Předmět a očekávaný výstup

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola Vrbovec
Advertisements

S L O V E N S K O Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 6
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Slovensko Kateřina Kunová 2010.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Předmět a očekávaný výstup
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_16.
Visegrádské země Jarmila Kovářová.
Předmět a očekávaný výstup
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s přírodními i hospodářskými poměry.
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Předmět a očekávaný výstup
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Předmět a očekávaný výstup
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_32_INOVACE_02_Slovenská republika Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Státy střední Evropy Opakování.
Střední Evropa.
Slovensko, Polsko, Maďarsko Z_130_Evropa_Slovensko, Polsko, Maďarsko
Slovenská republika Sousední stát ČR.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Evropské regiony – Střední Evropa - Maďarsko
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
SLOVENSKÁ REPUBLIKA.
Slovensko, Polsko, Maďarsko Z_130_Evropa_Slovensko, Polsko, Maďarsko
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
SLOVENSKO U: s. 58 – 61 Chalupa, P.: Světový oceán. Evropa. Práce, Praha ISBN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s přírodními, společenskými a hospodářskými.
RUMUNSKO.
Martin VRZALA. * 1. Obyvatelstvo * 2. Hospodářství, těžba * 3. Průmysl * 4. Zemědělství * 5. Doprava * 6. Hlavní oblasti.
Slovenská republika 5. ročník
Slovensko aneb země nám nejbližší stát střední Evropy
MAĎARSKÁ REPUBLIKA.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Maďarsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
VY_32_INOVACE_07-60 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – Střední Evropa.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis SLOVENSKO Bratislava hokej fotbal Tatry Košice Ľudovít Štúr Dunaj M. R. Štefánik Jánošík euro horská.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_03_Slovensko Téma:
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
Střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko VY_32_INOVACE_17_ZEMĚPIS_střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko Dětský domov, Základní škola, Střední.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
Polsko, Maďarsko a Slovensko
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Maďarsko, Polsko, Slovensko
VY_52_INOVACE_20_02_státy střední Evropy
Maďarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Slovenská republika Název školy: ZŠ Salvátor
Střední Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
SLOVENSKO.
VY_32_INOVACE_155_Slovensko
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
V4 Patří sem: Slovensko Polsko Maďarsko ČR Východního bloku SSSR.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko
Transkript prezentace:

Předmět a očekávaný výstup Označení DUM 20 - 19 - Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice, 747 28 Předmět a očekávaný výstup Ročník: 8. Datum: 21. 3. 2013 Předmět: Zeměpis Tematický celek: Evropa – Maďarsko, Slovensko Očekávaný výstup: Charakterizuje jednotlivé státy Evropy. Porovnává a hodnotí polohu, rozlohu, přírodní, kulturní, společenské, politické a hospodářské poměry, zvláštnosti a podobnosti Evropy. Anotace: Prezentace pro žáky, ve které se dozví základní informace o státech Evropy. Součástí výuky budou i vlastní prezentace žáků na jednotlivé státy Evropy. Klíčová slova: Evropa, Maďarsko, Slovensko

MAĎARSKO, SLOVENSKO Obr. 1 Maďarsko Slovensko

KRAJINA MAĎARSKA, SLOVENSKA STÁTY: Maďarsko, Slovensko POVRCH: POHOŘÍ: Západní a Východní Karpaty, Vysoké a Nízké Tatry NÍŽINY: Malá uherská, Velká uherská, Podunajská, Východoslovenská ŘEKY: Dunaj, Váh, Nitra, Hron, Dráva, Tisa JEZERA: Balaton

KRAJINA MAĎARSKA, SLOVENSKA Obr. 2

MAĎARSKO VLAJKA ÚZEMÍ Obr. 3 Obr. 4

MAĎARSKO FAKTA A ČÍSLA: Rozloha: 93 030 km2 Počet obyvatel: 10 100 000 Hlavní město: Budapešť (2 000 000) Státní zřízení: republika Úřední jazyk: maďarština Měna: forint Hlavní náboženství: křesťanství HDP: 19 500 US dolarů

HOSPODÁŘSTVÍ PRŮMYSL: STROJÍRENSKÝ – autobusy (IKARUS) - ELEKTROTECHNICKÝ - CHEMICKÝ – léčiva - POTRAVINÁŘSKÝ – tokajské víno, uherský salám, debrecínské párky, čabajky, segedínský guláš - CESTOVNÍ RUCH – Budapešť, jezero Balaton, termální lázně ZEMĚDĚLSTVÍ: převládá rostlinná výroba - obilí, kukuřice, slunečnice, vinná réva, zelenina (rajčata, papriky), ovoce

OBYVATELSTVO NÁRODY: Maďarsko je jedno národnostní stát = Maďaři – patří k ugrofinským národům VELKÁ MĚSTA: Budapešť, Debrecín PŘÍRODA: většinu území tvoří nížiny, které místy tvoří step = PUSTA Maďarsko bylo do roku 1918 součástí Rakouska – Uherska.

MAĎARSKÁ MĚSTA Obr. 5

SLOVENSKO VLAJKA ÚZEMÍ Obr. 6 Obr. 7

SLOVENSKO FAKTA A ČÍSLA: Rozloha: 49 035 km2 Počet obyvatel: 5 400 000 Hlavní město: Bratislava (440 000) Státní zřízení: republika Úřední jazyk: slovenština Měna: euro Hlavní náboženství: křesťanství HDP: 23 600 US dolarů

HOSPODÁŘSTVÍ PRŮMYSL: TĚŽEBNÍ – hnědé uhlí, vápenec, magnezit - HUTNICKÝ – železo a barevné kovy - STROJÍRENSKÝ – součástky pro automobily (Volkswagen, Peugeot, KIA), zbraně - CHEMICKÝ – petrochemie (SLOVNAFT), umělá hnojiva a vlákna - ELEKTROTECHNICKÝ a POTRAVINÁŘSKÝ (víno, sýry) - CESTOVNÍ RUCH – hory (Tatry), termální lázně, vodní nádrže ZEMĚDĚLSTVÍ: v Podunajské a Východoslovenské nížině - pšenice, kukuřice, cukrová řepa, slunečnice, vinná réva, ovoce a zelenina, oves a brambory (v horách) - chov ovcí (salašnictví) – v horách, prasata, drůbež

OBYVATELSTVO NÁRODY: Slováci (81%), Maďaři (9%), Romové (2%), Češi (1%), Rusíni (1%) VELKÁ MĚSTA: Bratislava, Košice, Žilina, Nitra, Bánská Bystrica, Prešov, Trenčín, Trnava Slovensko vzniklo rozdělením Československa 1. 1. 1993, ještě před tím bylo součástí Rakouska – Uherska, a to do roku 1918.

SLOVENSKÁ MĚSTA Obr. 8

OPAKOVÁNÍ Doplňte text: Hlavním městem Maďarska, které je ………., je ………. . Maďarsko je hlavně známo svým ………. průmyslem, a to například ………. vínem, ………. salámem, ………. párky a čabajkami. V Maďarsku se také vyrábí známý autobus značky ………. . Většinu území tvoří ………., které místy tvoří step = ………. . Lidé zde nejčastěji navštěvují hlavní město, jezero ………. a lázně s ………. vodou. Hlavním městem Slovenska, které je ………., je ………. . Slovensko vzniklo rozdělením ………. 1. 1. 1993. Nejvýznamnějším průmyslovým odvětvím je hutnictví ve městě ………., petrochemie v ………. (Slovnaft) a automobilový průmysl. Na Slovensku turisté nejčastěji navštěvují hlavní město, pohoří ………., lázně s ………. vodou a vodní nádrže. Na Slovensku je také velká ………. a ………. menšina.

OPAKOVÁNÍ – správné řešení Hlavním městem Maďarska, které je republikou, je Budapešť. Maďarsko je hlavně známo svým potravinářským průmyslem, a to například tokajským vínem, uherským salámem, debrecínskými párky a čabajkami. V Maďarsku se také vyrábí známý autobus značky Ikarus. Většinu území tvoří nížiny, které místy tvoří step = pusta. Lidé zde nejčastěji navštěvují hlavní město, jezero Balaton a lázně s termální vodou. Hlavním městem Slovenska, které je republikou, je Bratislava. Slovensko vzniklo rozdělením Československa 1. 1. 1993. Nejvýznamnějším průmyslovým odvětvím je hutnictví ve městě Košice, petrochemie v Bratislavě (Slovnaft) a automobilový průmysl. Na Slovensku turisté nejčastěji navštěvují hlavní město, pohoří Tatry, lázně s termální vodou a vodní nádrže. Na Slovensku je také velká maďarská a romská menšina.

Autorizace Autorizace z použité literatury JEŘÁBEK,M., ANDĚL,J., PEŠTOVÁ,J., KASTNER,J. Zeměpis 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, Plzeň, Fraus 2006 LORENC,P. Největší světadíl na Zemi, Praha, Moby Dick 1998 BROŽKOVÁ,H., JIRASEK,J., LIBOVICKÁ,L., PONOCNÁ,M., ŘAPKOVÁ, M., ROČKOVÁ, I., Velká encyklopedie zeměpisu, Praha, Svojtka 2003 Evropa sešitový atlas pro základní školy a víceletá gymnázia , Praha, Kartografie 2006 Autorizace z CMIS Obr. 1 Použitý zdroj: <http://img.ihned.cz/attachment.php/450/39394450/aiosu58BDEFGHKLjkl6PQdpxyz0SUwAV/mapa-ceny-elektriny.png >[cit. 2013-3-18] Obr. 2 Použitý zdroj: < http://www.jpalka.com/jp8922/wp-content/themes/jpalka/img/map-slovakia-in-europe-1200.jpg > [cit. 2013-3-18] Obr. 3 Použitý zdroj: < http://www.europarl.europa.eu/the-president/transform/thumb-view/galaxy-template/content/static/images/flag_of_hungary.png?epbox > [cit. 2013-3-18] Obr. 4 Použitý zdroj: < http://www.hotels-europe.com/info-countries/hungary/hungary.jpg > [cit. 2013-3-18] Obr. 5 Použitý zdroj:< http://www.lonelyplanet.com/maps/europe/hungary/map_of_hungary.jpg > [cit. 2013-3-18] Obr. 6 Použitý zdroj:< http://unimaps.com/flags-europe/slovakia-flag.gif > [cit. 2013-3-18] Obr. 7 Použitý zdroj:< http://www.countrywatch.com/imgs/vCountry/155_map.gif > [cit. 2013-3-18] Obr. 8 Použitý zdroj:< http://www.lonelyplanet.com/maps/europe/slovakia/map_of_slovakia.jpg > [cit. 2013-3-18]