ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda. Krajina = různě velká, ale určitá část pevniny složena z přírodních a kulturních krajinných složek, vytvořených lidmi.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FORMOVÁNÍ POVRCHU Vnější činitelé.
Advertisements

Endogenní (vnitřní) pochody
Vznik, složení a význam půd
Téma.10.Příroda a já.  Přírodu si představují,že všechny rostliny kvetou, zvířata se v přírodě množí.Stromy rostou. A já jsem rád, že máme lesy, že nám.
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Typy krajiny.
UTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
Krajina, krajinné složky
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
VZNIK POHOŘÍ.
Krajina a životní prostředí
Planeta Země – Endogenní činitelé
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Litosféra Filip Bordovský.
Přírodní činitelé.
DOTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
Krajina a krajinná sféra
Krajina a životní prostředí
Krajina bezprostřední okolí, které nás obklopuje - místní krajina
Krajinná sféra a její části
Krajina a životní prostředí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Ověření ve výuce: Sada: 6Z6/C -
Technika (z řeckého techné – řemeslo, umění) je základní označení pro složku lidské kultury, která zaručuje schopnost nebo dovednost v kterémkoli oboru.
Povrch Země jako důsledek přírodních činitelů
Podmíněn především vnitřními činiteli Země pohyby litosferických desek
Riskuj OPAKOVÁNÍ O ZEMI.
Opakování Proč se pohybují litosférické desky
KRAJINA – PROSTŘEDÍ, VE KTERÉM ŽIJEME Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Zemědělství ČR Živočišná výroba
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
CO DOKÁŽE EROZE….
Pedosféra 1 Igor Dostal.
Zvětrávání a činnost větru
KRAJINNÁ SFÉRA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Tvary zemského povrchu
PŮDY.
Krajinná sféra Jan Dušek.
ČESKO a jeho krajina.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
VY_32_INOVACE_Fi_III_34 Název Přírodní krajina Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
LITOSFÉRA VY_32_Inovace_05 TR-1 Mgr.Ivana Trčková ZŠ a MŠ Nedašov.
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Přírodní činitelé.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
Zdeněk Dostálek, Jan Janás, Jan Michálek, Miroslav Smetka
PŘÍRODNÍ (KRAJINNÁ) SFÉRA ZEMĚ
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
VY_32_INOVACE_Vac_I_12 Povrch krajiny
Digitální učební materiál:
Jak se rodí hory AUTOR: Mgr. Aleš Skála
zpracovaný v rámci projektu
Fyzická geografie Zdeněk Máčka
Geografie Krajinná sféra
PŘÍRODNÍ SFÉRA ZEMĚ.
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
VY_32_INOVACE_272_Krajinná sféra
Transkript prezentace:

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda

Krajina = různě velká, ale určitá část pevniny složena z přírodních a kulturních krajinných složek, vytvořených lidmi PŘÍRODA = veškerý hmotný svět, který nás obklopuje, a který nevytvořili lidé

Přírodní krajina = původní, lidmi neovlivněná krajina, která vznikla působením přírodních krajinotvorných procesů vnitřní činitelé: vrásnění, kerné pohyby, sopečná činnost, zemětřesení vnější č.: voda, led, vítr, zvětrávání

Kulturní krajina Vzniká činností lidské společnosti Typy k. k.: