COULOMBŮV ZÁKON.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELEKTROVÁNÍ PŘI VZÁJEMNÉM DOTYKU
Advertisements

Elektrostatika.
Elektrický náboj a jeho vlastnosti
Elektrický náboj Podmínky používání prezentace
SILOVÉ PŮSOBENÍ VODIČŮ
IDEÁLNÍ PLYN.
Jak se dá nahromadit elektrický náboj
Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Významné osobnosti fyziky a chemie
I. Statické elektrické pole ve vakuu
Elektrický náboj a pole
7.3 Elektrostatické pole ve vakuu Potenciál, napětí, elektrický dipól
Elektrostatika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Elektrické vlastnosti I.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Fyzika.
Schémat. značky Poznej fyzika Fyzik.
Co jsou ekvipotenciální plochy
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 6.
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
Elektrické pole Elektrický náboj, Elektrické pole
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
ELEMENTÁRNÍ ELEKTRICKÝ NÁBOJ
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
KAPACITA VODIČE. KONDENZÁTOR.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _610 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
PŘÍMÉHO VODIČE S PROUDEM
Kapacita vodiče. Kondenzátor.
Struktura a vlastnosti pevných látek. Deformace pevných těles.
ELEKTRICKÉ POLE.
VY_32_INOVACE_08-05 Elektrostatika 1 Test.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_102.
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Úvodní problém – nakreslete graf znázorňující
Kde je elektrické pole „silnější“
Fyzika Elektrický náboj.
Elektrostatika Elektrický náboj dva druhy náboje (kladný, záporný)
7.3 Elektrostatické pole ve vakuu Potenciál, napětí, elektrický dipól
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_17 Název materiáluElektrický.
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY
Elektrické vlastnosti látek
11. ELEKTRICKÝ NÁBOJ A ELEKTRICKÉ POLE
Siločáry elektrického pole
Elektrování těles při vzájemném dotyku
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
IDEÁLNÍ PLYN.
PaedDr. Jozef Beňuška
COULOMBŮV ZÁKON.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
KAPACITA VODIČE KONDENZÁTOR.
Elektrické vlastnosti látek
O zvláštních vlastnostech těles
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Elektrické pole.
Transkript prezentace:

COULOMBŮV ZÁKON

Dvě elektricky nabitá tělesa působí na sebe navzájem přitažlivými anebo odpudivými silami. Jelikož příčinou sil je elektrický náboj, nazývají se elektrické síly.

Pro velikost elektrické síly platí: 1. Je přímo úměrná součinu nábojů Q1 a Q2. + + + Zvětší-li se dvakrát velikost kteréhokoli náboje, pak se dvakrát zvětší také velikost elektrické síly.

- - Pro velikost elektrické síly platí: 1. Je přímo úměrná součinu nábojů Q1 a Q2. 2. Je nepřímo úměrná druhé mocnině vzdálenosti r. + - + - Zmenší-li se dvakrát vzdálenost nábojů, pak se čtyřikrát zvětší velikost elektrické síly.

+ Bodový náboj Bodový náboj si představujeme jako hmotný bod, jehož elektrický náboj je stejně velký jako náboj na zelektro- vaném tělese.

- Coulombův zákon Velikost elektrické síly Fe je přímo úměrná součinu + - + Velikost elektrické síly Fe je přímo úměrná součinu bodových nábojů Q1, Q2 a nepřímo úměrná druhé mocnině jejich vzdálenosti.

Charles Augustin de Coulomb Coulombův zákon Charles Augustin de Coulomb (1736-1806), francouzský fyzik Velikost elektrické síly Fe je přímo úměrná součinu bodových nábojů Q1, Q2 a nepřímo úměrná druhé mocnině jejich vzdálenosti.

Konstanta úměrnosti k Velikost konstanty úměrnosti závisí na prostředí, v němž náboje na sebe působí. - permitivita prostředí 0 = 8,854.10-12 C2.N-1.m-2 - permitivita vakua r - relativní permitivita

Řešte úlohu: Vypočítejte velikost elektrické síly, kterou na sebe navzájem působí dva bodové náboje 1 C, které jsou ve vzdálenosti 1 m od sebe ve vakuu. Fe = 9.109 N

Řešte úlohu: Dva stejné bodové náboje 5.10-8 C se odpuzují ve vzduchu silou 2,5.10-4 N. Jaká je vzdálenost mezi nimi? r = 30 cm

Test 1 Velikost elektrické síly je: přímo úměrná součinu nábojů Q1 a Q2, b) nepřímo úměrná součinu nábojů Q1 a Q2, c) je nepřímo úměrná druhé mocnině vzdálenosti nábojů r, d) je přímo úměrná druhé mocnině vzdálenosti nábojů r. 1

Test 2 Bodový náboj si představujeme jako: a) hmotný bod na zelektrovaném tělese, b) těleso, jehož elektrický náboj je stejně velký jako náboj na zelektrovaném tělese, d) hmotný bod, který je stejně velký jako náboj na zelektrovaném tělese, d) hmotný bod, jehož elektrický náboj je stejně velký jako náboj na zelektrovaném tělese. 2

Test 3 Velikost elektrické síly, kterou na sebe působí dva bodové elektrické náboje je dána vztahem: 3