Karel Kosík www.zlinskedumy.cz Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Advertisements

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Alfons Mucha Název školy
Styly Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Internet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2.
Základní typy monarchií
Energiequellen Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Pohyby Země Název školy
Jugend auf Reisen Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Lidské rasy Název školy
Podpovrchová voda Název školy
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Zdanění odměn z dohod Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Topologie počítačových sítí
Ukládání čísel v počítači 1
Postimpresionismus - Gogh Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Objektová tvorba - asambláž
Zelená revoluce Název školy
Práce nutné ke vzniku mapy
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Náboženství - křesťanství
Národy světa Název školy
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Emanuel Rádl Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Socioekonomická geografie
Cuerpo humano Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Ich und mein Computer Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Body art - ruce Název školy
Antika I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Vodstvo ČR Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Periferní oblasti V Asie
Východoasijská náboženství
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Filozofie 20. století – Filozofie bytí Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Užití vektorového součinu
Náboženství - opakování
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Symbolismus Název školy
Tomáš Štítný ze Štítného
Bernard Bolzano Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Socioekonomická geografie - opakování
Světové obyvatelstvo 1 Název školy
Pop-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Sokrates Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Funkcionalistický Zlín
Filozofie 20. století - Fenomenologie
Filozofie období helénismu - skepticismus Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Poznávání krajů českých
Poznávání krajů moravských
Land-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Vývoj administrativního členění čr
Test číselné soustavy Název školy
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Nekonečná geometrická řada Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Futurismus Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

Karel Kosík Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablonyIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMKarel Kosík Označení DUMVY_32_INOVACE_06_2_16 AutorMgr. Zdeněk Srna Datum Vzdělávací oblastČlověk a společnost Vzdělávací oborObčanský a společenskovědní základ Tematický okruhÚvod do filozofie a religionistiky Ročník3. ročník gymnázia

Klíčová myšlenka „ moderní dobu, přítomnost okupoval jiný člověk, jehož pravé jméno zní - osoba. Religiosní člověk byl vystřídán karikaturou, která veškerou energii vyplýtvá na horeč- natý pohyb v jeskyni, a proto jí nezbývá sil, aby svoji uzavřenost prolomila. Otáčí se v ďábelském kruhu přízemnosti, vertikála a transcendentála jsou jí cizí.“ [1]

Život a dílo 1926 Praha 2003 Praha pův.marx.fil ovlivněný fenomen. a exist.f. studia FF UK, Leningrad. a moskev.univ. Filosofický ústav ČSAV věd.pracovník Profesor na FF UK, r.1970 vyloučen z KSČ a zbaven možnosti publikovat a přednášet po r.1990 FF UK a od r.1992 FÚ ČSAV

Jeho základním filozofickým tématem je problém člověka a krize současného světa. Filozofii charakterizuje jako umění ptát se, umění číst a umění žít v pravdě, nepokládá ji však za činnost uměleckou, ale za dovednost ducha, která patří k podstatě člověka. Posláním filozofie je být kritikou jakékoli ideologie. Jeho koncepční vystoupení na liblické konferenci Filozofie v dějinách českého národa (1958) a monografie Česká radikální demokracie byly součástí předělu v marxistické historiografii české filozofie. [2]

Dílo Česká radikální demokracie čes.fil.myšlení 19.st. Dialektika konkrétního pozoruhodný a vážný pokus o řešení problémů lidského bytí syntézou hegel. marx.a existenciál. pozicemi Sartra a Heideggera, aktivity člověka v jeho vztazích společenských a dějinných, destrukce "pseudokonkrétnosti", světa vnějších jevů obstarávání a manipulace, obvyklých představ a fixovaných objektů, která musí být provedena, aby byl umožněn přístup ke skutečnosti a pravdě-kniha přeložena do desítek jazyků Století Markéty Samsové v esejích a úvahách, se stále hlouběji zabývá krizí moderní doby, 20. st. nevyřešilo ani jeden ze základních problémů moderní doby, pouze je přesunulo do budoucnosti

Jinoch a smrt- na příkladu lidské schopnosti obětovat sebe a svůj život ve prospěch komunity ukazuje pravou dimenzi lidského bytí, která s destruktivní konzumací přírody a přežíváním v blaho- bytu nemá nic společného Předpotopní úvahy - staví se proti relativismu postmoderního myšlení, které mu představuje apologetiku převrácených poměrů, trhu a trhovců. Je přesvědčen, že se vyčerpalo paradigma moderní doby, které je charakterizo- váno dvojznačností autonomie osvobozeného subjektu – na jedné straně vůle ke svobodě, na straně druhé žádosti- vost ovládnout přírodu. Tato žádostivost vrcholí v převrá- cenosti subjektivity, kdy subjekt konstruuje systém, který je výrazem touhy manipulovat a disponovat a který přitom lidi spoutává, transformuje je na své objekty a obsluhovatele

Texty k zamyšlení „…vypovídá jasnozřivě…kam moderní doba spěje. Jejím vyvrcholením a závěrečným slo- vem je fungování instituce, která je mocnější a výkonnější než peníze. Nikoli jedinec, kat Mydlář, ale systém sofistiky, sofistikovaný sys- tém provádí na dnešním lidstvu hromadný chirurgický zákrok a jako zázračný lékař je zbavuje bolesti, která provází každé myšlení: bez myšlení a kritiky, jako pochodující bezhla- vost, budou lidé šťastnější “[3]

„Smysl oběti je však jiný. Jinoch, který vzplál jako pochodeň, připomíná pro všechny budoucí časy nesamozřejmost života… Čin jinocha v lednu 1969 je naproti tomu výkřik beze slov. Němá, ne- mluvná smrt nevyhlašuje politický program nevybízí k pokání, nechce být obžalobou, pouze připomíná a zapřísahá. Připomíná otcům, že v rozhodujícím okamžiku selhali a nedostáli svým povinnostem “ [4]

„Naproti tomu osoba, určující figura současného lidstva, sklízí již dnes plnými hrstmi zlatá jablka své ďábelské sázky, svého pervertovaného vsázení a sázení,- důsledky a následky přenechává s klidným svědomím potomkům. Osoba je anti-oběť: obětuje budoucí generace, odsuzuje je k ne-bytí, aby sama mohla žít v parazitním přebytku a nadbytku.“[5]

Otázky 01. Jaký pohled na moderního člověka nabízí klíčová myšlenka? 02. Jak charakterizuje filozofii K.K.? 03. Kdo a jak funguje jako zázračný lékař v prvním txtu k zamyšlení? 04. Jakou osobnost a jaký hist.okamžik popisuje druhý txt k zamyšlení? 05. Jak chápat osobu jako anti-oběť v posledním txtu k zamyšlení?

Citace [1]. KOSÍK, Karel. Jinoch a smrt. Praha: nakladatelství Hynek, s. 49. [2] GABRIEL, Jiří et al. Slovník českých filozofů. Brno: Masarykova univerzita, s [3] KOSÍK, Karel. Jinoch a smrt. Praha: nakladatelství Hynek, s [4] tamtéž s. 29. [5] tamtéž s. 49.

Odkazy a zajímavosti art.htmhttp:// art.htm