Termodielektrický jev Mgr. Martin Tomáš. Termodielektrický jev - tento jev nastává v některých dielektrických materiálech - předpokládá se, že je možnou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Eutektikum a eutektický bod
Advertisements

Rotující magnet a cívka Gymnázium Vítkov
Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Tato prezentace byla vytvořena
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Únor 2012
Změny skupenství látek
Var Do kádinky s vodou umístíme teploměr. Vodu budeme zahřívat.
STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN II.
Sublimace - desublimace
Změny teploty těles tepelnou výměnou
 Sklad zařízení  Zařízení  Závěr Sklad zařízení a pracovních pomůcek se nachází v místnosti mezi učebnami číslo 3 a 2. Všechny tři místnosti jsou.
Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo při ochlazování
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn
ELEKTRICKÝ PROUD.
Tepelná výměna prouděním
Technické využití elektrolýzy.
Tání a tuhnutí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Princip polovodičové diody
Lom světla (Učebnice strana 172 – 174)
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Proces stagnace v solární instalaci OHŘÍVACÍ TECHNIKA, a.s. Orlice 170, , Letohrad.
Mechanické vlastnosti kapalin Co už víme o kapalinách
Saturn Saturn je v pořadí planet na šestém místě a po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. Planeta byla pozorována již starověkými astronomy.
Vlastnosti dielektrik
Jak se kapalina stává elektricky vodivou
Kapaliny.
Tepelné vlastnosti dřeva
26. Kapacita, kondenzátor, elektrický proud
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Ohmův zákon. Elektrický odpor.
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Vlastnosti dielektrik
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
SVĚTLO A TMA – ZATMĚNÍ SLUNCE Země obíhá kolem Slunce a Měsíc kolem Země. Měsíc občas prochází mezi Sluncem a Zemí. Když se tak stane, mluvíme o zatmění.
Kapalnění Do sklenice nalijeme vodu.
Graf změn skupenství Pevná látka Tuhnutí Desublimace Tání Sublimace
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
Látky mohou mít tři skupenství:
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
Elektrety, flexoelektrický jev
TÁNÍ – TUHNUTÍ FY_023_Změny skupenství látek_Tání - tuhnutí
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
TÁNÍ - TUHNUTÍ Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště, příspěvková organizace (Základní škola Velehrad, Salašská.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
FYZIKA Změny skupenství.
TEPLOTNÍ OBJEMOVÁ ROZTAŽNOST
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Dielektrická konstanta roztoků
Elektrický proud.
Měření závislosti odporu rezistoru a termistoru na teplotě
Plazmová koule Jana Filipská Filip Křížek Adam Letkovský.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
1. 1. Změny skupenství látek Tání Tuhnutí Změna objemu těles při tání a tuhnutí Sublimace a desublimace Vypařování a kapalnění.
KAPALNĚNÍ.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Elektrické vlastnosti fázových rozhraní
Galvanické články.
Změny skupenství.
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_34_FYZIKA
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Elektrické vlastnosti fázových rozhraní
ODRAZ VLNENÍ V RADĚ BODŮ
Elektrický proud Elektrické napětí Vodiče a izolanty
Transkript prezentace:

Termodielektrický jev Mgr. Martin Tomáš

Termodielektrický jev - tento jev nastává v některých dielektrických materiálech - předpokládá se, že je možnou příčinnou vzniku elektrických jevů v atmosféře - jev byl pozorován především u vosků (parafín a karnaubský vosk) - jev nebyl dosud definitivně vysvětlen

Termodielektrický jev - jev spočívá v polarizaci dielektrika při průchodu fázového rozhraní - v důsledku průchodu fázového rozhraní dojde k separaci elektrického náboje - jev byl měřen během tání a tuhnutí vosků karnaubská pryskyřice parafín

Termodielektrický jev kapalná fáze pevná fáze fázové rozhraní (interface) elektrody

Termodielektrický jev - jev byl objeven v roce 1944 Joaquimem da Costa Ribeirou - tento badatel pracoval v Rio de Janeiru v Brazílii - jeho žáci pokračovali ve zkoumání tohoto jevu (Sergio Mascarenhas) Joaquim da Costa RibeiroSergio Mascarenhas

Termodielektrický jev - pro měření termodielektrického jevu sestavíme vhodnou aparaturu - využijeme transparentní nádobu a na její dno umístíme kovovou elektrodu elektrodu vyvedeme k okraji nádoby a vývod zalijeme bezbarvým lakem nebo lepidlem

Termodielektrický jev - druhou elektrodu vytvoříme ze sítka - v důsledku objemové roztažnosti prochází touto elektrodou materiál (není proto vhodná kruhová elektroda)

Termodielektrický jev - vhodným materiálem pro měření jevu je parafín - parafín pomalým ohřevem zkapalníme a k vývodům elektrod připojíme milivoltmetr použijeme voltmetr s vysokým vstupním odporem

Termodielektrický jev - nádobu položíme na led – tím dojde k ochlazení kruhové elektrody - do nádoby nalijeme parafín a začneme měřit čas, který od doby nalití uplynul vytvoření fázového rozhraní trvá obvykle několik minut pak ale dochází k nárůstu napětí

Termodielektrický jev - parafín postupně tuhne a napětí mezi elektrodami se snižuje - celý děj probíhá přibližně 20 minut (u znázorněné aparatury při použití 275 gramů parafínu) ztuhlý parafín je neprůhledný materiál bílé barvy

Termodielektrický jev Grafické zpracování závislosti měřeného napětí na čase vypadá následovně.

Termodielektrický jev - měřené napětí po dosažení maximální hodnoty nevykazuje souvislý pokles - v některých částech grafu je možné pozorovat mírný nárůst napětí - tento nárůst pravděpodobně souvisí s vytvořením druhého fázového rozhraní v místě horní elektrody (sítko)

Termodielektrický jev - skleněnou nádobu je před dalším měřením třeba vyčistit - nádobu zavěsíme do vodní lázně a pomalu zahříváme - parafín začne u stěn nádoby kapalnět a lze jej z nádoby bez problémů vyjmout - zbylý parafín odstraníme například tupým nožem - elektrodu a nádobu otřeme hadříkem namočeným v acetonu