IRSKO. Základní údaje Oficiální název:Irsko – Ireland - Eire Počet obyvatel:4 062 235 (06. 2006) Poloha: leží v Z Evropě na 5/6 rozlohy ostrova Irsko,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Švédsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Advertisements

Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
RAKOUSKO.
Velká Británie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
IRSKO Robin Plch 8.A
Moldavsko.
IRSKO.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Velká Británie.
Oblast: Západní Evropa Belgie
Litva Filip Dostál 8.A
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
RAKOUSKO.
Egypt. Egypt (Egyptská arabská republika) v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem,
BULHARSKO.
SRBSKO.
Rumunsko.
BELGIE.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Lucembursko Jan Dařílek VIII.B 7.12.
ŠVÝCARSKO.
Irská republika.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Portugalsko Info a obrázky.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Bělorusko Daniel Knápek 8.B
IRSKÁ REPUBLIKA km2, 3,6 mil. obyvatel, Dublin (Baile Átha Cliath)
Irsko, Velká Británie, Francie, Monako, Lucembursko, Nizozemí, Belgie
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Velká Británie (Great Britain).
PORTUGALSKO.
Francie Petra Kovaříková 8.A
NORSKÉ KRÁLOVSTVÍ.
Arménie znak vlajka.
Finsko Suomen tasavalta.
Referát-Německo Aleš Novotný 8.A
Irsko Počet obyvatel : President :Michael Higgins Jazyk :angličtina , irština Rozloha : km² Poloha :53° 0′ s. š., 8° 0′ z. d.
SLOVINSKO.
Austrálie.
LITVA.
Švédsko.
RUMUNSKO.
Írák.
Bělorusko.
Malta.
DÁNSKO.
Německo.
Francie Miroslav Chmelka.
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
Irsko a sousedé Irsko je stát v severozápadní Evropě, zaujímající zhruba pět šestin povrchu stejnojmenného ostrova, který byl poprvé rozdělen 3. května.
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
Západní Evropa – Velká Británie, Irsko VY_32_INOVACE_18_ZEMĚPIS_západní Evropa – Velká Británie, Irsko Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov,
Jihoamerické státy Peru Chile Bolívie.
Irsko Autor: Bařinková Kristýna Třída: Druhá Rok: 2012/2013.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ZEMĚPIS Téma: Německo Ročník: 8. Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Island - přes obyvatel - nejřidčeji zalidněný evropský stát - hl. a největším městem je Reykjavík - státní zřízení: republika - správní členění:
Velká Británie.
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Antonín Košíček Sára Šobková
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
IRSKO.
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Česká republika
Transkript prezentace:

IRSKO

Základní údaje Oficiální název:Irsko – Ireland - Eire Počet obyvatel: ( ) Poloha: leží v Z Evropě na 5/6 rozlohy ostrova Irsko, omýváno na Z, V a J Atlantským oceánem, Rozloha: celkem: 70,280 km2 od členem Evropské měnové unie Státní zřízení: pluralitní republika s dvoukomorovým parlamentem Úřední jazyk:irština, angličtina Měna: Euro = 100 eurocentů Hlavní město:Dublin

Obyvatelstvo Irská populace je rostoucí, současný stav je nejvyšší od roku Hustota zalidnění - v průměru 60,3 obyv./km 2 Nejvyšší je na východě a jihu země, nejnižší na severozápadě Struktura obyvatel věkové složení: 0-14 let: 20,6% let: 68,2% nad 65 let: 11,2% gramotnost: 98% očekávaná délka života (celkem): 77,36 let očekávaná délka života (muži): 74,74 let očekávaná délka života (ženy): 80,15 let porodnost (počet dětí na 1 ženu): 1,87 dětí Národnosti Irové (90%) Skotové, Angličané, Welšané, novodobí imigranti (Číňané, Nigerijci, Poláci, Litevci...) Náboženství: 90% obyvatel římskokatolického vyznání, 3% protestantů, 0,1% židovské víry a zbytek je bez vyznání.

Geografie Poloha: mezi 6° a 10,5° západní délky a 51,5° a 55,5° severní šířky. Celková rozloha: km 2 (asi pět šestin irského ostrova) Délka pobřeží: km Délka hranic jen 360 km. Největší vzdálenosti: sever/jih: 486 km východ/západ 275 km. Podnebí: Mírné oceánické klima (teplý Golfský proud) Typické počasí je deštivé, avšak velice proměnlivé

Ekonomika 4. nejvyšší HDP na obyvatele na světě (po Lucembursku, Norsku a USA). Růst HDP v roce 2005 dosáhl 5,5%. "Keltský tygr". Nerostné zdroje:olovo a zinek, dále měď, rašelina, stavební materiál, stříbro a zemní plyn. Největšími obchodními partnery Irska jsou: Velká Británie, Francie, Německo a USA Export je asi dvojnásobný než import Průmysl představuje 46% HDP. IT technologie, farmacie, strojírenství, chemický, potravinářský. Zemědělství přispívá do irské ekonomiky již jen 5% HDP. Je využíváno přibližně 5 milionů hektarů půdy. Živočišná výroba: chov dobytka na maso a mléko hlavními plodiny: ječmen, pšenice, cukrová řepa, brambory a houby mořský rybolov (mořeká treska), pěstování ryb v pobřežních farmách, tzv. akvakultura Energetika:spalování plynu 41,8%, uhlí 20,2% a ropy 19,2%, vodní energie 11,5% a spalování rašeliny 7,3% Celková spotřeba: 23 billionů kWh

Přírodní poměry Vodstvo Nejdelší je řeka Shannon (386 km včetně ústí) - pramení v pohoří Cuilcagh Mountains v hrabství Cavan a protéká středem ostrova až k širokému ústí západně od města Limerick, kde se vlévá do Atlantického oceánu. Ostrov je protkán množstvím menších říček a jezer. Najdeme zde rozsáhlé bažiny a rašeliniště. Pohoří Nejvyšší hora: Carrauntoohil (1.041 m) - v pohoří Macgillycuddy's Reeks v hrabství Kerry. V Irsko není významnější horský masiv, ale je v něm mnoho oblastí lokálních vysočin.

Města Dublin – hlavní město, (irsky "Baile Átha Cliath") má obyvatel a leží asi uprostřed východního pobřeží ostrova. Dublin – hlavní město, (irsky "Baile Átha Cliath") má obyvatel a leží asi uprostřed východního pobřeží ostrova. Další velká města: Cork ( obyvatel) Galway ( obyvatel) Limerick ( obyvatel Další velká města: Cork ( obyvatel) Galway ( obyvatel) Limerick ( obyvatel

Doprava V Irsku je celkem: km železnic přibližně km silnic km plynového potrubí 36 letišť (vč. malých regionálních), hlavními letišti jsou Dublin, Shannon a Cork množství přístavů (Trajekty přepraví ročně více než 3,5 milionu pasažérů mezi Irskem a Velkou Británií.)