ORNITINOVÝ CYKLUS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

Alkoholy ethanol.
Koloběhy látek Cyklus vody.
Nikola Malá, 3.A Gymnázium U Balvanu březen 2013
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2012.
Dusíkaté látky a metoda jejich stanovení
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Fyziologie vylučovacích soustav živočichů
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Úloha ledvin v regulaci pH
Obecná biologie.
METABOLISMUS SACHARIDŮ
Živá a neživá příroda 3. ročník
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
ŽIVOČICHOVÉ.
Heterocykly.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Metabolismus dusíkatých látek
ŽIVOČICHOVÉ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Rozmnožování obratlovců
Látkový a energetický metabolismus rostlin
Močovinový cyklus Jana Novotná.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Registrační číslo projektu:
Minerální výživa VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.08/Li
Metabolismus proteinů
Metabolismus bílkovin
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Heterocyklické sloučeniny
Biologické vědy.
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Biologie 3.ročník.
Přírodní látky Hormony –různé chem. látky, ovlivňují živé buňky a procesy v nich – řídí a ovlivňují činnost buněk –rostlinné hormony = fytohormony – řídí.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA Autor RNDr. Romana Michálková Číslo materiálu3 Datum vytvoření Druh učebního materiáluprezentace Ročník 1., 4. Anotace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Aminokyseliny celkem známo cca 300 biogenních AMK
Obratlovci - vylučovací soustava
Vylučovací soustava.
METABOLISMUS AMINOKYSELIN
podkmen OBRATLOVCI (Craniata) nadtřída BEZČELISTNATÍ (Agnatha) třída SLIZNATKY (Myxini) třída MIHULE (Cephalaspidomorpha) nadtřída ČELISTNATCI (Gnathostomata)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Katabolismus bílkovin
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_06C_17_Metabolismus.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
Srovnávací morfologie obratlovců IV
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
AMONIAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_26.
Dusík.
Metabolismus bílkovin
METABOLIZMUS PROTEINŮ
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_117_Obratlovci
INTEGROVANÝ VĚDNÍ ZÁKLAD II Vzdělávání pro udržitelný život, rozvoj a zdraví (dále VUR) ve 21. století BIOLOGIE Přednáška č.3 Jak fungují.
INTEGROVANÝ VĚDNÍ ZÁKLAD II Vzdělávání pro udržitelný život, rozvoj a zdraví (dále VUR) ve 21. století BIOLOGIE Přednáška č.3 Jak fungují.
15b-Metabolismus dusíku
vodní režim příjem, vedení a výdej množství vody v těle funkce
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Tělní tekutiny živočichů Cévní soustava Vylučovací soustava
Biochemie – Katabolismus dusíkatých látek
Mapky přirozených ekosystémů z naší přírody
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

ORNITINOVÝ CYKLUS

Močovinový – ornitonový cyklus (metabolismus dusíku) princip objasněn r. 1932 – H. Krebs a K. Henseliat tvorba močoviny CO(NH2)2– játra – MTCH hepatocytů – nepřetržitý a intenzivní proces dospělý a zdravý člověk – 25 – 35 g močoviny/24 hod.

Metabolismus dusíku různý, dle typu organismu pro živočišný organismus je NH3 toxický AMONOTELNÍ ŽIVOČICHOVÉ vodní živočichové – přebytečný amoniak je rozpustný ve vodě – vylučován žábrami URIKOTELNÍ ŽIVOČICHOVÉ amoniak je metabolizován na kyselinu močovou – pro svou malou rozpustnost není toxická (vejcorodí plazi, ptáci, paryby)

Metabolismus dusíku 3. UREOTELNÍ ŽIVOČICHOVÉ embryonální vývoj za dostatku vody tělní oběh spojen s tělním oběhem matky hl. dusíkatým produktem je rozpustná MOČOVINA ve formě močoviny odchází u savců 80-90% celkového dusíku

Metabolismus dusíku 10% slouží k neutralizaci kyselin – je vyloučen ledvinami NH3, který tělo odstraňuje je předáváno do krevního oběhu hlavně ve formě GLUTAMINU a ALANINU ty přecházejí do jater – syntéza močoviny – ledviny – ionty NH4+ - do moči u rostlin – je dusík limitujícím růstovým faktorem ( nitrifikační, nitratační a hlízkové bakterie)