1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
Advertisements

7 Nezaměstnanost.
Strukturální indikátory vztahující se k Lisabonskému procesu
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Ekonomika a hospodářská politika PETR MACH EURO A HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A) PŘÍMÉ EFEKTY SPOLEČNÉ MĚNY B) DŮSLEDKY VSTUPU DO „EMU“ (NA ROZDÍL OD ANDORY,
Euro a ekonomické zájmy ? Petr Zahradník EU Office, Česká spořitelna Evropské fórum podnikání Praha, 17. září 2008.
Evropská hospodářská a měnová unie
Možné scénáře pohybu koruny v ERM II Viktor Kotlán obor měnové politiky ČNB Smilovice,
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava - Kyjev Dita Malíková da ň ový poradce.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
Demografická prognóza
REÁLNÁ A NOMINÁLNÍ KONVERGENCE - NĚKOLIK POZNATKŮ Petr Čermák Smilovice 23. května 2006 Seminář Ministerstva financí.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
ERM II a cenová stabilita Zkušenosti (úspěšného) Slovinska a (neúspěšné) Litvy Michal Pazour Technologické centrum AV ČR Příspěvek byl vypracován v rámci.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
1 VŠFS MEI KSB ZS 2007/08 Konzultace
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
1 Přijetí eura a inflace v ekonomice ČR Smilovice, František Cvengroš.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
BIVŠ.  Trojí devalvace měnového kurzu!  Liberalizace cen – skokový nárůst cen  Liberalizace zahran.obchodu -> pouze vnitřní směnitelnost koruny  Fiskální.
Evropská unie – vybrané problémy. ČR a eurozóna Přijetí společné měny je podmíněno tzv. konvergenčními kritérii Konvergenční kritéria: 1. kritérium veřejného.
Makroekonomické aspekty pomoci Role hospodářské politiky v rozvojových zemích.
1 Disparity reálného kurzu a jejich měření Martin Cincibuch and Jiří Podpiera, ČNB, odbor Vnějších ekonomických vztahů.
Zabije silná koruna český průmysl? Silné koruně je nutné čelit růstem produktivity Fórum Hospodářských novin 16. září 2008 Vladimír Tomšík Člen bankovní.
Stabilita bankovního sektoru - současnost a vstup do eurozóny Tomáš Holub ČNB Seminář MF ČR, Smilovice,
Ekonomika a ekonomie Evropské unie Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Vývoj měnové integrace v Evropě a její možná budoucnost Petr Zahradník EU Office ČS,
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Zpráva o finanční stabilitě 2005
€ Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura Petr Očko Telefónica O2 Czech Republic & Univerzita Karlova Praha EuroTeam, 7. listopadu 2007.
Aktuální stav příprav na zavedení eura v ČR Seminář v rámci řešení projektu GA ČR 402/06/1370 Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Česká společnost.
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
„Konvergenční“ proces (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, listopad 2005.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Monetární (měnová) politika
Seminář v rámci projektu GA ČR 402/06/1370 Zapojení koruny do ERM II, OCA a reálná konvergence Vysoká škola finanční a správní Doc. Ing. Mojmír.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Měnový kurz.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek.
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
1 5. Konvergenční kritéria 1.EMU a její stádia. ECB, její měnová politika a inflační cíl 2.Německá marka a měnová politika Německé spolkové banky: vzor.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Mezinárodní instituce. Ekonomická integrace. Globalizace. Hospodářská teorie a politika - VŠFS Jiří Mihola, 2015 Téma 10.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
BIVŠ.  Sbližování ekonomické úrovně = Konvergence = catching-up proces  Formálně lze zapsat: Y 1,t /Y 2,t < Y 1,t+1 /Y 2,t+1 pro Y 1,t < Y 2,t  Pouze.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Exit se blíží – co bude dál ?
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Vysoká škola báňská – Technická univerzita
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Transkript prezentace:

1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005

2 Plán prezentace Motivace: je ČR připravena na přijetí eura? Teoretická východiska analýz ČNB Cyklická a strukturální sladěnost (indikátory symetrie šoků) Přizpůsobovací mechanismy (schopnost přizpůsobit se asymetrickým šokům) Závěr

3 Motivace: je ČR připravena na přijetí eura? Rizika spojená se vstupem do měnové unie:  Narušení stability měnové unie (a tím jednotné měny)  „Konvergenční kritéria“ (Konvergenční zprávy)  Makroekonomické problémy vstupující země  Vhodnost jednotné měnové politiky pro vstupující zemi Podobnost ekonomických procesů, symetrie ekonomických šoků Schopnost přizpůsobit se případným asymetrickým šokům  Analýzy vycházejí z teorie optimálních měnových zón  Parametry ekonomiky, při kterých ztráta měnového kurzu a nezávislé měnové politiky nevadí Snížení pravděpodobnosti asymetrických ekonomických šoků Usnadnění přizpůsobení

4 Míra sladěnosti v teorii OCA Vysoká míra sladěnosti snižuje náklady a zvyšuje přínosy přijetí jednotné měny; V teorii existuje jasně daný bod, kdy je již sladěnost dostatečná (  *).

5 Přizpůsobovací mechanismy v OCA Existence funkčních přizpůsobovacích mechanismů snižuje náklady vstupu do měnové unie; Dostatečná je pak i nižší míra sladěnosti(  **).

6 OCA v praxi Neexistuje jeden spolehlivý ukazatel míry sladěnosti; „Dostatečnost“ je funkcí mnoha faktorů; Stanovení přesné hranice, „kdy už ano“, by nebylo důvěryhodné; Hodnotíme proto soubor řady indikátorů; Ambicí není nalézt pro ně míru dostatečnosti; Sledujeme vývoj v čase; Provádíme srovnání s referenčními zeměmi:  3 “ins” podobné české ekonomice:A, PT, GR  3 “pre-ins” často srovnávané s ČR:HU, SK, PL; Možná endogenita ukazatelů není explicitně analyzována.

7 Obsah analýz

8 Autorský tým

9 Reálná konvergence postupně pokračuje (je to však dlouhodobý proces); Sblížení cyklů a makroekonomických šoků nelze spolehlivě prokázat; Vysoká míra otevřenosti české ekonomiky a provázanosti s eurozónou; Zlepšení stability finančního sektoru; Trh práce zůstává rigidní; Nutno pokračovat ve fiskální konsolidaci. Závěry

10 politika/strategicke_dokumenty/download/a nalyzy_sladenosti_2005.pdf politika/strategicke_dokumenty/download/a nalyzy_sladenosti_2005.pdfPublikace

11 Reálná ekonomická konvergence Vztah mezi konvergencí HDP a cenovou konvergencí; Reálné posilování kurzu – implikace pro plnění konvergenčních kritérií, inflaci a reálné sazby po vstupu.

12 Reálná ekonomická konvergence (ii)

13 Reálná apreciace a plnění kritérií  značí takové nastavení režimu MP, které bude tlačit ekonomiku do nerovnovážného vývoje

14 Možný scénář pobytu v ERM II 2 kanály: (a) vyšší inflace než v eurozóně (b) posilování nominálního kurzu vůči EUR  souběžné plnění kritérií pro inflaci a kurz může vyžadovat:  nízkou inflaci  revalvaci parity během účasti v ERMII: