Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 3- Polsko
Advertisements

P O L S K O.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Téma hodiny: Bělorusko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Státy střední Evropy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
P O L S K O Obrázek 1 Obrázek 2 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 7
VY_32_INOVACE_03_Polská republika
POLSKO historie osobnosti.
Hlavní město: VARŠAVA Členství: EU, NATO
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_16.
Bývalé státy Sovětského svazu
Východní Evropa.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_15.
Polská republika km2, 39 mil. obyvatel Varšava (Warszawa)
Východní Evropa – Ukrajina
Evropské regiony – Střední Evropa - Polsko
Polsko Eliška Pokorná.
Člověk a jeho svět – Místo, kde žijeme – Sousední státy ČR
Polská republika Vlastivěda – 5. ročník
Sousední státy ČR Slovensko Polsko Rakousko Německo.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
POLSKO II. Martin VRZALA.
STŘEDNÍ EVROPA pokračování. SLOVENSKO – Bratislava (rep.) Hornatý stát s krásnou přírodou. Karpaty (Vysoké Tatry) – rozvodí Baltského a Černého m., Slovenský.
Polsko Mapa Polska Dominik Svoboda 2010.
STŘEDNÍ EVROPA Jan Dušek.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Polská republika 5. ročník
Bývalé státy Sovětského svazu
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
Německo.
STŘEDNÍ EVROPA.
POLSKO I. Martin VRZALA.
Polská republika Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS16 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
Bývalé státy Sovětského svazu
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU Anotace Prezentace, která se zabývá charakteristikou Polska Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný výstup.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_13_22_SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Evropa Ověření ve výuce: Třída: Datum:
VY_32_INOVACE_07-60 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – Střední Evropa.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_009_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Sousedé - Polsko Jm é no autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvořen ízáří 2011 Ročn í k 9. Vzděl á vac í oblast obor tematický okruh Člověk a příroda Zeměpis.
A jeho krásy.  Polsko je stát ležící ve střední Evropě.  Hraničí s: Německem  Českem  Slovenskem  Ukrajinou  Běloruskem  Litvou  Ruskem  Ze severu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
POLSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_05_Polsko Téma: Vlastivěda - Evropa Číslo.
VY_52_INOVACE_03/2/36_ZEMĚPIS Střední Evropa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: III/2 – Inovace.
Střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko VY_32_INOVACE_17_ZEMĚPIS_střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko Dětský domov, Základní škola, Střední.
P O L S K O. POLOHA Ve východní části střední Evropy Ve východní části střední Evropy Rozloha: km² Rozloha: km² leží při jižním pobřeží.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Polsko, Maďarsko a Slovensko
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Vzdělávací materiál: Polsko Operační systém: Windows XP Professional
Člověk a jeho svět Vlastivěda Polská republika
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Česká republika jako součást Evropy
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
POLSKO. POLSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Varšava rozloha: cca km2 počet obyvatel: jazyky: polština náboženství: katolické (89.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Transkript prezentace:

Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA VY_32_INOVACE_ZEM.2.18 Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Zeměpis Cílová skupina: 3. ročník (septima) gymnázia Oblast podpory: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Roman Bartoníček Téma: Makroregion střední Evropa Evropa – Polsko Datum vytvoření: 16.02.2013 Přílohy: VY_52_INOVACE_ZEM.2.18

VY_32_INOVACE_ZEM.2.18 Anotace: Souhrnné opakování přírodních, historických a socioekonomických charakteristik makroregionu střední Evropy - Polska s důrazem na upevnění základní terminologie spojené s tímto územím a vymezením okruhu typologických problémů. Práce se slepou mapou

1) Vyznač do slepé mapy níže vypsané základní přírodní pojmy Polska VY_32_INOVACE_ZEM.2.18 1) Vyznač do slepé mapy níže vypsané základní přírodní pojmy Polska Odra Varta Visla Pobaltská nížina Pomořanská jezerní plošina Mazurská jezerní plošina Velkopolská nížina Mazovská nížina Slezská nížina Malopolská vrchovina Karpaty

2) Lokalizuj do slepé mapy tato města: VY_32_INOVACE_ZEM.2.18 2) Lokalizuj do slepé mapy tato města: Štětín Gdaňsk Bydhošť Toruň Bialystok Varšava Poznaň Lodž Vroclav Katovice Krakov Řešov

3) Přírodní podmínky: Nehodící se škrtni! VY_32_INOVACE_ZEM.2.18 3) Přírodní podmínky: Nehodící se škrtni! Většina státu je pokryta rozsáhlými nížinami /vrchovinami. Severní část Polska vyplňují rozsáhlá pohoří / jezerní plošiny jako pozůstatek třetihorního / čtvrtohorního zalednění. Centrální část povrchu tvoří vrchoviny a jih Polska prostupuje v příhraničí pás prvohorních horských masívů – Jizerské hory, Novohradské hory, Krkonoše, masív Králického Sněžníku, Bílých Karpat a Rychlebských hor. Druhohorní /třetihorní Karpaty zahrnuje především pás Beskyd a Tater. Polsko má velmi hustou / řídkou říční síť. Největší splavné řeky Varta a Nisa / Odra a Visla odvádějí vodu asi z 20%, 50%, 90% území Polska do Baltského / Severního moře.

VY_32_INOVACE_ZEM.2.18 4) Obyvatelstvo Polska. Rozšiř pracovní text o další charakteristické poznatky! Polsko má v současnosti 38 miliónů obyvatel. Ze 44 států Evropy je tak Polsko na 8. místě a má podobný počet obyvatel jako Španělsko. Do druhé světové války bylo obyvatelstvo Polska etnicky pestré. Největší ztráty utrpěla židovská komunita v důsledku deportací do koncentračních táborů. O ukrajinskou, běloruskou a litevskou menšinu Polsko přišlo poválečným posunem státní hranice na západ. Německá menšina byla nuceně vysídlena. Velký pokles zaznamenala v posledních letech porodnost, navzdory tomu, že se jedná o jeden z nejvíce katolických států Evropy. Přečti svůj text o obyvatelstvu třídě!

5) O které polská města se jedná? VY_32_INOVACE_ZEM.2.18 5) O které polská města se jedná? a) Toto polské město vešlo do dějin jako místo, kde vznikly první nezávislé odbory - SOLIDARITA, které se zároveň jako masově podporované společenské hnutí na počátku 80. let 20. stol. postavilo proti polskému komunistickému režimu. GDAŇSK b) Toto město je známé těžbou černého uhlí a jako středisko těžkého průmyslu a zároveň je centrem Hornoslezské průmyslové aglomerace, jedné z nejvíce znečištěných oblastí v Evropě. KATOVICE c) Toto město patří v Polsku k největším a nejstarším, je zároveň historickým hlavním městem Slezska a v českém překladu je nositelem mužského jména. VROCLAV (VRATISLAV) d) Toto město založil podle legendy kníže Lech a patří mezi nejstarší města na polském území a zároveň je nejstarší církevní metropolí Polska. HNĚZDNO e) Toto město patřilo v 19. stol. mezi světová centra textilního průmyslu a díky této tradici má přezdívku polský „ Manchester“ . LODŽ

5) O které polská města se jedná? VY_32_INOVACE_ZEM.2.18 5) O které polská města se jedná? f) Toto město leží na řece Visle a je spojeno mimo jiné s osobností Karola Wojtyly, který zde působil jako arcibiskup. KRAKOV g) U tohoto města se r. 1920 odehrála důležitá bitva, ve které Poláci město ubránili, porazili Rudou armádu a zmařili tak pokus Lenina a ruských bolševiků spojit se s německými, francouzskými a maďarskými bolševiky a ovládnout tak Evropu. VARŠAVA h) Toto město leží na řece Odře, je metropolí Pomořanska a v minulosti jej využívala i česká námořní plavba jako jeden ze svých přístavů. ŠTĚTÍN

----I--------------I----------I--------------I-------------I---- VY_32_INOVACE_ZEM.2.18 6) Vytvořte časovou osu a umístěte na ni uvedené události pojící se s vývojem Polska: ----I--------------I----------I--------------I-------------I---- 10. stol. 14. – 16. stol. 18. stol. 1914 – 1918 1939 – 1945 ----I----------I----------I---------I-----------I---------I---- 1944 1945 – 1989 1956 80. léta po r. 1989 2004 polsko – litevský stát Jagellonci Poznaňské povstání 1.světová válka Hnutí Solidarita Varšavské povstání transformace ekonomiky Měšek I (Piastovci) Evropská unie německá okupace holokaust Polská lidová republika trojí dělení Polska

7) Hospodářství Polska – doplňte text: VY_32_INOVACE_ZEM.2.18 7) Hospodářství Polska – doplňte text: Polsko je průmyslově-zemědělský stát s významnou těžbou nerostných surovin (příklady: černé uhlí, ). Poměrně úspěšně provedený přechod od centrálně plánované ekonomiky k tržnímu způsobu hospodaření. Hlavní průmyslová odvětví jsou těžební průmysl, strojírenství (osobní auta, autobusy, lodě), hutnictví, chemický, elektrotechnický, textilní a potravinářský průmysl. Největšími námořními přístavy jsou Štětín a Gdaňsk. V zemědělství převažuje rostlinná produkce nad živočišnou. Orná půda představuje skoro 1/2 plochy státu. Polsko je v produkci žita, lnu, brambor a cukrové řepy na 2. místě v Evropě (po Rusku).

VY_32_INOVACE_ZEM.2.18 8) Polské osobnosti. Utvoř správné dvojice: 1e, 2h, 3a, 4g, 5b, 6ch, 7c, 8d, 9f 1) kníže Lech = e) Mytologická postava českých a především polských dějin. Podle pověsti přivedl Poláky do Polska a založil Hnězdno 2) Boleslav Chrabrý (966-1025) = h) Polským kníže a později i první polský král 3) Mikolaj Kopernik (1473-1543) = a) Polský astronom, matematik, římskokatolický duchovní a tvůrce heliocentrické (sluncestředné) teorie. 4) Adam Mickiewicz (1798-1855) = g) Polský spisovatel, představitel polského romantismu 5) Fryderyk Chopin (1810-1849) = b) Polský skladatel vážné hudby a klavírní virtuos období romantismu, který proslul jako „básník klavíru“ 6) Marie Curie-Sklodowska (1867-1934) = ch) Významná vědkyně polského původu, která většinu života působila ve Francii. Zabývala se výzkumy v oblasti fyziky a chemie. 7) Wojciech Jaruzelski (nar.1923) = c) Bývalý polský komunistický generál, politik a krátce i prezident. 8) Andrzej Wajda (nar. 1926) = d) Polský filmový režisér a dramatik, držitel mnoha filmových ocenění. Je nejvýraznější postavou polské filmové školy. 9) Lech Walesa (nar.1943) = f) Polský politik, aktivista za lidská práva a v letech 1990 – 1995 také prezident Polské republiky

Rozšiřující pojmy k zapamatování: VY_32_INOVACE_ZEM.2.18 Rozšiřující pojmy k zapamatování: Solidarita = vznikla v roce 1980 jako nezávislé odbory, ale významu nabyla jako masově podporované společenské hnutí, které se postavilo režimu v tehdy komunistickém Polsku. Bělověžský prales = je zbytek původního panenského pralesa, který v minulosti pokrýval klimaticky mírné pásmo evropské pevniny, leží po obou stranách hranice Polska a Běloruska. Katyňský masakr = je označení pro povraždění polských válečných i civilních zajatců vězněných v sovětských koncentračních táborech a táborech pro válečné zajatce, které provedla NKVD v roce 1940. Rzecz Pospolita = je polské slovo, které představuje přesný překlad latinského res publica, věc společná. V polštině se používá jako republika takřka výhradně ve vztahu k polské republice. Visegrádská skupina = také nazývaná Visegrádská čtyřka nebo V4) je aliance čtyř států střední Evropy: Česka, Maďarska, Polska, Slovenska. skupina se zaměřila na Cílem je v současnosti prosazování spolupráce a stability v širším regionu Střední Evropy. Vojvodství = je vyšší územní správní celek v Polsku. Karol Wojtyla = papež Jan Pavel II.(1978 – 2005), sehrál významnou roli ve světové politice, je mu přisuzován podíl na zhroucení komunistických režimů ve střední a východní Evropě

VY_32_INOVACE_ZEM.2.18 Použitá literatura: Mapa 1, 2: práce autora šablony v programu Activ studio www.wikipedia.cz