Standard Eurobarometer 69 / Spring 2008 – TNS Opinion & Social EUROBAROMETR 69 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2008 ZVEŘEJNĚNÍ NÁRODNÍ ZPRÁVY HLAVNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2011 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Telephone: +44 (0) ve spolupráci s... Analitiqa: produkty „business intelligence“ pro Vaše podnikání.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
Pravděpodobné příčiny a důsledky reality rodiny v ČR
Letní olympijské hry Názory obyvatel ČR a hl. m. Prahy
Tomáš NETERDA 1961 Sportovní kariéra : plavecké třídy ZŠ Komenského gymnázium Dašická plavecká škola
10 let výzkumu informačních potřeb veřejnosti Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
Komunikace o evropských fondech Názory široké veřejnosti Tisková konference Ministerstva pro místní rozvoj
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Respond & Co, Masná 3A, Ostrava 1, , telfax : , Anketní výzkum u uživatelů přípravku Urinal.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
V OLEBNÍ SYSTÉMY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
ODČÍTÁNÍ DO 100 S PŘECHODEM DESÍTKY
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Sexuální život u pacientů s mentálním postižením v ÚSP
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Hrubá - prostá incidence nádorů kolorekta u mužů 1. Maďarsko 88,29 2. Česká Republika 86,73 3. Japonsko 77,74 4. Německo 75,39 5. Nový Zéland71,77 6. Austrálie.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Neber úplatky… …nebo se z toho zblázníš
Celá čísla Dělení.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Veřejné mínění a export PRŮZKUM VNÍMÁNÍ PRŮMYSLU GLOBÁLNÍ PRŮZKUM DŮVĚRY.
Analýza knihovnických standardů za rok 2006 knihovny Jmk Provozní doba Nákup knihovního fondu Kč na 1 obyvatele Roční přírůstek Počet studijních míst Veřejně.
Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Podzim 2009 ZVEŘEJNĚNÍ.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Evropská unie – vybrané problémy. ČR a eurozóna Přijetí společné měny je podmíněno tzv. konvergenčními kritérii Konvergenční kritéria: 1. kritérium veřejného.
Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2009 ZVEŘEJNĚNÍ.
Unie malých a středních podniků ČR Hospodářská komora ČR Přijetí eura v České republice Názor podnikatelů.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
EURO a česká veřejnost Prezentace výsledků sociologických výzkumů PSP ČR dne 17. září 2008.
Úkoly nejen pro holky.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Stanoviska podnikatelů k přijetí společné měny Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny Praha.
Tato prezentace byla vytvořena
Ekonomika a ekonomie Evropské unie Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Cesta tam a zase zpátky Konference „Má Česko strategickou vizi EU?“, Praha dne 19. září 2012.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Respond & Co, Masná 3A, Ostrava 1, , telfax : , Průzkum u uživatelů výrobku Prostenal s PERFECT.
Přednost početních operací
Bleskový výzkum Kauza : David Rath Červen 2012.
Standard Eurobarometer 67 / Spring 2007 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 67.2 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2007 ZVEŘEJNĚNÍ.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
Hasiči a veřejnost Tisková konference 24. července 2008.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2014 OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Standard Eurobarometer 69 / Spring 2008 – TNS Opinion & Social EUROBAROMETR 69 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2008 ZVEŘEJNĚNÍ NÁRODNÍ ZPRÁVY HLAVNÍ VÝSLEDKY ČESKÁ REPUBLIKA Standard Eurobarometer Zastoupení Evropské komise v České republice

Standard Eurobarometer 69 / Spring 2008 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 69/ JARO 2008 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Eurobarometr – Jaro 2008  Eurobarometr průběžně shromažďuje názory o národních i evropských záležitostech v členských a kandidátských zemích Evropské unie a dvakrát ročně je zveřejňuje formou národních zpráv.  Sběr dat v České republice probíhal od 2. do 17. dubna Na otázky Eurobarometru odpovědělo v ČR 1014 respondentů.  Názory české veřejnosti jsou v této prezentaci porovnávány s výsledky posledního Eurobarometru z podzimu 2007,některými dřívějšími výsledky a také s průměrnými hodnotami ve 27 členských státech EU, „starých“ členských zemích EU15 a „nových“ členských státech NČZ12.

Standard Eurobarometer 69 / Spring 2008 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 69/ JARO 2008 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Spokojenost se životem  Většina lidí v ČR je se svým životem celkově spokojena (82%).  Ve vyjadřování intenzity pocitu spokojenosti jsou Češi ve srovnání s evropským průměrem zdrženlivější („velmi spokojených“ jen 13%).

Standard Eurobarometer 69 / Spring 2008 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 69/ JARO 2008 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Očekávání do budoucnosti  Ve výhledu na následujících 12 měsíců jsou Češi mírnými optimisty.  Zlepšení očekávají zejména pokud jde o život obecně (26% : 19%), zhoršení u finanční situace vlastní domácnosti (17% : 28%).  V průměru EU27 došlo obecně k nárůstu negativních očekávání, v Česku naopak pesimistů ubylo.

Standard Eurobarometer 69 / Spring 2008 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 69/ JARO 2008 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Mezinárodní srovnání situace v EU  Situaci České republiky ve srovnání s ostatními členskými státy EU řadí Češi k průměru.  V Evropské unii obecně převládají negativní hodnocení nad pozitivními.  Obyvatelé ČR hodnotí nejhůře životní náklady v zemi (za horší než v ostatních zemích EU je označuje 81%, za lepší 12%), nejlépe zaměstnanost (42% pro variantu „lepší“, 52% pro „horší“). Situaci národní ekonomiky a kvalitu života je považuje za lepší třetina lidí.  V názorech občanů existují velké mezinárodní rozdíly. Obyvatelé starých členských států hodnotí situaci vlastní země obecně lépe, obyvatelé nových členských států hůře.  Ve srovnání s ostatními novými členskými zeměmi jsou Češi v hodnocení poměrně sebevědomí.

Standard Eurobarometer 69 / Spring 2008 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 69/ JARO 2008 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Problémy, kterým čelí Česká republika  Dvěma největšími problémy zůstávají pro českou veřejnost stejně jako na podzim 2007 zdravotnictví a rostoucí ceny.  Rostoucí ceny jsou problémem celoevropským, zdravotnictví českým.

Standard Eurobarometer 69 / Spring 2008 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 69/ JARO 2008 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Hodnocení členství v EU  Trend zhoršujícího se hodnocení českého členství v EU se zastavil.  Lidé hodnotí členství ČR v EU převážně pozitivně (za dobrou věc je považuje 48%, za špatnou věc 11%).  Pravicoví voliči hodnotí členství naší země v EU výrazně lépe (64%) než příznivci levice (39%).

Standard Eurobarometer 69 / Spring 2008 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 69/ JARO 2008 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Výhody a nevýhody členství v EU  O prospěšnosti a výhodách členství ČR v EU jsou přesvědčeny dvě třetiny českých občanů (64%).  Za hlavní výhodu členství v EU Češi označují přínos nových pracovních příležitostí (uváděno ve 45% případů, kdy lidé označili členství za výhodné.  Za hlavní nevýhodu členství považují občané ČR malý vliv lidí na rozhodnutí přijímaná na úrovni EU. (uváděno ve 47% případů, kdy lidé označili členství za nevýhodné).

Standard Eurobarometer 69 / Spring 2008 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 69/ JARO 2008 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Atributy, které popisují EU  Česká i evropská veřejnost si EU spojuje nejčastěji se svobodou cestování, studia i práce (v ČR 58%, v EU27 49%).  Druhou nejčetnější asociací je společná měna euro (v ČR 28%, v EU27 35%).  Společnou měnu si s EU častěji spojují obyvatelé zemí eurozóny (42 %) než těch, které ji zatím nepoužívají (22 %).  Slovensko se podle výsledků řadí rovněž k zemím eurozóny (43%).

Standard Eurobarometer 69 / Spring 2008 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 69/ JARO 2008 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Poměry v EU  Češi jsou velmi skeptičtí, pokud jde o vnímání vlivu své země na záležitosti EU.  Pociťují rovněž slabý vliv svého hlasu v EU i v ČR. Výsledky jsou jedny z nejnižších v celé Evropské unii.

Standard Eurobarometer 69 / Spring 2008 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 69/ JARO 2008 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Rozhodování v EU  Nejvíce lidí by do kompetence EU svěřilo rozhodování v boji proti terorismu (85% v ČR, 79% v EU).  V České republice tak téměř tři čtvriny populace (72%) smýšlí i o obraně a zahraniční politice a vědeckém výzkumu.  Oblastmi, ve kterých by občané nejčastěji rádi zachovali rozhodování na národní úrovni, jsou daně, důchody a sociální péče (pro společné rozhodování v EU v těchto oblastech je jen necelá třetina obyvatel ČR).  Pravicově orientovaní lidé upřednostňují společné rozhodování na úrovni EU častěji než lidé levicově orientovaní.

Standard Eurobarometer 69 / Spring 2008 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 69/ JARO 2008 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Podpora jednotné evropské měny  Evropská měnová unie s jednotnou měnou euro má v České republice podporu 53% populace. Proti je 42%.  Češi jsou poměrně vlažní příznivci, v průměru EU je poměr příznivější – 60% : 33%.  Pro euro jsou častěji především mladší a vzdělaní lidé.  Souhlas vyjadřují častěji pravicově orientovaní lidé (67%), než levicově orientovaní (42%).  Větší podporu má euro také u samostatně výdělečně činných osob, manažerů a jiných povolání označovaných jako „bílé límečky“.

Standard Eurobarometer 69 / Spring 2008 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 69/ JARO 2008 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Důvěra v instituce  Češi mají dlouhodobě velmi nízkou důvěru k politickým institucím ČR.  Vládě důvěřuje jen 21% lidí, parlamentu 16% a politickým stranám pouhých 11%.  Nízká důvěra je však typická pro většinu nových členských států EU.

Standard Eurobarometer 69 / Spring 2008 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 69/ JARO 2008 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Důvěra v instituce  Důvěra Evropské unii je v ČR i nových členských zemích EU na znatelně vyšší úrovni (v České republice jí důvěřuje 61%, v nových členských zemích 59% a ve zemích staré patnáctky 47% populace).  Z institucí obecně se největší důvěře těší armáda ČR (66%).

Standard Eurobarometer 69 / Spring 2008 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 69/ JARO 2008 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Důvěra v instituce EU  Jednotlivým institucím Evropské unie důvěřuje přibližně polovina evropských občanů, nedůvěryhodné jsou pro čtvrtinu.  Největší důvěru má Evropský parlament (52 %) před Centrální bankou (50 %), Evropskou komisí (47 %)a Radou Evropské unie (43 %).  V České republice je důvěra ještě o 5-7% vyšší.

Standard Eurobarometer 69 / Spring 2008 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 69/ JARO 2008 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Důvěra vůči médiím  Důvěra vůči médiím je v České republice na vysoké úrovni, internetu věří Češi dokonce nejvíce z celé EU.  Nejdůvěryhodnějším médiem je rozhlas (73%), před televizí (70%).  V důvěře k internetu existují velké rozdíly podle věku a vzdělání. Výrazně častěji mu důvěřují lidé mladší a vzdělaní, starší a méně vzdělaní občané uvádějí častěji odpověď „nevím“. Důvěra vůči médiím

Standard Eurobarometer 69 / Spring 2008 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 69/ JARO 2008 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Podpora rozšiřování EU  S rozšiřováním Evropské unie o další země v příštích letech souhlasí necelá polovina Evropských občanů (47%).  Výrazně silnější podporu má rozšiřování v nových členských zemích (69%) a také v ČR (63%).  Jak v České republice, tak i v Evropské unii jako celku podpora rozšiřování klesá se zvyšujícím se věkem občanů a mírně roste s jejich vzděláním.  V České republice s rozšiřováním souhlasí častěji příznivci pravice (69%) než lidé levicově orientovaní (53%).  Souhlas se výrazně liší podle toho, o které státy se jedná.

Standard Eurobarometer 69 / Spring 2008 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 69/ JARO 2008 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Podpora rozšiřování EU  Občané EU nejčastěji souhlasí s případným přijetím Norska (78%), Švýcarska (77%), a Islandu (71%).  Ze zemí na jih a východ od hranic EU má největší podporu vstupu Chorvatsko, nejméně evropských občanů si přejí rozšíření Unie o Turecko. Podíly občanů s kladným názorem na vstup níže uvedených zemí do EU

Standard Eurobarometer 69 / Spring 2008 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 69/ JARO 2008 / HLAVNÍ VÝSLEDKY: ČESKÁ REPUBLIKA  Dotazy k národní zprávě Eurobarometru 69  V případě dotazů ohledně národní zprávy se prosím obracejte na Zastoupení Evropské komise v České republice na adrese