S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Advertisements

- podstata, veličiny, jednotky
Zrcadla kulová Druhy: 1. dutá 2. vypuklá o o.
Geometrická optika Mgr. Alena Tichá.
Zrcadla v praxi Zrcadla nemusí být jen rovinná.
Světelné jevy a jejich využití
=NAUKA O SVĚTLE A JEHO VLASTNOSTECH
Lom světla (Učebnice strana 172 – 174)
Světlo - - podstata, lom, odraz
Světelné jevy Optika I..
Světelné jevy a jejich využití
Světlo se po dopadu na jiné optické prostředí
Zobrazení rovinným zrcadlem
19. Zobrazování optickými soustavami
zpracovaný v rámci projektu
Kulová zrcadla duté – světlo odráží vnitřní povrch kulové plochy
Světelné jevy a jejich využití Co už víme o světle
OPTIKA.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_343
OPTIKA II.
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
Odraz světla na rovinném zrcadle
Zákon odrazu, zrcadla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Odraz světla. Zákon odrazu světla
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Lom světla.
Paprsková optika hanah.
Vypuklé kulové zrcadlo
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Jevy na rozhraní dvou prostředí
Stín (Učebnice strana 157 – 159)
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Optika je věda, která zkoumá zákonitosti světelných
38. Optika – úvod a geometrická optika I
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Lom světla - nastává při dopadu svět. paprsku na rozhraní dvou průhledných prostředí různé hustoty - čím je prostředí hustší, tím se paprsek pohybuje menší.
Fyzika 8. ročník Světelné jevy Anotace
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_613_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Odraz světla.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_608_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
úhel dopadu = úhel odrazu Zákon odrazu Zrcadla  Využívají odrazu světla.  Do oka pozorovatele dopadají odražené paprsky, mozek ovšem „protahuje paprsky.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
LOM A ODRAZ VLNĚNÍ.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Světelné jevy Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain z WWW:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_20_ Test – odraz světla Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
pokusně určí rozdíl mezi dutým a vypuklým zrcadlem dokáže uvést příklad jejich využití v praxi Zrcadla Zpracovala: ing. Alena Pawerová.
ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Zrcadla v praxi TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Kulová zrcadla. vyleštěná kovová plocha zrcadla má tvar části kulové plochy 1.duté zrcadlo: - světlo se odráží od části vnitřního povrchu kulové plochy.
PaedDr. Jozef Beňuška ZOBRAZOVÁNÍ ODRAZEM NA KULOVÉ PLOŠE aneb Kdy se v zrcadle vidíme převrácení.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co vidíš? Co vidíš, když se podíváš do těchto předmětů?
Fyzika - optika Zákon odrazu u zrcadel a zákon lomu u čoček.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_15 Odraz.
Optika - část fyziky zabývající se světlem. Vlastnosti světla Světlo je elektromagnetické vlnění. Šíří se v každém prostředí. Od zdroje se šíří přímočaře.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Zobrazení předmětu rovinným zrcadlem Vypracoval: Lukáš Karlík
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Světelné jevy
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
Třída 3.B 3. hodina.
F-Pn-P054-Vypukle_zrcadlo
Fyzika 7.ročník ZŠ Světelné jevy I. Optika Creation IP&RK.
F-Pn-P053-Dute_zrcadlo PAPRSKOVÁ OPTIKA 3. DUTÉ ZRCADLO.
Transkript prezentace:

S VĚTELNÉ JEVY

S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka) Osvětlená tělesa- světlo odrážejí (Měsíc, zrcadlo) - světlo pohlcují (černé matné předměty) Světlo se šíří v prostředí- průhledném - průsvitném neprůhledné prostředí světlo pohlcuje (odráží)

R YCHLOST SVĚTLA Rychlost světla ve vakuu c= = V ostatních prostředích je rychlost světla vždy menší. Ve vzduchu je rychlost světla téměř stejná jako ve vakuu

P ŘÍMOČARÉ ŠÍŘENÍ SVĚTLA Ve stejnorodém (stejném) prostředí se šíří světlo přímočaře

M ĚSÍČNÍ FÁZE Jeden oběh měsíce kolem země trvá asi 27,3dne. Nov- měsíc je obrácen k Zemi neosvětlenou polovinou svého povrchu (měsíc ze Země nevidíme) Měsíc dorůstá (je v první čtvrti) – poloha 3 Úplněk – osvětlená celá část povrchu měsíce Měsíc couvá ( je v poslední čtvrti) – poloha 7 Obr. 156/3.7; 3.8

S TÍN Při přímočarém šíření světla vzniká za překážkou stín - místo kam neproniká světlo. Polostín – vzniká osvětlením více bodovými zdroji nebo plošným zdrojem - místo, kam světlo proniká částečně Zatmění měsíce a slunce: Obr 159/3.12

O DRAZ SVĚTLA ZÁKON ODRAZU SVĚTLA Hladké a lesklé plochy dobře odrážejí světelné paprsky (zrcadla) Úhel dopadu Úhel odrazu Kolmice dopadu Úhel odrazu se rovná úhlu dopadu. Odražený paprsek leží v rovině dopadu

Kolmice dopadu – sestrojená kolmice v bodě dopadu světla na rovinu zrcadla Rovina dopadu – leží v ní dopadající paprsek a kolmice dopadu Úhel dopadu α – úhel, který svírá dopadající paprsek s kolmicí dopadu Úhel odrazu α´ - úhel, který svírá odražený paprsek s kolmicí dopadu

ZOBRAZENÍ ROVINNÝM ZRCADLEM Obraz v rovinném zrcadle je zdánlivý, stejně velký jako předmět a je stranově převrácený AA´ Bod A a A´ jsou souměrně sdružené podle roviny zrcadla.

VYPUKLÉ DUTÉ F F Bod F je ohnisko zrcadla K ULOVÁ ZRCADLA

Vlastnosti obrazu, který vzniká v dutém zrcadle, závisí na vzdálenosti předmětu od zrcadla. Užití: zubní lékaři, reflektory Obraz, který vzniká ve vypuklém zrcadle, je nezávisle na vzdálenosti předmětu od zrcadla zdánlivý, přímý a zmenšený Užití: Jako zpětná zrcátka u automobilů, na křižovatkách.

SF r f o S – střed křivosti F – ohnisko f – ohnisková vzdálenost r – poloměr křivosti o – optická osa

V F S o Y Y´ Obraz je skutečný, převrácený, zmenšený

V F S o

V F S o

V F S o

L OM SVĚTLA Na rovinném rozhraní dvou optických prostředí nastává lom světla. Postupuje-li paprsek do prostředí, ve kterém se světlo šíří menší rychlostí např. ze vzduchu do skla nebo do vody, nastane lom paprsku ke kolmici. sklo Vzduch k

Postupuje-li paprsek do prostředí, ve kterém se světlo šíří větší rychlostí, např. ze skla nebo z vody do vzduchu nastane lom paprsku od kolmice sklo Vzduch k Lomený paprsek zůstává vždy v rovině dopadu

Mezní úhel: Úplný odraz:

Rozklad světla optickým hranolem

R OZKLAD SVĚTLA Obr. 163/3.17