Švédsko Nela Kresanová 8.A 7.11.2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Advertisements

PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY
Severní Evropa.
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Švédsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Severní Evropa.
Finská republika je severská země v severovýchodní Evropě
Kanada.
Švédsko Autor: Karel Burda.
Severní Evropa I Mgr. Petr Králík.
Š V É D S K O Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 14
ŠVÉDSKO Vlajka Znak.
Severní Evropa.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
Skandinávie Finsko – Helsinky Švédsko – Stockholm Norsko – Oslo
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
SEVERNÍ EVROPA.
BELGIE.
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Š v é d s k o Konungariket Sverige
ŠVÉDSKO TEREZA SŮVOVÁ.
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Norsko a Švédsko Z_120_Evropa_Norsko a Švédsko
Švédsko.
Francie Petra Kovaříková 8.A
obrázek je licencován za podmínek public domain
Evropa – severní Evropa úvod
Finsko Suomen tasavalta.
Referát-Německo Aleš Novotný 8.A
Severní Evropa Švédsko
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_96.
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
Švédsko.
Švédsko.
PETRA horňáková PREZENTACE PRO 9. TŘÍDU ZÁKLADNÍ ŠKOLY ZEMĚPIS
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Německo.
Švédsko Vít Kolaja.
Finsko (Severní Evropa)
Finsko.
EVROPA – ÚVOD, REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Státy SEVERNÍ EVROPY TEMA:
SEVERNÍ EVROPA Více ZDEZDE. Severní Evropa Norsko, Švédsko - Skandinávský poloostrov Finsko Island - ostrov Dánsko - Jutský poloostrov a ostrovy.
VY_52_INOVACE_18_02_státy severní Evropy. 3. snímek – severní Evropa 4. snímek – státy severní Evropy 5. snímek – vlajky států severní Evropy 6. snímek.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Švédsko (EUPŠD9),
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_03 N á zev materi.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Státy Evropy1 Ověření ve výuce: Třída:
ŠVÉDSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Stockholm rozloha: km 2 počet obyvatel: jazyk: švédština náboženství: křesťanství HDI=0,885 (velmi.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Zeměpis.
Švédsko -Švédsko, které si od počátku dvacátého století zachovává neutralitu, patří k nejvyspělejším státům Evropy -Je hlavním producentem železa a oceli,
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_300 _Švédsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Švédsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
Švédsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_09_Norsko Téma:
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/16_Severní Evropa Téma: Státy severní Evropy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_274_Finsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
SEVERNÍ EVROPA.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
SEVERNÍ EVROPA.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Švédsko Open Presentation.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ŠVÉDSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Obecná charakteristika kontinentu
FINSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
6. SEVERNÍ EVROPA.
Transkript prezentace:

Švédsko Nela Kresanová 8.A 7.11.2008

Švédské království (Sverige) Rozloha - 449 964 km² Státní zřízení – konstituční monarchie znak vlajka

Švédsko hraničí s Norskem na západě a Finskem na severovýchodě Poloha státu Švédsko hraničí s Norskem na západě a Finskem na severovýchodě

Přírodní poměry Švédsko se nachází na Skandinávském poloostrově v severní Evropě. Leží západně od Baltského moře a Botnického zálivu. V západní části odděluje Švédsko od Norska Skandinávské pohoří. Švédsko se dělí na tři hlavní oblasti. Norrland zabírá na severu asi tři pětiny země. Jedná se o hornatou krajinu s rozlehlými lesy a velkými zásobami rud. Svealand má zvlněné hřebeny ledovcového původu a většinu z více než 90 tisíc švédských jezer. Götaland na jihu zahrnuje kamenité vrchoviny Smålandu a bohaté roviny Skåne. Asi 15 % území Švédska leží za Severním polárním kruhem. Jižní část země je převážně zemědělská, směrem na sever se zvyšuje podíl lesů. Největšími ostrovy jsou Gotland a Öland. Největší jezera jsou Vänern a Vättern. Největší hustota zalidnění je v oblasti Öresundu na jihu Švédska a v údolí jezera Mälaren ve středním Švédsku. Přes severní polohu má Švédsko převážně mírné podnebí, a to hlavně díky teplému Golfskému proudu. Na jihu Švédska převládají listnaté stromy, dále na sever jsou to jedle a smrky a na úplném severu břízy. V horách severního Švédska převládá subarktické podnebí. Severně od polárního kruhu v určité letní dny slunce vůbec nezapadá, v zimě naopak vůbec nevychází. Hlavní řeky: Torneälv, Klarälven Podnebí: mírné pásmo

Hospodářství,průmysl,zemědělství Švédsko patří dlouhodobě k nejrozvinutějším a nejúspěšnějším světovým ekonomikám a zajišťuje svým obyvatelům nebývale vysoký životní standard a sociální jistoty. V celosvětovém měřítku se umisťuje na předních místech srovnávacích ekonomických studií. V posledním komplexním hodnocení indexu kvality života zveřejněném začátkem roku 2007 je uvedeno na 5. místě za Irskem, Švýcarskem, Norskem a Lucemburskem. Švédsko je rozvinutou průmyslovou zemí.Hlavními produkty jsou ocel a strojírenské výrobky.Má bohatá ložiska železné rudy.Důležitý je také rybolov, chov skotu a lesnictví.Jehličnaté lesy poskytují stavební dřevo a materiál k výrobě papíru.Známá je firma Husquarna, která vyrábí šicí stroje a motocykly.Švédští konstruktéři automobilů získali světovou proslulost za jedinou generaci.O úspěchu průmyslu svědčí rozsáhlé montážní haly firem Volvo, Saab a Scania.Eskilstuna je proslulá výrobou nožů.Švédsko je spojeno s nábytkem značky IKEA.

Obyvatelstvo Počet obyvatel: 9 070 000 V zemi jsou významné menšiny Norů, Dánů v jižní části země a Finů na severu. Hustota zalidnění: 20 ob. / km² (155. na světě) Náboženství: křesťanství, 85% evangelická-Lutheránská církev, 8% katolíci, 4% pravoslavní, 3% muslimové Jazyk: švédština

Turistický ruch Palác Drottningholm ve Stockholmu Gotland je největší ostrov ve Švédsku a také největší ostrov v Baltském moři. město Stockholm:

Zajímavosti Aurora Borealis - Polární záře - Je severní polární záře.Polární záře, nebo též severní světlo se objevuje v průběhu polární noci, tedy v období, kdy máme my na severní polokouli zimu. Slunce prakticky nevyjde nad obzor a celý den i noc je tma. Na obloze se objeví zelené až červené světélkující pásy připomínající závěsy.

Zajímavosti Ve Stockholmu se každoročně vyhlašují některé z Nobelových cen. V roce 1912 se zde konaly Letní olympijské hry. Riddarholmskyrkan, nejstarší budova ve Stockholmu. .

Shrnutí Hlavní město:Stockholm Počet obyvatel: zaokrouhleně 9 070 000 Jazyk:švédština Nachází se na Skandinávském poloostrově Největší ostrovy: Gotland a Öland Největší jezera: Vänern a Vättern Sousední státy: Norsko, Finsko Švédsko je rozvinutou průmyslovou zemí.Hlavními produkty jsou ocel a strojírenské výrobky.Má bohatá ložiska železné rudy.Důležitý je také rybolov, chov skotu a lesnictví.

Použité zdroje www.wikipedia.cz