Obrázkové písmo – Egypt Bogdan Nogol

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otáčivé účinky síly PÁKA
Advertisements

O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
MÁ VLAST PODPORA PRO VÝUKU
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Konstrukce lichoběžníku 1
ÚVOD DO DĚJEPISU II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Afrika SOUTĚŽ RISKUJ Pokračovat Zdroje obrázků
Grafický editor GIMP (13)
Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
VENNOVY DIAGRAMY Kristýna Zemková, Václav Zemek
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Pár užitečných rad, jak postupovat při převádění jednotek objemu.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
VÝVOJ ZEMĚ I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
UMĚNÍ A VĚDA STAROVĚKÉHO EGYPTA
EGYPTSKÁ KULTURA A VZDĚLANOST
VENNOVY DIAGRAMY.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Starověký Egypt Náboženství
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
ÚVOD DO DĚJEPISU III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
UMĚNÍ A VĚDA STAROVĚKÉHO EGYPTA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
III/2 XV A
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z.
VÍTEJTE V „MUZEU KNIHY“.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Umění Egypta sochařství, malířství MgA. Lukáš Psík
Puzzle – jehličnaté stromy
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Vznik a poslání písemnictví
IVZ- starověk Mgr. Jana Doleželová.
Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Mgr. Renata Nogolová
PYTHAGOROVA VĚTA PŘÍKLADY
(PRÁCI ZAHÁJÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5)
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
První setkání Pravidla a zákony
PŘEVODY JEDNOTEK HMOTNOSTI.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Soutěž RISK Poznáváme ryby, obojživelníky a plazy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa STAROVĚKÝ EGYPT Jak se obrázky týkají dějin starověkého Egypta? Pojmenuj, co.
Vzdělanost, písmo a literatura Písmo  vznik ve 4.tis.př.n.l.  obrázkové – 1 znak = 1 obrázek  hieroglyfy  psalo se na papyrus  asi 700 znaků  rozluštil.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Kampak letí? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katarzyna Nogolová. Autor obrázků Tomasz Nogol souhlasí se zveřejněním na.
Pomocné vědy historické
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
MLÁĎATA ZVÍŘAT PUZZLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_19_STAROVĚK - EGYPT
Soutěž RISK Měkkýši Pokračovat Zdroje obrázků
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Pracovní list 1) Do které kategorie jazyků se řadí španělština?
Transkript prezentace:

Obrázkové písmo – Egypt Bogdan Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bogdan Nogol. Autor obrázků Tomasz Nogol souhlasí se zveřejněním na Metodickém portálu. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Jedná se o hieroglyfické písmo. První písmové soustavy se vyvinuly nezávisle na sobě. Vytvořili je obyvatelé Babylonu, Egypta a Číny. Sousední národy od nich přijaly písmo již hotové a během času je přizpůsobily vlastním potřebám. Nejstarší písmo vzniklo v Egyptě jako písmo obrázkové, které bylo postupně výtvarně zdokonalováno a zjednodušováno. Jedná se o hieroglyfické písmo. - začalo se používat kolem r. 3000 př. n. l.

Hieroglyfické písmo a jeho verze Hieratické písmo Démotické písmo Hieratické i démotické písmo bylo vytvořeno, aby zjednodušilo složité zapisování hieroglyfických znaků.

Hieroglyfické písmo (název odvozen z řeckého ἱερὰ γλυφή hiera glyfé „posvátný znak, symbol“) Bylo určeno pro monumentální nápisy a náboženskou sféru. Používalo se zejména při rytí nápisů do stěn paláců, chrámů a hrobek faraónů. Egypťané ho považovali za „písmo bohů“, mysleli si, že jej vynalezl a předal lidem bůh Thovt. Systém písma byl velmi komplikovaný, používal více než 700 znaků. Psalo se zleva doprava, zprava doleva i shora dolů. Nejprve každý znak označoval jeden předmět nebo jednu činnost. Byly to tzv. piktogramy. Egypťané v písmu nepoužívali samohlásky a neměli pro ně ani žádný znak.

Znaky dělíme do tří skupin: Ideogramy – Jeden znak vyjadřoval jeden předmět nebo činnost. Některé znaky vyjadřovaly více věcí, např. obrázek ptáka znamená jak samotné zvíře, tak sloveso „létat“. Fonogramy – Jsou to znaky, které vyjadřují některé hlásky nebo slabiky. Jedno slovo se skládá z více fonogramů. Determinativy – Tyto znaky se nečetly, ale měly vliv na celé slovo. Když se dvě slova psala stejně, sloužily k rozpoznání jejich významu.

Hieratické písmo („kněžské písmo“) (název odvozen z řeckého γράμματα ἱερατικά grammata hieratika – „kněžské písmo“) Foto č. 1 Ukázka hieratického písma Vycházelo z hieroglyfického písma. Bylo podstatně jednodušší. Na rozdíl od písma hieroglyfického mělo jenom 600 znaků. Psalo se ním např. na kamenech a na papyrových svitcích. Použití tohoto písma bylo velmi široké. Psaly se jim i nenáboženské texty, proto bývá v literatuře uváděno i pod názvem „světské“.

(též démotika, název odvozen od řeckého demotika „lidové“) Démotické písmo („lidové“) (též démotika, název odvozen od řeckého demotika „lidové“) Využívalo se v praktickém životě. Byly nalezeny obchodní smlouvy, dlužní úpisy, nařízení, vyhlášky. Bylo přizpůsobeno k psaní na papyru. Jednotlivé znaky se s postupem času změnily ve znaky písmenové. Písmo se používalo více než tisíc let a prošlo během tohoto období mnoha vývojovými změnami. Rané démotické písmo (650 - 400 před n. l.) Střední démotické písmo (400 - 30 před n. l.) Pozdější démotické písmo (30 před n. l. - 452 n. l.)

Rosettská deska Foto č. 2 K rozluštění těchto písem pomohla tzv. Rosettská deska, která byla nalezena za napoleonské výpravy do Egypta (1799). Je to 760 kg vážící kámen o rozměrech 144 x 71 cm. Nyní se deska nachází v londýnském muzeu ve Velké Británii. Foto č. 3 Bitva pod pyramidami – jedna z vítězných francouzských bitev.

Čím je vlastně Rosettská deska pro nás tak důležitá? Foto č. 4 Ukázka démotického písma na Rosettské desce Text, který je na ní vytesán, je ve dvou jazycích (egyptština a řečtina) a ve třech písmech (hieroglyfické, démotické a řecké). Celých deset let ji luštil Jean-François Champollion. Nejprve bylo rozluštěno písmo démotické a posléze i hieroglyfické.

Test Jak se jmenuje nejstarší písmo? Hieroglyfické písmo Jak se nazývaly znaky, které vyjadřovaly jeden předmět nebo činnost? Ideogramy Kterému písmu se říkalo lidové? Démotickému písmu Co pomohlo k rozluštění hieroglyfů? Rosettská deska Kdo rozluštil Rosettskou desku? Jean-François Champollion

Zdroje: Foto č. 1 – Herotické písmo [online] [cit. 2011-02-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported licence na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:AbbottPapyrus-BritishMuseum-August21-08.jpg>. Foto č. 2 – Rosettská deska [online] [cit. 2011-02-10]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rosetta_Stone_BW.jpeg>. Foto č. 3 – Bitva pod pyramidami [online] [cit. 2011-02-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported licence na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Batalla-Piramides.jpg>. Foto č. 4 - Démotické písmo na Rosettské desce [online] [cit. 2011-02-10]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:DemoticScriptsRosettaStoneReplica.jpg>. Autorem je Chris 73. Autorem ostatních obrázků je Tomasz Nogol. Autor obrázků souhlasí se zveřejněním na Metodickém portálu.