Svalstvo = souhrn všech svalů v těle

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOLOGIE ČLOVĚKA SVALOVÁ KOSTERNÍ SOUSTAVA
Advertisements

44.1 Člověk – pohybová soustava – svaly II.
Pohybová soustava Soustava svalová
Svalstvo.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
VY_52_INOVACE_01_07 Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka.   Název materiálu – POHYBOVÁ SOUSTAVA - SVALOVÁ TKÁŇ Anotace.
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
SVALSTVO.
BIOLOGIE ČLOVĚKA SVALOVÁ KOSTERNÍ SOUSTAVA
POHYBOVÝ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
= základem jsou svaly = máme jich v těle asi 600
SOUSTAVA SVALOVÁ.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
Základy vybraných kapitol z anatomie a fyziologie zátěže
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Svalstvo člověka autor: David Hainall.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Obr. 1 Svalová soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Svalová (pohybová) soustava
SVALOVÝ SYSTÉM I. část.
Svalová soustava 8. ročník.
ANATOMIE ČLOVĚKA SVALOVÁ SOUSTAVA.
Zápis SVALY umožňují pohyb celého těla upínají se na kostru
SAVCI Soustava opěrná a pohybová Je tvořena: páteř lebka
Soustava pohybová - svalstvo
Jaroslava Megová a Markéta Vrchotová
Soustava pohybová – SVALOVÁ
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_PŘ8_BO.
Tkáně, Svaly, Kosti Martin Jaroš. Tkáně Tkáně = soubory buněk jednoho nebo více typů, které vykonávají stejnou funkci Rozdělení tkáňových buněk : Buňky.
EU peníze středním školám
Metodická komise OSÚ ZL Cvičitel lyžování © 2010.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Test. cílová skupina: střední školy anotace : ověření znalostí z oblasti svalových skupin a svalů lidského těla klíčová slova : dvojhlavý sval pažní,
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_11_01_svaly. POPIS č.4 - na tomto snímku je základní výklad ke svalům, vhodné pro výklad učitele č.5 - na tomto snímku.
Popis svalů lidského těla
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Svalová soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
 umožňují pohyb celého těla  upínají se na kostru  Svaly ovládané lidskou vůlí:  - svaly velké - umožňují skákání, běhání, práci  - svaly menší -
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Anotace Prezentaci slouží jako úvod do nové kapitoly: Svalová soustava
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Svalová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO Téma: SVALSTVO
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
Obr. 1 Svalová soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Svalová soustava.
SVALY ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_28_Svaly.
SVALSTVO LIDSKÉHO TĚLA
Popis svalových skupin
VY_52_INOVACE_08_01_opěrná a pohybová soustava
zpracovaný v rámci projektu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Popis svalových skupin
Svaly horní a dolní končetiny
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Svalová tkáň = soubor buněk stejného tvaru i funkce
Myologie = nauka o svalech, jejich funkcích, chorobách a léčení
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Svalstvo = souhrn všech svalů v těle - má schopnost smršťovat se - jeho činnost probíhá v závislosti na činnosti nervstva (přerušení nervu => neschopnost smrštění => atrofie svalu) - zajišťuje pohyb, polohu těla a vnitřních orgánů, je zdrojem tepla Pohybová soustava = svalstvo příčně pruhované (kosterní) - s kostrou tvoří jeden funkční celek - šlachami se upínají na kosti - lze ho ovládat vůlí - stavební jednotkou je svalové - svalové vlákno → snopečky → snopce → svalová bříška - snopečky i snopce pokrývá vazivová blána, na povrchu svalu nazývaná povázka (zajišťuje polohu svalu, tvoří kluznou plochu svalů při pohybu)

Základní struktura svalu

- svalová činnost = přeměna chemické energie v mechanickou - okamžitou rezervou energie je krví dodávaná glukóza → za přítomnosti kyslíku je spalována na vodu H2O a oxid uhličitý CO2 odváděné mimo tělo, současně vzniká teplo (svalová činnost udržuje stálou teplotu) - při zvýšené zátěži dojde k vyčerpání kyslíku z krve a sval pracuje na „kyslíkový dluh“, spalování je nedokonalé, vzniká kyselina mléčná (bolest ve svalech), která se zoxiduje později (nutné vydýchání po zátěži) - (hladké svalstvo nepracuje na kyslíkový dluh, jeho výkon je stálý, srdeční sval je kyslíkem zásoben přednostně) - při zátěži proteče svalem až 20x více krve než v klidu → zvýšené nároky na srdce a cévy (pravidelným pohybem je posilujeme)

1) Svaly hlavy a krku - svaly mimické - mění výraz obličeje, upínají se jedním koncem na kost, druhým na kůži - svaly žvýkací - pohybují dolní čelistí, význam při řeči a kousání - zdvihač hlavy - slouží k pohybům hlavy a krku

2) Svaly trupu - malý a velký prsní sval - pomocný dýchací sval, přitahuje paži k hrudníku - přední sval pilovitý - začíná na žebrech, upíná se na lopatce, dýchací sval - vnější (zvedají žebra) a vnitřní (pokles žeber) mezižeberní svaly - bránice - plochý sval, odděluje dutinu hrudní a břišní, dýchací sval - přímý sval břišní - umožňuje předklon, břišní lis - zevní a vnitřní šikmý sval břišní - účastní se předklonu a rotace trupu; břišní lis - sval trapézový - široký sval zádový

3) Svaly končetin - dvojhlavý sval pažní (biceps) - ohýbá paži v loketním kloubu - trojhlavý sval pažní (triceps) - natahuje paži - svaly předloktí - hřbet - natahovače prstů a ruky - dlaňová strana - ohybače prstů a ruky

- hýžďové svaly - velký, střední, malý - vzpřimují postavu, stoupání, skákání - čtyřhlavý sval stehenní - nejtěžší, jeho šlacha uzavírá čéšku, natahuje koleno, vykročení - dvojhlavý sval stehenní - upíná se na lýtkovou kost, ohybač - krejčovský sval - nejdelší v těle - trojhlavý sval lýtkový - achillovou šlachou se upíná na kost patní, chůze, stoj na špičkách

Zdroje obrázků: http://img.ulekare.cz/dbpic/anatomie_svalu-f526_290 http://nd01.jxs.cz/813/995/bba1928a59_37319995_o2.png http://zskom.sweb.cz/posilovna/posilovna/images/svalovec.jpg