Střední zdravotnická škola, Národní svobody 420 397 11 Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0580 Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BÍLKOVINY (ROZDĚLENÍ)
Advertisements

BÍLKOVINY IV Rozdělení bílkovin
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
NUKLEOVÉ KYSELINY BIOCHEMIE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_420.
VY_32_INOVACE_05_PVP_243_Hol
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_199.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Peptidy.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_10.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Struktura a vlastnosti bílkovin.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
BÍLKOVINY (STRUKTURA)
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
PaedDr. Ivana Töpferová
Nutný úvod do histologie
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_03.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Chemická stavba bílkovin
„EU peníze středním školám“
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Aminokyseliny substituční deriváty karboxylových kyselin
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_04.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
(aminokyseliny, peptidy…)
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Bílkoviny. Obsah Význam a vlastnosti bílkovin Složení bílkovin – aminokyseliny Struktura bílkovin Přehled bílkovin - fibrilární a globulární bílkoviny.
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Přírodní makromolekulární látky (Biopolymery)  Vytvářejí dlouhé vláknité molekuly  Nesou a uchovávají genetickou informaci.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Chemické složení živých organismů
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti
Buňka  organismy Látkové složení.
Typy molekul, látek a jejich vazeb v organismech
Bílkoviny.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09 Tematická oblast:Biologie Téma:Organické látky – bílkoviny 2 Anotace: Prezentace slouží k výkladu nové látky o organických látkách v živých organismech. Cílová skupinaŽáci školy Autor:Mgr. Josef Kub Datum vytvoření:

Struktura bílkovin má několik stupňů: 1) Primární struktura určená pořadím aminokyselin v lineárním řetězci např. z 59 aminokyselin 20 druhů může být teoreticky sestaveno různých řetězců → každý organismus tedy může mít své specifické bílkoviny mezi aminokyselinami řetězce (sousedních řetězců) vznikají příčné vazby - disulfidické, esterové, amidové, … → ovlivňují struktury vyšších řádů

Struktury vyšších řádů jsou určeny vlastnostmi postranních řetězců aminokyselin (R) vznikají samovolně jako energeticky nejvýhodnější postavení částí molekuly zajišťují stabilitu molekuly

2) Sekundární struktura vzniká stabilizací polypeptidového řetězce pomocí vodíkových vazeb (= vodíkových můstků) CO-NH vodíkové můstky  vláknitých (= fibrilárních) bílkovin jsou mezi různými polypeptidovými řetězci př. struktura skládaného listu – u fibroinu v hedvábí  globulárních bílkovin (tvaru klubka) jsou mezi různými částmi téhož řetězce př. α – helix – u hemoglobinu

3) Terciární struktura je dána vzájemným prostorovým uspořádáním helikálních a nehelikálních částí polypeptidového řetězce (ohyb vlákna umožněn nehelikálními úseky) vzniká pomocí elektrostatických, vodíkových a disulfidických vazeb určuje konečný prostorový vzhled bílkoviny

4) Kvartérní struktura je dána vzájemným uspořádáním jednotlivých polypeptidových řetězců v molekule př. kolagen - ze tří polypeptidových řetězců (tvaru α – helixu), které jsou vzájemně stočeny do šroubovice superhelixu př. hemoglobin - je tvořen čtyřmi polypeptidovými řetězci (tvaru α – helixu), které jsou uspořádány do klubka

Přesný tvar bílkovin daný jejich vnitřní strukturou je důležitý pro jejich funkci! Např.  enzymy na sebe musí navázat a správně orientovat substráty chemických reakcí  protilátky se musí navázat na antigen (= povrchová struktura buněk)  na proteiny membrán se váží sacharidy (vše na principu zámku a klíče) Strukturu bílkovin může narušit teplo, chemikálie, … → dochází k denaturaci (znamená ztrátu účinnosti)

Složené bílkoviny kromě aminokyselin obsahují také nebílkovinnou složku - podle ní rozeznáváme: Lipoproteiny  lipidická složka 40 – 90 % hmotnosti  př. krevní plazmatické bílkoviny, membránové bílkoviny Chromoproteiny  jsou barevné  obsahují atomy kovů  př. hemoglobin (Fe), hemokyanin (Cu)

Glykoproteiny  cukerná složka až 50 % hmotnosti  př. enzymy (většina), krevní plazmatické bílkoviny, membránové bílkoviny, hormony Fosfoproteiny  obsahují kyselinu fosforečnou Nukleoproteiny  tvořeny nukleovými kyselinami (DNA, RNA) a bílkovinami (histony – H1, H2a, H2b, H3, H4, H5)

Použité zdroje: ROMANOVSKÝ, Alexej a kol. Obecná biologie. Praha: SPN, 1988, ISBN / /13. ODSTRČIL, Jaroslav. Biologie. Brno: Institut pro vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1998, ISBN