Ultrafialové záření.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Viditelné spektrum záření vysoké frekvence Nízké frekvence Světlo, UV záření, IF záření mají charakter elektromagnetického vlnění, ale současně jsou tvořeny.
Advertisements

Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
Fyziologie kůže VY_32_INOVACE_01-13 Jolana Fialová SOU Domažlice
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
Abiotické podmínky života
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Elektromagnetické záření
Ultrafialové záření Ultrafialové záření je neviditelné elektromagnetické záření o vlnové délce 400 – 4 nm a frekvenci 1015 až 1017 Hz. Je součástí slunečního.
Stavební fyzika 1 (světlo a zvuk 1)
Fyzika atomového obalu
Elektromagnetické záření 3. část Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
VY_32_INOVACE_ICT2.5_3_51 Anotace
Barva těles.
Rychlost světla a její souvislost s prostředím
OPTIKA 02. Elektromagnetické spektrum, IR a UV záření
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Sluneční energie.
Elektromagnetické vlny a záření
Autor: Mgr. Libor Sovadina
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 5_2_CH_14 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 1.r.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ELEKTROMAGNETICKÉ VLNY A ZÁŘENÍ
Infračervené záření.
Elektormagnetické vlnění
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_343
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Světlo a světelné zdroje
UV záření Marek Hauzr Gymnázium Rumburk 8.A. Vlnové délky UV záření 380nm – 1nm.
ZEMĚ VE VESMÍRU 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Přehled elektromagnetického záření
Ultrafialové záření Autoři: Hrubá,Lánová.
Přehled elektromagnetického záření
Elektromagnetické záření
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Tomáš Novotný, 2.L SPŠE Olomouc
OKO Marcela Hanáková.
Světlo.
Infračervené záření.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 26. září 2012 Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast:
Sluneční elektrárny.
FY_089_ Světelné jevy_Světlo Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Infračervené záření Barbora Pagáčová IV.C
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Oko Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_344. Oko párový orgán umožňující vidění vnímá elektromagnetické záření o vlnové délce nm lidské.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
ULTRAZVUK Štěpán Balajka.
Působení elektromagnetického záření na biologickou tkáň
Fototerapie Vratislav Fabián Elektromagnetické spektrum  Blízké UV záření (200 až 400) nm UV-C (krátkovlnné) pod 280 nm UV-B (středněvlnné)
KŮŽE, PÉČE O KŮŽI VY_32_INOVACE_11_23. Kůže a její funkce v těle: = pokryv těla, největší lidský orgán (2 m 2 ), její tloušťka se pohybuje od 0,1 mm až.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o světle a světelných zdrojích. Světlo a světelné zdroje Název.
je to elektromagnetické vlnění s vlnovou délkou kratší než světlo fialové barvy nejkratší vlnové délky zasahují do oblasti rentgenového záření přirozeným.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_18 Název materiáluSpektrum.
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Přírodopis – 8. ročník, Kůže
Světlo, optické zobrazení - opakování
UV ZÁŘENÍ našlo cestu - - OZONOVÉ DÍRY
Elektromagnetické vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název prezentace (DUMu): Abiotické podmínky prostředí
Záření – radiace Druh vlnění - šíření energie prostorem
Abiotický faktor světlo
Ultrafialové žiarenie
Problémy Ozónové vrstvy.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Transkript prezentace:

Ultrafialové záření

Ultrafialové záření Ultrafialové (zkratka UV, z anglického ultraviolet) záření je elektromagnetické záření s vlnovou délkou kratší než má viditelné světlo, avšak delší než má rentgenové záření. Pro člověka je neviditelné, existují však živočichové (ptáci, plazi, některý hmyz), kteří jej dokáží vnímat. Jeho přirozeným zdrojem je Slunce.

Co je UV záření. Ultrafialové záření (UV) je na energii bohaté elektromagnetické záření, které se svou vlnovou délkou od cca 10nm po 400nm nalézá mezi viditelným pásmem slunečního záření a pásmem záření rentgenového. Podle závislosti na různých účincích paprsků se rozlišují následující pásma

Působení UV na organismy. Při působení UV záření na biologické organismy je rozhodující rozsah vlnových délek od UV-A do UV-C. UV záření může být zdraví škodlivé!!! Poškozuje některé organické tkáně (například oči nebo kůži). UV paprsky by měly být směřovány do míst, které sterilují a ne do okolí. I malá dávka může vyvolat například zánět spojivek, případně takzvanou chorobu svářečů, při vyšších dávkách těžce poškozuje zrak. Děti jsou k UVC záření obzvlášť citlivé, proto nesmí být vůbec vystaveny přímému ozáření. Přípustné je pouze odražené záření od dále ležících stěn nebo stropu a to po dobu co nejkratší. UV záření může mít negativní vliv nejen na lidi, ale i na rostliny.

Účinky UV záření Pozitivní účinky UV:syntéza vitamínu D, produkce melaninu Nepříznivé účinky UV:šedý zákal, poškození DNA Akutní účinky UV:olupování kůže, otoky, spálení pokožky, předčasné stárnutí Chronický účinek UV:povolení podkožního vaziva, suchost kůže, pigmentové skvrny, tvorba vrásek, předčasná stárnutí kůže a celého organismu UV-A 400 – 315 nm –zhnědnutí kůže UV-B 315 – 280 nm –zčervenání kůže,záněty,puchýře UV-C 280 – 200 nm –je zhoubné pro živé organismy.

Využití UV svítidla na kontrolu např. cenných papírů, kreditních karet, některých dokladů výbojkové obloukové lampy (xenon, měď) dezinfekce, biochemie kontrola elektrického průboje čištění vody detektory požáru „neviditelný inkoust“ opalování stabilizátory při výrobě plastů, kosmetiky a filmů

Obrázky

Odkazy http://www.irmann.cz/princip_uv.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Ultrafialov%C3%A9_z%C3%A1%C5%99en%C3%AD http://www.lubikuvsvet.eu/cariboost_files/images/UV.htm2.gif