národní divadlo Kulturní život v 2.pol.19.st. VY_ 32_INOVACE_155

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Národní divadlo; Generace Národního divadla Předmět, ročník
Advertisements

Pražská divadla Vedoucí: p. uč. Urešová.
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 6. ROČNÍK
Stavby klasicismu a romantismu
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Revoluční rok 1848 VY_32_INOVACE_153 květen 2011 Mgr. Hana Patschová
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
Digitalizace výuky Příjemce
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Školství ve 2. pol. 17. st. a počátku 18. st.
Národní divadlo.
III/2 III C
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:NÁRODNÍ DIVADLO Autor:Mgr. Lenka.
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl07
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_11 Tematická.
ČESKÁ DIVADLA výběr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Určeno pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Lidé a čas – Novější dějiny ČR – Národní obrození VY_32_INOVACE_150 duben 2011Mgr. Hana Patschová.
Národní divadlo 5. ročník
Osobnosti národního obrození
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
PAMÁTKY PRAHA.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_19_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Kultura 2. poloviny 19. století, Národní divadlo
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ ČESKÉ ZEMĚ V DRUHÉ POLOVINĚ 19. STOLETÍ II. Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový.
Zájem o česká divadelní představení – projev zájmu o českou kulturu.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Národní divadlo 8. ročník.
Památky národního obrození
ČESKÁ LITERATURA 2. POLOVINY 19. STOLETÍ
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
Národní divadlo Praha Mgr. Nikola Vykydalová.
Dějiny významných států v Evropě i ve světě – formování české občanské společnosti Označení materiálu: VY_32_INOVACE_13_vznik_ceske_obcanske_spolecnosti.ppt.
Výukový materiál Ludmila Švecová Studijní číslo: Kombinované studium Učitelství 1. stupně ZŠ 1. ročník, podzim 2008.
Národní divadlo čeští herci Autor: Adam Zivner. Národní divadlo - obecně Zlatá kaplička v Praze nejznámější divadlo v ČR příspěvková organizace ČR zřizovatel.
Národní divadlo v Praze 1868/1881/1883/1983. Trochu historie Návrhy Návrhy V roce 1844 se začalo uvažovat na poradách vlastenců v Praze V roce 1844 se.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov AUTOR: Mgr. Alena Malíková NÁZEV:VY_32_INOVACE_20: Vlastivěda 5.ročník TEMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
* Dějepis – Kultura v dějinách * Šablona: III/2 * Pořadové číslo: 1.20 * Autor: Mgr. Soňa Blažková * Škola: ZŠ Choltice * Klíčová slova: generace národního.
ČESKÁ KULTURA A SPOLEČNOST V 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ Vypracoval: Jakub Kuchta.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Národní divadlo ICT 2 – Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Národní divadlo Mgr. Hana Šenková Počátky vlastenci uvažovali už v roce 1844 navrhl Palacký národní sbírka – přispívali chudí lidé i šlechta.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice AUTOR : Mgr. Jana Christenová NÁZEV: Vy_32_INOVACE_02_Národní divadlo TEMA: Národní divadlo.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 09_Národní divadlo TÉMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU: CZ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_DĚJEPIS TEMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk a.
MEŠITA SHEIKH ZAYED ABU DHABI Mešita Sheikh Zayed je stavba v Abu Dhabi, hlavním městě Spojených arabských emirátů. Je to jedna z největších takových.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorMgr. Jiřina Holešovská Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_06.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ČESKÁ LITERATURA 2. POLOVINY 19. STOLETÍ
Události českých dějin v datech 16. a 20.stol.:
NÁRODNÍ DIVADLO.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Národní divadlo, jeviště, hlediště.
D I V A D L O.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

národní divadlo Kulturní život v 2.pol.19.st. VY_ 32_INOVACE_155 pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Lidé a čas – Novější dějiny ČR – Kulturní život v 2.pol. 19. st. květen 2011 Mgr. Hana Patschová

Prezentace je vhodná k doplnění výkladu, obsahuje odkaz na virtuální procházku Národním divadlem.

r. 1862 – založení tělovýchovné organizace Sokol Češi usilovali o samosprávu čes. zemí. r. 1867 – rakouská monarchie rozdělena na 2 části: Rakousko (včetně čes. zemí) + Uhersko  Rakousko – Uhersko Povinná školní docházka rozšířena na 8 let. Téměř všichni obyvatelé byli gramotní.

Národní divadlo - sbírka na stavbu - r. 1883 znovuotevření po požáru - výzdoba Josef Václav Myslbek, Mikoláš Aleš

Národní divadlo bylo poprvé otevřeno 11 Národní divadlo bylo poprvé otevřeno 11. června 1881 na počest návštěvy korunního prince Rudolfa premiérou Smetanovy Libuše, komponované začátkem sedmdesátých let pro tuto příležitost. Odehrálo se v něm ještě jejích dalších jedenáct představení, než byla budova uzavřena pro dokončovací práce. Uprostřed nich, 12. srpna 1881, došlo k požáru, který zničil měděnou kupoli, hlediště, oponu od Františka Ženíška i jeviště divadla. Požár byl pochopen jako „celonárodní katastrofa“ a vyvolal obrovské odhodlání pro nové sbírky: za 47 dní byl vybrán milion zlatých. Budovu po požáru dokončil prof. arch. Josef Schulz. Obnovené divadlo bylo otevřeno 18. listopadu 1883 opět představením Smetanovy Libuše.

Zajímavosti Základní kámen Původně měl být dovezen základní kámen jen a pouze z hory Řípu, byly však dodány kameny i z následujících míst: Blaník, Radhošť, Vyšehrad (skála), Hostýn, Žižkov, Svatobor u Sušice, Branka na Dobeníně u Náchoda, Boubín, Zlatý kůň u Tmaně (Červený lom), Trocnov, Prácheň u Horažďovic, Čerchov, Buchlov, Lipník, Helfštýn, Doudleby, zřícenina Podlažického kláštera u Chrasti, Záhlinice. Z Podivína navíc došla cihla uhnětená z hlíny a vody ze studánky, u které křtil sv. Cyril.

Divadlo je 26 m vysoké. Velice dobrá akustika a slyšitelnost i v nejsvrchnějších patrech. Nad hledištěm visí dvě tuny těžký lustr o šířce 3 metry a délce 5,5 metrů, který má 260 lampiček. Opravuje se v půdním prostoru, kam se dle potřeby vysune. Mezi jevištěm a hledištěm jsou 3 opony. Železná opona pro případ požáru, druhá opona namalována Vojtěchem Hynaisem oslavuje obětavost českého národa při budování Národního divadla a třetí opona je červená, sametová a roztahuje se ručně. Nad oponami lze spatřit nápis „Národ sobě“, který vystihuje spolu s Hynaisovou oponou občany, kteří darovali peníze na výstavbu budovy. Nad oponou se také nachází plastická Štyrchova figurální sbírka. V divadle se nachází i varhany. Ve foyeru na prvním balkóně se nacházejí malby Mikoláše Alše a Františka Ženíška. Ve foyeru i v jiných prostorách divadla jsou též bysty osobností, které se mimořádně zasloužily o divadlo. Jsou zde i 3 nástropní malby. Jedna zobrazuje zlatý věk, druhá úpadek a třetí znovuvzkříšení.

Položení základního kamene http://www.narodni-divadlo.cz/Default.aspx?jz=cz&dk=divadlo_budovy.aspx