FONTES RERUM Družstvo pro ekonomická, politická a sociální studia www.Fontes-Rerum.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lehman Brothers Holding Inc.
Advertisements

CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Až na dno blahobytu Jan Keller.
Nástroje finančního trhu
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století
Český spotřebitel ve víru úspor Jan Bureš, hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.
Karel Dyba, Přednáška pro Liberální institut, Praha OECD a ČR: mezi minulostí a budoucností 1.Historické ohlédnutí 2.Současnost OECD: základní.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Ekonomický program NS-LEV 21 Filip Drapák http://
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Základní druhy finančních investičních instrumentů
ČR jako atraktivní lokalita pro umístění centra sdílených služeb Petr Pospíšil| ředitel Divize Investic
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká národní banka – historie a současnost VY_32_INOVACE_2B6
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Opakování - Powerpoint.
Světové hospodářství.
Světová hospodářská krize
Velká hospodářská krize
Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR Daňové, zdravotnické a penzijní reformy, euro aj. významné faktory ovlivňující konkurenceschopnost českých.
„ JAK HLUBOKO ZAS Á HNE FINANČN Í KRIZE ČESKOU REPUBLIKU? “ středa 5. listopadu od v Hotelu Hilton Prague Old Town, Praha 1 Jan Mládek předseda družstva.
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
EVROPSKÉ ODBORY A GLOBÁLNÍ FINANČNÍ KRIZE Seminář FONTES RERUM Novotného lávka 21. října 2008.
Investice 2011: uklidnění nebo další stres? David Navrátil tel.: , Ekonomické a strategické analýzy.
Spolupracovat a společně překonat těžké období. 1.Vliv mezinárodní finanční krize na čínské hospodářství Mezinárodnífinančníkrize Zpomalení světové ekonomiky.
MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Ruská federace x WTO a OECD
Konzultační hodiny ZS 2013/2014
Hospodářský rozvoj II. Vladan Hodulák.
(Ne)konkurenceschopnost ekonomiky ČR Aleš Michl Portfoliový stratég Raiffeisenbank Listopad 2011.
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSK Á KRIZE SVĚTOVÁ.
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Trnitá česká cesta k euru Jan Mládek „Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny konference“ V PSP ČR dne 17. září
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Organizace a řízení nadnárodních společností
Hospodářská politika v ČR, jak dál? XI. EXPORTNÍ FÓRUM Trutnov listopad 2013 Jan Mládek poslanec Parlamentu ČR stínový ministr financí ČSSD předseda družstva.
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Nástin hospodářských problémů Čínské lidové republiky a rozvojových zemí od druhé světové války do roku 1990.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Měnový kurz.
Mezinárodní finance a rozvoj Vladan Hodulák. Osnova Měnový×finanční systém Měnový×finanční systém Kapitálové toky Kapitálové toky Dluhová krize RZ Dluhová.
Euro versus koruna Kdy je optimální přijmout euro? 18. října 2007 Hlavní sál, Senát PČR Centrum pro studium demokracie a kultury Výbor pro záležitosti.
Oživení ve stínu ukrajinské krize Jan Bureš, hlavní ekonom Ery.
Světová hospodářská krize Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2812_Světová_hospodářská_krize Autor: Mgr. Kočíř.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
1 7a. Přístupy k transformaci CPE 1.Úkoly transformace 2.Makroekonomická rizika (náklady) transformace 3.Klíčové otázky strategie transformace 4.Morální.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Světová hospodářská krize
EGAP 25 – čtvrtstoletí pojišťování českého exportu
Soudobý svět Ekonomický pohled
Zahraničně obchodní politika České republiky a Číny
Světová hospodářská krize
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
FINANČNÍ TRHY Úvod, současné trendy.
Velká hospodářská krize
Světová hospodářská krize
Transkript prezentace:

FONTES RERUM Družstvo pro ekonomická, politická a sociální studia

si Vás dovoluje pozvat na seminář: Americká finanční krize a její dopady na Českou republiku který se bude konat v úterý 21. října 2008 v hodin v místnosti č. 217 v Klubu techniků, Český svaz vědeckotechnických společností na Novotného lávce 5, Praha 1

V diskusi vystoupí: Jan Čermák – vedoucí Analýz finančních trhů ČSOB; Karel Dyba – velvyslanec ČR u OECD v Paříži; Michal Mejstřík – profesor a ředitel Institutu ekonomických studií FSV UK, Praha; ředitel EEIP,a.s. Jan Mládek – předseda družstva FONTES RERUM a ředitel MDA; Jaroslav Šulc – ekonom, Vysoká Škola Finanční a Správní, o.p.s., Praha; Miroslav Zámečník – ekonom, Praha;

Finanční krize vznikla v USA v roce 2007 USA v minulosti byly schopny exportovat krize na „emerging markets“ V USA od 1. ledna 2008 Do počátku října držitelé cenných papírů přišli o USD Pokles z 20 biliónů na 12 biliónů USD

Některé příčiny krize: Dlouhodobý život na dluh v USA Hypotéka = spotřebitelský úvěr ?! Finanční inovace – perverzního typu Měnová politika FEDu –procyklická Nedostatek regulace

V USA dokázali neuvěřitelné věci: Ze seriózního bankovního podnikání v hypotékách udělali „CASINO BUSSINES“ Podařilo se jim zbankrovat i obrovskou pojišťovnu AIG American International Group, Inc.

Konec jedné formy kapitalismu Kapitalismus ve své neoliberální formě, postavený na Washingtonském konsensu, investičních bankách, chamtivosti a naivní víře v autoregulaci skončil. Softpower USA podlomena, vývoz modelu již jen silou Selhání IMF, WB a možná i OECD

Nezůstane na kameni kámen Nová verse tržní ekonomiky: více regulace posílení úlohy státu porýnský kapitalismus ? sociální-tržní hospodářství ?

A co Česká republika? Krize dorazila se silnou korunou. Z posílení o 20% se mnozí radovali. Krátkozrace Vláda dlouho popírala vůbec existenci problému – změna až po prohraných volbách Mohla do dělat protože bankovní sektor je stabilní

3 důvody stability českých bank I. Kolem roku 2000 byla provedena privatizace a sanace českého bankovního sektoru. Dluhy z období let devadesátých, období bankovního socialismu, byly převedeny na stát. Bilance bank byly vyčištěny a bankéři dosud nezapomněli na lekce z oné doby. Dluhy za bankovní socialismus ovšem dlouhá léta zatěžovaly české veřejné finance.

3 důvody stability českých bank II. Rozvoj poskytování hypoték se v České republice nedostal, problémovým skupinám s nízkými příjmy. V České republice má hypotéku pouze 18% domácností, což velmi málo oproti USA, kde ji má 98% domácností. Je ovšem více než pravděpodobné, že pokud by čeští bankéři dostali dost času, dopracovali by se během let i k oněm polozaměstnaným příjemcům hypoték. Nyní je šance, pokud se poučí z americké krize, že se k nim nedostanou nikdy.

3 důvody stability českých bank III. Privatizace bank způsobila, že většina českých bank je vlastněna velkými bankami ze Západní Evropy. Centrály těchto bank nepustily domácí bankéře k obchodování s deriváty. Tento „výnosný obchod“ si ponechaly v centrálách a tam také realizovaly ztráty z obchodování s deriváty.

Světová finanční krize v ČR Vliv světové finanční krize v ČR dovozem Likvidace zbytků textilního průmyslu bankroty v průmyslu sklářském a porcelánovém potíže v automobilovém průmyslu

Prognóza Čeká nás v lepším případě 7 hubených let v tom horším VELKÁ DEPRESE