Danuše Nerudová PEF MENDELU Brno. Úvod 6/2011 označuje Komise FTT jako možný nový zdroj rozpočtu EU (k již stávajícím – celním poplatků, odvodu z DPH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trendy finančních produktů ČLFA
Advertisements

Kolorektální karcinom v ČR
Zhoubné nádory tlustého střeva a konečníku v dostupných datech
 Není teorií a výkladem, je praxí a zkušeností  Je o diskusi, aktivním přístupu  Předpoklady: znalost integračního procesu EU, institucí EU, politik.
 Není teorií a výkladem, je praxí a zkušeností  Předpoklady: znalost integračního procesu EU, institucí EU, politik EU  Východiska vyučujícího.
Program Eurostars. Vyhlášení programu (1) Společný program EUREKY a EU Podpora MSP s V a V podle čl.169 Evropské smlouvy s cílem tržního uplatnění výstupů.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
REÁLNÁ A NOMINÁLNÍ KONVERGENCE - NĚKOLIK POZNATKŮ Petr Čermák Smilovice 23. května 2006 Seminář Ministerstva financí.
Jak bojovat s tuberkulózou? (Je možno tuberkulózu vymýtit?)
The Eurostars Programme. Vyhlášení programu (1) ‏ Společný program EUREKY a EU Podpora MSP s V a V podle čl.169 Evropské smlouvy s cílem tržního uplatnění.
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
Greece Řecko Grecja Grécko. Greece Hungary Maďarsko Węgry Maďarsko.
Fiskální cyklus – dekompozice salda Lukáš Lang – oddělení Fiskálních predikcí a makroekonomického modelování, MF ČR.
Osobnost řídících pracovníků v rámci středního odborného školství v rámci partnerství TTnet ČR Ing. Hana Čiháková, Ph.D. partnerství TTnet ČR Národní ústav.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Postavení nadnárodních výrobců a národních asociací při harmonizaci vstupu do EU Jaromír Frič IX. Setkání odborníků ve farmacii Praha
TÉMA 4: Veřejné výdaje Cílem tématu vysvětlit základní pojmy a pojetí veřejných výdajů a s faktory, které ovlivňují jejich velikost a strukturu v různých.
EuPIA Printing Ink Market Statistics Q EuPIA statistika trhu s tiskovými barvami První kvartál roku 2009.
Informace o přípravě rozpočtu vysokých škol na rok 2010 Jakub Fischer Sněm RVŠ, Praha,
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
VÝBOR PRO FINANCOVÁNÍ NÁRODNÍ STRATEGIE BESIP (VFNS) Informace o činnosti výboru pro jednání Rady vlády pro BESIP , Praha.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Inovace v maloobchodu ČR
Nadváha a obezita u dětí Mgr. Lucie Kintrová,MUDr
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Česká elektřina pro CE region Jak zapadá výroba elektřiny v ČR do energetické politiky EU Ladislav.
SMÍŠENÁ EKONOMIKA A PŘÍČINY EXISTENCE VEŘEJNÉHO SEKTORU
VARIANTY ŘEŠENÍ PRO DATOVÉ SCHRÁNKY Petr Janda
1 Ministry of Education, Youth and Sports CZECH REPUBLIC PROGRAM EUREKA – Evropská spolupráce v oblasti aplikovaného a průmyslového výzkumu a vývoje Ing.Josef.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Porovnání využití IT ve VS v zemích Vyšegradské čtyřky Peter Druga (PD Consulting, SR) Jaroslav Svoboda (MV ČR) Pavel Šimoník (STEM/MARK ČR)
DISKUSNÍ FÓRUM OLOMOUC Zemědělství a rozvoj venkova v období 2014 – prosince 2012 Ing. Jan Veleba, prezident AK ČR.
Rada vlády pro BSP; 23. dubna 2009, pplk. ing. Josef Tesařík Rok 2008 Nehody na pozemních komunikacích a jejich následky; Česká republika Připravil: pplk.
Robert Zbíral Úvod do evropských studií
1 2 Microsoft Dynamics NAV Frýdlant nad Ostravicí 7. prosince 2006 Ing. Jaromír Skorkovský, Csc. Training Manager.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 04Číslo.
THE NATIONAL VALUE OF SCIENCE EDUCATION New insights into shared challenges 17–18 September 2007 National Science Learning Centre, York, UK.
EUREKA a Eurostars: nástroje pro inovace Inovace a technologie v rozvoji regionů Brno, Svatopluk Halada - AIP ČR, z.s.
EURES EURopean Employment Services Evropské služby zaměstnanosti.
EuroGlobalMap Jitka ŠKROTTOVÁ, Pavla VÁLKOVÁ. Myšlenka globální mapy Celosvětová konference OSN (Summit Země) v roce 1992 v brazilském Rio de Janeiru.
1. téma Úvod do daňové teorie.
1.HDP 1. HDP.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Bc. Lucie Ševčíková Datum : Název : VY_22_INOVACE_2.2.2.
Vocabulary learning. Název: Countries of Europe Autor: Mgr. Michaela Dřevikovská Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Slovní zásoba –
Úvodní prezentace pro diskuzi o podpoře OZE z peněz spotřebitelů elektřiny.
RAKOVINA PROSTATY – STRAŠÁK MUŽŮ JE PRO VĚTŠINU Z NICH STÁLE VELKÁ NEZNÁMÁ 9. PROSINCE 2015.
YOUR TRADE RISKS, UNDER CONTROL. Řízení rizik při exportech do Rakouska Radek Laštovička , Praha.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
1 Vývoj hlavních makroekonomických indikátorů české ekonomiky a jejich predikce I. Zdroj: Predikce makroekonomického vývoje na rok 2004, MFČR, 2004.
Zdůvodnění pro prevenci rizikového chování dětí a mládeže v ČR v kontextu mezinárodních srovnání MUDr. Alena Šteflová, Ph.D.,MPH WHO Regional Office for.
Ve ř ejná ekonomika 2 Soustava ve ř ejných rozpočt ů Evropský rozpočet.
Teorie evropské integrace
2. Cvičení 2016/2017 Spotřeba a výživa
Programy EUREKA a Eurostars - aktuální výzvy, možnosti pro VTP a inovační firmy Inovační potenciál ČR Praha, RNDr. Svatopluk Halada.
Program Eurostars.
Akademický senát AMU 26. března Akademický senát AMU.
Charakteristika výukového materiálu
Veřejné finance Rozpočet EU
EVROPSKÁ INTEGRACE.
11. FISKÁLNÍ POLITIKA.
1VF522- Politika veřejných výdajů
Evropské referenční sítě pro vzácná onemocnění (ERN) a centrová péče
„Index vnímání korupce 2015“
Teorie mezinárodních vztahů Vyučuje: PhDr. Roman Míčka, Th.D., Ph.D.
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Index demokracie (2017) Free speech under attack 1. Norway 2. Iceland
4. výzva Pavel Lukeš Ministerstvo pro místní rozvoj
Transkript prezentace:

Danuše Nerudová PEF MENDELU Brno

Úvod 6/2011 označuje Komise FTT jako možný nový zdroj rozpočtu EU (k již stávajícím – celním poplatků, odvodu z DPH a GNI) Je tento typ daně vhodný jako nový vlastní zdroj rozpočtu EU?

Kriteria  4 skupiny:  rozpočtová – dostatečnost a stabilita  Integrační – finanční autonomie, transparentnost a vazba na politiky EU, princip fiskální ekvivalence  efektivnost – viditelnost, nízké provozní náklady, efektivní alokace zdrojů  spravedlnost – horizontální a vertikální

Fakta podpora finančního sektoru během krize 4,6 bn. EUR (39% HDP EU v 2009) uvalení daně 0,1% vynese zhruba 57 bn. EUR ročně na rozdíl od DPH má progresivní dopad (25% finančních aktiv v USA vlastní 1% nejbohatší populace) odhadovaný negativní efekt na HDP cca 0,5% v dlouhodobém horizontu

Historie FTT – trend rušení StateYear of abolishmentType of the tax United State1966STT Spain1988FTT Netherlands1990STT Sweden1991STT Germany1991STT Germany1992capital duty Denmark1999FTT Japan1999STT Austria2001STT Australia2001STT Italy2008STT France2008STT

Dostatečnost  příspěvek z HND by měl činit cca 110 bn (s užitím dat z roku 2010) bez FTT  za předpokladu, že vývoj ZD FTT bude kopírovat vývoj HND EU, výběr v roce 2020 by měl činit 81 bn. EUR  návrh Komise – 2/3 výběru bude užito k financování výdajů EU (tj. 54,2 bn. EUR)

Dostatečnost Členské státy aplikující FTT tedy mohou takto UŠETŘIT 50% Z PŘÍSPĚVKU Z HND DO ROZPOČTU EU !!

StateEstimated reduction (mil EUR) Belgium-1588 Bulgaria-176 Czech Republic -658 Denmark-1026 Germany Estonia-67 Ireland-534 Greece-896 Spain-4741 France-8768 Italy-6457 Cyprus-80 Latvia-81 Lithuania-131 Luxembourg-154 Hungary-423 Malta-27 Netherlands-2634 Austria-1248 Poland-1813 Portugal-645 Romania-634 Slovenia-166 Slovakia-338 Finland-834 Sweden-1664 United Kingdom TOTAL-54226

Výsledky KriteriumFinancial Transaction Tax Dostatečnost** Stabilita*** Finanční autonomie*** Transparentnost*** Vazba na politiky EU*** Viditelnost*** Nízké provozní náklady*** Efektivní alokace zdrojů*** Horizontální spravedlnost*** Vertikální spravedlnost*** Spravedlivý podíl**

Děkuji Vám za pozornost