Ladislav Němeček.  Se vznikem Evropského společenství byl v podstatě zahájen proces hospodářské a měnové integrace  Samotná měnová unie byla v rámci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
Advertisements

Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Evropská hospodářská a měnová unie
EU a Česká republika Instituce EU
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava - Kyjev Dita Malíková da ň ový poradce.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Evropská unie.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Hospodářská a měnová unie (HMU)
Funkce České národní banky
Historické milníky evropského práva
1 VŠFS MEI KSB ZS 2007/08 Konzultace
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
EU.
Předmět: Základy společenských věd Ročník: IV.
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Integrační procesy v ekonomice
EVROPSKá UNIE.
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Tato prezentace byla vytvořena
Ekonomika a ekonomie Evropské unie Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Fáze ekonomické integrace EU Hospodářská a měnová unie
Konvergenční kritéria
Vývoj měnové integrace v Evropě a její možná budoucnost Petr Zahradník EU Office ČS,
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
1 Vývoj pojetí měnové unie po 2. sv. válce VŠFS –kombinované magisterské studium
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
1 Vývoj pojetí měnové unie po 2. sv. válce Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS KS ZS 2006/
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium SF a FK ( )
Česká národní banka.
Nejvyšší kontrolní úřad STR.99.  Nezávislý orgán.  Kontroluje hospodaření s majetkem státu.  Dohlíží na plnění státního rozpočtu.  Prezidenta a viceprezidenta.
ECB a ESCB SE_403 Evropská hospodářská a měnová unie.
Hospodářská politika Téma 3 Měnová politika v eurozóně.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
ECB a ESCB Evropská měnová integrace. ESCBa ECB Úkoly ESCB a Eurosystému jsou popsány ve Smlouvě o ES. Podrobněji jsou pak definovány ve Statutu Evropského.
Michaela Nečasová Dějiny Evropské unie –
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
MINCE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
EURO. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_62_INOVACE_FG.9.r.09 EU OP VK Škola, adresaZŠ Smetanova 1509, Přelouč AutorMgr. Blanka Prokopová Období tvorby VMlistopad.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Jednotná měnová politika
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
EVROPSKÁ INTEGRACE.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Transkript prezentace:

Ladislav Němeček

 Se vznikem Evropského společenství byl v podstatě zahájen proces hospodářské a měnové integrace  Samotná měnová unie byla v rámci Evropského společenství realizována ve třech fázích specifikovaných ve Smlouvě o založení Evropského společenství ve znění Maastrichtské smlouvy čl

 Zcela volný pohyb kapitálu v rámci EU (zrušení devizových kontrol  Zvýšení částky zdrojů věnovaných na odstranění nerovností mezi evropskými regiony (strukturální fondy)  Hospodářská konvergence prostřednictvím mnohostranného dohledu nad hospodářskými politikami členských států

 Zřízení Evropského měnového institutu složeného z guvernérů centrálních bank zemí EU se sídlem ve Frankfurtu nad Mohanem  Nezávislost centrálních bank  Definice pravidel pro snížení národních rozpočtových deficitů

 Ustanovení Evropské centrální banky a zavedení eura v 11 zemích k  4 členské státy nepřijaly jednotnou měnu  Velká Británie a Dánsko se rozhodly v rámci protokolu přičleněných ke Smlouvě o ES, která jim tuto možnost poskytla  Švédsko a Řecko nesplnilo konvergenční kritéria  byly uvedeny do oběhu mince a bankovky euro, které se staly jediným zákonným platidlem veškerých hotovostních a bankovních operací v zemích eurozóny

 1. Kritérium cenové stability - členský stát musí vykazovat dlouhodobě udržitelnou cenovou stabilitu a průměrnou míru inflace sledovanou během jednoho roku před šetřením, která nesmí překročit o více než 1,5 % míry inflace těch - nejvýše tří - členských států, které dosáhly nejlepších výsledků v oblasti cenové stability  2. Kritérium dlouhodobých úrokových sazeb - v průběhu jednoho roku před šetřením nesmí průměrná dlouhodobá nominální úroková sazba členského státu překročit o více než 2 % úrokovou sazbu těch - nejvýše tří - členských států, které dosáhly nejlepších výsledků v oblasti cenové stability

 3. Kritérium dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí - veřejný deficit: poměr plánovaného nebo skutečného schodku veřejných financí k hrubému domácímu produktu (HDP) v tržních cenách nesmí překročit 3 %, - hrubý veřejný dluh: poměr veřejného vládního dluhu v tržních cenách k HPD nesmí překročit 60 %.

 4. Kritérium stability měnového kurzu a účasti v ERM (mechanizmus směnných kurzů) - členský stát musí dodržovat normální rozpětí, která jsou stanovena mechanizmem směnných kurzů Evropského měnového systému, bez značného napětí během alespoň dvou posledních let před šetřením. Zejména v tomto období nesmí devalvovat bilaterální směnný kurz domácí měny vůči měně kteréhokoliv jiného členského státu (po zavedení eura vůči euru) z vlastní iniciativy  5. Konvergence v legislativní oblasti - obsahuje podmínku nezávislosti centrálních bank včetně zákazu financování veřejných institucí ze zdrojů centrálních bank a zákaz zvýhodněného přístupu ke zdrojům úvěrových institucí (čl. 101, 102, 108 a 109 SES)

 Belgie, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Lucembursko, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Španělsko  Řecko  Slovinsko  Kypr, Malta  Slovensko  Estonsko  Lotyško  Do eurozóny spadají i 3 nezávislé státy: Monako, San Marino a Vatikán, které díky zvláštní ujednáním s Francií a Italií mohou v souladu se společnými specifikacemi razit a uvádět do oběhu vlastní mince a bankovky

 Měnovou politiku Společenství provádí Evropský systém centrálních bank (ESCB)  Ten je tvořen Evropskou centrální bankou a 28 centrálními bankami všech členských zemí  Ustanoven na základě Maastrichtské smlouvy a funguje od  Evropská centrální banka spolupracuje v menší a semknutější skupině s 18 centrálními bankami států eurozóny, kteří tvoří tzv. Eurosystém

 Od nahradila Evropský měnový institut  Sídlí v německém Franktfurtu na Mohanem  Má ve smlouvě EU a Statusu ESCB a EC zakotvenou institucionální, osobní, funkční i finanční nezávislost  Má tři rozhodovací orgány: Výkonnou radu, Radu guvernérů a Generální radu

 Je složena z prezidenta ECB, víceprezidenta a čtyř dalších členů, kteří jsou všichni jmenováni na základě společné dohody prezidentů či předsedů vlád zemí eurozóny  Členové Výkonné rady jsou jmenováni na jedno funkční období (8 let), které nelze obnovit  Výkonná rada odpovídá za provádění měnové politiky, jak ji definuje Rada guvernérů a za vydávání pokynů národním bankám  Připravuje zasedání Rady guvernérů a dohlíží na každodenní řízení ECB

 Nejvyšší rozhodovací orgán ECB  Tvořena 6 členy Výkonné rady a guvernéry 18 centrálních bank eurozóny  Předsedá ji prezident ECB  Má za úkol definovat měnovou politiku eurozóny a zejména určovat úrokové sazby, za kterých mohou obchodní banky obdržet peníze od ECB

 Složena z prezidenta a viceprezidenta ECB a guvernérů národních centrálních bank všech 28 členských států EU  Generální rada přispívá k poradenské a koordinační činnosti ECB a pomáhá připravovat budoucí rozšíření eurozóny

 Italský bankéř a ekonom Mario Draghi (*1947)  Od ledna 2006 guvernérem Italské národní banky  Ve funkci od listopadu 2011, kdy byl zvolen za Jeana- Claude Tricheta, který byl ve funkci od roku 2003

 Portugalský ekonom a politik Vítor Manuel Ribeiro Constancio (*1943)  Od února 2000 do 31.května 2010 byl guvernérem portugalské národní banky  Ve funkci viceprezidenta ECB od 1.června 2010, kdy vystřídal Lucase Papadimose

 Odpovídá za definování a provádění hospodářské a měnové politiky EU  Udržování cenové stability v eurozóně, aby se kupní síla eura nesnižovala v důsledku inflace  Zajišťování řádného dohledu nad finančními trhy a institucemi  Stanovuje hlavní úrokové sazby platné v eurozóně a kontroluje množství peněz v oběhu  Spravuje devizové rezervy eurozóny  Povoluje centrálním bankám v zemích eurozóny vydávat eurobankovky  K plnění svých úkolů má ECB právo přijímat právní akty a jiné právní nástroje, kterými jsou nařízení, rozhodnutí, doporučení, stanoviska, obecné zásady, pokyny, vnitřní rozhodnutí

 Eurobankovky mají 7 nominálních hodnot, z nichž každá má jinou velikost: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € a 500 €  Na eurobankovkách jsou zobrazeny architektonické slohy sedmi epoch evropské kultury – antika, románský sloh, gotika, renesance, baroko a rokoko, architektura skla a oceli 19. stol. a moderní architektura 20. století  Objevují tři hlavní architektonické prvky: okna, portály a mosty  Žádný z návrhů nezobrazuje skutečné budovy nebo památky a nejsou na nich ani žádné motivy jednotlivých zemí  Okna a portály vyobrazené na lícní straně bankovek symbolizují ducha evropské otevřenosti a spolupráce  Na rubu každé bankovky najdeme obrázek mostu, který je typický pro danou epochu kulturního vývoje Evropy  Tyto motivy jsou metaforou komunikace mezi evropskými národy a mezi Evropou a ostatními světadíly  Jsou tištěny v tiskárnách po celé EU  Na konci roku 2012 bylo v oběhu 15,7 miliardy eurobankovek v hodnotě 913 miliard eur

 Jedno euro se dělí na 100 centů  Jsou vydávány v 8 hodnotách: 2 eura a 1 euro a 50, 20, 10, 5, 2 a 1 cent  Každá mince má evropskou a národní stranu  Na evropské straně mincí je vyobrazena buď EU před rozšířením v květnu 2004 nebo geografické znázornění Evropy  Národní strana se v každé zemi liší  Všechny euromince platí v každé zemi eurozóny  Všech osm druhů euromincí se odlišuje co do užitého materiálu, velikosti, váhy, barvy a síly  Hrany mincí se liší podle nominálních hodnot  Koncem roku 2009 bylo v oběhu zhruba 86 miliard euromincí v celkové hodnotě 21 miliard euro

 facts/monpol/html/mp_001.cs.html facts/monpol/html/mp_001.cs.html  ztahy/cr_eu_integrace/ ztahy/cr_eu_integrace/  mu/index_cs.htm mu/index_cs.htm  a-politika/ a-politika/  bodies/ecb/index_cs.htm bodies/ecb/index_cs.htm