozku

3.Neuron zrakové dráhy Je tvořen neurity buněk z primárního zrakového centra, vytváří Gratioletův svazek a končí v buňkách korového zrakového centra v týlním laloku při fissura calcarina. Ve zrakovém korovém centru dochází ke vzniku zrakových vjemů a jejich uvědomění si.

3. neuron zrakové dráhy

Zraková dráha 1 milion nervových vláken 4/5 vláken umožňují vnímat světlo 1/5 vláken tvoří pupilomotorickou dráhu 1/4 vláken tvoří makulopapilární svazek …vede vzruchy z místa nejostřejšího vidění, prakticky v celé délce zrakové dráhy probíhá uprostřed nervových struktur, částečně se kříží v chiasmatu, takže informace z obou makul přichází do obou korových center v týlním laloku mozku

Nervus opticus Je část zrakové dráhy - začíná jako papila zrakového nervu na zadním pólu oka , prochází očnicí , optickým kanálem a končí v chiasma opticum Délka cca 50 mm V očnici je esovitě prohnutý

Papila zrakového nervu

Průběh n. opticus v očnici