HOLOKAUST Zdravotní pomůcky...

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
projekt OZVĚNY HOLOCAUSTU
Život vězňů v koncentračním táboře
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 2. POLOLETÍ - OTÁZKY
Města ČR – orientace na mapě
Židé za 2.světové války….
Osvětim Březinka Továrna na smrt.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
Osvětim (Auschwitz).
Osvětim(Auschwitz) ( )
Auschwitz-Birkenau (Osvětim)
se tábořilo za první republiky 1 Jak se tábořilo „kdysi“  Staré kroniky  Historie  Album věnované ETS  Úryvky z Hlasatele.
Magnetohydrodynamický (MHD) generátor
Holocaust Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Čtvrtek Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Elektrický obvod a jeho části
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Proč je důležité studovat Principy
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Únorové počítání.
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
PO ŠKOLE DO ŠKOLY CZ.1.07/1.1.32/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
Holocaust českých Židů a Romů
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
Holocaust Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Terezín (1941 – 1945).
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
KT Osvětim fotografické album Foto: Pavel Verner.
Přednost početních operací
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (X. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Antisemitismus II. Holocaust
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI
HOLOKAUST Obr.2: foto z archivu autora, Osvětim 2009
HOLOKAUST Obr.2: foto z archivu autora, Osvětim 2009 Obr.1: < >
Šárka Nová a Lenka Petráková
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI. genocida = vyvražďování celých národů za druhé světové války se to týkalo hlavně Židů a Romů ze strany nacistů.
HOLOKAUST. Holocaust patřil k nejhrůznějším obdobím v dějinách Jednalo se o systematickou likvidaci 6 milionů židů v průběhu druhé světové války Antisemitismus.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Koncentrační.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Holocaust Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_32_ OPAKOVACÍ TEST – DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI ZA II.SVĚTOVÉ VÁLKY.  genocida= systematické a cílené vyvražďování celých národů: Romové, Židé, národy Pobaltí(= vraždili je.
Holocaust byla nacistická politika systematického, státem provozovaného pronásledování a hromadného vyvražďování osob židovské národnosti. V širším smyslu.
VY_32_INOVACE_Lul_II_16 Osvětim I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
VY_32_INOVACE_Lul_II_18 Osvětim - Březinka
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_DĚJEPIS
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Digitální učební materiál
OSVĚTIM.
Předmět: Dějepis Ročník: 9.
Koncentrační tábory za 2.SV Michaela Holanová. Koncentrační tábory ❏ Koncentrační tábor, v češtině hovorově také koncentrák nebo lágr (z něm. Lager =
Transkript prezentace:

HOLOKAUST Zdravotní pomůcky... Obr.21: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Auschwitz_I_material_proofs_of_crimes_08.jpg >

„Tato voda se nehodí ani na vyplachování úst.“ HOLOKAUST Vratislavský profesor dr. ing. Zunker, který na Himmlerův rozkaz vyšetřil vlastnosti birkenauské vody, napsal r. 1941: „Tato voda se nehodí ani na vyplachování úst.“ Potraviny byly mnohem horší jakosti než běžné potraviny, podle nichž se propočítávala jejich kalorická hodnota. V Osvětimi dostávali těžce pracující vězňové potraviny v kalorické denní hodnotě asi jen 40 %. To bylo méně než je třeba k udržení normálního života člověka bez práce a pohybu. Touto podvýživou nastávalo pozvolné ničení organismu. Soustavná a záměrná podvýživa byla jednou z hlavních příčin, že zdraví a zdatní lidé brzy po příjezdu hromadné umírali. Osvětim válka.cz. Z historie konc. táborů. Bez pitné vody. Dostupné z: < http://osvetim.valka.cz/bez_pitne_vody.htm > Osvětim válka.cz. Z historie konc. táborů. Strava. Dostupné z: < http://osvetim.valka.cz/strava.htm >

HOLOKAUST Hygiena, záchodky… Obr.22: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%D7%A4%D7%95%D7%9C%D7%99%D7%9F_015.jpg>

Bydlení, spaní, elektrické dráty… HOLOKAUST Bydlení, spaní, elektrické dráty… Obr.23: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Warning_near_by_the_entrance_to_Auschwitz_I.jpg > Obr.24: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Img2132-1.jpg>

HOLOKAUST Nástupy, tvrdá práce… Obr.25, 26, 27: foto z archivu autora, Osvětim 2009 Nástupy, tvrdá práce…

HOLOKAUST Mengele, experimenty Obr.28: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Josef-mengele.jpg> Obr.29: <http://elyakatz.files.wordpress.com/2009/04/evidenceholocaustmedexp011.jpg?w=400&h=318>

HOLOKAUST Těžký život, cyklon B… Obr.30: foto z archivu autora, Osvětim 2009 Obr.31: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lethal_gas_crystal_can_%26_documnets.jpg >

Krematoria, spalování… HOLOKAUST Krematoria, spalování… Obr.32: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Auschwitz_Crematorium.JPG > Obr.33 <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lethal_gas_crystal_can_%26_documnets.jpg >

HOLOKAUST Oblečení, děti… Obr.34: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Auschwitz_I_material_proofs_of_crimes_12.jpg> Obr.35: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Children_in_the_Holocaust_concentration_camp_liberated_by_Red_Army.jpg>

HOLOKAUST - masové vyvražďování, běžící denně po tisících obětí. V táboře se nacházely 4 plynové komory s krematorii. Denně bylo možné zavraždit a spálit až 10 000 lidí… Ve všech táborech KL Auschwitz-Birkenau zemřelo nejméně 1,1 miliónu osob (celkem obětí nacist. holokaustu až 6 milionů Židů): 960 000 Židů  70-75 000 Poláků  21 000 Cikánů  15 000 sovětských válečných zajatců 10-15 000 vězňů jiných národností Wikipedie.cz. Osvětim. Počet obětí. Dostupné z: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Auschwitz-Birkenau#Po.C4.8Det_ob.C4.9Bt.C3.AD>

Nemáme-li zkušenost s bolestí, je velice těžké zažívat radost. HOLOKAUST Nemáme-li zkušenost s bolestí, je velice těžké zažívat radost. G. Wald Teprve tehdy, když jsem ležel ve vězení na shnilé slámě, pocítil jsem v sobě první záchvěvy dobra. A. Solženicyn

HOLOKAUST OTÁZKY 1) Co znamená pojem „holokaust“ a „antisemitismus“ 2) Dokonči citát Elieho Wiesela: „Zapomenout znamená zabít všechny oběti ___________.“ Jak tomu rozumíš? 3) Jak vypadal nacistický útlak Židů na počátku? 4) Vysvětli pojem „konečné řešení židovské otázky“ 5) Co je to „ghetto“? Existovalo i u nás, případně kde? 6) Jmenuj alespoň 3 koncentrační tábory 7) Co znamenal nápis „Arbeit macht frei“ na vstupní bráně? 8) Jak probíhala tzv. „selekce“? 9) Vyprávěj, jak vypadala hygiena, jídlo a práce v táboře 10) Kolik přibližně bylo obětí nacistického holokaustu?