Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Dej 3 1. sv. válka osobnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztahy mezi velmocemi na přelomu století
Advertisements

Záminka k 1. světové válce
Naše země za 1. světové války
Ukončení 1. světové války
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Průběh 1. světové války 3. část.
Významné osobnosti 1. světové války VY_32_INOVACE_04 Sada 2
1. Světová válka Roman Valenta.
I. světová válka ( ) opakování pro 9.ročník ZŠ
Za 1.světové války v datech
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl08
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
František Josef I..
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl16 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
Počátky a příčiny 1. světové války
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
1.Světová válka.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Rakousko-Uhersko.
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
Pařížská mírová konference
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
(Pařížská mírová konference)
 Cíle dohodových spojenců  Zahájení, složení, rozdělení do skupin  Dva hlavní názory  Závěry Mírová konference v Paříži.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
František Josef I. Lenka Ertlová.
Habsburkové na českém trůně
1. světová válka ( ).
První světová válka Cesta k válce.
První světová válka
VY_32_INOVACE_1_1. SVĚTOVÁ VÁLKA
Atentát na Františka Ferdinanda d Este, vypuknutí 1.světové války
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
III/2 XVI B
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Byzantská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
I. světová válka – Pařížská mírová konference
MARIE TEREZIE JOSEF II..
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Tereza Hozová třída 5.A..
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
I. světová válka – příčiny a záminka
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D11
1. SVĚTOVÁ VÁLKA
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
Svatá říše římská, Rusko
Cesta k první světové válce
Sarajevský atentát.
POLITICKÉ A ARMÁDNÍ OSOBNOSTI 1. SVĚTOVÉ VÁLKY Mgr. Pavel Vaníček Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 9.ročník III
I. SVĚTOVÁ VÁLKA  do počátku 20.století – nejstrašnější válečný konflikt  Předpoklady: bude krátká, rychlá (naopak)  1.sv. v. – končí NOVOVĚK,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.1 Opakování – I. světová válka Název sady: Moderní dějiny.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ světová válka Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:První světová válka TÉMATICKÝ CELEK:Moderní.
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
Cesta k první světové válce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_16_pred_1_svetovou_valkou.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma:
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
Svět po první světové válce
První světová válka. Vznik československého státu.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
První světová válka 8. třída.
První světová válka 8. třída.
Rakousko-Uhersko.
Češi za první světové války
Transkript prezentace:

Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Dej 3 1. sv. válka osobnosti

s Ottou Habsburským synem Karla I císař František Josef I. vládl v R-U monarchii v letech

následník R-U trůnu František Ferdinand d´Este a jeho žena Žofie Chotková nástupce Fr. Josefa I. poslední R-U císař Karel I. a jeho žena Zita Nástupci

František Ferdinand d’Este jel do Bosny na vojenské manévry, které se konaly poblíž srbských hranic (Srbové to považovali za vyhrožování). František sem přijel také se svou ženou, hraběnkou Chotkovou (původem z Čech). Kvůli ní si ve Vídni užil své, císařská rodina ji nepřijala, protože nebyla císaři rovná, a tak jí činila různá příkoří (nemohla být císařovnou a ani jejich děti nemohli být císaři). Ovace, které na následníka trůnu a jeho ženu čekaly v Sarajevu, i když předstírané, měly být prvním radostným okamžikem ve společném životě obou manželů. Atentát byl spáchán i na hraběnku Chotkovou. Sarajevo 1914

patřící k tajné nacionalistické organizaci Mladá Bosna, která byla ve spojení s tajnou organizací důstojníků srbské armády „Černá ruka“. Vyhlášení války 28. července 1914 byla jen formalita, plakáty s císařovým manifestem "Mým národům" mnoho mužů vidělo už ve vojenské uniformě. V něm císař prohlásil, že si válku nikdy nepřál, ale okolnosti ho k tomu donutily. Už v neděli 25. července 1914 dopoledne předcházelo vyhlášení částečné mobilizace. V pondělí se mnoho záložníků muselo rozloučit se svými rodinami, odejít do kasáren a odjet na srbské nebo ruské bojiště. Atentátník Gavrillo Princip

prezident USA Woodrow Wilson Sir Lloyd George (VB), Orlando Vittorio (Ital), Georges Clemenceau (Fr), Woodroow Wilson (USA) ve Versailles po podpisu mírových smluv Politici

Woodrow Wilson ( ) Americký prezident v době první světové války, který v roce 1917 obhajoval vstup USA do války jako možnost pro bezpečnější a demokratičtější svět. Prosazoval mnoho ekonomických a finančních reforem. Mimo to zakázal dětskou práci nebo upravil pracovní dobu. Následně byl znovu zvolen v roce Po vstupu do války uveřejnil svých 14 bodů, které shrnovaly podmínky pro uzavření míru. Georges Clemenceau ( ) Byl dvakrát francouzským premiérem: a Snažil se pozdvihnout francouzskou morálku. Ve Versailles na mírové konferenci vybojoval Alsasko-Lotrinsko a odzbrojení Německa. V roce 1920 prohrál prezidentské volby a následně odešel do důchodu. David Lloyd George ( ) Když vypukla první světová válka, sloužil na ministerstvu války a později se stal ministrem zásobování. Zabránil německé ponorkové blokádě, aby vyhladověla Británii. Po válce hrál významnou roli na Pařížské mírové konferenci. Vittorio Emanuele Orlando ( ) Premiérem se stal v roce 1917, vedl italskou delegaci na Pařížské mírové konferenci. Na konferenci byl znám svým teatrálním vystupováním (David Lloyd George mu udělil přezdívku „plačka“). Po nástupu Mussoliniho k moci ho Orlando zpočátku podporoval, ale v roce 1925 se z politiky stáhnul. Po celou dobu své politické kariéry byl spojen s mafií.

Použity materiály, obrázky z www stránek: Sochrová, Marie: Dějepis II v kostce pro střední školy, FRAGMENT, Havlíčkův Brod 1997 „cs.wikipedia.org“ „obrázky.cz“ „dejepis.com“ Dej 3 1. sv. válka osobnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí