Současný stav a výhledy digitálního

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Připravenost České televize na vysílání v HD
Advertisements

Technický plán přechodu A co dál?
Multiplex veřejné služby 2008 – Digimedia 2008 Ing.Pavel Hanuš Manažer programu digitalizace ČT.
DAB/DAB+ potenciál rozvoje služby
Efektivita a budoucnost zemského pokrytí digitálním televizním vysíláním Konference DIGImedia Praha 12. června 2008 Kamil Levinský ředitel úseku pro transformaci.
Připojení k internetu.
Zpracoval: Šafránek David
TV, video.
Tato prezentace byla vytvořena
Digitální televizní příjem DVB – T Ing.Vítězslav Jeřábek, CSc
Bakalářský studijní obor Elektronika a sdělovací technika B-EST.
Emancipace satelitního vysílání v ČR pro reklamní trh Leoš Pohl Czech Digital Group, a.s. 12. června 2008 DIGIMEDIA 2008.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Šíření rozhlasového vysílání digitalizace, experimenty a trendy Invex a Digitex Brno, říjen 2005 Martin Indra, Tomáš Přikryl Útvar produktového marketingu.
Televizní vysílání bude kvalitnější a zábavnější. Díky Českým radiokomunikacím. Česká hlava - Věda v ulicích a aktualizace říjen 2005.
Radiokomunikační sítě – RKS (referát)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Audiovizuální tvorba v multimédiích HD Odbavování v ČT Ing. Jakub Vaněk KIT digital Czech a.s.
DIGIMEDIA 2013 Nové horizonty rozhlasového vysílání Marcel Procházka České Radiokomunikace a.s. 13. června 2013.
Satelit – nadpozemské řešení digitalizace TV příjmu červen 2009.
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
ALCOMA a.s. Vinšova Praha 10
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Tato prezentace byla vytvořena
KONEČNĚ SPOLU podzim Aktivní karty ČR + SR dosaženo ČR SR = aktivních karet.
PŘEDNÁŠKA 0. Jiří Šebesta MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
Elektrotechnika Přenosová technika
26.Bezdrátový přenos informací
TELEVIZE PUBLIC Prezentace televize, sledovanost, kontakty Květen 2010.
Prof. Ing. Václav Říčný, Ing.Tomáš Kratochvíl, PhD.
Konkrétní perspektivní systémy veřejné pozemní mobilní komunikace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Přenosová technika Přijímače pro digitální televizní vysílání EL31 Ing. Ludmila Nevařilová.
Mobilní televize ve službách veřejného zájmu Jiří Hašek, Senior manažer řízení kategorie obsahu Jaroslav Chaloupka, Manažer kategorie zodpovědný za Televizi.
Digitální televize 36ACS Lukáš Skřivánek 2006/2007.
Tato prezentace byla vytvořena
Vysílací síť DVB-T Nový rozsah a nová technologie pro spokojenost diváků a posluchačů v Praze, v Brně a v Ostravě 9. února 2006.
Digitalizace televizního vysílání & Internet Ing.Pavel Hanuš Manager programu digitalizace ČT.
Aplikace DVB-T Český Telecom, a.s.. 2 Agenda DVB-T MHP Platforma ČTc DVB-T MHP Platforma ČTc – aplikace Shrnutí cílů společnsti Český Telecom, a.s.
DIGImedia Česká televize DIGImedia Dodatkové služby Česká televize.
Digitalizaci se neubráníme, ale kde je psáno, že to musí být zrovna DVB-T? DIGImedia 2007 Kavčí hory 17. května 2007.
Jirous spol. s r.o. Vývoj a výroba wifi antén a příslušenství
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Lucián Piller Intranet HR.
Rozvíjíme DVB-T2 a HDTV v ČR
Televizní vysílání v České republice
Digitální televize DVB
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
IPTV dva roky poté Jan Potůček, DigiZone.cz. Stručná historie září 2005 – zahájení prvního pilotního vysílání IPTV v České republice (Mattes AD, Ostravsko)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
1 Tisková konference Newton House, Praha, Prezentace výsledků projektu: Výzkum chování potencionálních zákazníků na digitálním trhu v ČR "Digitalizace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
DIGITÁLNÍ VYSÍLÁNÍ V ČR. ISSS Proces digitálního vysílání v ČR (1999 – 2004) 1999  zahájení experimentálního vysílání DTV (Praha, později Brno)
‹datum a čas›‹zápatí›Snímek ‹#› Digitální televizní multiplex 4 Telefónica O2 Czech republic, a.s. Prezentátor
Satelitní systémy Mobilní systémy, PF, JČU. Telefonní (radiové) sítě Telefonní sítě Přepojování okruh Přenos hlasu Datové/IP sítě Přepojování paketů Přenos.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Digitalizace v ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
Divák musí vědět, kdy a proč by měl investovat do nové televize Marcel Procházka Ředitel regulace a strategie DVB-T2 Televizní digitalizace
Strategie rozvoje pozemního televizního vysílání 1. prosince 2015 Konference Asociace regionálních a lokálních televizí Marcel Procházka Ředitel regulace.
0 Distribuce obrazu a videa. 1 Obsah analogové televizní přenosové systémy NTSC, PAL analogové televizní vysílání kompresní standardy JPEG, JPEG 2000.
Inf Analogová a digitální televize. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující test znalostí o televizním digitálním vysílání. Na devíti snímcích rozebírá základní problematiku systému.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Princip digitálního Princip digitálního.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_15_televize TEMA:Multimédia a grafika.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Terestriální vysílání digitální.
Strategie rozvoje zemského televizního vysílání 3. prosince 2015 Volební výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Martin Gebauer Generální.
Co dokážeme připravit pro HbbTV v ČR?
Role ČT v rozvoji DTT.
6. Digitalizace televizního signálu
Transkript prezentace:

Současný stav a výhledy digitálního televizního a rozhlasového vysílání 2. část Prof. Ing. Václav Říčný, Ing.Tomáš Kratochvíl, PhD. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně

Program 2.části semináře Obecný model přenosu digitální televize DVB – distribuční služba pro přenos obrazu a zvuku k divákovi Doplňkové datové a interaktivní služby digitální televize (iTV) – datový přenos ze zpětným a přímým kanálem Družicový příjem DVB-S na území ČR – paket Czechlink Přehled zavádění terestrického vysílání DVB-T v Evropě Digitální vysílání DVB-T v ČR - multiplex A, parametry vysílání, pokrytí území a programová náplň „Televize v kapse“ – pilotní projekt DVB-H v ČR Laboratorní přístrojové vybavení pro výuku digitální televize na UREL FEKT – ukázka laboratorního vysílání

Obecný model přenosu digitální televize Vysílací řetězec digitální televize Přijímací řetězec digitální televize

Model interaktivního vysílání DVB-T (iTV) MHP (Multimedia Home Platform) – definuje generické rozhraní mezi inter-aktivními digitálními aplikacemi a terminály (set top boxy), na kterých jsou tyto aplikace provozovány.

EPG - elektronický průvodce televizním programem - je podporován všemi set-top boxy MHP EPG - nabízí uživateli vybavenému MHP set-top boxem rozšířené možnosti, např. vyhledávání Ticker - informační aplikace, která uživateli umožní nastavit filtr pro zobrazování aktuálních informací z vybraných oblastí a jejich výstup na televizní obrazovku během televizního vysílání TeleBanking, Superteletext, Hlasování, Interaktivní reklama, Teleshopping, Sázení, Hraní her, Internet, Email ...

Aplikace MHP – interaktivní televize iTV (standard MHP) Data jsou cyklicky vysílána společně s televizními a rozhlasovými programy. Aplikace a data lze uložit do paměti DVB-T přijímače a lokálně je spustit. Profil MHP 1 - pasivní zdroj informací se selektivním výběrem (superteletext, zpravodajský ticker, HTML stránky) Profil MHP 2 – nutné použití zpětného kanálu pro odezvu diváka (hlasování, kvízy a testy, hry, sázky, e-shopping) Profil MHP 3 - úplná interaktivita včetně individuálního stahování dalších dat po zpětném kanálu (e-mail, webbrowsing).

DVB-S (paket CzechLink) Vysílání bylo zahájeno v roce 1997. Paket Czechlink vysílá ze satelitního segmentu ASTRA 3A na pozici 23,5o východní délky. TV programy ČT1, ČT2, ČT4 Sport, ČT24, Prima TV, Galaxie Sport, CS Film a TV Noe Rozhlasové programy ČRo1 - Radiožurnál, ČRo2 - Praha, ČRo3 – Vltava, Proglas, Čro6 – Svobodná Evropa, Čro7 – Radio Praha, ČRo Region. Transpondér 33 MHz, polarizace vertikální, kmitočet 12,525 GHz, symbolová rychlost 27,5 Mbit/s, FEC 3/4, TSID 3014, NID 3

Standard DVB-S2 (satellite) – 2. generace Standard pro současné SDTV a především budoucí HDTV vysílání. Interaktivní služby včetně IP přenosů pomocí satelitních spojů. Zlepšení přenosové účinnosti ve srovnání s DVB-S a systémová flexibilita. MPEG-4 AVC kompresní algoritmus pro HDTV (až 4 kanály v transpondéru). Další modulační metody 8 PSK, 16 APSK, 32 APSK (stávající QPSK v DVB-S) Standard DVB-C (cable) Stejná šířka pásma jako TV kanály pozemního vysílání (5, 6, 7, 8 MHz). FEC1 (vnější ochranný Reed-Solomonův kód) + prokládání. Nízká úroveň rušení v kanále (proto bez zabezpečení FEC2). Digitální modulace QAM se 64 stavy (body), možné 128 a 256 QAM Bitový tok pro modulaci 64-QAM a šířkou pásma 6-8 MHz cca 39 Mbit/s a symbolová rychlost cca 9,6 MS/s.

Standard DVB-T (terrestrial) Velký vysílací výkon, úzký kmitočtový kanál do 8 MHz, výrazný vliv rušení (zejména odrazy a mezisymbolové přeslechy ISI), velká chybovost. MPEG-2 kódování videa a audia (budoucnost v MPEG-4 AVC a MPEG-2 AAC) FEC1 (vnější ochranný Reed-Solomonův kód) a FEC2 (vnitřní konvoluční kódování), interleaving. Digitální modulace OFDM – mód 2k (1705 nosných) a 4k (6817 nosných), malá citlivost vůči mnohacestnému šíření signálu, použití ochranného intervalu zamezuje vícenásobnému příjmu. Standard DVB-H (handheld) Standard určený pro mobilní příjem na přenosný přijímač, vychází z DVB-T. Využití kanálů v klasických TV pásmech (III, IV a V), pod 700 MHz. Audio a video streaming s přijatelnou kvalitou, nižší obrazové rozlišení. Vyšší stupeň zabezpečení MPE-FEC (Multi Protocol Encapsulation) pro IP. Digitální modulace OFDM – navíc mód 4k (3409 nosných).

Digitální televize DVB-T v Evropě (podzim 2006) Česká republika – říjen 2005 (plán na 3 multiplexy, řádný provoz zatím pouze multiplex A - plánované pokrytí 60 % území a 71 % populace, vypínání analogu postupně od února 2007 až do podzimu 2010, Brno 05/2008)

Časový plán zavádění DVB-T v ČR 3 735 000 TV domácností 86% domácností s terestrickým příjmem, cca 75% jej využívá cca 20% domácností s kabelovým příjmem cca (8 – 10)% domácností se satelitním příjmem léto 2005 – výběrové řízení na digitální licence, 23 (síť B) + 25 (síť C) žádostí jaro 2006 – zahájeno pravidelného vysílání DVB-T v multiplexu A s pokrytím 24 % území a 35% populace, 5 programů, velmi malá penetrace, plán na další dvě vysílací sítě B a C od 2007 – nový kmitočtový plán, postupné vypínání analogového vysílání a přechod k DVB-T, další multiplex D v SFN na 54. kanále, 12 – 16 programů, nízká penetrace do 30% 10. 10. 2010 – ukončení analogového vysílání, 4 multiplexy, postupně celoplošné pokrytí, 16 programů, penetrace (60 - 80)%, od 2012 – 5 až 7 multiplexů, 24 až 28 programů, celoplošné pokrytí, penetrace přibližně 95%, optimalizace digitálních sítí

Multiplex A (provozovatel České radiokomunikace, a.s.) Řádné vysílání bylo zahájeno v Praze 21. 10. 2005 a dále v Brně a Ostravě 9. 2. 2006 – pokrytí ve 3 lokalitách 24% území a 35% populace. Praha a okolí Brno a okolí Ostrava a okolí SFN 25. kanál (506 MHz) Praha-město 5 kW ERP Praha-Cukrák 5 kW ERP SFN 40. kanál (626 MHz) Brno-město 10 kW ERP Brno-Hády 10 kW ERP SFN 39. kanál (618 MHz) Ostrava-město 10 kW ERP Od 1. 11. 2006 zahájeno vysílání na 38. kanále v Domažlicích (vysílač Domažlice-Vraní vrch 5 kW ERP, ATV bude vypnuta od 1. 3. 2007).

Multiplex A pokrytí podzim 2006 Praha a okolí Ostrava a okolí Domažlice a okolí Brno a okolí

Fáze 2 (3 lokality) Fáze 5 (34 lokalit) 24 % území 35 % populace Fáze 5 (34 lokalit) 60 % území 71 % populace

Z průběhu experimentu ČRa: Vysílání signálu v SFN na 25 Z průběhu experimentu ČRa: Vysílání signálu v SFN na 25. kanálu ze dvou vysílačů Praha-město (výkon ERP 5 kW) a Praha-Cukrák (výkon ERP 2,5 kW). V sousedství 25. kanálu jsou analogové signály - 24. kanál (TV Prima, Praha-město) a 26. kanál (ČT1, Praha-Cukrák). Použitá digitální modulace OFDM v módu 8k (6817 nosných), vnitřní modulace QPSK, bitový tok 22 Mbit/s v 8 MHz kanále, dosah signálu teoreticky až 67 km. 502 MHz 510 MHz

Programový obsah Multiplexu A TV programy - ČT1, ČT2, ČT24, ČT4 Sport, TV Nova  Rozhlasové programy - ČRo1-Radiožurnál, ČRo2-Praha, ČRo3-Vltava, ČRo Leonardo, ČRo D-dur, Rádio Česko, Rádio Wave Doplňkové a informační služby - teletext, EPG, Počasí ČT24 Příklad rozdělení datového toku TV programy ... 15,20 Mbit/s  Rozhlasové programy ... 2,24 Mbit/s  Doplňkové služby ... 1,86 Mbit/s  Služební informace ... 0,10 Mbit/s  Parametry kódování a vysílání kódování obrazu MPEG-2 MP@ML kódování zvuku MPEG-1 Layer II formát obrazu 4:3 (případně 16:9) zvuk mono, duální nebo stereo vysílací mód 8k (6817 nosných) modulace nosných 64 QAM ochranný interval 1/8 konvoluční kódování 2/3 celkový datový tok 22,12 Mbit/s s dynamickým přidělováním podle kvality DVB-T s MPEG-2 SDTV 3,5 Mb/s HDTV 16 Mb/s DVB-T s MPEG-4 AVC SDTV 2,5 Mb/s (720 x 576) HDTV 8 Mb/s (1920x1080) DVB-H s MPEG-4 AVC LDTV 384 kb/s (352 x 288)

Digitální televize DVB-H v ČR (podzim 2006) "Televize v kapse" - 24. října 2005 České radiokomunikace ve spolupráci se společností T-mobile zahájily šestitýdenní veřejný test digitálního televizního vysílání určeného pro mobilní telefony na bázi standardu DVB-H. Signál je šířen na rozsáhlejším území zahrnujícím většinu území hlavního města Prahy, včetně pokrytí uvnitř budov. Uživatelé budou mají k dispozici výběr z 10 televizních programů a kromě interaktivních prvků budou moci využívat i elektronického programového průvodce EPG. Hlavním cílem pilotního provozu je otestovat jednotlivé prvky služby, preference a chování zákazníků před komerčním spuštěním služby. Hlavním dodavatelem mobilních telefonů pro testovací provoz je Motorola, signál je šířen prostřednictvím sítě Českých radiokomunikací ze strahovského vysílače.

Programový obsah projektu „Televize v kapse“ TV programy - ČT24, CzechTourism - Informační kanál pro turisty, Euronews, Očko, t-music, Playboy TV, TOP TV, (Filmbox, JETIX, National Geographic – kryptované) Doplňkové a informační služby - EPG stahování melodií, objednání SMS a MMS informačních kanálů, přístup na internetové stránky, Parametry kódování a vysílání kódování obrazu MPEG-4 AVC (352 x 288 bodů) stereofonní doprovod vysílací mód COFDM 4k (3409 nosných) kanál 29 (538 MHz) modulace nosných QPSK ochranný interval 1/16 konvoluční kódování 2/3 datový tok cca 4 Mbit/s (max 13 Mbit/s)

Jak služba DVB-H funguje ve vysílací (ČRa) a mobilní (T-Mobile) síti?

Výuka digitální televize na UREL FEKT Přístrojové vybavení pro digitální televizi standardu DVB v laboratoři TVT: Laboratorní vysílač DVB-T R&S SFL-T Generátor a rekordér MPEG-2 TS R&S DVRG Měřící dekodér MPEG-2 R&S DVMD Analyzátor kvality obrazu MPEG-2 TS R&S DVQ Spektrální analyzátor R&S FS300 Měřící přijímač DVB-S/C/T Kathrein MSK-33 Konvertor DVB-S na DVB-C Astro M2TWIN Přenosný měřící přijímač DVB-C Promax 10 TV a SAT analyzátor DVB-S/C/T Promax Prolink-4C Set-top-boxy DVB-S (Czechlink) a DVB-T s MHP, LCD TVP

Příjem DVB-T a set-top box s MPH Příjem DVB-T a měřící přijímač Analyzátor kvality obrazu MPEG-2 Laboratorní vysílač DVB-T a dekodér MPEG-2

Kde se o DVB dozvědět více ? DVB Homepage www.dvb.org DVB-H Handheld www.dvb-h-online.org Internet Info, s.r.o www.digizone.cz E-studio projekt, s.r.o www.digitalnitelevize.cz České Radiokomunikace, a.s. www.cra.cz (multiplex A) Czech Digital Group, a.s. www.digitv.cz (multiplex B) Český Telecom, a.s. www.telecom.cz (multiplex C) Rada pro rozhlasové a televizní vysílání www.rrtv.cz

www.urel.feec.vutbr.cz Poděkování a kontakt Národní program výzkumu č. NPV II - 2E06007 Elektronika a komunikační technologie - dobrodružství a výzva pro mladou generaci. Řešitel Prof. Ing. Jiří Svačina, CSc. a pracovníci UREL kratot@feec.vutbr.cz www.urel.feec.vutbr.cz