4.3 Metody hodnocení výdajových programů. METODY ANALÝZY VEŘEJNÝCH PROGRAMŮ C=COSTS M=MINIMAL B=BENEFITS E=EFFECTIVENESS U=UTILITY A=ANALYSIS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Lenka Štibrányiová
Advertisements

FINANCOVÁNÍ SPORTU JAKO VEŘEJNÉHO STATKU. Sport je v České republice v rámci zákona č. 115/2001 Sb., §1, o podpoře sportu, označován za veřejně prospěšnou.
Miroslava Nebuželská, BVM Audit
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Veřejné výdaje, projekty a programy
_________________________________________
Investiční výdaje. Podstata I = výdaje na kapitálové statky a změna stavu zásob Rozdíl mezi I a Ip. Ip = plánované investice, to co firmy chtějí vynaložit.
Klasifikace investic v podniku
7. Hodnocení investic.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Ekonomika investic.
THEME 4 Public Expenditures, Public Programmes, Public Projects
Podnikové hospodářství a jeho metody
NAUKA O PODNIKU I.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Úvod do ekonomické teorie Ing. Vojtěch Jindra
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Kontokorentní úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Měření a řízení výkonnosti podniku, faktory vývoje
Investiční činnost.
Komplexní produktivní údržba (TPM)
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
FINANČNÍ ANALÝZA A HODNOCENÍ INVESTIC
Výnosy podniku Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Analýza návratnosti investic/akvizic
MARKETINGOVÝ MIX.
Úvod do podnikových financí
Základy ekonomie Seminář 10..
Positioning Finance v podnikatelském plánování ZČU, Plzeň
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2013 Finanční management Současná hodnota obligací a akcií.
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Kritéria efektivnosti podnikatelských záměrů nejen v elektronických komunikacích.
Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky
TRH (tržní mechanismus)
Základy veřejných financí
Seminář MD ČR, Alena Heinišová Ekonomické hodnocení investičních akcí na SŽDC, s.o.
K ONCEPČNÍ RÁMEC II. ČÁST - Oceňování - Koncepce a základní zásady IFRS for SME.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
EMM81 Ekonomicko-matematické metody 8 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík, CSc.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Faktory ovlivňující způsob poskytování VS - hodnocení veřejných zakázek.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
VEŘEJNÁ EKONOMIE a VEŘEJNÝ SEKTOR Co je jeho náplní a jak velký má být?
KEM / PEPL2 Modelování hodnoty podniku Jan Cedl 2015.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Hospodaření nepodnikateských organizací 2008 (Analýza) 1 Analýza hospodaření.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Podnik Typologie a efektivnost Cíle. Podle právní formy Podniky jednotlivce Obchodní společnosti  Osobní Veřejná obchoní společnost Komanditní společnost.
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů Jana Soukopová
1 Projekty vytvářející příjmy.  Projekty zakládající veřejnou podporu  Projekty nezakládající veřejnou podporu = projekty vytvářející příjmy = projekty.
1 Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů.
Zpracování CBA v MS2014+ Ing. Petr Halámek, Ph.D..
Základy firemních financí
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Teorie her, suboptimální řešení
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů
Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů 17. 3
Vyplnění CBA analýzy v modulu CBA
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
OCEŇOVÁNÍ LESNÍCH POZEMKŮ FAUSTMANN A METODA ČSH
Transkript prezentace:

4.3 Metody hodnocení výdajových programů

METODY ANALÝZY VEŘEJNÝCH PROGRAMŮ C=COSTS M=MINIMAL B=BENEFITS E=EFFECTIVENESS U=UTILITY A=ANALYSIS

METODA CBA – analýza nákladů a přínosů Hodnotí pomocí zjištěných přínosů B a nákladů C: 1) Čistý přínos = B – C (výsledkem je částka v měnových jednotkách, třeba Kč) 2) Efektivnost (hospodárnost, rentabilita) = B/C (výsledkem je bezrozměrné číslo udávající přínos na jednotku nákladů)

DISKONTOVÁNÍ Náklady i výnosy v budoucnosti se převedou do současnosti pomocí diskontního faktoru: Kde: PV c … současná hodnota nákladu C t uskutečněného v roce t r… diskontní míra (např. úroková míra) ….diskontní faktor (Pozn.: místo C můžeme psát B pro výnosy)

Pro řadu let od 1 do n potom platí: kde: PV c … současná hodnota všech nákladů C j uskutečněných postupně v letech j od 1 do n C 0 … vstupní náklad na začátku programu r… diskontní faktor (např. úroková míra) (Pozn.: místo C můžeme psát B pro výnosy)

Jsou-li ve všech letech j od 1 do n náklady C j konstantní C j =C, potom platí: (Pozn.: místo C můžeme psát B pro výnosy) kde: PVc… současná hodnota všech nákladů C uskutečněných postupně v letech j od 1 do n C 0 … vstupní náklad na začátku programu r… diskontní míra ( např. úroková míra)

Efektivnost výkonnost, funkčnost –efficacy –effectiveness hospodárnost –efficiency výkonnost x hospodárnost pozor!……….„WHITE ELEPHANTS“ SUNK COSTS

Efektivnost veřejných výdajů hospodárnost, efficiency Pareto-efektivnost (řešeno v tématu 1 pro soukromé statky a v tématu 2 pro veřejné statky)... též “alokační efektivnost” - při chybném použití zdrojů “alokační neefektivnost” vedle toho mohou vzniknout ztráty třeba špatnou použitou technologií, managementem apod. … to je neefektivnost na straně nabídky, někdy označovaná jako “X - neefektivnost”

Alokační neefektivnost (nehospodárnost): Je způsobena vnějšími zásahy do jinak efektivního (tržního) rozhodování jednotlivců. Vnější zásahy – veřejný sektor – daně, dotace, podpory apod.

X- neefektivnost (nehospodárnost) Je způsobena malou produktivitou práce v institucích veřejného sektoru. BYROKRACIE – instituce veřejného sektoru, většinou úřady (ministerstva, obecní a městské úřady apod.) Také – veřejné podniky přímo produkující služby – státní školy, státní výzkumné ústavy …